Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

     Παραδοσιακή χώρα η Ελλάδα με σοβαρό ήθος αλλά και σοβαρότατο έθιμο. Μην μας ξεφύγει τίποτα. Και οι Αποκριές και τα Χριστούγεννα και ο Άγιος Αντώνιος. Και οι άγιοι αγρότες. Νιος ήμουν και γέρασα. Και την θυμάμαι την γιορτή αυτή που δεν την αναφέρουν τα ημερολόγια. Και λογικά. Δεν είναι γιορτή . Είναι επέτειος. Πάντα , κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, οι αγρότες παίρνουν την εθνική οδό στα χέρια τους. Δουλειές δεν έχουν, η σπορά έχει γίνει, πόσο να πιούν στο καφενείο, τι άλλο να πουν με τους ίδιους και τους ίδιους, βοηθάει κι ο καιρός που είναι κρύος και τι να πας να κάνεις στα χωράφια, αποφασίζεις επετειακά να βγεις με το συνδικαλιστικό όργανο στην εθνική οδό κι ό,τι κερδίσεις κέρδισες.

     Είναι μια μαζική κινητοποίηση με χρονική σταθερότητα. Σαν να συντάσσεται ο ετήσιος αγροτικός προϋπολογισμός. Γνωρίζω φυσικά το τι πρόκειται να γίνει, αλλά σάμπως και οι γνώστες και οι έμπειροι δεν την πατάνε πιο συχνά από τους αφελείς; Ας πάρουμε την αεροπορική εταιρεία και το ατύχημα της. Ποτέ δεν έχω ακούσει, ότι ο πιλότος μάθαινε. Πάντα τα ατυχήματα οφείλονται στα γαλόνια της εμπειρίας κι όχι της μπύρας. Ποτέ δεν έπαθε τίποτα ένα άπειρος. Και δεν κάνω πλάκα. Ο μαλάκας της ιστορίας πάντα, είναι αυτός που ξέρει ιστορία. Αυτός που δεν ξέρει τίποτα, τι να πάθει; Αλλά κι αν πάθει, για ποιο λόγο να κατηγορηθεί; Επειδή δεν ήξερε; Και δεν έμαθε, διότι βλέπει αυτόν που ήξερε και τι έπαθε.
     Τα φετινά μπλόκα των αγροτών έχουν σημαντικό θετικό σημάδι: Την επικοινωνιακή βελτίωση. Πλέον δεν βγαίνει στην τηλεόραση το γομάρι των 200 κιλών, το έτοιμο να σκάσει από τα τριγλυκερίδια, να μας πει ότι πεινάει. Καταλαβαίνω ότι ο αέρας της υπαίθρου είναι πιο υγιής συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο της πόλης, αλλά δεν είναι δυνατόν ο αγρότης να είναι τόσα κιλά παραπάνω από τον κάτοικο του αστικού κέντρου λόγω του αέρα. Εκτός πάλι κι αν ντοπάρεται για να βγάλει την πολύ σκληρή δουλειά του, αλλά ρίχνοντας και μια ματιά στους ποδοσφαιριστές δεν βλέπω αντίστοιχο πάχος. Θα μου πείτε οτι οι τελευταίοι τρέχουν και τα καίνε τα λίπη, ενώ οι αγρότες δεν τρέχουν και καίγονται τελικά από τα λίπη. Ρε μήπως ζητούν φάρμακα λιποφάγα;
     Τέλος πάντων , παρακολουθώ τον συντονιστή των κινητοποιήσεων. Αδύνατος σαν εποχιακός τηλεοπτικός σταρ και φυσικά με αντίστοιχα του βάρους του επιχειρήματα. Επικοινωνιακά η γιορτή βελτιώθηκε κι είναι σημαντικό αυτό σαν εξέλιξη. Τα αρνητικά στοιχεία των κινητοποιήσεων δεν με απασχολούν. Ούτε οι εκδρομείς που ταλαιπωρούνται, ούτε οι επαγγελματίες που δεν μπορούν να περάσουν τα προϊόντα τους από τα μπλόκα. Ούτε κι αν τα περάσουν και φτάσουν ληγμένα, αν θα γίνει μια διατάραξη στην δημόσια υγεία. Δηλαδή, γιατί η Θεσσαλονίκη να θέλει οξυζενέ ή οινόπνευμα; Αφού ο αγρότης του μπλόκου την καθαρίζει την πληγή με ροχάλα από τον εμετό του τσίπουρου. Κι αν πεθάνει ο άλλος που έφαγε ληγμένο τυρί; Τι να κάνουμε τώρα; Στην δημοκρατία δεν έχουμε θύματα βάσει αντίστασης αλλά θύματα γενικώς. Και στην αντίσταση καταγράφονται σε ένα μάρμαρο ομαδικώς, στην δημοκρατία καταγράφονται σε ίδιο μάρμαρο αλλά ατομικώς και με πληρωμή του μαλάκα. Κοιτάχτε δε πώς, σε καμιά αντίσταση δεν υπάρχουν μαλάκες. Μόνο σε ηρεμία αναφέρεται η κουβέντα αυτή.
     Προχωράμε όμως και δεν μένουμε σε τρίχες. Μιλάμε ότι γίνεται μια απεργία και μια διαδήλωση. Και γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα, οτι για να προχωρήσει μια επαγγελματική τάξη, πρέπει να πηδήξει μιαν άλλη κι αν είναι δυνατόν όλες τις άλλες. Κι ευτυχώς που στην χώρα μας έχουμε μόνο μια εθνική οδό και κόβουμε τα πάντα πανεύκολα στα δυο. Τολμώ να πω, ότι αν είχαμε εναλλακτικές οδούς, θα ήταν μια κίνηση του κεφαλαίου εναντίον της εργατικής τάξης που δεν μπορεί ποτέ να βρει το δίκιο της κι ότι όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες θα ήταν τουλάχιστον πούστηδες που θα χρησιμοποιούσαν εναλλακτικές διαδρομές.
     Όμως υπάρχει μια κινητοποίηση και πρέπει κι εγώ να μπω στον επετειακό διάλογο. Πώς βγαίνουν τα αποκριάτικα; Έτσι και τώρα έχουμε τα αγροτικά. Ντύνομαι λοιπόν αρκούδα και ρωτάω, γιατί τα μπλόκα δεν είναι συνενοημένα μεταξύ τους. Ο καθένας ζητάει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι και δεν υπάρχει κεντρικός φορέας συντονισμού και διαπραγμάτευσης πείθοντας με για το «ό,τι φάμε ., ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος της ουκρανής στο κάθε μπλοκ.». Άσε δε που θα άρχιζε κι ο διάλογος με την κυβέρνηση του φελλού στο τέλος του μήνα, δηλαδή με την είσοδο μας στο τριώδιο. Οι αγρότες μου θυμίζουν τους φιλάθλους μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας που τα σπάει πριν δει το αποτέλεσμα. Και την απόδοση του διαιτητή.
     Και διεκδικεί. Τι; Καλύτερη τιμή ή επιδότηση. Επιδότηση σημαίνει ότι σας είχαμε προειδοποιήσει κάποια χρόνια πριν ότι τα προϊόντα σας είναι ευτελισμένα και δεν φτουράνε στην παγκόσμια αγορά, άρα στραφείτε σε εναλλακτικές καλλιέργειες. Εσείς βέβαια το παίζατε κανονικά, διότι θα κόβατε την χώρα στα δυο κι έχει το κράτος. Καλύτερη τιμή σημαίνει ότι σας αδικούν οι μεσάζοντες κι όχι το ελληνικό κράτος. Κόφτε τους και κατεβείτε μόνοι σας να πουλήσετε. Σιγά να μην τρέξετε ή σιγά να μην ρίξετε το κόστος παραγωγής απολύοντας τους Αλβανούς που δουλεύουν αντί για σας στα χωράφια.; Εμείς εδώ στο Γιουνανιστάν γεννηθήκαμε μόνο να διοικούμε.
     Και να μην καταλαβαίνουμε τίποτα. Ούτε ότι η ντόπια παραγωγή δεν μπορεί να συναγωνισθεί αντίστοιχη άλλης χώρας που παράγει για περισσότερα στόματα, ούτε κι ότι η τιμή είναι χάλια διότι ο Έλληνας παραγωγός χρησιμοποιεί περισσότερα φυτοφάρμακα για γρηγορότερο πλουτισμό εις βάρος της ποιότητας. Κι όπως ο καθένας έχει όνειρο ζωής τον διορισμό στο δημόσιο, έτσι κι οι αγρότες έχουν όνειρο Ιανουαρίου να πάρουν κρατικά κονδύλια. Και θα πάρουν βέβαια για να μην χαλάει και το ίματζ της κυβέρνησης και θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί της μη εξειδικευμένης κι ανώτερης ποιότητας παραγωγής καθότι ο πρώτος μήνας του 2011 κοντά είναι.
     Μια τεράστια κοροϊδία επαναλαμβάνεται. Εντάξει να το δεχθώ κι αυτό, αφού στην Ελλάδα ζω. Αλλά να συμπίπτει και χρονικά; Αυτό με εξοργίζει. Δηλαδή αν γινόταν το καλοκαίρι ή το Πάσχα, θα μπορούσα και να το πάρω πιο σοβαρά. Ότι χάσανε τα τσάμικα και τα αρνιά λόγω του αγώνα. Να πω ότι οι άνθρωποι ξεβολεύτηκαν κι ανέβηκαν στα Στάγιερ κι όποιον πάρει ο χάρος. Θα μου πεις, γιατί τώρα είναι βολεμένοι; Όχι, αλλά αυτή η κινητοποίηση είναι τμήμα της δουλειάς τους μάλλον και τόχουν πάρει απόφαση. Και στηρίζονται στην ανάγκη όλων αυτών που ταλαιπωρούνται για να φάνε χόρτα ή βαμβάκια. Ρε δεν τα κόβουμε τα ελληνικά, να τρώμε ευρωπαϊκά μπας και ησυχάσουμε; Στην Ευρώπη γιατί μπήκαμε τελικά; Για να μην έχουμε δρόμους;

11 σχόλια:

  1. Προς Χαράλαμπο ΑΛΛΑ ΚΙ ΟΛΟΥΣ: ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΖΙΖΑΝΙΟΥ, ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΑΗΔΙΑ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΜΕΤΙΚΑ, ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΣΤΟ ΤΣΑΚ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΤΣΙΑ. ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΙΑ, ΚΛΟΝΙΖΕΣΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ, ΟΧΙ ΟΤΙ ΚΡΑΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΣ. ΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ, ΤΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ; ΔΗΛΑΔΗ ΝΑΠΟΛΕΩΝ;" Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ". ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΓΩ ΑΥΤΑ. ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ.
    ΦΙΛΕ ΧΑΡΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ. ΣΥΓΧΩΡΑ ΜΕ, ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΗΣΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην τρελαίνεσαι steven, μερικοί όπως τους βαράνε το ντέφι έτσι χορεύουν.

    Το έργο είπαμε πως θα είναι, με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, στο δεύτερο -άντε το πολύ στο τρίτο- άσχημο αποτέλεσμα θα ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν ο Αδαμίδης με τον Θανόπουλο, και ξαφνικά θα βγει ο χατζημούσιας -μαζί με τα τσιράκια του- και θα την σύρουν στο Πρωτοδικείο.

    Εκτός και αν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν φταιει το σιχαμα,οπως τον βολευει το παει το πραγμα...ΦΤΑΙΕΙ ο Μελισσανιδης,που δεν τον μπαζωσε τοτε μετα τις εκλογες,μεσα σε μια κασα,να τον φορτωσει σε ενα πλοιο να τον στειλει να κανει παρεα με τα τροπικα ψαρια της Σιγκαπουρης....Ποτε δεν ειναι αργα βεβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Billys: Φίλε, είσαι ο blogger ου μπαίνω και διαβάζω; Απάντησε μου.
    Όχι απλά τρελαίνομαι. Αποτρελαίνομαι και ψύχραιμα δρω. Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο αυτό. Τους θέλω και θα τους βρω. Να σου πω κάτι; Ποτέ δεν βαράω εν θερμώ, διότι θέλω να είμαι κύριος του εαυτού μου. Ρόνιν φίλε. Εν ψυχρώ, τα έχεις υπολογίσει όλα. Γελώντας. Μπάκικα δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς Μονεγάσκο: Έχεις καταλάβει τι γίνεται πια; βγαίνουν κάτι ηλίθιοι εγκάθετοι και στην ουσία για να προστατέψουν το κλεμμένο ευρώ τους, υποστηρίζουν τον ΔΧ. Της πουτάνας θα γίνει. Τα γουστάρει αυτά ο Sugar. Ειδικά αν προσβάλεται φίλος του. Μήπως βρήκα και την πόρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδω που τα λεμε,θαπρεπε να ειχε ξεκινησει διαδικασια τσιμεντοποιησης απο καιρο.Στο κατω κατω,κολλητοι ειναι οχι απο συμφερον,αλλα βαθιας αλληλοεκτιμησης.Εγω αν ημουν Μπαγιεβιτς θαχα στραβωσει μαζι του για τους γνωστους λογους.Δεν εγκρινω τετοιες μεθοδους,αλλα οταν ο αλλος εισερχεται σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ζητηματα,η οταν περναει την dead line,τοτε δεν μου αφηνει επιλογη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Μονεγάσκο: Γιάννη, γνωρίστηκαν κάποιοι άνθρωποι εδώ και θα είναι συνέχεια μαζί. Βλέπεις να έχει κάποια αξία το blog αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. steven Φυσικά και είμαι ο μλποκερ που μπαίνεις και διαβάζεις, όπως μπαίνω και εγώ και διαβάζω εσένα, αυτούς που δεν θα ξαναδιαβάσω πλέον είναι αυτοί, πέρασαν πλέον την γραμμή, λες και το συγκεκριμένο μπλοκ το έχει σηκώσει ο Ντεμάκος και προσπαθεί να περάσει την γραμμή του.

    Αηδία και μόνο αηδία φίλε, και εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος από τον Μπάγεβιτς φέτος -πιστεύω πως με βάση το υλικό που είχε μπορούσε καλύτερα πράγματα- αλλά όχι να γράφουμε κατά -και με αυτόν τον τρόπο- για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα, έτσι ξεφεύγουμε πολύ.

    Τελικά έχω αρχίσει να πιστεύω πως για το κατάντημα της ΑΕΚ φταίμε πρώτα απ' όλα εμείς οι οπαδοί της, και μετά όλοι αυτοί που έκαναν το δικό τους παιχνίδι στην πλάτη αυτής της ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στήβεν να αγιάσει το στόμα σου σχετικά με τους αγρότες των φυτοφαρμάκων και του βρεγμένου βαμβακιού με μοναδικό σκοπό κάθε χρόνο να πάρουν μεγαλύτερη επιδότηση,ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ.
    Δεν γίνεται πια μια ομάδα ανθρώπων να εμποδίζει όλους τους άλλους να δουλέψουν για άδικες κατ'εμέ,διεκδικήσεις
    Για μένα οι Ελλ.αγρότες σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδελφους τους είναι απλά ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ και βολεψάκηδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς billys: Τώρα το κατάλαβα. Φίλε γράφεις πολύ σωστά και σε παρακολουθώ συνέχεια. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Χαράλαμπο: Και ανοργάνωτοι επίτηδες. Το 80% των επιδοτήσεων χάνονται διότι τα πληρώνουμε σε πρόστιμα. Επειδή δεν κάθονται να δουλέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή