Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

OΛΛΑΝΔΟΣ


     Μετά την επαγγελματική συνεργασία, συνήθως ακολουθεί γεύμα. Έτσι λοιπόν την Πέμπτη, τραπέζωσα τον Ολλανδό συνεργάτη μου. Ωραίο κρασί, φιλόξενο περιβάλλον και πεντανόστιμες λιχουδιές. Ιδανικό το περιβάλλον για χαλάρωση και all around κουβεντούλα. Για τις ανθρώπινες σχέσεις, το σεξ και την παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Τι άλλο να πουν δυο πτωχοί, πλην τίμιοι βιοπαλεσταί;
      Μιζέριαζα για την Ελλάδα. Ο Willem άκουγε προσεκτικά και ψύχραιμα. Σε κάθε αναφορά μου ότι η χώρα του είναι μπροστά και δεν έχει προβλήματα, κούναγε το κεφάλι του. Νόμιζα ότι συμφωνούσε. Μαλακίες νόμιζα.
     Η γυναίκα του έχει ένα κατάστημα ρούχων στο Ρότερνταμ. Αποφάσισε να αλλάξει όλες τις λάμπες του μαγαζιού με άλλες, οικολογικές, για εξοικονόμηση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και για προστασία του πλανήτη. Μετά από κάποιο διάστημα της ήρθε ο λογαριασμός της εκεί ΔΕΗ. Την πληροφορούσε λοιπόν ότι θα πλήρωνε 16% λιγότερα χρήματα. Σημαντική οικονομία. Όμως επειδή σαν καταναλωτής τραβούσε λιγότερο ρεύμα, δεν εδικαιούτο την φθηνότερη τιμή που πλήρωνε πιο παλιά σαν υπερκατανάλωση. Είχε πέσει κατηγορία και η μονάδα του ρεύματος πλέον ήταν ακριβότερη. Τελικά πλήρωσε τα ίδια λεφτά.
      Είπατε τίποτα; Τι να πείτε. Εμείς έχουμε τα δικά μας. Τέλη κυκλοφορίας για παλιά αυτοκίνητα, πάνω από την σύνταξη ή τον βασικό μισθό ενός χαμηλόμισθου. Φορολογικά νομοσχέδια που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνισθεί. Αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ενώ αυτή έχει εμπλουτισθεί με εκατομμύρια αποθέματα από τις φυσικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει η χώρα μας. Δηλαδή τον δωρεάν ήλιο και τον δωρεάν αέρα.
     Η πολιτική πλέον έχει πάει αλλού. Πού; Στο μάζεμα του χρήματος. Όλα, μα όλα τα κράτη της Ευρώπης, θέλουν να εισπράττουν συγκεκριμένα ποσά από τους πολίτες-υπαλλήλους τους. Ρε δεν πάνε οι λαοί να κάνουν οικονομία; Από τη μια μπάντα θα γλυτώνουν κάτι, κι από την άλλη θα πληρώνουν ένα άλλο τερτίπι, ένα άλλο πρόστιμο, τόσο ωραία σχεδιασμένο, που να κρατάει τον κρατικό κουμπαρά στα ίδια επίπεδα. Τα λεφτά μας πλέον δεν θα φεύγουν από την αριστερή τσέπη αλλά από την δεξιά.
      Η μόνη αγωνία πλέον των παγκόσμιων κυβερνήσεων είναι να βρίσκουν ένα μήνυμα ή ένα κίνδυνο, ένα επικοινωνιακό τρικ τέλος πάντων, για να πείθει τον φορολογούμενο να πληρώνει χωρίς να διαμαρτύρεται ιδιαίτερα. Άλλος μιλάει για οικολογική συνείδηση, άλλος για μεγάλα έργα, άλλος για απειλή της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. Παραμύθια για μεγάλους δηλαδή με μόνο στόχο να αρμέγεται το χρήμα και να φεύγει ο χρόνος με τις λιγότερες κοινωνικές αναταραχές.
     Του είπα όμως του φίλου, ότι η Ολλανδία είναι κράτος δικαίου και πρόνοιας. Πώς δεν μου πέταξε το μπαρμπούνι στο κεφάλι, δεν το κατάλαβα. "Ήταν" μου είπε. "Πια έχουμε πήξει στους μετανάστες που έχουν πιο πολλά δικαιώματα από μας. Πληρώνουμε να φτιάξουμε ένα μετρό κάτω από τα κανάλια που επρόκειτο να στοιχίσει 1,5 δις, έχει ήδη φτάσει τα 5 και σε λίγο θα σταματήσει οριστικά διότι το υπέδαφος δεν αντέχει. Μια χαρά είναι η Ελλάδα. Έχετε θάλασσα, ελιές και καλό καιρό. Θέλω να έρθω εδώ , να πάω σ’ ένα νησάκι και ν’ ανοίξω μια μικρή ταβέρνα."
     Κατάλαβα ότι τα πράματα δεν πάνε καθόλου καλά. Άμα έχει πρόβλημα κι ο Ευρωπαίος με την χώρα του διότι κι εκεί οι πολιτικοί τα παίρνουν από τις μεγάλες εταιρείες και η οικονομία καταλήγει κι εκεί να στηρίζεται στο μαύρο χρήμα ( ό,τι του έλεγα για γιατρούς, εφοριακούς ή για αγορά ρούχων μετρητοίς αλλά χωρίς απόδειξη, τα ίδια με διαβεβαίωνε ότι γίνονται κι εκεί), τότε δεν έχουμε καμιά σωτηρία. Έχουμε ανεβεί όλοι μας σ’ ένα καράβι λουσάτο και τεστάρουμε τις αντοχές του τρακάροντας σε βράχους , σκοπέλους και υφάλους. Με μόνο στόχο μια αξιοπρεπή κάσα.
     Εμείς κοιτάμε αυτούς μπας και πάρουμε θάρρος κι αυτοί κοιτάνε εμάς για να σηκωθούν να φύγουν. Ο καθένας βλέπει τη λύτρωση στην απέναντι όχθη του ποταμού μέχρι να φτάσει εκεί κολυμπώντας ή πετώντας, και να συνειδητοποιήσει ότι στα ίδια σκατά βρίσκεται. Σκατά που βρωμάνε το ίδιο κι ας υπάρχουν πιο ανθρώπινες πόλεις με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι κι ό,τι καλύτερο θελήσεις για παιδεία και υγεία τελικά, πρέπει να ξηλωθείς κανονικά.
     Σκεφθήκαμε στο τραπέζι να κάνουμε μια επανάσταση. Να μην οδηγήσουμε ξανά αυτοκίνητο, να σταματήσουμε το κάπνισμα και τα ποτά και να κάνουμε κανονική συσκότιση στα σπίτια μας από τις δέκα το βράδυ. Θα υποφέρουμε βέβαια λιγάκι αλλά κάπως πρέπει να αντιδράσουμε. Συμφωνήσαμε ότι με αυτά τα μέτρα θα χρεοκοπήσει το σύστημα κι όλοι οι προϋπολογισμοί θα πέσουν έξω. Αφού τελικά κανένα σύστημα δεν θέλει να πιάσει την κανονική φοροδιαφυγή κι ενώ όλοι την ξέρουμε και μόνο οι κυβερνώντες δεν την βλέπουν, ας προστατευτούμε.
     Χαρούμενα όμως ξανακαταλάβαμε ότι αν το κάνουμε αυτό, θα αυξηθούν τα εισιτήρια των δημόσιων συγκοινωνιών, οι φόροι για τα σπίτια και τα τέλη για τους δήμους. Ότι θα μπει έκτακτη εισφορά στους γάμους , στα διαζύγια και στο πήδημα. Ότι θα φορολογηθεί ο αέρας που αναπνέουμε διότι εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα κι αυξάνουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου ( ο ρυπαίνων πληρώνει ). Ότι θα μπει χαράτσι στην δημοκρατία και στην ελευθερία.
     Αποφασίσαμε λοιπόν να πληρώνουμε παραπάνω και να μην κόψουμε τίποτα. Όχι και να προκαλέσουμε τέτοια πολιτική αναταραχή χωρίς να το ξέρει ο ξενέρωτος ή ο άλλος που έχει κόψει το τσιγάρο διότι το έριξε στην υγεία, από μια απλή αντίδραση μετά από ένα επαγγελματικό ραντεβού. Επίσης είπαμε να συνεχίσουμε να κοιταζόμαστε σα μουλάρια σ’ ένα λιβάδι με τριφύλλια. Πάντα οι αλλαγές φέρνουν καινούργια που δεν τα ξέρουμε και που κατά τεκμήριο είναι χειρότερα, διότι απλούστατα τα ψήφισε ο κόσμος που δεν ξέρει τι του γίνεται.
     Είμαστε μέτοχοι στην παγκόσμια εταιρεία. Δεν είναι δυνατόν να φύγουμε.     Πρέπει να παραμείνουμε διότι δεν υπάρχει αγοραστής. Ακόμα δεν έχουν φτάσει οι εξωγήϊνοι που θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν αγοράζοντας χρέη και πουλώντας τα σαν φιλέτα οικόπεδα στους απομακρυσμένους υπηκόους τους. Τους περιμένουμε βέβαια με καρτερία. Πόσο μας έμεινε; Τρία χρονάκια. Μετά; Άνεση, ηρεμία και χαλαρότητα. Θα καθόμαστε σαν δεινόσαυροι εκ δεξιών και θα βλέπουμε το έργο σαν αθάνατες ψυχές. Με άλλους μαλάκες κάτω να ξαναχτίζουν μέχρι να φτάσουν κι εκείνοι στο μηδέν της δημιουργίας. Στο ψηλό κτίριο του Ντουμπάϊ ή στο νησάκι του Μπέκαμ που κάθε χρόνο βυθίζεται.
     Μας είχε πιάσει και το κρασί, είπαμε να πάμε μπουρδελότσαρκα μια που ακόμα η βόλτα στο κέντρο της πόλης δεν έχει φορολογηθεί. Επιτρέπεται συμπολίτες που πιστεύετε τους ηγέτες κι αγωνιάτε για μαλακίες. Μάθατε και ξένες λέξεις. Τα spreads, μην χέσω. Εντάξει ρε, να μην μας δανείζουνε και να πάρουν τα λεφτά πίσω. Για να τα κάνουν τι; Τι αξία έχει το χρήμα αν δεν αυξάνεται; Καλημέρα σας και μη μασάτε. Τα συνθήματα προσέχτε. Είναι πιο ξύπνιοι οι πολιτικοί από όσο νομίζετε.

13 σχόλια:

  1. ...Για αυτο σας λεω,καλαμαρι στη σχαρα,τυροκαυτερη,πιπεριες ξυδατες,τζατζικι,λαδοριγανη στο καψαλιστο ψωμι,κανα βολβο,αγρια χορτα,και γραφτε τους στα αρχιδια σας...Αντε ρε Στηβεν,ανθισανε και οι παπαρουνες.Αμα ειναι να βρεθουμε και να φαμε κανα τονο "ρυζι",αντι για τα παραπανω...γαματα! Ερχεται το τελος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωστας-Φλωρινα27 Φεβρουαρίου, 2010 09:10

    To γεγονος οτι και οι συνεταιροι Ευρωπεη αρχισαν να ζοριζονται, και οτι ο μυθος της ευμαρειας και της ανωτεροτητας καταρριφθηκε, το εζησα και εγω το Νοεμβρη στην αγαπημενη Γερμανια.Εγω κοντεψα να φαω το Πολωνικο λουκανικο στο κεφαλι Στηβεν, οπως εσυ το μπαρμπουνι.Γαμησε τα.Απλα.Απεχθανομαι την μιζερια και τη γκρινια, αλλα καθε μερα διαπιστωνω οτι παμε προς τα 'κει ολοι οι φιλοι και συνδαιτημονες.Πως μας εκαναν ετσι ρε γαμωτο.Αβυσσαλεο ξενερωμα,καθε πρωι,καθε μερα.Την καλημερα μου, γαμωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα παιδια.Δεν υφισταται ΕΟΚ.Που προσπαθησε να μημηθει την Αμερικανικη κοινοπολιτεια.Οταν τα πρωτα που σε συνδεουν με καποιον η με καποιους δεν ειναι τα ζωτικης σημασιας για την γεννηση τετοιου κινηματος και την συνενωση και αναφερομαι στις κοινωνικες-πολιτισμικες ζημωσεις αλλα περιμενεις με ενα κοινο κερμα και με εναν για ολους ιδιο οικονομικο μπουσουλα να φερεις σε συκγλιση τοσο διαφορετικα σε ολα τους εθνη,λες και τα οικονομικα ενωνουν οπωσδηποτε,τοτε ειναι λογικο να πεσεις σε εναν στροβιλο επιπτωσεων-αντιδρασεων και απροβλεπτων συνεπειων που στην γεννηση της προσπαθειας σου,ουτε να το φανταστεις μπορουσες.
    Και πως να το φανταστουν οι μαλακες με τα πειραματα,οταν νομιζαν οτι μπορεις να κοψεις σε ισα κομματια και να μοιρασεις με αναλογια χρηματα και να απαιτησεις απο διαφορετικης νοοτροπιας λαους και τελειως αλλης κουλτουρας να πεισθουν να παρουν συγκεκριμενους δρομους και να βρεθουν ολοι μαζι μετα σε μια κοινη πλατεια. Γινονται αυτα; Οχι
    Οι ιστορικες διαδρομες-αλλα και ιστορικες εμμονες-της καθε χωρας να κουτουλανε με αυτα καποιων αλλων χωρων,με κοινωνικες αντιληψεις τοσο διαφορετικες απο χωρα σε χωρα,σαν να προκειται για αλλους πλανητες,με θρησκευτικες δοξασιες, η εθισμους, σφηνωμενα τοσο βαθια σε κοινωνιες με τοσο διαφορετικες εμπειριες και ανοχες,πως διαολο περιμεναν να συμπραξουν και να πορευτουν με κοινες ταχυτητες και ιδιες πορειες; Δεν το γνωριζαν οτι θα αποτυχει; Η μηπως αυτος ηταν ο σκοπος; Αν ειναι ετσι,πετυχε.
    Τι τους πειραζε οπως ηταν οι χωρες πριν; Οπου η καθε μια οταν τραυματιζονταν επουλωνε τις πληγες της με τα γνωστα σε εκεινη φαρμακα και οχι με αδοκιμαστες μεθοδους. Καθε οικονομικη αρωστεια ηταν εγγενης και παρεμενε στον τοπο που δημιουργηθηκε.Και καποια στιγμη θεραπευοταν.Η μηπως αρκει το κολπο της "ελευθερης μετακινησης" και του "μεγιστου δικαιωματος" των πολιτων για ελεθυερη προσβαση κλπ. Γιατι πριν τι με εμποδιζε να επισκεφτω,η να εργαστω σε οποια χωρα; Η μηπως τωρα με την τρομολαγνεια δεν μου ψαχνουν και το σωβρακο στα αεροδρομια,αρα η περιφημη ελευθερια και τα περιβητα ατομικα δικαιωματα πανε περιπατο;
    Αλλωστε και μονο η αναγκη για την δημιουργια δεκαδων αρχων "προστασιας" προσωπικωνδεδομενων και "προστασιας" του πολιτη και"προστασιας" της προσωπικοτητας και "προστασιας" των ελευθεριων του καιπροστασιας"" του προστατημας,δειχνουν,αποδεικνυουν την τεραστια αποτυχια του εγχειρηματος. Μαλακιες δηλαδη.Σιγα μην ειχαν τον λαουτζικο στο νου τους.Τα κεφαλαια σας μαλακες,τα οποια ενω ειστε γεροι και ξεμυαλυσμενοι,κωλογεροι που θα φαγωθουν απο σκουλικια οσονουπω,μου θελετε να βλεπετε μεγαλυτερα νουμερα στα χαρτια.Ας ειναι και χρεη.Με πεντακοσια ψηφια. Αν γινεται να βγουν και εξω απο τα χαρτια και να γραφονται και πανω στο τραπεζι.Απανθρωπα γαιδουρια.
    Ολοι στο κρεβατι του Προκρουστη βε μαλακες;
    Πειθεις τους πολλους και διαφορετικους οτι το "κοινο συμφερον" αρκει; Μα υπαρχει κοινο συμφερον βρε ξοανα; Δεν υπαρχει.
    Γινεται να κανουμε "κοινοτητα" π.χ. εμεις εδω μεσα,στο blog,με πρωτο και κυριο σκοπο και στοχο την οικονομικη χρηματοπιστωτικη ενωση,αν προηγουμενως δεν εχουμε γνωριστει καλα; Αν δεν δουμε πρωτα τι μας ενωνουν και τι μας χωριζουν; Τι μας αρεσει και τι μας ταιριαζει;Τι ανεχομαστε ο καθενας και τι οχι; Αποκλειεται.
    Ενταξει,το χρημα κινει τα παντα. Αλλα κοινωνιες απο μονο του,δεν μπορει να φτιαξει. Ειναι μια σοβαρη προηποθεση για την ευημερια,αλλα πριν απο αυτο πρεπει να μπουν οι βασεις για να παραχθει. Και οχι συνενωνοντας απλα κατω απο ενα κοινο νομισμα διαφορετικους λαους,διαφορετικες κοινωνικες ταχυτητες.
    Ενα πειραμα που απετυχε, η ενα κολπο που πετυχε; Αυτες ειναι οι δυο ερωτισεις και η μοναδικη απορια που εχω εγω προσωπικα για την "ενωμενη ευρωπη" της πλακας.
    Γιατι τιποτα αλλο δεν υπαρχει και βεβαια τιποτα καλυτερο δεν προκειται να συμβει με αυτο το τεραστιο ανεκδοτο της ΕΟΚ που στην δεκαετια που διανυουμε,θα διαλυθει οπως ενα σχολικο παρτι και θα γυρισει καθε κατεργαρης-πιο πληγωμενος απο πριν-στον παγκο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργης ο Γαρατζέος27 Φεβρουαρίου, 2010 11:47

    Steven, ανησυχώ. Μήπως πρέπει να είσαι σκατά για να γράφεις έτσι? Κείμενο-κέντημα...
    Χρήστο μου, απλά ξεμείναμε από όραμα και ηγέτες.
    2 φορές πριν έχει επιχειρηθεί η ένωση της Europa.
    1η. Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Όραμα ο εκπολιτισμός των γιουροπίανς που τότε ΟΝΤΩΣ τρώγαν βελανίδια. Κοινή διοίκηση, έργα υποδομής (υδραγωγεία, δρόμοι κλπ), αλφάβητο, εμπόριο, μεταφορά πολιτισμού από ανατολάς προς δυσμάς.
    2η. Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όραμα ο εκχριστιανισμός, η κοινή θρησκεία, η διατήρηση των δομών, η απορρόφηση των βαρβάρων, η επιβίωση από την πανώλη και τις επιδημίες.
    3η προσπάθεια: Ι-Γιού. Όραμα να σταματήσουμε να θερίζουμε αλλήλους (δες Α'ΠΠ και Β'ΠΠ) και όλα των προσπαθειών 1 και 2 με ολίγον από προσαρμογή στο τέλος της αποικιοκρατικής οικονομίας και προστασία από την κόκκινη αρκούδα. ΑΛΛΑ...τα 1 και 2 σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από ΗΓΕΤΕΣ που έγραψε η ιστορία, αρχιδάτους. Σήμερα έχουμε τους ποκοπίκους, οι οποίοι πήραν όλα τα παραπάνω και τα καζάντησαν και μας ξέμεινε το (πανάκριβο) γιούρο και η ελευθερία των λαμογιών να τρώνε αδιαλείπτως κι εμείς να σφαζόμαστε για το ξεροκομματο (από επίπεδο γειτονιάς μέχρι πανευρωπαϊκό).
    Εν τω μεταξύ, η γιούροπ έχει ανοίξει τα ποδάρια και περιμένει τους βαρβάρους. Πάντα έτσι ήταν κι έτσι θα ναι, αλλά το θέμα είναι πως θα τους πείσουμε να γίνουν κι αυτοί γιουροπίανς? Εδώ δε θέλουν να είναι γιουροπίανς οι ιθαγενείς...Τα πάντα όλα θα γενούν, πρωταθλητής ελλάδος 2087 ο Αστέρας Τρίπολης...όχι της Πελοποννήσου αλλά της Λιβύης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κωστας-Φλωρινα27 Φεβρουαρίου, 2010 14:09

    Ρε αφηστε την ιστορια, τωρα τι γινεται.Αει σιχτιρ, παω να χαζεψω τοπικο στις 15,00, να ξελασπωσει το μυαλο μου.Χρηστο, το κολπο τελικα απετυχε.Οι Γαλλογερμανοι δεν το ειδαν καλα το ονειρο, και βρεθηκαν και αυτοι με το παπαρι ανα χειρας, εκει που στηθηκε το εργο για να πηδηξουν μεσομακροπροθεσμα.Οι γνωστοι Αγγλοισραηλιτες τον εχουν ηδη μεσα οπως παντοτε, και συνεχιζουν ακαθεκτοι.Εμεις ειμαστε αιωνια η μουνοτριχα, οπότε, παντα βρεγμενοι.Φευγω, γιατι εχω παραληρηματικες τασεις, και θα μαγαρισω το μπλογκ.Το βραδυ ξανα, γιατι εχει ψωμι και σας βλεπω σε φορμα.Καλη ορεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνω Γεωργιε για τις δυο προηγουμενες προσπαθειες ενωσης.Μονο που δεν εγιναν για τους λογους που βαυκαλιζονται οι αρχοντομαλακες και χρησιμοποιωντας τις πενες αλλων-γιατι οι περισσοτεροι απο αυτους ηταν αγραμματοι καθως θα ξερεις-η τις μουσικες αλλων,και τα οποια εργα τεχνης τελος παντων που κατα παραγγελια εντυναν με ανθρωπια,γεναιοτητα,θαρος,καλοσυνη,ευπρεπεια και ολα αυτα τα ωραια,ενα ματσο καθαρματα που υπακουαν στα ενστικτα τους και μονο.
    Αλλα η πραγματικοι λογοι αποτυχιας τους-γιατι απετυχαν κατα κυριο λογο-αφου ακομα και σημερα κρατη κομματιασμενα εχουμε-ειναι γιατι οι αρχοντες που τοσο καιγονται για την μοιρα των ηλιθιων,αρχονται απο μονομανια μονοκρατοριας και υπακουουν στο αρχεγονο ενστικτο της σχεσης θηρευτη-θηραματος. Απλα, κατα καιρους χρειαζεται να επιστρατευσουν τους καλλιτεχνες και την τεχνη εν γεννει που προδωμενοι,γελασμενοι,αλλα και "υπακουοι" και ανθρωποι φοβισμενοι πολλοι και πιστευοντας σε υπερφυσικες αλλαγες οπως ειναι και στην φυση τους οι καλλιτεχνες της εκαστοτε εποχης,με τα εργα τους εμορφαιναν τις κτινωδης πραξεις των αρχιδοκρατωρων-εκ των οποιων κανεναν δεν εχω σε εκτιμηση.Με οχημα την τεχνη,απλα επιβουλευονταν και επιβουλευονται απλως εκτασεις,ορυκτα,εδαφη πλουσια,προσβασεις στην θαλασσα κλπ.
    Το ιδιο εργο δηλαδη απο την εποχη που κατεβηκε απ'τα δεντρα.
    Και η τεχνη,το θειο αυτο δωρο στον ανθρωπο,για να εξαλειφθουν οι "αρρωστιες" και να ανοιχθει ο δρομος προς τον πραγματικο γηινο παραδεισο,γινεται μια πορνη.
    Αντι δηλαδη να πρωτοπωρει η τεχνη και να οδηγει εκει οπου ανηκει,στην ομορφια και κατ'επεκταση στην λυτρωση,γινεται κομματι των αναλγητων εξουσιων που με πονο ανειπωτο,εκατομβες θυματων,αδικιες απιστευτες,φρικαλεοτητες απεριγραπτες,εκεινες απλωνουν απαλα το χερι σε εναν πινακα η ακουνε με χαρα μια μουσικη και την προτινουν κι'ολας στον κοσμακη,φτιαχνοντας την μοστρα τους. Ετσι πορευεται ο κοσμος.Με φοβερες και με αιματα.
    Να παει να γαμηθει λοιπον. Ουτε βημα μπροστα δεν εχει γινει .
    Το μονο που σωζει ειναι η τεχνη. Το μονο που θα μπορουσε να μας σωσει μαλλον. Η ροπη και η τακτικη εκπαιδευση στο ομορφο,στο αρμονικο,στο γαληνιο,μονο αυτο θα μπορουσε να σπρωξει προς τα πισω και στα βαθη,τα ελευθερα και καταστρεπτικα ενστικτα.( τεχνη την οποια καποιος αχαντου,μας ειπε στην αρχη "και τι την θελουμε δηλαδη..." αλλα μετα υπαναχωρισε λιγο και τις εδωσε λιγο χωρο λεγοντας : "...ενταξει ας υπαρχει...δεν βαριεσαι...τι αλλαζει";)
    Ο "ομορφος ανθρωπος",δεν απλωνει το χερι να σου αρπαξει το ψωμι.Ουτε θα βγαλει μαχαιρι γιατι το χωραφι σου ειναι καλλυτερο. Ουτε θα γαμισει την κορη του για να εχει απογονο. Ουτε θα δηλητιριασει τον αδερφο. Ουτε θα σφαξει το μωρο στην κοιλια της μανας του.Ουτε θα δεσει με αλυσιδες.Ουτε θα τραβιξει νυχια,ουτε θα σε βαλει στον τροχο,ουτε θα σε γδαρει ζωντανο.
    Αυτα δεν βλεπουμε και σημερα;
    Απετυχε ο ανθρωπος,γιατι-δειχνει- να αποτυγχανει και η τεχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργης ο Γαρατζέος27 Φεβρουαρίου, 2010 15:45

    Μεγάλη κουβέντα το θέμα της τέχνης. Έχω άποψη επί των λεγομένων σου και, γενικά, συμφωνώ, αλλά λίγο "μονοπαραμετροποιείς" το θέμα. Κοινώς δεν είναι η τέχνη και η καλλιέργεια του όμορφου πρόβλημα. Συμπληρώνω το "μέτρο" ως αναγκαίο (μεταξύ πολλών). Πάντως υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσανατολισμού, είτε αυτό είναι ιδέες είτε άνθρωποι-φορείς-ηγέτες. Ο δυτικός πολιτισμός έχει τερματίσει, τα πόδια ανοιχτά έχει και περιμένει. Έζησα στην εσπερία και αυτό είδα (περιμένω και αντίλογο σε αυτό φυσικά). Κι εδώ μαϊμουδίζουμε μόνο, δεν την ψάχνουμε, ακόμα και η Έφη Θώδη τραγούδησε ντίσκο (γκιβ ε μπιτ οφ μμμμμμ το μιιι...). Αντιδάνεια διαρκώς, greek idol, next top model, ελλάδα έχεις ταλέντο, 3-2-1 αντέννα, άντρες έτοιμοι για όλα, 2004 Olympics και δε συμμαζεύεται. Φυσικά, το μαϊμούδισμα δεν είναι τυχαίο, δες από τα απομνημονέυματα του Μακρυγιάννη, την επιβολή της "ιταλικής οπερέτας" και της "αθηναίκής καντάδας", του φράκου, της ρούμπας και του τσα τσα από το κατεστημένο, ώστε αυτό το βαλκανικό συνοθύλευμα που λέγεται "νεο-έλληνες"να εξευρωπαίστεί (και μετά να σου διακοποδάνεια, real estate, BMW, whiskey), να υπερβεί τα παλιά πάθη (εμφύλιοι, δικτατορίες, ραχάτι, ξεριζωμοί κλπ) και να πλεύσει πρόσω ολοταχώς προς δυσμάς. Έλα όμως που το λιμάνι που κατευθυνόμαστε βυθίζεται...
    Ρε Χρήστο, αυτά τα θέματα δεν τα θίξαμε και στο ούζο...next time...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργης ο Γαρατζέος27 Φεβρουαρίου, 2010 15:46

    ...εννοοόυσα "δεν είναι η τέχνη και η καλλιέργεια του όμορφου το ΜΟΝΟ πρόβλημα", χρήστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργης ο Γαρατζέος27 Φεβρουαρίου, 2010 15:51

    Βήματα μπροστά έχουν γίνει, μην τα μηδενίζουμε όλα. Απλά, εκεί που πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση, ώστε η κενωνία που ζούμε να κάνει το κατιτίς παραπάνω στην πορεία προς τη θέωση που λέγεται "ανθρωπισμός" εμείς χαλλλλλαρρράαα και η "μακρυά απ΄ το κώλο μου κι όπου θέλει ας μπει". Φυσικά αυτή η επιλογή ΠΑΝΤΑ βρίσκει εκφραστές στο πολιτικό κατεστημένο, οι οποίοι θα διασφαλίσουν την επιβολή της πετώντας το ξεροκόματο στα ελλοχίμ και θα τους χαϊδέψουν τ' αυτιά...
    Έτσι είναι η φύσις των πραγμάτων, όπως ορθά το έθεσες πριν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα
    Ο Ολλανδός κάτι ξέρει και θέλει να κατηφορίσει προς Ελλάδα μεριά, το θέμα είναι να βιαστεί διότι σε λίγο δεν θα έχει μείνει τίποτα απούλητο.
    Ήδη τα περισσότερα νησιά και νησάκια έχουν κατακτηθεί από πολιτισμένους βόρειο-ευρωπαίους
    Το να μας ενώσουν, να μας κάνουν όλους ένα είναι το σχέδιο.
    Μας δώσανε φτηνά τηλεοράσεις ,DVD, υπολογιστές, κινητά, γκρρρίκλις,
    Σπίτια 150τμ με φτηνά δάνεια. Μας κάνανε να νιώσουμε Ευρωπαίοι.This is AEK που λέμε…
    Κοντεύει η ώρα να τα πάρουν όλα πίσω. Την ώρα αυτή ετοιμάζονται οικονομικά πακέτα βοήθειας προς την χώρα μας, με τις ‘’απαραίτητες’’ συμβουλές του ΔΝΤ για την διαχείριση τους και όχι μόνο και βέβαια συμφωνίες υπόγειες που δεν θα μάθουμε ποτέ.
    Το ‘98 το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 138 εκατ.$ στην Βολιβία, κράτος της Λατινικής Αμερικής, για την ανάπτυξη της και την συγκράτηση του πληθωρισμού.
    Οι συμβουλές του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση ήταν να πουλήσει, τα πάντα(σας θυμίζει κάτι;)
    ¨Όπως και έγινε και φτάσαμε σήμερα να πρέπει ο πολίτης της Πολυεθνικής Δημοκρατίας της Βολιβίας-όπως είναι το επίσημο όνομα-να πρέπει να πληρώσει 445$, οκτώ φορές πάνω από τον μέσο μισθό, για να έχει πρόσβαση στο πόσιμο νερό.
    Εδώ στην Ελλάδα σφυρίζουμε αδιάφορα πλένοντας το SUV μας με το λάστιχο, χωρίς να έχουμε την σύνεση να ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει στην Λατινική Αμερική, διότι ότι εκεί συμβαίνει τώρα, αύριο θα είναι στην πόρτα μας.
    Η τεχνική μόνο αλλάζει , η ουσία είναι ίδια.
    Ο Κόκκαλης και ο Μπόμπολας και όλα τα αρπαχτικά της EU και της Αμερικής περιμένουν στην γωνία.
    Και είμαστε πολίτες της γης και του κώλλου τα εννιάμερα. Το νεράκι που το θεωρούμε δεδομένο με τον τούρκικο ή τον φραπέ μας, ρωτήστε τον Ολλανδό πόσο κοστίζει εκεί.
    Όποιος έχει και κανένα οικοπεδάκι στην επαρχία θα μπορεί να τρώει και καμιά ντοματούλα και καμιά ελίτσα που λέει ο Γιάννης. Οι άλλοι αγαπητέ Στήβεν θα πληρώνουμε και το μπανιστήρι που κάνουμε στην γραμματέα του γραφείου μας, που εντελώς τυχαία φαίνονται οι ρόγες της και το στριγκάκι της…
    Άντε να ετοιμαζόμαστε και για το γήπεδο διότι έχουμε αγώνα σήμερα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειναι μεγαλα και σημαντικα θεματα αυτα αδελφε και θελουν χρονο.Και απο κοντα. Στο ουζο τι να πρωτουμε που η κουβεντα πιδαει σαν κατσικει,εδω και κει και στο τελος ολα οσα λεμε καταληγουν στην ΑΕΚ-και λογικο ειναι. Μακαρι να τελειωσει με τον καλυτερο τροπο αυτο να βρεθει μια βιωσημη-οπως λενε και οι πρασινοι- λυση και να εχουμε το χρονο να λεμε οτι αλλο.
    Ειμαι στη δουλεια και δεν θα δω την ομαδα.Θα την ακουσω μονο. Δεν νομιζω να στραβωσει τιποτα σημερα. Τα λεμε το βταδακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιώργης ο Γαρατζέος27 Φεβρουαρίου, 2010 23:10

    Κι εγώ δουλειά ήμουν, τη γλιτώσαμε μου φαίνεται τη σούπα. Γκολάρα (από το video το λέω) ο Γκαμηλιέρης. Ποιός τον ακούει τώρα. Ο Γκαντάφι κύρηξε τζιχάντ στους Ελβετούς και ο Τζεμπούρ στο νερετβίτη. Βρε μπας και ο Γκαμηλιέρης θα απαιτήσει να μην κοιμάται στο ξενοδοχείο με την αποστολή, αλλά σε σκηνή στον κήπο με 40 ουρί σωματοφύλακες, ντυμένες όπως εκείνα (αααααχ εκείνα, ναι εκείνα...) που μας έβαλε ο steven στις φωτο πριν 1 εβδομάδα?.
    Χαράλαμπε, συμφωνώ 100%. Πολύ περιγραφικό σε βρίσκω στο μπανιστήρ. Βρε ποιό μου θυμίζεις, ποιό μου θυμίζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή