Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

          Χρηστάρα, στο χρώσταγα. Να είσαι καλά.

     Παρόλο που είμαστε στη μέση της Αποκριάς, το κείμενο δεν είναι καθόλου χιουμοριστικό. Το περιοδικό Lonely planet, στο πρώτο του τεύχος που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “ Χριστούγεννα στην Τουρκία”. Το κατάπτυστο αυτό κείμενο γράφτηκε με σκοπό και αφορμή, ΔΗΘΕΝ, να παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του Αγίου Νικολάου που έζησε στα Μύρα της Μικράς Ασίας τον τέταρτο αιώνα μ.Χ.
      Γιατί το χαρακτηρίζω κατάπτυστο; Διότι το ταξιδιωτικό οδοιπορικό αυτό, που γράφτηκε και με τη συνεργασία του BBC, συνοδευόταν και από φωτογραφικό υλικό. Συγκεκριμένα είχε μια δισέλιδη φωτογραφία του Καστελλόριζου. Ναι πολύ καλά διαβάσατε. Το ότι κυμάτιζαν ελληνικές σημαίες ουδόλως τους απασχόλησε. Να παρασύρθηκε ο συντάκτης από το μίνι μιναρέ που διασώζεται ακόμα στο λιμάνι;
      Εγώ με μαλακίες δεν ασχολούμαι. Έρχεται μια ξεφωνημένη αγγλίδα πούστρα συντάκτης κι αφού περιηγείται στην Ασία, πηγαίνει να φωτογραφίσει και το μικρό γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου στο Καστελλόριζο, και δεν ξέρει πού βρίσκεται; Αν πράγματι δεν ξέρει, όντας φλομωμένος από το οθωμανικό πήδημα τις προηγούμενες ημέρες, θα έπρεπε να είχε απολυθεί, διότι σαν συντάκτης είναι άσχετος για το κατά πού πέφτει η Ελλάδα και πού ξεκινάει η Τουρκία.
     Δεν απελύθη. Άρα ξέρει πολύ καλά, και αυτός και οι διευθυντές του, και άρα το κείμενο του είναι εκ του παμπόνηρου. Και είναι ακόμα περισσότερο, όταν στην παρουσίαση του νησιού μας, αναφέρονται τα εξής: “ … το γραφικό νησάκι Καστελλόριζο, παρά το ότι απέχει μόλις 2 μίλια από την τουρκική πόλη Κας και 68 μίλια από το πλησιέστερο ελληνικό νησί, τη Ρόδο, STILL ανήκει στην Ελλάδα…”
     Προσέξτε την αγγλική λέξη στο κείμενο που αντέγραψα και επίτηδες δεν μετέφρασα. Σκεφθείτε τα εξής προφανή: Η λέξη still, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε σαν χρονικό επίρρημα και να σημαίνει “ακόμα”, είτε σαν αντιθετικός σύνδεσμος με μετάφραση “εν τούτοις”. Γιατί τα λέω αυτά; Διότι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Peter Grunert, απολογούμενος σε πλήθος παραπόνων αγανακτισμένων Ελλήνων και φιλελλήνων αναγνωστών, απέδωσε τα πάντα σε μια κακή μετάφραση. Τι να πει; Ότι το κείμενο ήταν εγκάθετο, ή έντεχνα μασκαρεμένο;
     Μήπως πρέπει να ψάξουμε τι είχε στο μυαλό του ο συντάκτης, ή ποιος πιθανώς τον συμβούλευσε να χρησιμοποιήσει μια διφορούμενη λέξη; Τίποτα από τα δύο. Τα πράματα είναι καθαρά: Αν χρησιμοποιήσεις το “still” σαν “ακόμα”, προσβάλλεις κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αν το χρησιμοποιήσεις σαν “εν τούτοις”, τότε προβάλλεις το οξύμωρο της απόστασης του Καστελλόριζου σε σχέση με το τουρκικό ή το ελληνικό έδαφος, άρα πρακτικά θέτεις θέμα χάρτη, υφαλοκρηπίδας και ότι η σύμβαση παραχώρησης του νησιού στην Ελλάδα από τους Ιταλούς, δεν έχει καμία λογική. Δηλαδή στην ουσία γράφεις, είτε έτσι είτε αλλιώς, ότι αλλού έπρεπε να ανήκει το Καστελλόριζο.
     Και θέλω να ρωτήσω το εξής: Αν βγάλω ένα βιβλίο σχετικά με το πόσο είναι ωραίο το Πάσχα στην Ελλάδα κι έχω φωτογραφίες της Istanbul και μάλιστα των ελληνικών μνημείων της που είναι άπειρα, είναι όλα ΟΚ; Αν βγάλω κι άλλο ένα για την πανέμορφη ελληνική Μακεδονία με φωτογραφίες των Σκοπίων; Αν πω ότι ο Λευκός Οίκος που είναι και ελληνικού ρυθμού, είναι το ωραιότερο σημείο της Άμφισσας, είμαι σωστός;
     Θα μου πείτε ότι θα με πάρουν με τις ντομάτες, χώρια τις αγωγές. Ρε δε πάν’ να κάνουν ότι θέλουν. Εγώ θα έχω καμουφλάρει το δικό μου “still”, και το ύποπτο ή κατευθυνόμενο μου συμφέρον πάρα πολύ ωραία. Μετά θα το ονομάσω γκάφα και θα υπενθυμίσω ότι τα βιβλία εγράφησαν λόγω των επερχόμενων Αποκριών. Μια πλακίτσα έκανα.
     Πού θα τα πω αυτά; Σε όσους το πάρουν είδηση και διαμαρτυρηθούν. Διότι υπάρχουν και οι άλλοι, που είναι και οι περισσότεροι, και οι οποίοι μπορεί να ξέρουν κατά πού πέφτει η Αγία Σοφία ή το Καπιτώλιο, αλλά είμαι σίγουρος ότι την θέση του Καστελλόριζου την αγνοούν. Και άρα τη δουλειά του το μασκαρεμένο κείμενο την έκανε. Δηλαδή την ανθελληνική του προπαγάνδα.
     Γι΄ αυτό λοιπόν, κύριε Πανηγύρη, δήμαρχε του Καστελλόριζου, πρέπει να αντιδράσεις πολύ πιο δυναμικά από το να στείλεις ένα γραμματάκι στο περιοδικό και να περιμένεις αποκατάσταση σε κανα τρίμηνο. Το κακό έχει γίνει όσο αναφορά συνειδήσεις. Και να σου υπενθυμίσω δήμαρχε, ότι οι μαλάκες που αγοράζουν περιηγητικά περιοδικά, μόνο τις φωτογραφίες κοιτάνε και μόνο τις λεζάντες τους διαβάζουν. Τα κείμενα τα ξεφυλλίζουν, για να μην πω ότι τα προσπερνούν. Τέτοια τύχη λοιπόν θα έχει και η καταχώρηση της επιστολής διαμαρτυρίας σου.
     Δήμαρχε, υπάρχει και υπουργείο εξωτερικών και τουρισμού. Πάρε το πλοίο, ανέβα πάνω και μίλα τους. Έχουμε χορτάσει από την λαπαδιάστικη αντίδραση της Ελλάδας και από τη μαλακία του βωμού της δημοκρατίας, που ο καθένας δικαιούται να έχει φωνή. Σου δίνω τη δυνατότητα να γίνεις πρώτη φίρμα. Να κάνεις αρνητική διαφήμιση στο περιοδικό του κώλου. Να κάνεις το Lonely planet να λέγεται σκέτο lonely μια που θα το διαβάζει μόνο ο ιδιοκτήτης του. Να προβάλεις το νησί σου. Να κάνεις πληρωμένες δημοσιεύσεις σε κάθε μεγάλης κυκλοφορίας έντυπα με την φωτογραφία του νησιού σου με φόντο την ελληνική σημαία.
     Τα λεφτά που θα χρειαστείς, κι εγώ αλλά κι όλος ο λαός θα στα δώσει ευχαρίστως. Διότι είναι για τα σύνορα μας και θα πιάσουν τόπο στην ακριτιά και στην άγονη γραμμή. Εγώ θα έκανα και κάτι άλλο. Θα έπαιρνα μια μπουλντόζα και θα έπεφτα πάνω σε εκείνο το μιναρέ του λιμανιού. Αφού τον είχα κατεδαφίσει, θα παρουσίαζα το όλο συμβάν, σαν ένα ατύχημα κάποιου μεθυσμένου Άγγλου. Και θα έλεγα ότι κρίμα που έπεσε το τσιμεντένιο πέος, αλλά πάντως δεν θα το ξαναφτιάξω διότι ούτε Τούρκους έχουμε εδώ, ούτε και ξαναπεριμένουμε. Όμως εμένα μη με ακούς. Είμαι ακραίος και γι΄ αυτό δεν έγινα πολιτικός.
     Όμως το Καστελλόριζο το λατρεύω. Και πολλές φορές μέσα στις νύχτες με τη μουσική της Καραίνδρου ξεφυλλίζω το βιβλίο της Εκδοτικής Αθηνών που κοσμεί την βιβλιοθήκη μου. Ελπίζω να τόχεις κι εσύ. Όπως ελπίζω να φτάνει κι ο “Φίλαθλος” εκεί κάτω για να μάθεις ότι δεν είσαι μόνος, χέσε την επίσημη προσκυνημένη πολιτεία, που τώρα ασχολείται με εκλογές. Και μη βολεύεσαι με τις αποκριάτικες δικαιολογίες του κωλοπεριοδικού. Συμφωνείς δικέ μου, ή για εθνικό θέμα πρέπει να μιλήσεις με το κόμμα που σε υποστηρίζει; Αν περιμένεις κάτι τέτοιο, δεν μου κάνεις για δήμαρχος. Θέλω να είσαι διαφορετικός , να σε μάθω και να σου βγάλω το καπέλο. Ξεκίνα

5 σχόλια:

  1. ...Και που να δειτε τι γινεται και λεγεται στο travelchannel καθε βραδυ,οταν επισκεπτονται την νοτιοδυτικη Τουρκια οι δημοσιογραφοι του.Οτι αρχαιο ελληνικο μνημειο υπαρχει ονομαζεται ρωμαικο, ναναι ο μπουνταλας ο τουρκος ο ξεναγος μες την τρελλη χαρα και να καθεται ο αγγλος Ιαν να δειχνει στην καμερα τα μνημεια της Εφεσσου,της Μιλητου,της Αλικαρνασσου τονιζοντας τον ρωμαικο πολιτισμο,γιατι ετσι του ειπε ο σαβουρογαμης μπουνταλας που του γυαλισε ο εγγλεζικος κωλαρακος...Ισως ο GEORGE,βγαζοντας το οικονομικο ανακοινωθεν απο το Καστελοριζο ηθελε να τονισει την ελληνικοτητα του νησιου,οποτε ειναι STILL διαπραγματευσιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. back to work για μενα πριν απο λιγο. Και να χαζεψουμε χαλαρα το παιχνιδι στο τιγανι.
    Εντονες και ευστοχες οι παρατηρησεις σου στον δημαρχο,οπως και οι ανησυχιες σου για την μοιρα των αγονων περιοχων της δυσμοιρης τουτης χωρας.
    Αν και για Αβραμιδης, δειχνεις αρκετα εκπληκτος με αυτα τα δημοσιευματα,οπως και εχεις μεγαλες απαιτησεις απο τους τοπαρχες.
    Στο "still" δεν βρισκω καμια διαφορα αφου σε μια κανονικη Ελληνικη προταση ταιριαζει και ετσι και αλλιως. Δηλαδη: "...και εν'τουτοις,το νησι αυτο, ανηκει ακομα στην Ελλαδα."
    Δηλαδη δηλωνει εκπληξη.: wow! "...πως και δεν το πουλησαν ακομα οι ακαματηδες Γραικοι ακομα;" αναρωτιεται η τρυπια Αγγλιδα δημοσιογραφος.
    Η γλωσσαρα μας περιεχει τα παντα. Και λυνει και αποριες.
    Αγνοω το αν και πως ακριβως αντεδρασε ο δημαρχος και τι αποτελεσμα ειχε,αλλα απαιτησεις μεγαλες δεν εχω.
    Σταθερα συνορα δεν υπηρχαν ποτε και πουθενα. Ποσο μαλλον σε αυτην εδω την περιοχη που ετσι και ξεφυλισεις τα βιβλια της ιστοριας θα σε πιασουν τα γελια,με το παρε δωσε, μεσα-εξω κρατα-φερε,φυγε απο κει ελα αποδω κλπ. με τις γραμμες που λεγονται "συνορα".
    Τα οποια με τιποτα δεν κρατανε τους ανθρωπους και τις φιλοδοξιες τους μεσα τους αλλα σπανε σαν και περνα δελφινι μεσα απο μαριδοδυχτο.
    Ησυχα συνορα δεν υπηρχαν ποτε. Ειδικα εδω που τα συνορα της "κεντρικης Ελλαδας" αναπνεουν για να μη σκασουν. Λειτουργουν σαν πνευμονες. Που διαστελονται και συστελονται.
    Μια μικρη συστολη περναμε, σιγα-σιγα και μαλιστα αναιμακτη-αυτο που το πας;
    Ενταξει-καλως εχοντως των πραγματων-δεν θα ξαναφτασουν τα συνορα στη Λαμια,αλλα ενα μικρο πετσοκομα στα περιξ συρματοπλεγματα θα πεσει.
    Αλλωστε,ουτως η αλλως-και ψυχρα να το δει κανεις και τελειως στατιστικα- ειμαστε πολυ λιγοι για τοσο μεγαλο χωρο. Με βαση το μεσο ορο πληθυσμου στην Ε.Ε. ανα τετρ. Χιλιομετρο,θα επρεπε να κατοικουν 30 εκ ανθρωποι εδω.
    Αλλα ομως-ακομα και με την-με καθε τροπο- εισρροη των μεταναστων,ολοι μαζι δεν ειμαστε πανω απο 11-12 εκ.
    Οποτε ας μπει κοσμος να δουλεψει,να εργαστει,να επενδυσει,να παραξει,να γεμισει ο τοπος αυτος τελος παντων και απο κατι αλλο εκτος απο σκατο ελληνες με ταυτοτητα απο την αστυνομια και απολιτιστοι τοσο,ωστε να ριμαζουν τον ιδιο τους τον τοπο με μεγαλυτερη μανια και ταχυτητα ακομα και απο αυτην τις Οθωμανικης αυτοκρατοριας την ιδιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελειωσε και το ματσακι.Αλλη μια "εφημερη" λυπη.
    Αυριο θα την εχουμε ξεχασει. Και ο λογος ειναι οτι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΠΑΙΖΕΙ,ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΦΕΡΝΕΙ αυτο το θεατρο.
    Οταν καταφερνεις να σου κανει ΑΥΤΟΣ ο φετινος γαυρος 18 τελικες προσπαθειες και να φαινεται ωσαν την Μπαρτσελωνα και να περνα ενα ημιχρονο με μιση δικη σου και ολο το παιχνιδι με 5-6 τελικες και δυο-τρια σουτ, τοτε μπορειτε να πατε να γαμηθειτε.
    Ο Μπαγεβιτς πηρε τον υπνο του για ενα ημιχρονο αφηνοντας γυμνα τα- ουτως η αλλως οχι και κατι ιδιεταιρο- δυο μπακ στα ακρα.
    Και μετα τι; Μου πετας μεσα τον Νεμεθ,τον μονιμα ιδρωμενο Μαντουκα και την σκατοριξια τον Λεοναρντο να προκανουν τι; Να κανουν παρεα στον παλαβιαρη Αλγερινο , η στο αρχιδοσκοκο;
    Γιατι δεν το εκανες απ'την αρχη; Μαλλον φοβηθηκες τον τρομερο Ντουντου,και τους μαζεψες ολους να βολοδερνουν στο κεντρο και να κουτουλανε μεταξυ τους. Και στον Σκοκο τι βαζει τις φωνες; Αφου δεν ειναι πια εδω.
    Τιμη στον Μακο. Σπανια ανθρωπος εβγαλε πιο ανετα και αδικα τα λεφτα του,οπως αυτα που μασουλαει αυτος απο την ομαδα.

    Ποια εφεση να κανουν οι αμετοχοι; Το πεναλντι του αλογομουρη του Καφε,τα σκεπαζει ολα.
    Τι να πεις μετα; Οτι σου φταιει ο Τριτσωνης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργης ο Γαρατζέος02 Μαΐου, 2010 22:12

    Τετέλεσται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατα την επισημη θρησκεια μας Γιωργο, ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή