Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

           Λέμε για την Ελλάδα, αλλά μερικές φορές πάνε να μας ξεπεράσουν κι οι θεωρούμενοι "πολιτισμένοι ξένοι".  Μιλάω για την περιπετειώδη επιστροφή μου απο την Ελβετία. Μου αρέσει αυτή η χώρα για πολλούς λόγους. Κύρια προσωπικούς. Φεύγοντας απο εδώ, γλυτώνω όλη τη μαλακία των ρεβεγιόν και των ψεύτικων ευχών. Τα υποχρεωτικά χαμόγελα και την δήθεν περιέργεια του τι κάνανε όλοι αυτοί που δεν τους συνάντησα ολόκληρη την χρονιά και που φυσικά το έκανα αυτό διότι ούτε εγώ αλλά ούτε κι αυτοί είχαν την συγκεκριμένη περιέργεια. Μου την σπάνε οι γιορτές και ειδικά αν είναι παρατεταμένες. Δεν είπα να μην υπάρχουν. Να υπάρχουν, για τα παιδιά. Εγώ όμως δεν είμαι παιδί και μου πέφτει πολύ βαρύ να προσποιούμαι.

        Στην Ελβετία λοιπόν δεν με ξέρει και δεν ξέρω κανέναν. Μου παραχωρεί κι ένα σπίτι ένας συγγενής της γυναίκας μου στα ψηλά βουνά, παίρνω και δυο κολλητούς με τα ίδια πιστεύω, κι ησυχάζω. Με σέβονται, τους σέβομαι κι όλοι ηρεμούν με τα ανεξάρτητα προγράμματα τους. Άλλος για σκι, άλλος για καμάκι, τα παιδιά να χτυπιούνται οτι μπορούν να δαμάσουν τα χιόνια,και παρέα κι οι γυναίκες (λογικό να θέλουν να γίνουν κέντρο του σύμπαντος) που αισθάνονται γκομενάρες με τις κολλητές αλπινικές φόρμες.  Θα μου πείτε οτι κάποια στιγμή τις βγάζουν. Ε, δεν μπορεί συνέχεια τα πράματα να είναι εξ ίσου καλά. Μια ζυγαριά έχεις και βγάζεις το συνολικό απολογισμό. Γιατί ρε πούστη μου δεν βρέθηκε ποτέ μια αληθινή γυναίκα για το ρόλο της; Ίσως γιατί δεν βρέθηκε κι ένας αντίστοιχος άνδρας, κι αρχίζει το παιχνίδι της αμφισφήτηβησης. Το αυγό ή η κότα; Γάμα τα άμα δεν υπάρχει το 8, η αρμονία.
        Στην Ελβετία έρχεται  πιο οικονομικά απο εδώ. Τα πάντα. Και το φαγητό και οι καθηγητές του σκι και οι έξοδοι. 250 ευρώ το αεροπορικό μέχρι τη Γενεύη, 40 ευρώ το άτομο με ταξί για 140 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό, η διαμονή όπως σας είπα δωρεάν και μετά ό,τι φας. Τρίχες δηλαδή. Μακαρονάδες, πίτσες και τυριά, που είναι το εθνικό προϊόν. Δυο φόρμες αθλητικές κι ένα μπλου τζην όλο κι όλο μαζί με κάτι πουκάμισα χοντρά κι ένα βαρύ μπουφάν είναι όλη η βαλίτσα. Έτσι ντύνονται όλοι οι τουρίστες εκεί χωρίς διάθεση επίδειξης, σνομπισμού ή ελληνικού νεοπλουτισμού. Και δεν σε νοιάζει τίποτα. Τζάκι, βιβλίο, ποτό ( πολύ ) και παιχνίδια με ατέλειωτες συζητήσεις. Φυσικά εσύ είσαι ο πλούσιος με την ελευθερία της επιλογής και της παρέας.
        Χτες πνιγήκαμε απο το χιόνι. Το βαν αντί να φτάσει στις 8 το πρωϊ, ήρθε μια ώρα αργότερα. Στο αεροδρόμιο επικρατούσε πανδαιμόνιο λόγω γενικής απεργίας των υπαλλήλων εδάφους. Του κουτρόυλη ο γάμος. Σωθήκαμε απο το ηλεκτρονικό τσεκάρισμα μέχρι την ουρά  του ελέγχου των χειραποσκευών που ήταν 6 χιλιόμετρα. Πίνακας ηλεκτρονικός που να σε πληροφορεί για την τύχη του αερόπλοιου, δεν υπήρχε.΄Εστω ρε παιδί μου να μάθεις οτι είχε φύγει και να κάνεις τα κουμάντα σου. Περάσαμε τον έλεγχο στις 12:30 με προγραμματισμένη αναχώρηση μιά ώρα πριν. Μαγικά το σκάφος ήταν ακόμα εκεί κι είχε κι άλλες δυο ώρες καθυστέρηση. Σωτήρια ασφαλώς για την παλινόστηση, αλλά τα νεύρα τσατάλια. Και ξέρετε πώς είναι τα παιδιά που δεν έχουν μάθει ακόμα απο σύστημα και οι γυναίκες όταν διαταράσσονται οι ορμόνες τους. Τώρα γιατί δεν το παθαίνουν αυτό όταν τις βιάζεις, δεν μπορώ να το απαντήσω. Πάντως όσο διαφορετικές και να είναι, γνωρίζω οτι συντονίζονται, κι άρα έχεις την χαρά της παγκοσμιοποιημένης αντιμετώπισης.
             Τέλος πάντων είμαστε πίσω. Οι άνεμοι ήταν ταχύτητας 120 χιλιομέτρων και τελικά φτάσαμε μόνο με 30 λεπτά καθυστέρηση. Τι βρήκα εδώ; Καλοκαίρι, δηλαδή τρέλα κανονική και τον Τζιμπούρ σε διαβολεμένη φόρμα. Κι ένα ταξιτζή που με αναγνώρισε και τρελαθήκαμε να μιλάμε για τα Φώτα που θα σβήσουν μεθαύριο στο τηγάνι. Και στον άνδρα, όπως και να το κάνεις, μετράει η διαταραχή των οιστρογόνων. Δεν πειράζει , χαλάλι. Άξιζε τον κόπο και φέτος. Και φυσικά και του χρόνου, να είμαστε όλοι καλά, τα ίδια θα κάνω κι ας ταλαιπωρηθώ χειρότερα. Η ζυγαριά λέει οτι δέκα μέρες ηρεμίας αξίζουν και δεν σου αφήνουν την τελευταία στιγμή να σου χαλάσει τις αναμνήσεις.
           ΥΓ1. Ρε λέτε, μαζί με τους καλικάνζταρους να γαμηθούν κι οι γάβροι; Και να σβήσουν τα φώτα στο Καραϊσκάκη; Μπα, ακόμα με ωραίες εικόνες είμαι.
            ΥΓ2. Η Ελβετία για μένα είναι και η κορυφαία δημοκρατία του πλανήτη. Διότι όλα καταγγέλονται. Και μου αρέσει η ισορροπία του τρόμου που επιβάλλει η υποχρέωση και κατόπιν  το δικαίωμα είναι αυταπόδεικτο.
       
        

14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους
    Επιστροφή και για μένα στην πραγματικότητα.
    Για τους άπιστους σχετικά με τον θείο δείτε αυτο:
    http://listonplace.blogspot.com/2009/12/blog-post_4654.html

    Υ.Γ.: Στήβεν ότι και να λες και να γράφεις οι δυτικο-ευρωπαίοι είναι όντως πιο πολιτισμένοι από μας, ας είναι και λίγο ρουφιάνοι.
    Πάνω απ'όλα σέβονται τον διπλανό τους όχι γαϊδούρια σαν τους ''απογόνους''των Ελλήνων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς Χαράλαμπο: Μα αυτό λέω κι εγώ. Τι επειδή τους ονομάζω Ούνους; Αυτοί φτιάξανε κράτη με πόλεις, δεν φτιάξανε πόλεις-κράτη. ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ. Όλα τα άλλα είναι μπαρμπούτσαλα κι αέρα μπανά. Και δεν έχουμε σχέση με τους αρχαίους εμείς, που αυτοί ήταν οι πρόγονοι των Ευρωπαϊων. Μετά τη Ρώμη και την Τουρκία, έμεινε Έλληνας; Βρε ούτε σκύλος. Το όνομα του εδάφους έμεινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πολύ ελευθερία μας έχει''φάει''
    Δίκιο έχεις, έχουν ''περάσει'' όλες οι φιλές του κόσμου από εδώ!
    Ούτε για διαχειριστές του ονόματος και της κληρονομιάς δεν είμαστε άξιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβαζα για τον Sugar που αγόρασε την aegean power(εταιρεία ενέργειας)δυνατότητας 300ΜWh!
    Λεφτά και χρόνο διαθέσημο έχει, αλλού κολλάει η δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς Χαράλαμπο: Χρόνο δεν έχει, αλλά πού θα μου πάει θα τον βρει. Η λύση του Τάκη για πρόεδρος είναι τέλεια. ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. Βέβαια ο προπονητής είναι ένα αγκαθάκι, αλλά όλοι οι καλοί χωράνε. Δικό μου θέμα αυτό Χάρη. Κρασί πάμε να πιούμε, όχι οίνο. Γκέγκε, Μονεγάσκε; Είπαμε, ταγματάρχης, φυσικά ΙΧ. Κουβέντες του ΔΧ, οτι όλοι θέλουν το ποδόσφαιρο διότι θα κονομήσουν, δεν σηκώνω. ΑΛΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΑΛΛΟ ΙΧ ΚΙ ΑΛΛΟ ΔΧ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς Ν. Σμύρνη: Έχετε κάτσει 18 λεπτά διαβάζοντας. Είστε Αεκτζήδες ή είστε Πανιώνιοι; Σχολιάστε, ή απλά παρακολουθείτε εν όψει Τούμπας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Στήβεν
    Εμπιστοσύνη σε κανεναν έχει;
    Διότι εάν αγοράζεις εταιρεία ενέργειας και δεν έχεις χρόνο,κάποιους εμπιστεύεσαι και''δουλεύουν''για σένα το μαγαζί.Το μαγαζί αυτό που έχει να κάνει και με το κράτος(ΔΕΗ)άρα περισσότερο χρόνο.
    Για την καψούρα του δεν εμπιστέυεται κανέναν να βγάλει βόλτα την κυρά,να την πάει σινεμά χωρίς να την πηδήξει,και μετά να την φέρει πίσω σπίτι και να της πεί μόνο καληνύχτα φιλόντας της το μαγουλάκι όπως κάνει και ο Κωστέτσος;
    Δεν μπορεί ,κάποιος καληνυχτάκιας υπάρχει σε κάθε παρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς Χαράλαμπο: Σε αυτά τα μεγέθη υπάρχει εμπιστοσύνη; Η γυναίκα είναι βραβείο και κρατιέται διότι η γυναίκα την εξουσία την βλέπει πάντα σαν αφροδισιακό. Τι φιλάκια μου λες; Ισορροπία τρόμου υπάρχει πάντα που φυλάει τα έρημα. Στο παιχνίδι αυτό η γυναίκα πάντα βγαίνει χαμένη βέβαια, αλλά τι να κάνουμε; Θα αλλάξουμε τους κανόνες της ζωής; Σιγά η μηδέν που θα πηδήξει κιόλας ψυχικά επειδή λεκτικά κατάθεσε οτι αγαπάει. Δεν υπάρχουν αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργης ο Γαρατζέος04 Ιανουαρίου, 2010 00:15

    @ Χαράλαμπο: Το θέμα είναι ότι στην ΑΕΚ έχουμε πήξει στους Κωστέτσους. Όλο στα καλιαρντά το χουνε ρίξει και από ουσία τίποτα. Μας γ***ει ο κάθε πικραμένος πια (δες πραγματικοί πρόσφυγες, αρβανιτόβλαχοι στο κύπελλο, ο...πανόπουλος...) και αυτοί ανταλλάσουν...ανακοινώσεις και μηνύσεις μεταξύ τους! Εδώ καίγεται ο κώλος μας και αυτοί μαλώνουν για το μιζανπλί (δες σχέδιο Παππά, σχέδιο Νοτιά, plan Κοζώνη, σχέδιο Μάρσαλ, ελεύθερο σχέδιο, γραμμικό σχέδιο, σχέδιο ανάτασης της οικονομίας)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα παιδια,τι γινεται? Στηβεν,καλα δεν ηταν εκει που ησουν? Τι ηθελες και γυρισες σε αυτο το μπουρδελο...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Γιώργη Γρατζέο: Μηχανικοί είμαστε, ξέρουμε απο σχέδια. Σαβορογάμηδες είναι όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς Μονεγάσκο: Ήρθα όμως. Και να δούμε ποιός θα φύγει. Διάβασα και την συνέντευξη του Κοζώνη σήμερα. Η αγάπη έχει και κυβέρνηση μέσα. Κι εγώ την αγαπάω σαν Έλληνας πολίτης. Να την αγαπάνε κι αμερικανοί; Μπουρδέλο; ΟΚ. Με σημαία δίπουτσο όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιώργης ο Γαρατζέος04 Ιανουαρίου, 2010 00:55

    ...εμείς από σχέδια και οι μέτοχοι..."Μήπως ξέρεις από βέσπα?"...πλάκα πλάκα γαμάτα τους περιγράφει αυτή η εικόνα (όπου βέσπα η ΑΕΚ...). Εμείς σχέδια, οι μέτοχοι βέσπα, ο μπίκο παπάκι και ο κωστέτσος το αγκωνάρι. Ο καθείς στο μετερίζι του. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε καταλήξει να έχουν οι μέτοχοι τα σχέδια, ο μπίκο τη βέσπα και ο κωστέτσος το παπάκι, εμείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιώργης ο Γαρατζέος04 Ιανουαρίου, 2010 01:19

    Εξαγριωμένοι κατάδικοι με κελεμπίες, ο Λιακόπουλος να ευαγγελίζεται την ύπαρξη ελληνικών οχημάτων αρνητικής βαρύτητας, ο θείος αλείφεται με βαζελίνες, ο Παππάς ετοιμάζει σχέδιο σωτηρίες, γυναίκες χορεύουν ζεϋμπέκικο, τεως ανατολικογερμανοί κατάσκοποι το γυρίζουν στο freelance με απασφαλισμένα ούζι...ο εχθρός είναι εντός των τειχών πια, πάω για ύπνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή