Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

     Από το 1886, πόσα χρόνια πέρασαν; Τότε δηλαδή που η αστυνομία χτύπησε εργαζόμενους στο Σικάγο. Κι από την ανακήρυξη της πρωτομαγιάς σαν απεργία κι όχι αργία ( 1889 ), πόσα λιγότερα; Κάποια. Έχει καμία σημασία; Μια εργατική θύμιση καπελώθηκε από την αριστερά, χρόνια τώρα, με τα σημερινά αποτελέσματα. Το δίκαιο του τεμπέλη καρεκλοκένταυρου συνδικαλιστή εναντίον κάποιου που κάνει επενδύσεις και θέλει χέρια. Και τα χέρια θέλουν εργοδότη. 124 χρόνια, άσκεφτα.
     Κι από την χούντα πόσα χρόνια πέρασαν; Τι σχέση έχει αυτό; Μα ανήμερα την 21 Απριλίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον δονητή του ΔΝΤ. Και με το δημοκρατικό πολίτευμα, που πάντα είναι ο καθρέφτης του λαού ενώ κανένα άλλο δεν τον φανερώνει, τι έχει γίνει σήμερα; Ό, χειρότερο με την προσπάθεια του τεμπέλη να παραμείνει τέτοιος.
     Πόσο θαυμαστά τα σημερινά έργα. Να κάθομαι και να τα ξύνω, να μην κάνω τίποτα και μαγικά να αυξάνει ο τραπεζικός μου λογαριασμός. Να αποκτώ κινητό τηλέφωνο, αυτοκίνητα πιο μεγάλου κυβισμού, και σπίτια και ρούχα, και ξαφνικά το κινέζικο φαγητό να πληρώνεται πιο ακριβά από απλή μπριζόλα χαλασμένου κροατικού βοδιού. Πόσο μαλάκας πρέπει να είσαι για να πιστεύεις ότι χωρίς να κάνεις τίποτα, η φούσκα θα μεγαλώνει κι ότι οι κουτόφραγκοι θα σε πληρώνουν μια ζωή διότι κι αυτοί είχαν πιστέψει στην υπευθυνότητα του Έλληνα.
     Και πόσο δικαιώθηκε η ελληνική παροιμία: « ο ψεύτης και ο κλέφτης τα πρώτα χρόνια δικαιώνεται». Ε, κάποια στιγμή κι ο βλάκας που βαρέθηκε να τον χλευάζεις οικονομικά και να του πηδάς και την γυναίκα που την έστελνε διακοπές εδώ στον μπουρδελοπαράδεισο, θα πηδήσει εσένα. Σε ένα καπιταλιστικό κράτος που όμως όλοι φοβούνται τα αριστερά σταγονίδια με τα συνθήματα για το δικαίωμα στην απεργία και τις εργασιακές σχέσεις και ποτέ στην υποχρέωση. Και που το δικαίωμα είχε γίνει υποχρέωση για τον μαλάκα τον εργοδότη, και που δια της νομολογίας δεν είχε κανένα δικαίωμα ο ίδιος. Μόνο υποχρεώσεις απέναντι σε ένα σύστημα που τελικά έτρωγε τους πάντες αλλά οι πάντες είχαν την δημοκρατική ψήφο να απειλούν τον κάθε έναν που εκλεγόταν πρωθυπουργός αλλά πάντα ήταν φοβισμένος απέναντι στα απομεινάρια του Τσαουσέσκου.
     Και τώρα; Τώρα γουστάρω τους απεργούς. Εναντίον ποιού θα απεργήσουν; Διότι τώρα καταργείται η κομματοκρατία και η ελληνική διαχείριση. Μήπως εναντίον των εργοδοτών που φεύγουν μαζικά από την χώρα; Μήπως σκοτωθούν μεταξύ τους; Ή με τους εργατοπατέρες που χρόνια τώρα τους έπειθαν να κρατάνε την χώρα χωρίς παραγωγή;
     Και τώρα, υπέρ των εργαζομένων, έρχεται το πριμ παραγωγικότητας και να δω τι θα κάνουν στο Ριζοσπάστη. Τώρα το ΔΝΤ κηρύσσει ελεύθερες απολύσεις, κατάργηση δυο μισθών και κάψιμο των συλλογικών συμβάσεων μπας και γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν. Τώρα που δεν υπάρχουν πια πολιτικές – ποτέ δεν υπήρχαν βέβαια- αλλά μόνο παγκόσμια εποπτεία. Και θέλω να ξέρω πού θα πάνε οι καπελλωτές και τι θα φωνάξουν: Για το Δέλτα, το Νι ή το Ταυ; Ή μήπως θα βάλουν βόμβες στον εργαζόμενο που θα αποφασίσει να σκύψει το κεφάλι και να δουλέψει; Γουστάρω την σημερινή απεργία ή αργία ή γιορτή ή πώληση γαρυφάλλων από τον Πακιστανό που τελικά αυτός θα φάει το ξύλο διότι δουλεύει τέτοια μέρα.
     Κάπου θα βγάλει θα μου πεις το σημερινό. Φωνάζεις, άρα κάποιος σε ακούει. Ρε πούστη μου δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ελβετία κανείς δεν φωνάζει αλλά όλοι τους ακούν. Κι ήξερα ότι η Ελβετία είναι η χώρα της αγελάδας όχι της ακοής. Στην Ελλάδα που είναι φημισμένη για την ακοή, γιατί έχουν γίνει όλοι αγελάδες όταν μιλάνε για εργασία; Την Ελλάδα που μια ζωή δεν πεθαίνει και μια ζωή ξαποσταίνει και μετά…,ζητά δανεικά. Για να πληρώσει άλλα δανεικά.  Διότι ο περιούσιος λαός δεν πρέπει να κάνει τίποτα παρά μόνο πρωινάδικα και κριτική κι όποτε έρχεται ένα μέτρο να πέφτει από τα σύννεφα. Και να κομπάζει για την Ακρόπολη για την οποίαν δεν είχε καμία συμμετοχή στην δημιουργία της . Χωρίς να καταλαβαίνει ότι το μόνο επίτευγμα σήμερα δια της δημοκρατικής οδού είναι μια Τζούλια και κάποιες άλλες, που προκειμένου να την ξεπεράσουν θα γυρίσουν ταινία με περιεχόμενο γαμήσι με τρεις ελέφαντες.
Και φυσικά θα επέμβει η αριστερά για δυο λόγους: Για το δίκαιο του μουνιού που υποφέρει δεχόμενο τεράστιο όργανο για να κονομήσει ο παραγωγός, αλλά και για το δίκαιο του πούτσου ( τμηματάρχης που τον εκμεταλλεύεται το αφεντικό) που ασφυκτιά λόγω μεγέθους εντός του κόλπου της κοπέλας ( εργάτης) , χάριν πάντα του παραγωγού ( δεξιού). Και τρελαίνεται και η κοπέλα διότι έχει υπογράψει μια σύμβαση που δεν της επιτρέπει να μπει αμέσως στην βουλή κι αφού καταθέσει την αριστερή θέση της , να πηδήξει και τους 300 ζωντανά στο κανάλι της βουλής, μπας και σταματήσουν να γαμάνε εμάς με την δημοκρατία του κώλου.
     «Ένας στο χώμα και χιλιάδες στον αγώνα», λέγανε παλιά. Σήμερα στο πεδίον του Άρεως μήπως πουν άλλα: Χιλιάδες στο χώμα κι ένας στον αγώνα. Διότι επιτέλους έρχεται η εποχή της ατομικότητας, του ικανού, του εργαζόμενου και τελειώνουν τα προνόμια του κοινωνικού απατεώνα, του βιαστή της υγείας. Που ο ίδιος είχε φτιάξει μια χώρα κι ένα πολιτικό σύστημα ταυτισμένο με αντίστοιχα οικονομικά και νομικά φασιστικά τερτίπια για να πείσει ο ανίκανος για μια υποχρεωτική ισότητα και πτώση του λιονταριού στο επίπεδο της αντιλόπης.
     Μιλάμε για την οργάνωση του τεμπελχανά, δηλαδή τον συνδικαλισμό με αιχμή του δόρατος αλήτες ηγέτες που φτιάξαν μια εικονική οικονομία χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική με δικαιολογία μια ψεύτικη ευημερία για να μην βλέπουν οι ψηφοφόροι τα χάλια τους.
     Και κοινώς; Άλλο Ελλάδα κι άλλο ‘Ελληνας. Χωρίς τίποτα. Χωρίς παιδεία, υγεία, οικονομία, δημόσια ασφάλεια. Να πληρώνεις και πρακτικά να κλέβεις τον διπλανό σου . Χωρίς εθνική συνείδηση. Χωρίς ταυτότητα ομάδας και υποχρεωτική πλέον στέρηση ελευθερίας. Αφού δεν μπορείς να την διαχειριστείς; Και το εξαναγκασμένο να είναι πάντα χειρότερο από το πιθανώς επιλεγόμενο: ΔΝΤ : Δημευμένο Νοητικό Τσιμπούκι. Ηλίθιοι φωνάχτε σήμερα. Κάποια στιγμή θα σκούζετε για το δικαίωμα σας απέναντι στην υποχρέωση. Σήμερα πείτε για την υπερχρέωση που κατορθώσατε και που βέβαια φταίνε οι άλλοι. Όπως πάντα, φυσικά. Ποτέ εσείς. Ζήτω ο αγών. Μαζί σας. Και τα γαρύφαλλα από τα πέτα ρίχτε τα στην κάσα της χώρας κι όλων των υπόλοιπων που θα πάρετε στον γκρεμό μαζί σας.

9 σχόλια:

  1. Ουδεποτε στην Ελλαδα κρατησαμε ενα μετρο.Ημασταν παντα των ακρων.Το μονο κοινο που υπηρχε ηταν μονο η ασυδοσια.Του εργοδοτη και του εργαζομενου.Το ποιος το ξεκινησε ειναι σαν το αυγο με την κοτα.Κανεις δεν ηθελε το κρατος νταβα στα αρχιδια του αλλα ολοι στα δυσκολα εκει ετρεχαν.ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.Οι μεν για τα ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ και τους υπερ τους νομους,οι δε για να τους προστατεψει απο την αμειλικτη ασυδοσια του εργοδοτη.Και επειδη ειχαμε χασει το μετρο,που δεν τοχαμε ποτε,φτασαμε εδω που φτασαμε κι ολο κατρακυλαμε.Να απολυθει κοσμος για να γινει πιο ανταγωνιστικο το προιον του,θελει ας πουμε ο εργοστασιαρχης.Οπως του πουλησαν καποτε την διασφαλιση ποιοτητας,και πληρωνε και πληρωνει κερατιατικα για να κανει το πραγμα του καλυτερο,λες και ο ιδιος δεν ηξερε αν ηταν καλο η οχι.Ετσι και τωρα,αφου δεν βγαινει με τους 50,θελει να διωξει τους 20,για να ριξει το κοστος.Και θα βαλει τους υπολοιπους 30,να δουλευουν και κανα δυο ωρες στο τζαμπα παραπανω για να προλαβαινει,με το φοβο της απολυσης,και με τον νομο πλεον μαζι του.Απο την αλλη,ειχες ενα συνδικαλιστικο οργανο,που αντι να σταθμιζει καταστασεις,επαιρνε φορα και ισοπεδωνε τα παντα,αφηνοντας καμμενη γη πισω του,με μια αδιαλακτη,στειρα,και αμφιβολου αποτλεσματος πολιτικη.Καπελωμα στο καπελωμα,αρκει να γινεται ντορος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργης ο Γαρατζέος01 Μαΐου, 2010 11:14

    Σκληρό άρθρο και με τίμια ανάλυση. Ξέρεις μπρε προσφυγοκοζανίτη ότι κι εγώ και πολλοί εδώ μέσα δουλεύουμε μέχρι να τρέξει ο κώλος αίμα...(By the way, το mail George & the KKK πως σου φάνηκε? Άιντε, έλα να την ακούσεις αεκτσήδικα!).
    Έχω λιώσει και μου χρωστάνε της μιχαλούς. Στα όρια μου βρε παιδί μου. Χθες ένας ντεμί-δημόσιος υπάλληλος μου διαμαρτυρόταν ότι "αν διώξουν 100.000 δημόσιους υπαλληλους, θα φύγουν 200.000 ιδιωτικοί".Τι λες βρε χάπατο? 200.000+ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΛΥΘΕΙ. Επακόλουθο είναι το γαμήσι στους δημόσιους όχι δράση. Και οι 200.000 ιδιωτικοί θα απολυθούν ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ. Ας πέσει (της ορίτζιναλ η?)μπόμπα μπας και ο απινιδωτής σώσει το μεταοθωμανικό πτώμα...
    ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΟΚΟΠΑΙΔΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ...που είσαστε ρε κλεφτόπαιδα όταν σας έδινε πριμ παραγωγικότητας και το παίρναν ΟΛΟΙ? όταν ΔΕΝ ΒΑΛΑΤΕ ΧΕΡΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΙΚΑΝΟ Η ΛΑΜΟΓΙΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ? όταν εμένα και τη γυναίκα μου μας απόλυσαν ΠΕΡΥΣΙ? Που δε μετράμε και οι 2 σαν "εργαζόμενοι" για το κράτος, καθότι ΤΕΒΕ+ΤΣΜΕΔΕ="επαγγελματίες" , κοινώς κεφαλαιοκράτες και ουχί εργατιά...? Εμένα, δηλαδή, ποιός με εκπροσωπεί? Το σταλινόσκατο του ΠΑΜΕ που -και καλά- χτυπάει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας (ΧΕΣΤΗΚΑΝ οι λεφτάδες, πάνε αλλού...) όταν πάει και καταλύει το κράτος με το κρουαζιερόπλοιο και χάνουμε ΟΛΟΙ λεφτά και θέσεις εργασίας? Όσες είναι...δουλειά του γιουνάν μπεηλκίκ είναι να τα διεκδικήσει για μας..Δηλαδή...της ΓΚΕΡΕΚΟΥ (μωρό μου...) ΚΑΙ ΤΟΠΥ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΗΗΗΗΗΗΗ (καλά αυτός δεν είναι φυλακή?).
    Φυσικά εδώ έχεις το μέγα ηγέτη...ΓΑΠ...δεν γκζέρω αν θα προτιμούσα τράμπα με αδαμίδι. Πιστεύω ότι το αδαμίδι θα έκανε ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ, ή μάλλον αρχιευνούχο βεζύρη του γιουνάν μπεηλίκ και ο ΓΑΠ έναν θαυμάσιο γεφυροποιό...ως και τον καισαρόπαπα με τον νερετβίτη θα έβαζε στο ίδιο τραπέζι, να συζητάνε για "κίτρινη ανάπτυξη" (η πράσινη πέθανε...στα συρτάρια των μανδαρίνων που δεν απολύονται και στα άδεια ταμεία του μπεηλίκ) και για την ανάγκη του ποδηλάτου στις αστικές συγκοινωνίες πέριξ του οικοπέδου Καππαδοκίας και Φωκών.
    Παντως, steven μου, καλή η συνδικάλα, αλλά κάποιοι πρέπει να πάν και στην ψειρού αγόρι μου. Έτσι θα δώσεις στον όχλο ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ του περι δικαίου αισθήματος...και θα μετριάσεις την αντίδραση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργης ο Γαρατζέος01 Μαΐου, 2010 11:27

    Τώρα που το σκέφτομαι, αφού η φάση περιέχει και πολύ γαμήσι από τους κουτόφαγκους, ας βγάλουμε το Τζουλάκι πρωθυπουργό, η οποία και το αντέχει περισσότερο και -είμαι βέβαιος- ότι θα διεκδικήσει -με πειθώ!- παραπάνω. Φυσικά εδώ επέρχεται και το θέμα πειθαρχίας του υπουργικού συμβουλίου και των βο(υ)λευτών...Καυλ(ι)η, Ράπτη, Γκερέkου και η madamme ΥΠΕΚA με το ποδήλατο θα είναι σούζα...και στη θέση του Πάγκαλο με το μαστίγιο και τα σάντουιτς θα διατηρεί την κομματική πειθαρχία, η αυλή του τζουλακίου...ένας λόχος από νταβάδες και λούγκρες. Φαντάσου να κάνουν υπουργικό συμβούλιο, να πάει να πει κάτι καμιά γκερέkου και να πετάγεται από τα μετόπισθεν ένα τραβέλι 2 μέτρα, να της κοπανάει 2 φούσκους με ένα 50ποντο dildo και να της λέει "σκάσε ρε μουτζόοοο, θα βάλω να σε θάψουν με τον κώλο έξω να παρκάρουν τα ποδήλατααα".
    Μμμμ, τώρα που το σκέφτομαι, ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Γιώργη: Πήρα το μήνυμα και θα δράσω λίαν συντόμως. ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΙΣ 14 Ή ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΕΝΑ ΘΑ ΠΩ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. ΞΑΝΑΛΕΩ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.
    ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ. ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΕΧΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟ, ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ; ΕΔΩ Ο ΜΠΑΜΠΑΚΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΙΣ ΚΟΥΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΚΩΤΑ ΚΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΝ ΞΑΝΑΕΒΓΑΛΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργης ο Γαρατζέος01 Μαΐου, 2010 20:06

    Ναι ρε φίλε, οι εργαζόμενοι....να σου πω κα το άλλο αστείο? Θα διώξει συμβασιούχους, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...διότι εκεί μέσα όσο πιο μόνιμος είσαι, τοσο πιο πολύ τα ξύνεις. Και φυσικα το θέμα δεν είναι μόνο να διώξεις κόσμο. Πάρε σαν παράδειγμα τα νοσοκομεία. Αν κάποιος πάει και πάρει τις καταστάσεις προσωπικού, πρέπει να είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ αυτά με το μεγαλύτρο ποσοστό διοικητικού προσωπικού. Θα μαζέψει, λχ, όλα τα βύζζζζματα, που προσλήφθηκαν σα νοσηλευτές και μετατάχθηκαν στα γραφεία να τα ξύνουν?
    Μπαααα, αυτό χρειάζεται ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Έχει μείνει κανείς τέτοιος στο δημόσιο του "γιουνάν μπεηλίκ"? Α, ναι η γκερέκoυ....
    ΥΓ: Μόνο Παρασκευές είναι η φάση ΚΚΚ που σου λεγα. ΟΧΙ σάββατα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς Γιώργη: ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ;
    ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 14. θΑ ΣΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Χρήστο: Αδερφέ η ανάρτηση που σου έταξα, θα βγει το βράδυ. Αργούτσικα. Κείμενο περσινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια χαρά το πάνε...
    Βόλευ, Α2
    Μπάσκετ, τελευταία αγωνιστική σωθήκαμε με πανηγύρια...
    Ποδόσφαιρο, προσεχώς...
    ΥΓ: Ρε το δώρο από τους παπούδες που θέλουν να δώσουν ενα χαρτζηλικάκι στα εγγονάκια τους, να χαρούνε λίγο πριν μας χαιρετήσουν για πάντα;
    Αυτό ρε παιδια δεν καταπίνεται με τίποτα...κόμπος στον λαιμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαραλαμπε,και πουσαι ακομα...Στα υποψιν,το ΔΝΤ δεν ειχε πει τιποτα για τον ιδιωτικο τομεα,ασχοληθηκε μονο με το δημοσιο.Τα περι 13-14ου μισθου τα λεει η ευρωπαικη ενωση,η κυβερνηση,και φυσικα οι επιχειρηματιες( τα αιωνια ελληνικα λαμογια...)οι οποιοι κανουν σαν την πουτανα που θελει να κρυφτει αλλα η χαρα δεν την αφηνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή