Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΕΜΠ 2009

     Πέμπτη βράδυ μπροστά στον υπολογιστή. Το διαδίκτυο βοηθάει πιο γρήγορα στην μυθοποίηση ή στην απομυθοποίηση κάποιων πραγμάτων. Τρέχει η πληροφόρηση, ό,τι μορφής και να είναι, το μυαλό κουνιέται και ανάλογα με το ένστικτο ή τον κοινό νου, σε κάνει να ξεφεύγεις από την στατική πραγματικότητα του μικρόκοσμου που ο καθένας έχει ορίσει σαν ασφάλεια.
     Μιλάμε για ισοπέδωση. Στα παιδιά είναι τόσο εύκολη όσο το να παίζουν ένα παιχνίδι χωρίς να έχουν διαβάσει το προσπέκτους των οδηγιών. Ο μεγαλύτερος να τα κοιτάει, να κουνάει το κεφάλι και να τα ονομάζει χαζά ή αμόρφωτα. Στον ίδιο έχει παραμείνει η εικόνα του μ’ ένα βιβλίο στο χέρι κι ένα ερώτημα: Καλά αυτά πώς προχωράνε ενώ δεν ξέρουν τίποτα; Κι αυτός πια ένα με το χώμα.
     Κι όπως έτρωγα την βραδιά προχθές, μόνος αλλά με το διαδίκτυο - το απόλυτο όπλο της παγκοσμιοποίησης-, μου ήρθε στο μυαλό εκείνη η νύχτα. Η νύχτα του ΕΜΠ. Η νύχτα της 16/11/1973. Δώδεκα χρονών, εντελώς εκτός πραγματικότητας, ξύπνησα από τον θόρυβο του χαλασμένου καζανακιού του οικογενειακού σπιτιού. Άκουγα κι άλλους θορύβους κι έψαξα να βρω ποιες μπουλντόζες χαλάγανε τον κόσμο νυχτιάτικα. Πήγα προς το μπαλκόνι , εκεί βρήκα τους γονείς μου κι είδα να κατεβαίνουν τα τανκς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
     Μου άρεσαν. Δίνανε κάποιο άλλο χρώμα στον δρόμο που είχα βαρεθεί να βλέπω κάθε μέρα τα ίδια τετριμμένα. Τα βαριεστημένα τρόλεϊ και τα κουρασμένα λεωφορεία, τα λιγοστά μηχανάκια και τα βιαστικά αυτοκίνητα. Τότε ήταν λεωφόρος, δεν ήταν σοκάκι όπως σήμερα. Δεν ήμουν πολεμοχαρής αλλά τα τεθωρακισμένα ήταν μια άλλη εικόνα στα μάτια ενός παιδιού που μεγάλωνε με ψεύτικα τανκς σαν παιχνίδια.
     Βέβαια αυτά τα λέω σήμερα. Εκείνη την ώρα η μάνα μου εκδήλωνε μια τρομερή αγωνία για το τι θα γίνουν τα παιδιά που είχαν κλειστεί στο ίδρυμα. Μπαρούφες της μάνας μου δηλαδή, της αντιστασιακής, της βολεμένης μέσα στην προίκα της να το παίζει έτσι για να εντυπωσιάζει – ποιους δεν ξέρω- για την ισοπέδωση της από ένα σύστημα που και η ίδια είχε προκαλέσει. Όπως και η πλειοψηφία του λαού. Με την δικτατορία, μια χαρά είχαν γλυτώσει όλοι από τα καθημερινά συλλαλητήρια και τα σπασίματα των περιουσιών . Μια χαρά βλέπανε όλοι τα ελληνικά επίκαιρα πριν την ταινία στον κινηματογράφο θαυμάζοντας τα τσάμικα της Δέσποινας ή του Πατακού και την επίδειξη μόδας με τις θεούσες που το παίζανε μοντέλα.
     Και σήμερα τα ξέρω κι ελαφρώς καλύτερα. Ελλάδα. Αντιαμερικανισμός αλλά πρωθυπουργοί δυο γενιές Παπανδρέου. Πάντα αριστεροί στην ψυχή αλλά επιλογές συντήρησης και πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Κουνημένοι προς την ελευθερία αλλά ρατσιστές, τεμπέληδες, εσωστρεφείς με το βλέμμα απλανές προς την ανατολή και…
Και με εχθρό τον Τούρκο αλλά ομαδικώς και κοπαδικώς να κάνουμε εκδρομή στην Ισταμπούλ. Λες και κάποια στιγμή θα μας επιστρέψουν το συνάλλαγμα. Με τα ακριτικά νησιά παραδομένα στην οικονομική και ιατρική υποστήριξη του εχθρού. Και με βαθυστόχαστα ερωτήματα ότι το τουρκικό βιβλίο λέει άλλα από το δικό μας. Μιλάμε για σοβαρή αντίσταση τύπου δεν τρώω φραγκόσυκα διότι έχουν αγκάθια. Τα σύκα όμως σύκα. Και η σκάφη κρεβάτι. Αν δεν έχεις κρεβάτι, κάπου να γαμηθείς ρε αδερφέ.
     Και να δουλευόμαστε όλοι για την πραγματικότητα που πρακτικά δημιουργείται από την καταγραφή της ιστορίας. Δηλαδή δυο λάθη μαζί να θέλουν να φτιάξουν τους επόμενους. Και για να υπερασπίσω κι εγώ την παρουσία μου στην γη να πω τρίχες στα παιδιά μου και να εμπνεύσω με μια απόλυτη δαμανάκεια σαχλαμάρα. Δηλαδή της κονφερασιέ της νύχτας εκείνης που σήμερα κοιτάει με καχυποψία το προσφερόμενο υφυπουργείο μιλώντας για την γενιά του πολυτεχνείου και κυκλοφορώντας με το τζιπ και τις δυο Φιλιππινέζες.
     Τέρμα το διαδίκτυο. Το πολυτεχνείο ξεκίνησε από δέκα μάγκες που μπήκανε μέσα και πουθενά δεν υπάρχουν γραμμένα τα ονόματα τους. Όταν το τανκ έπεσε στην πύλη, οι σημερινοί πολιτικοί, οι τότε δήθεν αγωνιστές, την είχαν κοπανήσει έχοντας ήδη καπελώσει την ιστορία και μια νεανική αντίδραση που φυσικά δεν είχε φέρει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Διότι η χούντα δεν έπεσε. Αντιθέτως έγινε σκληρότερη μέχρι το καλοκαίρι της νέας χρονιάς.
     Όμως η συνείδηση κάποιας μάζας είχε αφυπνισθεί από την πράξη εκείνων των ανθρώπων που ξεκίνησαν την έμπρακτη αντίδραση, δεν δικαιώθηκαν σαν άτομα αλλά και δεν έψαξαν ποτέ να δικαιωθούν. Και σήμερα έχουν αντικατασταθεί από πολιτικά ανδρείκελα που παίρνουν τα υπουργεία διότι είναι πειθήνια όργανα της κομματικής πειθαρχίας με μόνο στόχο να μην είναι φθαρμένα στον επόμενο ανασχηματισμό. Τα πρώτα παιδιά που μπήκαν στο ίδρυμα, μπήκαν για να ζητήσουν κάτι τότε, και τίποτα μετά. Πού στο διάολο αναφέρονται σαν μνήμη, τύπου απλού Φεραίου στην ιστορία που συνιστάται και να την διαβάζουμε;
     Κι ιστορία δεν είναι μόνο αυτά τα παιδιά. Είναι κι ο οδηγός του τεθωρακισμένου κι ο λοχαγός που του έδωσε την εντολή. Πεθάναν όλοι; Κανείς δεν ζει για να μας πει την δική του θεωρία, τις ερινύες του ή τα παράσημα του; Θέλω να τα μάθω όλα. Θα πεθάνω και το ΚΚΕ θα μιλάει για νεκρούς, η δεξιά για παράπλευρες απώλειες και το ΠΑΣΟΚ σφυρώντας αδιάφορα θα καταθέτει ένα γαρύφαλλο μαζεμένο από μια πίστα νυχτερινού χαμαιτυπείου συμφωνώντας με όλους με τον τρόπο του. Σοβαρή χώρα η Ελλάδα. Όχι ιστορία, ούτε μύθο δεν μπορεί να γράψει.
     Και τα σουβλατζίδικα την ημέρα της τιμής απ’ έξω. Μπορεί και να πεινάσουν οι τιμώντες. Και οι γύφτοι με τα χαϊμαλιά και οι πορείες οι ειρηνικές και τα Εξάρχεια. Με την αστυνομία σε πλήρη εγρήγορση διότι πέφτουν πολλά μαζί. ΕΜΠ, ύφεση, φόροι, επέτειος Αλέξη. Μαύρο δίμηνο ξημερώνει. Κι όλες οι χώρες του κόσμου να τα ξύνουν. Και να παρακολουθούν τα ντέρμπι μας μέσω CNN. Τη δωρεάν NOVA για την δωρεάν δράση του ασυνεννόητου, του ασυντόνιστου, του κάργα μαλάκα που δεν ξέρει τι διάολο είναι. Και για όλα φταίει η Τουρκία που την υποστηρίζει η Αμερική. Φτηνά κόλπα της φτηνής Κούβας της Ευρώπης που θα γιορτάσει την επέτειο του πολυτεχνείου χορεύοντας τσιφτετέλια με τη Θεοδωρίδου και τον παρτενέρ της στο σκυλάδικο.
     Ισοπέδωση της άξιας ενέργειας των αγνώστων παιδιών του ΕΜΠ που ευτυχώς δεν είχαν κανένα διαδίκτυο για να μάθουν τι συνέβαινε. Σήμερα; Θα είχαμε μπει στο διαδίκτυο και θα ψηφίζαμε. Έγινε ή δεν έγινε; Κι άλλες απόψεις τύπου, ότι μάλλον έγινε αλλά για να υπάρχει μια σχολική αργία και μια ανακύκλωση λουλουδιών. Κηδεία, πίστα, ίδρυμα. Αν διαφωνείτε, μπορείτε να το διαβάσετε κι ανάποδα.

13 σχόλια:

  1. Στηβεν εχεις φορτωσει πολυ τελευταια.Δεν εχεις κι αδικο...Το κακο με τις επετειους του ΕΜΠ ειναι εχουν καπελωθει απο το ΚΚΕ,οπως κι οποιαδηποτε πορεια διαμαρτυριας γινεται.Λες και ειναι οι μονοι αντιαμερικανοι στην Ελλαδα.Αν κι εδω που τα λεμε,δεν πολυφταινε οσο οι Εγγλεζοι.Αυτοι ησαν εδω την περιοδο του εμφυλιου κι οχι οι γιανκηδες,οπως ησαν και στην Κυπρο.Τωρα αν εμεις ειμαστε μαλακες,ανικανοι και....,δεν μας φταινε οι ξενοι.Ολοι βολεμενοι ησαν τοτε,αλλος λιγο αλλος πολυ.Και λεφτα δωσανε στον κοσμο,και 31 ενσημα κολλαγανε,και τις χοροεσπεριδες "sik.." εκαναν,μια χαρα ηταν.Αλιμονο σε αυτα τα παιδακια που τα εφαγε η μαρμαγκα και σε οσους ειχαν τα αρχιδια να εναντιωθουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.Φυσικα οι πρωτοι που εκαναν την αντισταση τους οι πολιτικοι,που με πονο ψυχης εγκατελειψαν την Ελλαδα και αυτοεξοριστηκαν στας ευρωπας.Ειναι οι μονοι πολιτικοι που ξερω που φευγουν μονοι τους και αυτο το ονομαζουν εξορια.Αλλοι ησαν στην Γυαρο,στην Μακρονησο και στην Ικαρια και αλλοι στο Παρισι,στο Λονδινο,και στην Βιεννη.Αυτο μαλιστα,ειναι εξορια οχι σαν τους αλλους που εκαναν διακοπες στα νησια χειμωνα καλοκαιρι,αντε γιατι ολα ισωμα τα καναμε.Θα γινει και το κλασσικο φιλικο μεταξυ ΕΛΑΣ Αναρχικοι,οπως παιζουν Ταλαιπωριακος Βραδυποριακος καθε Μ.Παρασκευη,θα καταθεσουν στεφανια για να τους παρει η TV,και μετα ουζακι η "πορτοκαλαδα" γιατι εχει ωραιο καιρο...Αμα δεις την Παπαρηγα πουθενα αυριο ρωτα την τι του εκαναν του Γεωργαλα και εγινε ο Γκαιμπελς της χουντας!!Κατι θα ξερουν εκει στον Περισσο,δικο τους παιδι ηταν!!! Στηβεν,θυμασαι την αυτοτιμωρια του ΦΙΛΑΘΛΟΥ καποτε που εγραφε για κανα μηνα στην τελευταια σελιδα "ο Καραντινιδης δεν ειναι χασικλης"...Ετσι να το κανουμε κι εμεις τωρα,"Χατζηχρηστο αρχηγε παρε τωρα την ΠΑΕ"...κι οποιος τοπιασε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργης ο Γαρατζέος17 Νοεμβρίου, 2009 10:33

    @ steven: Τωρα κατάλαβα γιατί διαβάζω και συνδιαλέγομαι εδώ. ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ και, πιστέυω ότι αποδεικνύεται ότι η ΑΕΚ είναι (και πρέπει να είναι?) μέρος ευρύτερης θεώρησης των πραγμάτων. Συμφωνώ 100% και συμπληρώνω ότι η εμπειρία μου, αν και 14 χρόνια νεότερος σου ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ την κρίση σου. Η γενιά του πολυτεχνείου αυτοαναιρέθηκε...Τα παιδιά της (συνομήλικοι μου), σαν μηχανή του κιμά, αναμασάνε τα θέσφατα της στα τραπεζάκια τους στην είσοδο του ιερού χώρου. Κολάνε τα αγωνιστικά ένσημα τους και συνεχίζουν ακάθεκτα στο δρόμο της καβάτζας. Πάντα...αγωνιζόμενοι και κόντρα στο σύστημα και καλά... Θέση στο δημόσιο, υποψήφιος διδάκτωρ, ανθυποπροϊστάμενος σε εταιρία φίλου του μπαμπά, υποπροϊστάμενος στη δουλειά του μπαμπά. Εγώ ο μ@λ@κ@ς μονίμως στη θέση του καταναλωτή, αλλά ο κιμάς έχει σαπίσει...
    @ μονεγάσκο: Ώπα, συμφωνώ 100% μαζί σου στο θέμα του "κόμματος του χαφιέ", αλλά μην παραλείπουμε και τους υπόλοιπους, διότι έτσι θα νομίζουν ότι έχουν ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΚΚΟ ΔΙΚΙΟΥ. Που δεν έχουν. Η 17/11 είναι για τα κομματόσκυλα κάθε αποχρώσεως και αφέντη ότι τα χριστούγεννα για τα παιχνιδάδικα. Για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. steven
    πάντα σε θαύμαζα και σε κάθε σου κείμενο επιβεβαιώνω το αλάθητο της κρίσης μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Μονεγάσκο: Γιάννη και να σου συμπληρώσω οτι όλη η ιστορία μας είναι καπελωμένη απο την αριστερά, δίοτι αυτή είναι το αυθεντικό δεξιό κόμμα. Όλοι σ'αυτήν απολογούνται κι όλοι αυτήν φοβούνται και πρακτικά αυτή έχει την εξουσία στην χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς Γιώργη: Δυστυχώς έτσι κατάντησε το θέατρο του Καραγκιόζη που παίζεται χρόνια τώρα στις πλάτες μας. Και που φυσικά θα συνεχίσει να υπάρχει, μέχρι την ώρα που την χώρα θα την αναλάβει επιχειρηματίας. Νούμερο ο Μπερλουσκόνι; Γιατί; Επειδή όλους τους πολιτικούς τους δουλεύει κι αυτοί τρέχουν στα τσιράκια τους ( δημοσιογράφους) για να τον κάνουν ντά; Είδες σήμερα τι κάνανε οι πράσινοι με την ανάπτυξη τους στον Βγενόπουλο; Φυσικά και θα τους κάνει κιμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς κάποια: Εντάξει θα συνεχίσω να γράφω για να επιβεβαιώνεις τον εαυτό σου και την κρίση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απ'το Ντεμοτεχνειο στο Πολυτεχνειο. Το οποιο-κατα την αποψη μου,δεν εγινε ποτε...γιατι αν πιστεψω οτι εγινε,τοτε οι καιροσκοποι-απαταιωνες που ετρεξαν να δρεψουν τους καρπους του-για παρτι τους εννοειται- στο ονομα του λαου που αντεχει τα παντα αρκει να εχει προσωπικο οφελος-και τους οποιους ακομα ανεχομαστε και επιβραβευουμε με καλπες-τοτε λοιπον το Πολυτεχνειο-στα ματια μου δεν εγινε ποτε.Δεν του πρεπουν πορειες,μεγαφωνα,φωνες, παρα μονο σιωπη,ενα λουλουδι και ενα δακρυ για τον(τοτε) χαμενο...ανθυπο-φοιτητη της σημερινης 'Αλβανιας'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κακό με το πολυτεχνείο,είναι ότι οι πολλοί καπηλεύτηκαν την προσπάθεια των λίγων,έστησαν μια συμμορία,μέσω αυτής κυβέρνησαν μέχρι και σήμερα,πλούτισαν και κατέστρεψαν την ελλάδα,οδηγώντας την στην πιο μαύρη περίοδο της ιστορίας της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς iojik: Φίλε Γιάννη, τυχαίνει την παρέα που ξεκίνησε το πολυτεχνείο να την γνώρισα αρκετά χρόνια μετά, περί τα 35 μου. Μιλάμε για επιστήμονες, ανθρώπους της διπλανής πόρτας σαν ζωή και όχι απλούς μάγκες. Θηρία που τα πετάξανε όλα οικειοθελώς, αυτοδιαγράφηκαν θα έλεγα, διότι δεν δέχτηκαν την κομματική πειθαρχία. Μιλάω για 10 άτομα ακριβώς που βιοποριστικά ταλαιπωρούνται αλλά γελάνε στα καπηλειά της Καισαριανής που μαζευόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγνώμη δεν το έγραψα όπως το εξέλαβες.Για καλό το έγραψα το σχόλιο. Γιατί αυτή η a priori παρερμήνευση και ειρωνία? Σε αντίστοιχα σχόλια άλλων, δεν υπήρξε καμία παρεξήγηση. Παρόλα αυτά αν σε πρόσβαλα, ζητώ ειλικρινή συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Χρήστο Χ: Στην αρχή παρεξήγησα το σκεπτικό σου, αλλά το τέλος με ηρέμησε κι έχεις απόλυτο δίκιο. Όμως θα σου πω κάτι ακόμα. Είναι μια ενέργεια σαν το αντίστοιχο Αρκάδι ή το σήκωμα του λάβαρου στην Αγία Λαύρα. Που βέβαια δεν έγιναν νίκες. Αναφέρονται σαν αρχές κάποιων αγώνων. Σήμερα το ελεεινό κράτος, όταν τα εκπαιδευτήρια είναι κλειστά, το δημόσιο με ημιαργία και γαμιέται το σύμπαν απο το μποτιλιάρισμα, κλείνει όλο το κέντρο ΚΑΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΣΟΣ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΙ ΟΤΙ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΕΝΟΠΛΟΙ ΜΕ ΑΟΠΛΟΥΣ. ΟΧΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς mygreekblogspot.com: Απο το στόμα σου και στου Κοζώνη το ΟΥΣ. ( Το έγραψα έτσι διότι το αφτί ή το αυτί δεν ξέρω πώς γράφεται πλέον. Είμαι τυχερός που ξέρω κι άλλη ελληνική γλώσα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εξαιρετικό κείμενο.Γραμένο με ευαισθησία (και ΑΕΚτζήδικη ψυχή)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή