Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΑΕΚ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

            Γλυτώσαμε την βροχή και ξεκινήσαμε ήρεμα να δούμε ένα ευχάριστο παιχνίδι. Το τελευταίο πριν το πρόγραμμα κόλαση που έρχεται. Και με μια συμπαθέστατη ομάδα, που παίζει ανοιχτά με πολλούς ελεύθερους χώρους και πρακτικά είναι η ΑΕΚ της Κρήτης. Φτάσαμε άνετα και μπήκαμε στο άδειο γήπεδο ( 4000 ; ) χωρίς καμία ταλαιπωρία και κανένα άγχος. Κι αυτά είναι μάλλον ανεπίτρεπτα πράματα.
            Να μην αγχωθείς με τον Εργοτέλη; Να χαλάσει η παράδοση; Όχι κύριε. Οφείλεις να φύγεις με σπασμένα νεύρα, οφείλεις να έχεις ρίξει μερικά μπινελίκια κι οφείλεις να έχεις δει ένα κάκιστο θέαμα. Μια σούπα, μια κακοποίηση του ποδοσφαίρου. Χωρίς ρυθμό, με άπειρα αβίαστα εκατέρωθεν λάθη, κανένα σύστημα ανάπτυξης και με εκατοντάδες καθυστερήσεις. Και σ' αυτό το θέαμα του 50, κι ένας ανεκδιήγητος διαιτητής που έβγαζε κάρτες με το παραμικρό για να κρατήσει τους πεθαμένους μέσα στις κάσες τους.
           Ευτυχώς μπήκε η γκολάρα του Εργοτέλη μετά την γκελάρα του Σάχα και κάτι υπήρχε να λέμε στο ημίχρονο μαζί με την ανέλπιστη ισοφάριση μας. Κι έλεγες, δεν μπορεί, κάτι θα γίνει στο δεύτερο ημιχρόνιο. Κι έγινε πράγματι το 3-1 μετά απο κάμποσα καρδιοχτύπια αλλά και την εξώφθαλμη καθυστέρηση μας στο κόρνερ. Έτσι πάνε αυτά. Όταν αισθάνεσαι οτι ΔΕΝ μπορείς, καταφεύγεις στο αντάρτικο. Φόραγε κι η κρητική ομάδα μια φανέλλα που έφερνε στην θύμιση τη Λάτσιο, μπερδεύτηκαν τα παλληκάρια μας.
          Δηλαδή δεν μπερδεύτηκαν ακριβώς. ΕΧΟΥΝ ΛΟΙΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ και δεν έχουν ούτε καθαρό μυαλό αλλά ούτε και δυνάμεις. Με εξαίρεση τον Δέλλα, που ήταν ο κορυφαίος, όντας απροπόνητος για μια εβδομάδα. Δίπλα του όμως στάθηκε σπουδαία ο Μπλάνκο. Ό,τι μπορούσε έκανε, και πραγματικά μάτωσε. Και λόγω του γκολ, νομίζω οτι δίκαια ήταν σήμερα ο πιο πολύτιμος κιτρινομαυροφορεμένος.
             Διότι όλοι οι υπόλοιποι ήταν για τα μπάζα. Με πρώτο τσιμεντότουβλο τον Γκερέϊρο. Ούτε ήξερε τι έκανε και βάλθηκε να δικαιώσει προηγούμενους. Βρε ούτε να στρίψει! Πάλι καλά που μπήκε ο Γκέντζογλου διότι είχαν αρχίσει τα τσάμικα. Απόρροια φυσικά του παλαβωμένου τρεξίματος του Τζιμπούρ χωρίς λόγο. ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΣΑΡΕΙ ΚΑΘΩΣ ΜΑΖΕΥΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ 4 ΚΑΙ 5 ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ ΝΑ ΝΤΡΙΠΛΑΡΕΙ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ, ΜΑΛΑΚΙΖΟΤΑΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ. ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΓΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΓΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ; Ε, ΤΟΤΕ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ 4-2-3-1 ΚΙ ΑΡΑ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ. Και τα λέω τώρα, μετά απο νίκη.
             Ρε τι δουλειά έχει ο Λαγός ξανά πίσω; Αυτός ο Πτσατζόγλου, ούτε στον βραδυποριακό δεν μπορεί να παίξει. Όχι οτι με έχει στραβώσει ο Αργυρίου, ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΞΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΘΑ ΤΟΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ; ΚΙ ΑΝ ΕΚΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΙ, ΤΩΡΑ ΚΥΡΙΕ ΜΑΝΟΛΟ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΡΟΤΕΪΣΟΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΑΛΛΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ, ΑΛΛΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ.
               Πάντως ήταν μια νίκη που φέρνει κάποια ηρεμία κύρια βαθμολογικά. Μια ηρεμία που τάραξε βέβαια ο πρόεδρος στα καλά καθούμενα. Άντε δυναμίτησε το παιχνίδι απο τώρα. Είσαι κι εσύ... ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ: - ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ Ή ΟΧΙ;
                                                                  - ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ;
             ΥΓ. ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΖΟΥΜΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ "ΑΙΡΩ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΟΥ", ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΜΕΣΙΕ.

21 σχόλια:

  1. Φιλτατε,σχεδον κανεις δεν καταλαβε γιατι τεθηκε αυτο το διλλημα.Ο μονος που ηξερε ηταν ο ΓΑΠ,ο Ραγκουσης κι αυτος που μετεφερε την "ιδεα",που ηταν στον στενο κομματικο κυκλο αλλα που κραταει τα κλειδια της επικοινωνιας με Ευρωπη και ΗΠΑ.Φυσικα,με μια τετοια δηλωση μπαινουν σε σκεψεις οι παραγοντες που στηριξαν τον ΓΑΠ στις εκλογες και που πιεζουν αφορητα για αναληψεις εργων.Εκλογες σημαινει οτι χανουμε την αμεση προσβαση,και μπερδευομαστε πολυ και πολλοι.
    Ταυτοχρονα,αποκλειει την εισοδο της Ελλαδας στις αγορες,αφου ξεκαθαρα φανηκε οτι οι Ευρωπαιοι δεν τις θελουν,ανεβαζοντας τα spreads στα υψη σαν μοχλο πιεσης."Εδω θα κατσετε,δεν πατε πουθενα..." ειναι το μηνυμα.Και ολες οι περιφερειες να βαφτουν μπλε,ειναι δυσκολο να ληφθει αποφαση για εκλογες,αφου θα χρειαστει υπογραφη του ανωτατου αρχοντα -τυποις- της χωρας,πραγμα εξαιρετικα δυσκολο την παρουσα στιγμη.Υπαρχει και το προηγουμενο με την τελευταια υπογραφη του....
    Αγαπητε κυριε Αβραμιδη,αν δεν τελειωσουν τα μοιρασματα της τραπουλας,και αν δεν μπουν νεοι παιχτες στο τραπεζι,καθε σκεψη για τακτοποιηση ειναι ακαιρη.Κλεινοντας,θα ηθελα να πω,οτι πλεον ο ελληνικος λαος ΔΕΝ δικαιουτε να φωναζει για τα νεα μετρα που ΕΡΧΟΝΤΕ,αφου με την αποχη του εδειξε οτι δεν τον νοιαζει τιποτα,και εφοσον εδωσε ψηφο στην κυβερνηση,και ενα ποσοστο πολυ πανω απο 15% που ηταν το λογικο,τοτε θα πρεπει να επανεξεταστει το κατα ποσο υπερβατικη θα ειναι μια αντιδραση του.Εδω μιλαμε για μεταλλαξη πλεον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημερα ειδαμε την ομαδα του Μπαγεβιτς ο οποιος δεν εχει φυγει ακομα απο τακτικης πλευρας.
    Μεχρι κεραιας: 4-3-2-1 με τον Λαγο μπακ,τον Τζεμπουρ να βολοδερνει μονος και τον Μπλανκο δεξι μπακ-χαφ-εξτρεμ.
    Με την Αντερλεχτ χτυπαγε και τα κορνερ αν θυμαστε.
    Και το παιχνιδακι σημερα,ανετοτατα μπορουσε να κατσει πανω σε ενα "Μπαγεβιτσικο" 2-2 αντι για 3-1.
    Στον Πανιωνιο εισουν κακος εχασες,σημερα εισουν το ιδιο κακος,κερδισες. Κορωνα-γραμματα η ζωη μας δηλαδη.Αντε να δουμε ποσο θα ζουμε με το κερι στο ενα χερι και το προσευχιταρι στο αλλο,φιλε Μανωλη.
    Σαν να μη περασε μια μερα,παρ'ολο που εχει περασει εναμισης μηνας. Φτανει το διμηνο και βιαστικοι δεν ειμαστε καθ'οτι ο Μανωλης με κεινα και με τα αλλα εχει παρατεινει-με δηλωσεις του-την διαρκεια της θαυματοποιου περιοδου ως τον Δεκεμβρη. Τωρα, 1η του μηνα εννοει, 31 ξημερωματα του Αι Βασιλη εννοει,δεν ξερω, θα σας γελασω.
    Προς το παρον σε 7-8 αγωνες ποσοι ειναι,το μονο που βλεπω ειναι να τιναζεται στον παγκο,-ορθιος παντα ομολογουμενως,-να τρεχει σπασμωδικα δω και κει και βεβαια το μονο που εχει περασει στην ομαδα-κατι το οποιο ειναι ομως κυριο,πρωτευον-ειναι "η ψυχη", "το δωσιμο-λιωσιμο" στον αγωνα απο τους μετριους κατα τεκμηριο παικτες που εχει, την καρδια" που δειχνουν. Και " ετσι σας θελω", "να ειστε λιονταρια", "να ματωνετε" κλπ.
    Οτι κοροιδευουμε δηλαδη ολοι μας,οσο αφορα στα χαρακτηριστικα των δικων μας μπαστουνοβλαχων Ελληνων προπονητων,τυπου Αλεφαντου. "Απανω του...φατε τους...σκιστε τους" κλπ.
    Δεν θελουμε να δουμε μονο αυτα Εμανουηλ. Αυτα τα γνωριζουμε. Ελπιζουμε και στις μεθοδους που-φανταζομαι-ακολουθουνται και γινεται προσπαθεια-φανταζομαι-να τις υιοθετισουν τα παιδια. Καθως και οτι σε λιγο καιρο,τα βασικα οσο αφορα στις τακτικες και τους μινιμουν αυτοματισμους που πρεπει να ακολουθουνται και οι οποιοι θα ειναι εφικτοι ακομα και απο οχι ειδικης ποιοτητας παικτες οπως οι δικοι μας.
    Και οτι τελος παντων θα δωθει αυτη η καταραμενη ποδοσφαιρικη "ταυτοτητα" τακτικης σε αυτην την ομαδα καθως αυτη θα αγωνιζεται και θα ειναι πλεον αναγνωρισιμη.Αλλα και δυνατη να γινει πραξη στο γηπεδο.
    Και οτι δεν θα πορευτουμε με εναν μπουρλοτιερη στον παγκο που σιγα-σιγα ξεμενει απο πολεμοφοδια. Αλλα οτι υπαρχει και κατι αλλο που εχεις να δωσεις,να προσδωσεις στην ομαδα,αποκτωντας αυτη-επιτελους-ενα συγκεκριμενο αγωνιστικο προσωπο.
    Αναμενουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς conpater: Αγαπητέ, το δίλημμα έχει να κάνει με την εύθραυστη προσωπικότητα του. Καινούργιοι δεν θα μπουν. Όπου χρειάζεται απλά θα φύγουν οι κοτσαμπάσηδες ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΟΥΝ ΑΠ'ΕΥΘΕΙΑΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. Φυσικά ο Μπόμπολας θα παραμείνει.
    Η αποχή δεν έδειξε τίποτα. Ίσα ίσα που πέρασε τεράστιο μήνυμα ( ιστορία του μεσαιωνικού βασιλιά που έβαζε φόρους ). Τα λευκά και τα άκυρα, καθώς γνωρίζεις, απλά βγάζουν πιο εύκολα τον πρώτο. Διότι θεωρούνται θέσεις.Το ποσοστό είναι επί των προσερχομένων. Οι απέχοντες είναι θέμα.
    Καμία μετάλλαξη δεν έχει γίνει. Η αποχή και τα λευκοάκυρα πάντα είναι σε αυτά τα ποσοστά. ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΙΑ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΓΥΡΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΑΜΙΕΤΑΙ.
    ΕΔΩ - ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ - ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥΣΤΑΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Χρήστο: Ο Μανωλάς έμεινε στο ζέσταμα, αν άκουσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαυρα χάλια κι άραχνα.Από τα χειρώτερα παιχνίδια το σημερινό για φέτος,στο πρώτο ημιχρονο τουλάχιστον.
    Αλαγή τρόπου ανάπτυξης με 4-2-3-1 από τον Μανώλο που μας έκανε να θυμιθούμε τα παλιά με δεξί χαφ τον Ζορό.Κι όσο τους ζορίζει τους παίχτες ο Μανόλο άλλο τόσο θα πέφτουν σαν τις μύγες κάτω.Αντε να δούμε πότε θα καταλάβει οτι εδώ είναι Ελλάδα και όχι Ισπανία.Φυσικά και θέλουμε να γίνουμε, άλλα όχι τόσο απότομα.Περιμένουμε λοιπών να δούμε αυτή την βελτίωση.
    ΕΥΤΥΧΏΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΊΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.Και ας είναι καλά ο Αλεξόπουλος που με την ζεμπεικιά του μας έβαλε στο ξανά παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι,το ακουσα. Και ειναι ο τριτος-τεταρτος μικροτραυματισμος σε τρεις μηνες σε ενα παιδι 20 χρονων.
    Οι "ανεπαισθητοι" τραυματισμοι,δηλαδη αυτοι που προερχονται ακομα και απο το...περπατημα,το ανεβασμα της σκαλας του πουλμαν η κατα την διαρκεια χασμουριτου η φταρνισματος ειναι εκδηλα σημαδια κακοδιαχειρησης και προχειροτητας.
    Η οποια κακοδιαχειρηση, αν και οταν ξεκινησε αυτη, συνεχιστικε και συνεχιζεται με εξαντλιτικες προπονησεις,με αποτελεσμα να τραυματιζονται ακομα και στον υπνο τους.
    Αυτο υποτιθεται ειναι το πρωτο και αναποφευκτο σταδιο μιας νεας νοοτροπιας και βαριας εκγυμνασης που θελει να κανει ο Μανωλης.Και οτι τα σωματα περνουν το επωδυννο σταδιο της μεταμορφωσης. Και οτι τελος παντων θα ερθει η εποχη που τα παιδια θα ειναι "φιτ" και στην απαιτουμενη-για εκεινον-φυσικη κατασταση.
    Αυτο που δεν ξερω ειναι κατα ποσο εχει λαβει σοβαρα υπ'οψην του το τι σωματα και τι οργανισμους εχει στα χερια του και τι αυτοι εχουν υποστει στο παρελθον και κατα ποσο μπορουν να υποβληθουν σε επιτυχημενη μεταφορα σε παραπανω επιπεδο.Αν μπορουν δηλαδη να κουβαλισουν αυτο που εχει κατα νου ο προπονητης.
    Γιατι -οπως θα εχει συνειδητοποιησει ασφαλως- δεν ειναι ακαδημιες εδω,και δεν εχει να κανει με "διαπλαση των παιδων",αλλα με ηδη διαπλαθεντα οπως-οπως παιδια,ετων 30φευγα τα περισσοτερα.
    Και δεν ειναι να παιζεις με τις συνταξεις τετοιες ωρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιουνκερ: "Παρτε μετρα"(για τις κασες σας)
    Ουτε 24 ωρες δεν εμεινε το γλυκο στο ψυγειο και ετοιμο ξανα για μασουλιμα.
    Και ερχονται οι ταμιες την Δευτερα,την επομενη δηλαδη των εκλογων.Δεν εχουμε ουτε μερα για χασιμο. Αλλωστε ο χρονος ειναι χρημα,ειναι γνωστο αυτο.
    Δευτερα επισης ο σαχλοπαπακωνσταντινου θα ανακοινωσει το ελειμα-τσιτζικας που σκαρφαλωσε στο 16ο κλαδι του κυπαρισιου,το οποιο ειναι ηδη φυτεμενο πανω απο τους λακους που περιμενουν τις παραπανω κασες.
    Και μετα τους ταμιες,λιγες μερες μετα,θα ερθουν οι δανιστες. Και εκει θα αρχισουν να τοποθετουνται τα πρωτα πτωματα εντος των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eλπιζω να μη σας κουρασει.Αξιζει τον κοπο:
    Aυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά στις 15 Φεβρουαρίου του 2010, και μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε στα Ελληνικά τον Αύγουστος του 2010.

    "...ο βασικός ετήσιος απολογισμός των οικονομικών οργανισμών του ΟΗΕ, Η Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση και οι Προοπτικές του το 2010, (the World Economic Situation and Prospects 2010), έχει επίσης επικρίνει τις πολιτικές του ΔΝΤ Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο και διαπιστώνει ότι «παρά τις έντονες του προθέσεις, πολλά από τα πρόσφατα προγράμματα του ΔΝΤ περιέχουν προκυκλικές συνθήκες που μπορούν να επιδεινώσουν μια οικονομική ύφεση σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς λόγο. Πράγματι, εν μέσω της ραγδαίας πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης, το Ταμείο υποστηρίζει μια οικονομική στενότητα για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες με τα προγράμματά του. Παράλληλα, επαινεί τις προηγμένες οικονομίες για τις άνευ προηγουμένου προσπάθειές τους να χρησιμοποιήσουν τον δανεισμό και τις δαπάνες ως τρόπο να ξεφύγουν από την ύφεση. Το ΔΝΤ θα έπρεπε να επεκτείνει τη χρήση των πόρων του για να προωθήσει αντικυκλικά μέτρα στις αναπτυσσόμενες χώρες που ενώ μεσοπρόθεσμα έχουν βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση, παρεμποδίζονται στην προσπάθειά τους για αντικυκλικά μέτρα από τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς».


    Ίσως αυτές οι συζητήσεις να φαίνονται αφηρημένες, αλλά ορισμένοι φορείς υποχρεώνονται να περικόψουν τις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις του Ταμείο. Αμφισβητείται η προσπάθεια του ΔΝΤ να φανεί ότι λειτουργεί ευέλικτα, ιδιαίτερα καθώς και τα περισσότερα προγράμματα στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης απαιτούν οι δημόσιες δαπάνες του 2010 να πέσουν σε επίπεδα χαμηλότερα από πριν την κρίση, ενώ ταυτόχρονα το Ταμείο προειδοποιεί πλούσιες χώρες να μην διακόψουν πρόωρα το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης επειδή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

    Τον Ιανουάριο, 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι της Σερβίας ενέτειναν τις πιέσεις στην κυβέρνηση, ζητώντας υψηλότερους μισθούς κατά την διάρκεια του χρόνου που οι μισθοί πρέπει να μείνουν παγωμένοι, εάν η χώρα πρόκειται να λάβει το δάνειο του ΔΝΤ αξίας €3 δις ($4.1 δις.). Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Σερβία, Bogdan Lissovolik τους απάντησε ότι η συμφωνία του ΔΝΤ με τη Σερβία προβλέπει τις συντάξεις και τους μισθούς στο δημόσιο τομέα να παραμένουν παγωμένοι το 2010. Επιπλέον, προειδοποίησε ενάντια στην αύξηση του δημοσίου ελλείμματος που συνδέεται με τις αυξήσεις των μισθών, και πρότεινε να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια να περικοπούν οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

    Το ΔΝΤ ενέκρινε ένα δάνειο τύπου Stand - By, αξίας $1,25 δις για την Τζαμάικα, αφού η κυβέρνηση ικανοποίησε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την ιδιωτικοποίηση της Air Jamaica, η οποία, το Ταμείο λέει, ότι επιβάρυνε υπερβολικά τα οικονομικά της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα ανέφερε το Νοέμβριο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ και ζήτησε από τους Τζαμαϊκανούς να είναι προετοιμασμένοι για μια δύσκολη ανάκαμψη. Το πρόγραμμα απαιτεί περικοπές των δημοσίων δαπανών και μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (συνεχεια...)



    Στις αρχές Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού του 2010 κατά 500 εκατομμύρια Lats (700 εκατ. ευρώ) μέσου της μείωσης των δαπανών, συμπεριλαμβάνοντας μία κατά σαράντα τοις εκατό περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και την αύξηση της φορολογίας, προκειμένου να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου αξίας €7.5 δις ενός προγράμματος διάσωσης που χρηματοδοτείται κυρίως από το ΔΝΤ, την Ε.Ε., και τη Παγκόσμια Τράπεζα (βλέπε Update 68, 67, 66). Το σχέδιο αργότερα εκτροχιάστηκε από μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η απόφαση για τις περικοπές των δημοσίων συντάξεων ήταν αντισυνταγματική, προσθέτοντας 180 εκατομμύρια Lat επιπλέον στον προϋπολογισμό. Το ΔΝΤ, συμφώνησε να επιτρέψει την καταβολή των συντάξεων χωρίς συμψηφισμό με τις περικοπές των δημοσίων δαπανών για το 2010.

    Το ΔΝΤ και η ΕΕ δήλωσαν ότι είναι πιθανόν ότι θα αποδεσμεύσουν το δάνειο αξίας €20 δισ. για την Ρουμανία μετά την υπόσχεση του κοινοβουλίου να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Το κοινό πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και τις Παγκόσμιας Τράπεζας είχε ανασταλεί τον Οκτώβριο αφού το Ρουμανικό κοινοβούλιο καταψήφισε την κυβέρνηση, εν μέρει λόγω των σκληρών μέτρων για τις δαπάνες που απαιτούνται από τους πιστωτές (βλ. Update 68). Εκτός από την περικοπή 100.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, στις αρχές Φεβρουαρίου η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημά, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη κατάργηση ορισμένων κατηγοριών συντάξεων.

    Μερικοί εξερευνούν εναλλακτικές λύσεις.

    Η Σιέρα Λεόνε ήταν μία από τις λίγες Αφρικανικές χώρες που αψήφησε ακόμη και την πιο χαλαρή πολιτική συμβουλή του ΔΝΤ για τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό, ξεκινώντας την παροχή ενός δημοσιονομικού πακέτου που επικεντρώνεται στις υποδομές βασισμένες στο εργατικό δυναμικό. Ο καθηγητής John Weeks, οικονομικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομίας της Σιέρα Λεόνε, Samura Καμάρα, βοήθησε στο σχεδιασμό ενός πακέτου που συνδυάζει την πολιτική των αυξήσεων του ελλείμματος με την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (με την κυκλοφορία νέου χρήματος), και κάλεσε τους «χορηγούς και το ΔΝΤ να αφήσει «« περιθώριο για εξασκήσει της πολιτικής του»».

    Ομοίως, το Ουζμπεκιστάν επαινείται τώρα από τους αναλυτές για την αντίστασή του στης δεσπόζουσες συνταγές οικονομικής πολιτικής. Η οικονομική έκθεση του ΔΝΤ για την χώρα πριν την κρίση, επέκρινε τους Ουζμπέκους για την βαθιά παρέμβαση στο χρηματοδοτικό τομέα, τους εμπορικούς περιορισμούς και την διαχείριση του συναλλάγματος. Αλλά, τώρα η χώρα έχει ανακηρυχθεί ως ετερόδοξη επιτυχία σε μια έκθεση του Κέντρου για την Αναπτυξιακή Πολιτική και Έρευνα (Centre for Development Policy and Research) του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ακόμη και τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ χρειάστηκε να αναθεωρήσουν την άποψή τους, όταν επισκέφθηκαν τη χώρα τον Οκτώβριο του 2009. Οι εκτελεστικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ ανακοίνωσαν ότι «το Ουζμπεκιστάν παρέμεινε επί το πλείστον, ανθεκτική οικονομία κατά την διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ως αποτέλεσμα της συνετής πολιτικής της κυβέρνησης που της επέτρεψε να συσσωρεύσει σημαντικούς πόρους για τη στήριξη της ανάπτυξης κατά την περίοδο αυτή και να αντέξει τις επιπτώσεις της κρίσης και λόγω της προσεκτικής προσέγγισης στην συμμετοχή τους στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. (συνεχεια...)Μεγάλο μέρος της κριτικής πηγάζει από την έλλειψη συμφωνίας για το νόημα της «μακροοικονομικής σταθερότητας». Οι κριτικοί όπως ο Rowden πιστεύουν ότι η προτίμηση του ΔΝΤ για μονοψήφιο πληθωρισμό και χαμηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν υποστηρίζεται από την έγκυρη οικονομική βιβλιογραφία. Μια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ ήθελε μια απάντηση σχετικά με το ζήτημα και ανέθεσε στο ανεξάρτητο Γραφείο της Νομιμότητας της Αμερικανικής Κυβέρνησης (Government Accountability Office, GAO), να το εξετάσει. Η επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της τον Νοέμβριο του 2009, αλλά προκάλεσε άμεσα επικριτικά σχόλια.

    Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι, γενικά, ο πληθωρισμός πλήττει την οικονομική ανάπτυξη αφού υπερβεί ένα κρίσιμο όριο, το οποίο είναι γενικά συνεπείς με τους στόχους του πληθωρισμού που περιλαμβάνονται στα προγράμματα που στηρίζει το ΔΝΤ.» Ωστόσο αυτή η απόφαση βασίζεται σε σύγκριση των στόχων του ΔΝΤ με έξι μόνο μελέτες. Παρά την απαρίθμηση 16 εγγράφων στη βιβλιογραφία, η GAO ανέλυσε στο κείμενο της έκθεσης μόνον εννέα μελέτες που δημοσιεύθηκαν μετά το 1999. Για να κρίνουν τους στόχους του ΔΝΤ ως συνεπείς, απλώς απέκλισαν τρεις από τις εννέα μελέτες λέγοντας ότι «οι δύο από τις τρεις εκτιμήσεις που έχουν απόκλιση από τον στόχο 5 έως 12 τοις εκατό πιθανόν να οφείλονται σε μεθοδολογικά ζητήματα και η άλλη εκτίμηση (17 τοις εκατό) είναι από μια μελέτη του Ιουνίου 2009 που αφορά μια σειρά μεθοδολογικών ζητημάτων στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αλλά δεν εξετάστηκε από ομότιμους ειδικούς». Θαμμένη στην υποσημείωση είναι η παραδοχή ότι «αυτό το εγχείρημα δεν σκοπεύει να ισχυρισθεί ότι η βιβλιογραφία καταλήγει σε σαφή συμπεράσματα.»

    Ο ΟΗΕ επίσης ασκεί κριτική για τα θεωρητικά θεμέλια μεγάλου μέρους των συμβουλών του ΔΝΤ, όπως ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι κακό για τους φτωχούς. Στην έκθεση Παγκόσμια Κοινωνική Κατάσταση 2010 (World Social Situation 2010), η οποία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι ο μονόπλευρος αγώνας κατά του πληθωρισμού αγνοεί την επίδραση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, την καθαρή χρεωστική θέση της πλειονότητας των φτωχών, τις αρνητικές συνέπειες της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά τη διάρκεια της ύφεσης. «Η εστίαση στον πληθωρισμό και τα δημοσιονομικά ελλείμματα και μόνο, αντανακλά πολύ στενή αντίληψη της οικονομικής σταθερότητας. Ως εκ τούτου, η σταθεροποίηση πρέπει να καθοριστεί ευρύτερα, ώστε να περιλαμβάνει και τη σταθερότητα της πραγματικής οικονομίας, με πιο σταθερούς οικονομικούς κύκλους και με μειωμένες διακυμάνσεις στην παραγωγή, στις επενδύσεις, στην απασχόληση και στα εισοδήματα. Επίτευξη της εν λόγω σταθερότητας της πραγματικής οικονομίας μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από ότι προβλέπεται από το συμβατικό μείγμα της μακροοικονομικής πολιτικής, ιδίως ενόψει των οικονομικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών."

    Τελος. Δηλαδη Τετελεσται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εδω,Χρηστο,παρουσιαζεται το ΔΝΤ σαν δασκαλος του `50 που δεν "εστριβε" με τιποτα.Εχει μια δικια του πολιτικη,και την ακολουθει κατα ποδας γιατι ετσι κρινει πως το συμφερει.Κατα γενικη ομολογια,ακολουθει λαθος δρομο στην οικονομικη πολιτικη,αφου απο οπου περναει στραγγιζουν τα παντα και οι παντες,και χωρις να υπαρχει ουσιωδες αποτελεσμα,τουναντιον ειναι τοσο μεγαλο το κακο που κανει σε μια χωρα,που τα ορια μετεπειτα εμφυλιου φαινονται στον οριζοντα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το πιο εκπληκτικο βεβαια-περα απο τον ξακαθαρο ρολο του ΔΝΤ-ειναι η τελευταια παραγραφος, οπου αναδεικνυει την- φαινομενικα- αντικρουομενη θεση, οτι " οσο πιο μεγαλο ειναι το προβλημα το οικονομικο που εχεις,τοσο μεγαλυτερο ΠΡΕΠΕΙ να ειναι το ελειμα και ο πληθωρισμος ΙΔΙΩΣ σε περιπτωσεις κρισεων,φυσικων καταστροφων."
    και αυτα δεν ειναι τωρινες ανακαλυψεις. Τα εχει πει ο Κεινς 200 χρονια τωρα. "Οταν εχεις προβλημα,δεν στραγγιζεις την αγορα και δεν σκοτωνεις την αγοραστικη δυναμη,αλλα το αντιθετο τις ενισχυεις,προκειμεννου να οφελησεις την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομια,η οποια ειναι κατι αλλο απο την λογιστικη οικονομια των αριθμων.
    Δηλαδη:Προχωρα θαραλεα μπροστα και γραψε τους αριθμους στα αρχιδια σου.
    "Οπου ευημερουν οι αριθμοι,δυστυχουν οι ανθρωποι".
    Αλλα οταν οι πολιτικαντιδες-ανθρωποι ειναι μαριονετες που υπακουουν σε Νονους,τοτε σου κουνανε δυο χαρτια στα χερια με "τα αδιαψευστα νουμερα και τους αριθμους που λενε παντα την αληθεια".
    Και κανονικα πρεπει να τους τυλιξεις σαν σαρδελες στα κωλοχαρτα που κρατανε και να τους καψαλισεις πανω στην ξυλοσομπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το σιχαινομαι,αλλα θα το γραψω....
    Ανοδο των spreads,αφου επεσαν για μια μερα.Η Ευρωπη δειχνει ξεκαθαρα τι θελει να κανει,εμεις δεν το βλεπουμε....Τα λεγαμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. για το χθεσινο παιχνιδι απο που να αρχισεις και που να καταληξεις
    σε μια στιγμη παιζαμε με 4 αμυντικα χαφ με τον τζιμπουρ μονος του χιλιομετρα μακρια απο συμπαικτη του
    με τον εργοτελης παιζεις και εχεις ενα κυνηγο στην ουσια
    ενω παει καλα ο λαγος σαν αριστερο χαφ χτες παλι μπακ ενω θα μπορουσε να βαλει τον καραμπελα με τον λαγο μπροστα
    η εκγυμναση μιας επαγγελματικης ομαδος ειναι σοβαρη υποθεση και γινεται με προγραμματισμο ποτε θα ειναι στο πικ η ομαδα και ποτε οχι
    οποιαδηποτε αλλαγη στα μεσα της περιοδου ειναι καταστροφικη εκτος και αν γινεται επιτηδες αλλα δεν θελω να μπαινω στα χωραφια του γαλουπη
    αυτα για να μην γινομαστε και εμπαθης για ορισμενους μικροαστους της κοινωνιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. οσον αφορα τα ευρωπαικα τωρα ειναι ενα καλοδουλεμενο σχεδιο να πεταξουν εκτος ευρωπης καποιες χωρες πονηρες οπως ειναι η ελλαδα , η πορτογαλια και αυτο που με φοβιζει περισσοτερο θα ειναι το μπαμ της ιταλιας που θα ακουστει μεχρι τον πλανητη αρη
    αρα μην ανησυχητε ισως ερχεται η δραχμη και στο κατω κατω οι γεμανοι , οι γαλλοι δεν ειναι και μαλακες να ανεχονται τερτιπια αλλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. συγχαρητηρια στην ΟΜΑΔΑ που ανετρεψε το αποτελεσμα με νικολτη,φροξυλια,καλαμιωτη,εντερ,καραμπελα,γκετζογλου για λυσεις απο τον παγκο κ με το 80% των ενδεκαδατων χθες σκασμενους.
    με παλτατζογλου , λαγο ακραια μπακ , χωρις εξτρεμ και με τους πιο καθοριστικους παιχτες τραυματιες.
    συγχαρητηρια κ παλι για την ανατροπη..χρονια ειχαμε να δουμε ανατροπη σκορ..
    το ωραιο ποδοσφαιρο περναει σε δευτερη μοιρα ,οταν προπονεις μια ομαδα με 17-20 παιχτες να εχουν απομεινει..

    υ.γ η υπερομαδα του κωλογαυρου χρειαζοταν ενα ακυρωθεν καθαρο γκολ απο τον πανιωνιο για να παρει μπρος..
    και η αλλη υπερομαδα του βαζελου υπνωτισε ακομα και αυτους που πασχουν απο χρονια αυπνια..
    και εμεις θελουμε με αυτους που εχουν απομεινει να μαγευουμε τα πληθη και να νικαμε για πλακα καθε αντιπαλο..
    Προσωπικα για μενα η νικη κ μονο αυτη μετραει την δεδομενη στιγμη..

    υ.γ. 2. χρονια πολλα με υγεια Mike για χθες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ξέρει κανείς τίποτα για νέο επενδυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. για τον νεο επενδυτη μολις μιλουσε πριν απο λιγο ο λιακοπουλος στην εκπομπη του
    δεν προλαβα να ακουσω αν ειναι νεφελιν η ελιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: ΘΑΡΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΧΘΕΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στο κέντρο της Αθήνας, το ερώτημα που τέθηκε για να συμπληρώσουν γραπτώς οι ερωτηθέντες ήταν:
    «ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜEΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ;

    - 21% AΠΑΝΤΗΣΕ : « NAI »

    - 17% ΑΠΑΝΤΗΣΕ : « OXI »

    - 62% ΑΠΑΝΤΗΣΕ : « عهد الأمن العالمي بواشنط »"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δείτε κι αυτό.Επίκαιρο...

    http://www.youtube.com/watch?v=DPQES0EcdgI&feature=player_embedded#at=19

    ΑπάντησηΔιαγραφή