Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

     Ορισμένα πράματα, πραγματικά με βγάζουν έξω από τα ρούχα μου. Γενικά είμαι ένας άνθρωπος ανεκτικός, αλλά όχι και να μου πάρει η UNESCO την καταγωγή, την ιθαγένεια και την ταυτότητα του καραγκιόζη. Αυτό δεν το ανέχομαι. Και καλά, άντε και μου τα πήρε. Να δώσω λίγο τόπο στην οργή, αλλά να δώσει όλα αυτά στους Τούρκους; Πόσα να αντέξω σαν Έλληνας; Βράχος είσαι και στύβεσαι. Πέφτεις από το ύψος και γίνεσαι ύφαλος. Κι ας λένε οι επιστήμονες για κατολισθήσεις. Αυτοκτονία βράχου ήταν, που για όσους δεν ξέρουν, κι αυτοί έχουν ψυχή.
     Μιλάμε ότι με ξεσκίσανε σαν πεζοπόρο της χώρας αυτής. Αντί να μου πάρουν την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τα πετρέλαια του Αιγαίου, τον χρυσό και το κοβάλτιο της Μακεδονίας, να μου παίρνουν τον καραγκιόζη; Πόση αντοχή να διαθέτω για να υφίσταμαι τέτοιον πολιτιστικό εξευτελισμό; Να μου πάρουν τον Χατζηαβάτη, το Νιόνιο και τον μπαρμπα-Γιώργο που γαλούχησαν τόσες και τόσες γενιές στα διαλείμματα των στρατιωτικών εκπομπών της ΥΕΝΕΔ;
Ξέρεις τι είναι να πορεύεσαι με το χιούμορ του Σπαθάρη, να είσαι ταυτισμένος με τον λαμογισμό και την αιώνια τεμπελιά, να σε σώζει ένας κωλόβλαχος, και να στα παίρνει όλα αυτά ο αιώνιος εχθρός δια χειρός παγκόσμιας οργάνωσης; Χίλιες φορές να παίρνανε εμάς ή ακόμα και τα παιδιά μας. Θα μπορούσαμε να το αντέξουμε.
     Κι ας τα κάνανε γενίτσαρους ή υπουργούς στο διπλανό κωλοκράτος. Τι να τα κάνουμε εμείς τα παιδιά στο φινάλε; Ούτως ή άλλως θα μεγαλώσουν και θα φύγουν. Και θα μας φέρουν τα εγγόνια μας αργότερα. Τι θα τα διδάξουμε γαμώτο τώρα που δεν έχουμε πια καραγκιόζη; Τι να τους δείχνουμε; Αμερικάνικα καρτούν; Όχι ποτέ δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό.
     Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και πρέπει να αγωνισθούμε. Είναι θέμα όρασης, διόρασης, ενόρασης και τηλεόρασης. Και ιδέας και αντίληψης των πραγμάτων. Καλά να δούμε το τουρκικό σήριαλ που απευθύνεται σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες θεατών με κατασταλαγμένο το εθνικό προέρχεσθαι και πορεύεσθαι. Στα παιδιά τι να μάθω; Ιστορίες τούρκικες πια , που όμως ήταν ελληνικές; Τι θα κάνουμε χωρίς θέατρο σκιών; Θα τρελάνουμε τα παιδιά με την Ακρόπολη, τον Περικλή , τον Αισχύλο, τον Πλάτωνα και τον Αριστοφάνη; Μα δεν τα ξέρουμε αυτά κι ούτε καταλαβαίνουμε και τι λέγανε τα λόγια τους. Πώς θα κρατήσουμε τα παιδιά ήσυχα με αυτές τις παπαριές ; Θα πάμε ξανά στα θρανία να μαθαίνουμε αρχαία ελληνική ιστορία; Τώρα στα γεράματα; Πώς να μάθεις γέρο γράμματα; Παρακολουθώντας καραγκιόζη είχαμε μια ηρεμία. Και γνώμη και άποψη. Και κάναμε και τα παιδιά κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Ξέραμε ότι η μαλακία έχει μια λογική συνέχεια.
     Βέβαια, υπάρχει και κάτι θετικό. Ελπιδοφόρο. Ο πρωθυπουργός από την Σύμη, εξήλθε του υδατολούτρου ( πισίνα ελληνιστί ) κι αντιλαμβανόμενος την ληστρική επιδρομή του διεθνούς συνωμοτισμού του κεκαλυμμένου όπισθεν της UNESCO, με καθησύχασε με την αποφασιστική δήλωση του: « Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΤΟΥ.» Αυτό θα πει να έχεις προσωπικότητες στην διακυβέρνηση σου, που αμέσως παρατάνε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια του playstation με τους λοιπούς φελλούς της τρόικας ή της σοσιαλιστικής διεθνούς, και σκύβουν πάνω στα αυθεντικά προβλήματα του λαού.
     Διότι η δήλωση του πρωθυπουργού, δεν είναι μια απλή δήλωση. Είναι μια δήλωση κατ’ αρχάς ηρεμίας, μια δήλωση κατόπιν ωρίμου σκέψεως που αναπτύσσεται συνήθως κατά την διάρκεια του υπτίου στυλ κολυμβήσεως, μια δήλωση συμβολαίου με τον ταλαιπωρημένο λαό και μια δήλωση προοπτικής. Και με έπιασε πραγματικά σε όλα τα σημεία της.
     Στην αρχή, με την τροπή του υψίστου θέματος, οφείλω να ομολογήσω ότι ήμουν σε πανικό. Διότι όπως και να το κάνουμε , εγώ σαν Έλληνας ήθελα να έχω τον αυθεντικό καραγκιόζη κι όχι κάποιον ψεύτικο και πλαστικό του γενικού συστήματος. Αλλά κάθισα, σκέφτηκα, κι εξήγησα στα παιδιά, που με βλέπανε ράκος, για το νόημα των λόγων του αρχηγού μας. Ναι μεν πήραν τον εθνικό ήρωα μας, αλλά άνετα κι αυτά σαν μετέπειτα γενιές, για την ανάπτυξη και την έξοδο μας από την κρίση , μπορούν να δημιουργήσουν έναν καινούργιο γελοίο ήρωα, αυθεντικό δικό μας. Και να τον πατεντάρουν άμεσα διεθνώς, οπότε στο μέλλον να μην κινδυνέψουν ποτέ να τον χάσουν από κακόβουλες ενέργειες ζηλόφθονων λαών και περίεργων οργανώσεων. Ή μιλάμε σοβαρά ή δεν μιλάμε.
     Και βγαίνουν κι άλλα. Θέλει η UNESCO, να είναι ο καραγκιόζης Τούρκος κι όχι Ινδός ή Ινδονήσιος ή ευρύτερο στοιχείο της ανατολικής Μεσογείους; Ας είναι. Εμείς θα πάμε σαν Έλληνες να χαλάσουμε τις καρδιές μας με τους Τούρκους για το πού ανήκει ο Βεληγκέκας; Θα κάνουμε διαγωνισμό για τον καραγκιοζισμό; Αλλά άντε και τον κάνουμε. Μας πειράζει τόσο πολύ να ηττηθούμε; Θα χάσουμε συνάλλαγμα, ήλιο, παραλίες ή γκόμενες; Ρε αφήστε τους να τον πάρουν μπας κι αναδειχθεί το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και του ολυμπισμού ο πατέρας. Άσε το καραγκιόζη να πάει απέναντι, εκεί που ανήκει και βάσει ονόματος, να κάνει παρέα με τους φερετζέδες και να πέφτει στα τέσσερα κάθε μια ώρα που χύνει λεκτικά ο ιμάμης κι ο τελάλης κι ο μωρόχαβλος ο ισλαμιστής με τα ατζαίμ πιλάφια στους ουρανούς μετά θάνατον.
     Και τώρα μπορεί και να μου την πέσουν και τίποτα πολιτιστικές οργανώσεις και να με ρωτήσουν αν έβλεπα καραγκιόζη . Και θα απαντήσω ευθαρσώς ότι έβλεπα, όπως έβλεπα και τσόντες και ελληνική δημοκρατία και σοσιαλιστική δεξιά και καπιταλιστική αριστερά. Όλα τα έβλεπα, και βεβαίως δεν θα μου λείψει ο καραγκιόζης διότι σαν έθνος έχω πολύ πλούσιες εφεδρείες σαν μαλακία για την τέρψη μου.
     Κι ελπίζω να μην γίνουν και τίποτε ενστάσεις για την διεκδίκηση του καραγκιόζη. Αρκετά λεφτά έχουμε φάει σε τρόμπες. Και η UNESCO μην ξεχνάτε ότι πάνω από όλα είναι φιλανθρωπική οργάνωση. Και πρακτικά είπε να μας βοηθήσει σαν Έλληνες. Διότι μπορεί εμείς να αντιδρούμε και να θέλουμε να αποδείξουμε ότι η μαλακία είναι γηγενής κι αυτοφυούσα παρέα με την τεμπελιά και την αμορφωσιά, κι ότι ο καραγκιοζισμός είναι διαχρονικό ελληνικό φαινόμενο κι ότι δεν πρέπει με τίποτα να τον χάσουμε, αλλά σαν διεθνής οργανισμός είπε να μας απαλλάξει από αυτήν την κατάρα που μόνο αλλοίωση προκαλεί στην αυθεντική ιστορία μας.
     Ρε αντί να ασχοληθείτε με τα αρχαία μνημεία του τόπου μας και την ανάδειξη τους. Αντί να κρατάτε ανοιχτή την Ακρόπολη κι όλα τα μουσεία των νησιών μας και των βουνοκορφών μας. Αντί να κάνετε διαβήματα που όλα τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην Τουρκία βαφτίζονται ντόπια, ετοιμάζεστε να χαλάσετε τον κόσμο για τον καραγκιόζη ; Πόσοι καραγκιόζηδες δουλεύουν στο υπουργείο πολιτισμού που φοβούνται ότι θα χάσουν την θεσούλα τους αν δεν κάνουν τρίχες ενστάσεις; Ρε τον καραγκιόζη πήραν, όχι εσάς. Πάλι λάθος έγινε και θα διατηρήσετε την αργομισθία σας.

8 σχόλια:

  1. Γιώργης ο Γαρατζέος24 Ιουλίου, 2010 10:52

    Μην ανησυχείς steven...τα παιδιά μας θα γαλουχηθούν με τα διδάγματα του karagoz καίτοι τοιούτος τυγχάνει τουρκούι (με φιρμάν)....ο ρακένδυτος μαυρομάτης όλο και καταφέρνει να τη γλιτώνει από τις προυσταγές και τη γκαταπίεση του βελη-γκέκα (σαλί μπερίσα) και του βεζύρη (ερτνογάν). Δεν υπάρχει πρόβλημα σου λέω...παρά ένα δύο, καθότι όλο τους τη φέρνει και όλο στην επόμενη παράσταση βγάινει νηστικός και ξυπόλητος στο μπερντέ, η ελλάς των 3 ηπείρων και των 7 θαλασσών και πάμε για κόκκινη μηλιά ναούμε...ο αέναος κύκλος "θα φάμε θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε"...
    Αλλά η ελληνική πραγματικότης προσφέρει απλόχερα πλείστα όσα καθημερινά παραδείγματα παρατάσεων karagoz και με δίχως μπερντε:

    ...."Η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές προεκτάσεις της αναμένεται να είναι το κεντρικό θέμα της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κατά την Γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 24 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.
    Η Γιορτή για την 36η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί, όπως και πέρυσι, σε ιδιαίτερα λιτό ύφος (ναι, ξέρω...), σύμφωνα με επιθυμία του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ότι οι κοσμικού χαρακτήρα δεξιώσεις είναι ασύμβατες προς τον αντιδικτατορικό αγώνα, ο οποίος τιμάται την 24η Ιουλίου, ενώ προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου.
    Στη φετινή γιορτή οι καλεσμένοι ανέρχονται σε 1.300 (λιτός αριθμός, ε?), εκ των οποίων περισσότεροι από 850 είναι αγωνιστές της Αντίστασης, ενώ έχουν προκληθεί, μεταξύ άλλων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, η ηγεσία της Ιεραρχίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, μέλη του οικονομικού, πνευματικού και επιστημονικού κόσμου. "....

    Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑΑΑΑ!!!!!!!
    Τα τα τα τα τα τα τα ρα ταμ τα τα τα τα τα τα τα ρα ταμ τα τα τα τα τα τα τα ρα ταμ πα ρα πα πα ρα πα ρα πα ρα πα ρα παμ σου-τιέν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς Όλους: Ρίχτε μια ματιά στη ζούγκλα και τι λέει σήμερα. Και συνδυάστε τα πάντα με την ανάρτηση την ημέρα της δολοφονίας. Και πέστε μου. Και χαμογελάστε πικρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωστας-Φλωρινα25 Ιουλίου, 2010 10:00

    Την εριξα την ματια Πατριδα.Τελικα δεν εβγαλα ακρη.Πιο πολυ σε χολιγουντιανο σεναριο μου κανει.
    Πολλα συμφεροντα,πολλα μα πολλα λεφτα,πολλοι πρωταγωνιστες.Μυλος.Το εκανα μονο και μονο απο απλη περιεργεια, αλλα τελικα με την συνεχη και ελεγχομενη(???) ροη πληροφοριων, το κουβαρι μπλεκεται πιο πολυ.Γαμα τα.Προσωπικα,λυπαμαι μονο για αυτους που τον κλαινε,και με προβληματιζει το γεγονος οτι τα ''συμβολαια'' εκτελουνται πλεον, με μεθοδους Κορλεονε,οπου η αγριοτητα περισσευει, και η αποτελεσματικοτητα ειναι πολυ μεγαλυτερη, απο το να φανε μονο το στοχο.Πιθανον ξερεις περισσοτερα,και χαμογελας πικρα.Καλημερα σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργης ο Γαρατζέος25 Ιουλίου, 2010 11:55

    Τον διάβασα το μάκη, δεν με εκπλήσσουν αυτά που λέει, αλλά δεν είναι και όλα αλήθεια φυσικά...συνολικά, ο τόπος μας έχει καταντήσει βόθρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργης ο Γαρατζέος25 Ιουλίου, 2010 11:57

    ...θεωρούσα ότι σαν κοινωνία έχουμε κάνει ένα τόσο δα βήμα μπρος από το 50 και το 60 τις εποχές της βίας και της νοθείας...μπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργης ο Γαρατζέος25 Ιουλίου, 2010 12:00

    ...στα καπάκια διαβάζω και τα λεχθέντα του Ζορμπά, http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=22312954
    ...τι καραγκιόζ μπερντέ και πράσιν' άλογα...θέατρο σκιών χωρίς λάμπα από πίσω από το μπερντέ είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Κώστα-Φλώρινα: Κι όμως είναι τόσο εύκολο να δεις τους αντιμαχόμενους στρατούς και τον κομματικό "αυθορμητισμό" παρέα με την βιασύνη της τρομοκρατίας που σκορπάει σφαίρες πολλές για πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα σε ολους.Καποτε τελειωνουν και οι χαρακτηρισμοι,δεν υπαρχουν και πολλοι,για να περιγραψουν τα οσα γινονται στην Ελλαδα.Εξολοθρευση γινεται του Ελληνα,η καταντια του εφτασε υπο το μηδεν και παει ακομη,σαν βαρελι χωρις πατο.Με μια ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ τσαμπουκαλιδικη και ετσιθελικη συμπεριφορα,καθημερινα γαμανε τον κοσμο χωρις σαλιο,φτανοντας τον να γινει ενα σκουπιδι απο κολοχαρτο.Και οποιαδηποτε συγκριση με τον κοσμο της Μαφιας την εποχη του `30 ειναι αστοχη.Τοτε ησουν η με τους μεν η με τους δε,απολαμβανες την προστασια τους μεχρι να τους πουλησεις,και φυσικα υπηρχε ο λογος συμβολαιο.Τωρα,ο λογος,η μπεσα,ειναι για να σκουπιζεται η γυναικα οταν εχει τις μερες της και για οποιον διαφωνει ας κοιταξει τι γινεται γυρω του στα πολιτικα δρωμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή