Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

EMΠ

    ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Φ ΤΟΥ 2007. ΓΙΑΤΙ; ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΙΟ "ΠΑΙΔΙΚΟ" ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ. ΤΟ ΣΚ ΘΑΝΑΙ ΠΙΟ ΑΓΡΙΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.

     Ήμουν μόλις 11 χρόνων, εκείνο το βράδυ της Παρασκευής του 1973. Θα έπρεπε να κοιμάμαι, αν ζούσα σε νορμάλ χώρα Όμως είχα γεννηθεί στην Ελλάδα. Που τα σκατά στα πετάει στο πρόσωπο αμέσως. Για να σε μάθει το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσεις - θα υπάρξεις καλύτερα-, μέχρι να γίνεις κασάτο λίπασμα.
     Ένα τυχαίο γεγονός με ξύπνησε. Έτρεχε το καζανάκι του μπάνιου, που συνόρευε με το δωμάτιό μου, σ’ εκείνο το διαμέρισμα της παρόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Πάντα το έφτιαχνα εγώ, μ’ ένα παιδικό κόλπο. Σηκώθηκα λοιπόν.
     Το σπίτι ήταν κατάφωτο. Το δωμάτιο των γονιών μου άδειο. Κατευθύνθηκα προς το μπαλκόνι. Βρήκα τους γονείς μου, και τα σκατά της χώρας. Κατέβαιναν τα τεθωρακισμένα από το Γουδί προς το ΕΜΠ. Σκουπιδοτενεκέδες καιγόντουσαν, τρόλεϊ ήσαν γυρισμένα κάθετα στη λεωφόρο και κάποιοι μακρινοί μακρόσυρτοι θόρυβοι ακουγόντουσαν. Ριπές όπλων, μου εξήγησαν, φυσικά.
     Κοίταξα κάτω. Να δω το δικό μου δρόμο. Γι’ αυτόν ανησύχησα. Η λεωφόρος ανήκε σε πολλούς. Το δικό μου σοκάκι μ’ ένοιαζε . Ήμουν μικρός, το είπαμε. Μπροστά τρέχανε κάτι μαλλιάδες και πίσω κάτι αστυνομικοί που τους έφευγαν τα καπέλα. Τζόκεϊ δεν υπήρχαν τότε. Γέλασα, καθώς η τούρτα τους έφευγε από το κεφάλι. Σταμάταγαν την καταδίωξη να μαζέψουν το καπέλο. Τότε κατάλαβα ότι η αστυνομία κινδυνεύει. Να συλλάβει κακούς, χωρίς καπέλο;
     Το παιδικό χαμόγελο κόπηκε. Η νοικοκυρά απέναντι φώναξε ότι ήταν ώρα κοινής ησυχίας. Κατάλαβα ότι η παρατήρηση απευθυνόταν στους καταδιωκόμενους. Λογικό. Αυτοί θα άκουγαν. Οι ερπύστριες τι να ακούσουν; Η απάντηση από το δρόμο ήρθε πολύ άγρια. Ήταν και αντηχείο μεταξύ των πολυκατοικιών." Μωρή πουτάνα, σκοτώνουν το παιδί σου και συ κοιμάσαι;"
     Η κυρία δεν ξαναμίλησε. Εγώ στα 11 μου κατανόησα, ότι αν απομάκρυνα τους 2 άσσους του αριθμού, θα ήξερα και τα δοκάρια της μαλακίας που θα ζούσα μετά.
     Σήμερα μεγάλωσα. Όμως, πάντα τέτοια μέρα, οι εικόνες και οι ήχοι εκείνης της βραδιάς με στοιχειώνουν. Γιατί έπρεπε να τα κουβαλώ από τότε; Άλλη μια άχρηστη εμπειρία σ’ αυτή τη χώρα, που το περιττό μοιάζει απαραίτητο και καλοπληρωμένο."Για να ξέρω τα χειρότερα", θα λέγανε οι πιο ώριμοι. «Το μη χείρον, βέλτιστον», θα λέγανε οι αρχαίοι. Βρε άει στο διάολο.
Έγινε κουβέντα μετά. Σ’ αυτό το πολιτικοποιημένο πλήρους αντίθεσης σπίτι. Συντηρητισμός, προοδευτισμός. Δεξιά, αριστερά. Τα 4 καρφιά της Ελλάδας , με τους χιλιάδες ξυλουργούς και σιδεράδες από πίσω, που προκειμένου να αποκτήσουν την εργολαβία και τη βραδινή μπύρα με τη βίζιτα, απολαμβάνουν την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία." Έχει ο Θεός" κάτι αλήτες είναι, "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια" και χιλιάδες άλλα γνωμικά έμπειρων.
     Πριν πάω σ’ αυτό το σπίτι εμένα έμενα πιο κοντά στο ΕΜΠ. Όταν κάποιος ήθελε να με αποφύγει σαν διάλογο, ή σαν αταξία, με πήγαινε σε ένα λούνα –παρκ προς Ομόνοια μεριά. Περπατώντας περνάγαμε μπροστά από το ΕΜΠ. Μου είχαν κάνει εντύπωση τα κάγκελα. Σε εκείνο το λούνα-παρκ, που δεν υπάρχει πια, οι ήχοι των συγκρουόμενων και των όπλων με τις στραβωμένες κάνες, δεν μοιάζαν με τους ήχους εκείνης της Παρασκευής.
     Γιατί το ΕΜΠ είχε κάγκελα; Το κατάλαβα όταν έγινα 11. Για να παράσχουν μια μορφή προστασίας σ’ εκείνους τους μάγκες αγωνιστές που είχαν κλεισθεί μέσα. Ο λαός περπατούσε απ’ έξω και πηγαινοερχόταν στη δουλειά του. Στα παλιά του τα παπούτσια. Είχε συμβιβασθεί μ’ αυτό που ζούσε , όπως και οι πολιτικοί του όλοι, που είχαν υπογράψει για την αναγκαιότητα της δικτατορίας του ’67.
     Εκείνη την Παρασκευή το τανκ έπεσε στην πύλη. Και κάποιοι ήταν εκεί. Πάνω, πίσω, δίπλα. Ήθελα να ήξερα τι κάνει σήμερα ο οδηγός του. Απολαμβάνει την ελευθερία του ή περιμένει ξανά την ευκαιρία; Μα εκτελούσε διαταγές. Στην Ελλάδα κύριοι δεν υπάρχουν αυτά. Μόνο υποταγές υπάρχουν, πληρωμένα πρακτοριλίκια και κομματικά εξαργυρώματα. Και γι αυτό, οι "γνωστοί αγωνιστές" του ΕΜΠ δεν ήταν μέσα πια. Την είχαν κάνει.
     Το ΕΜΠ σαν κίνηση δεν πέτυχε τίποτα. Η δικτατορία του ’73 έδωσε τη θέση της σε μια ακόμα σκληρότερη μέχρι τον Ιούνιο. Το ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εξελίχθηκαν με την πρόθεση "παρά" μπροστά τους. Δεν έχει σημασία. Καμμιά επανάσταση δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Πάντα η λαϊκή θέληση θα επικρατήσει. Κι όταν μιλάς για ελληνικό λαό… Κοίτα τι είναι σήμερα.
     Μια εμποροπανήγυρις, ένα καπέλωμα από την αριστερά, ένα CD στα ΝΕΑ, ένα αφιερωματάκι σε κάποια καναλάκια. Ένα στεφάνι από κάποιον πολιτικό και μια ηλίθια πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Μερικά αναρχικά χασισομαχαιρώματα με την αστυνομία, και κύρια κάποια κοπλιμέντα για το λαό, που αντέδρασε στην τυραννία!
     Υπάρχει κάτι. Μνήμη για τους γενναίους. Που ήταν μια γνήσια μειοψηφία. Στην κυριολεξία 8.Μετά μπήκαν οι απεσταλμένοι των κομμάτων. Μνήμη για τους νεκρούς του , σαν απευθείας ή παράπλευρες έστω απώλειες. Τιμούμε αυτούς. Και τους γονείς τους, που ποτέ δεν βγήκαν υστερικά στις κάμερες να ζητήσουν αποκατάσταση και αποζημιώσεις. Όπως απόκτησαν κάποιοι από τους τότε, δήθεν αγωνιστές. Που το μόνο που κάνουν σήμερα, είναι να κυκλοφορούν με τζιπ ή να βρίζουν τις φιιππινέζες τους. Η να γλύφουν το λαό που συντηρεί τον κομματικό μισθό τους.
     Το ΕΜΠ ήταν μια στάση αντίδρασης, υπερκομματική και κύρια υπερλαϊκή. Που δείχνει τη δυνατότητα κάποιων αποφασισμένων. Και που σαν ιστορία, γνήσια ελληνική, θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία αντί για την επαναλαμβανόμενη άχρηστη ανάλυση, του πως πήδαγε ο Τιβέριος, ή το πώς ο Κωνστάντιος ο χλωρός ασπάσθηκε το χριστιανισμό. Για να μαθαίνουν τα 11-χρονα. Την ιστορία που πάντα γράφεται από μια χούφτα γενναίων, και που ποτέ δεν γίνονται γνωστοί.
     Το ΕΜΠ ανήκει σ’ όλους αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας, για να ξυπνήσουν το βολεψάκια λαό. Είναι μνήμη κοντινή και θα ΄πρεπε να απαγορευθεί κάθε ομιλία. Το καζανάκι του σπιτιού όμως να τρέχει. Να το χαλάτε κάθε τέτοια μέρα. Διότι αν δεν ξυπνήσουν τα παιδιά…, ο βουλευτής θα κάνει κατάθεση στεφάνου εις μνήμη της χώρας πια.
*****************************************************************************
         ΥΓ. ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΙΚΡΟΣ, ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΝΙΒΑΛΟΣ

24 σχόλια:

  1. Εσυ εχεις και να θυμασαι. Οπως και τις συμμετοχες σου.
    Τι να πουν οι νεοτεροι που βλεπουν την αδεια γενια τους να περναει transit απο την ιστορια;
    Τιποτα. Το απολυτο τιποτα.
    Ελπιζουμε να...

    Τελικα καταλαβα για ποιο λογο τα σημερινα σχολεια ειναι ρημαγμενα και αφημενα στην τυχη τους.Οχι,δεν ειναι ελειψη κονδυλιων.
    Αι κυβερνησεις, αφηνουν στην τυχη τους την παιδεια και τα κτηρια της,με την ελπιδα οτι θα γεννηθει ενα νεο πολυτεχνειο και αρα αλλη μια νεα φουρνια αγραμματων τυραννων με γραβατες που γρηγορα θα αντικαταστισουν για αλλη μια φορα τα αβολα ζιβαγκο. Λες;
    Ινα πληρωθει το ρηθεν του προφητου: "αν δεν ηταν Αυτος,τωρα δεν θα μας ηξερε ουτε ο θυρωρος της πολυκατοικιας".
    Και αφου ο καιμος σου ηταν να γινεις απλα γνωστος και αναγνωρισιμος,γιατι δεν πηγαινες στο Big Brother βρε χωραφι με καβαλινες;

    Εδω που τα λεμε,το ελπιζουμε. Ας ειναι απο το συγκροτημα της Γκραβας. Αλλα ας ξεκινησει κατι.

    Το ιδιο ελπιζουμε και για την ρημαγμενη αγροτια που εχει τους δικους της κοτζαμπασιδες με τις επιδοτησεις. Επιτηδες να ειναι αραγε ρημαγμενη,για να ετοιμαστει κανενα νεο Κιλελερ;

    Το ιδιο και για την σιδηροδεσμια δημοσια διοικηση που τρεφεται απο τα σκατα της.

    Το ιδιο και για τους μικροεμπορους και μικροεπιχειρηματιες που στεναζουν κατω απο την μποτα του φορου και του βλακα.

    Το ιδιο και οι τωρινοι και επομενοι ανεργοι,που σωρευονται σαν βουνα.

    Το ιδιο και τα γεροντια που λιγο πριν φυγουν,να θυμηθουν τα νιατα τους,αλλα και τις ευθυνες τους για τον κοσμο που αφηνουν.

    Απαντες παροντες σε αυτο το μεγαλο "Πολυτεχνειο" που χρονια και με τοση τρυφεροτητα και στοργη ετοιμαζουν οι διαχειριστες της εξουσιας.Για μας.

    Τελικα μηπως ειναι πρακτορες των Ελληνων και οχι πρακτορες των "ξενων" οπως τους υπολογιζαμε;
    Τετοια χρονια υπομονη και τετοια υφανση κοινωνικης εκρηξης,κατω απο τα ματια των δηθεν "υπηρετων" τους,ειναι πραγματικα για ευφημο μνεια.
    Τιμη εις τον ενδοξο πολιτικο κοσμο που με τα εργα του και τις εκουσιες παραλειψεις του,κλεινει το ματι στον "απλο" πολιτη,δινοντας του τα εργαλεια και τις δικαολογιες για οποιαδηποτε ειδους επανασταση.

    Ωμπρος ωρε κατα το Συνταγμα.Οχι για να ζητησουμε αρθρα. Αλλα για να τα δωσουμε πισω.
    Ολοι μεσα στη Βουλη. Για να την μετατρεψουμε ξανα στο χωρο που ηταν: Σταυλος για τα αλογα του βασιλεως. Τελος το χοιροστασιο.
    Ολοι μεσα.
    Και ο τελευταιος να ριξει την πορτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργης ο Γαρατζέος17 Νοεμβρίου, 2010 10:42

    Δεν ήμουν εκεί φυσικά...αγέννητος ήμουν.
    1994 μπούκα ΕΜΠ ΤΑΤΜ όλα τα μαθήματα στο γνωστό "νοσοκομείο" με το καλύτερο κυλικείο στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
    Τεχνικό σχέδιο, όμως, μας το κάνουν αρχιτέκτονες.
    1 φορά την εβδομάδα μέσα ΕΚΕΙ.
    Μία σταθερή, υπόκωφη διαρκής δόνηση, σε αυτές τις χαμηλές συχνότητες που τις νοιώθεις μόνο στο στομάχι, κάτι ΑΛΛΟ εκεί μέσα, δε σου λέω μαλακίες τώρα.
    Μετά καμπόσα πάρτυ, φυσικά αριστερότερα της ΚΝΕ, μυρωδιά μπάφου, κουμπιά σε άπειρες τσέπες και στομάχια, φτηνή μπύρα, φαζαρισμένες κιθάρες ή πριόνια στ ηχεία, παπάκια στο προαύλιο, αφίσες σε κάθε εκατοστό τοίχου, γκόμενες χάλια, ΑΜΗΧΑΝΙΑ.
    ΑΜΗΧΑΝΙΑ, κοινή ρίζα με τη λέξη "μηχανικός".
    Εχουμε ήδη εκπαιδευτεί με το "ξεκίνημα" στα σχολεία επί Κοντογιαννόπουλου-σουφλιά.
    Έρχεται το απόλυτο ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΑ, δες αρσένης (σου γαμώ τη μ#$%, δοσίλογε...).
    Καταλήψεις, πορείες, "θα χαθεί το εξάμηνο!", καθηγητάδες μας πουλάνε, το ποίμνιο άξαφνα ανησυχεί μπας και όντως χαθεί το εξάμηνο, τα κομματόσκυλα έχουν κολλήσει τα ένσημα πια, τέλος...
    Στους εορτασμούς και τις πορείες της 17Ν τότε έχουμε τα γνωστά γαρούφαλα, ξύλινα συνθήματα, μεταλλικά τραπεζάκια, ευαίσθητους πολιτικούς, τρυφερά δακρυγόνα, απαλές μολότωφ, και το θρυλικό κάψιμο σημαίας, το οποίο η επόμενη γενιά το ξεπέρασε σηκώνοντας την αναρχική στον ιστό της πρυτανείας. Τα κομματικά ένσημα κολλιούνται ακόμα, το γιουνάν μπεηλίκ βρίσκεται εν τάξει ακόμα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνονται και φέτος, 200 άτομα θα μπουν μέσα και 2000 μπάτσοι απ όξω θα συμμετάσχουν στο ετήσιο performance, 17Ν η μέρα της μαρμότας.

    Επί της ουσίας?

    Ουδέν.

    Κάθομαι και βλέπω πως Η ΙΔΙΑ η γενιά του πολυτεχνείου το έχει κάνει να ακούγεται πια σα βρισιά το "ήμουν στο πολυτεχνείο εγώ".
    Η γενιά που καρπώθηκε "Τσοβόλα δώστα όλα", την ΟΝΕ, τα greek statistics, την ελλάδα επιβήτορα των βαλκανίων, τη βουλγάρα στο κονσό και την αλβανίδα housekeeper, τoυς Athens 2004 olympics και έχει φροντίσει για τη σύνταξη της φυσικά.
    "Ημουν εκεί" σημαίνει -πια- "Εγώ ξέρω", "Μου χρωστάς", "Σύνταξη στα 55 για τους ΠΑΛΙΟΥΣ ασφαλισμένους", "ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΝΕ, είμαι διευθυντής σε δημόσιο οργανισμό και μένω Β.Π.", "Πάμε όλοι στον αγώνα για να πάρω ΕΓΩ το εφάπαξ μου, σύνταξη ΟΠΑΔ 2.500", "Αυτό το σάββατο δουλεύεις στην εταιρία ΜΟΥ χωρίς να πληρώνεσαι, διότι ΕΤΣΙ κάνουμε εμείς εδώ, αλλιώς σήκω φύγε", "πάμε όλοι για καταλήψεις, αλλά παιδιά, σε 2 εβδομάδες για να προλάβω να υποβάλλω εκείνη την τεχνική για το εκείνο το προτζεκτάκι το ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ από την Ε.Ε.", "παρακαλώ οι κουρτίνες, τώρα που με κάνατε Γ.Γ., στο νέο γραφείο μου στον 6ο όροφο να είναι κόκκινο βουργουνδίας για να ταιρίαζουν με τα πιστεύω μου"....
    ΑΥΤΟΙ που ήταν εκεί, αυτοί που είναι ΑΚΟΜΑ εκεί που είναι? Ημίτρελοι στην πλατεία? πεθαμένοι? μούγκα στη στρούγκα? σε κάνα γκρι μεταλλικό γραφείο τύπου Δ.Υ. δεκαετίας '70 σε καμιά κακοφωτισμένη υπόγα? σε καμιά κατάληψη?
    Ποιός είναι ο κοινωνός αυτού του ουσιαστικού μηνύματος ότι "εμείς μπορούμε να θυσιάσουμε τον ΑΝΘΟ μας για ένα καλύτερο και ελεύθερο αύριο" από αυτούς?
    Πάντως όχι στην TV, στα αφιερώματα του ΔΟΛ και στα κομματικά γραφεία, εκεί που θα ακούσεις "ήμουν κι εγώ μέσα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. την προηγουμενη το βραδυ κατα τις 20η00 κατεβηκα με τον πατερα μου στην χαριλαου τρικουπη απενατι απο το χημειο να παρουμε ενα θειο μου που ειχε ενα δικηγορικο γραφειο εκει (ειχαν ειδοποιηθει να φυγουν)
    η κατασταση ηταν ανυποφορη απο δακρυγονα επικρατουσε αναβρασμος, αν και γω 11 χρονων μου αρεσε ανεβαινε η αδρεναλινη (αγνοια κινδυνου ισως)
    το ποιο ωραιο ηταν το καθημερινο ακουσμα του μιδραλιου στο κολωνακι (ημουν στο μαρασλειο δημοτικο) και μ αρεσες με τους συμμαθητες μου γιατι βιωναμε την μαχη απο το γνωστο σηριαλ
    γυσικα την συνεχεια απο αυτην την γενεια του πολυτεχνειου την γνωριζετε καθημερινα τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργης ο Γαρατζέος17 Νοεμβρίου, 2010 10:56

    Κλασικα, εν ολίγοις, το ίδιο το κατεστημένο (λχ Γιώργος ζαμπέτας: "Παίζω στη δικτατορία στο παναθηναϊκό στάδιο, η μεγάλη κοινωνία μρποστά με χειροκροτάει, παίζω στη μεταπολίτευση, ΤΑ ΙΔΙΑ πρόσωπα στις μπροστινές σειρές να χειροκροτάνε")... δίνει ΚΑΙ την καβάτζα της και καλά αντίστασης (είμαι αριστερός εγώ που με βλέπεις) και το κοκκαλάκι της αποκατάστασηηηης με τις μεζονέττες στα Β.Π τα εφάπαξ και τις διευθυντικές θέσεις. Και κάθε βράδυ, με το γεμάτο στομάχι μπορείς να μην αισθάνεσαι τύψεις αγόρι μου, ναι...αντιστέκεσαι, αλλά το σύστημα θα το αλλάξουμε από μέσα, το παιδί μας θα πάει κολλέγιο και θα μετακομίσουμε και γλυφάδα.
    Γίνεται και η πίτα ολάκερη και η κοιλιά σου χορτάτη? Γίνεται γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργης ο Γαρατζέος17 Νοεμβρίου, 2010 11:03

    Αντίστοιχη φάση στο χωριό μου στην Κρήτη:
    PASOK έρχεται στην εξουσία, όξω οι μεσάζοντες, η ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ.
    Δίνονται οι γνωστές "αντιστασιακές συντάξεις".
    Πάνε καμιά 40ρια ψοφοφόροι pasok, κραυγάζοντας "ζλητω ο βενιζέλος" και τις παίρνουν.
    Ρωτάω το μπάρμπα μου "-Θείο, αντισταθήκαμε κι εμείς στο χωριό ε?
    -Μπα, μόνο ΕΝΑΣ (ο τάδε !@##$%κης) είχε μπει στο αντάρτικο, τότε είχε μείνει μόνος του πίσω με ένα μυδράλιο να καθυστερήσει το γερμανικό απόσπασμα για να διαφύγουν οι δικοί του.
    Φυσικά ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΤΗΚΕ να πάει να πάρει την αντιστασιακή σύνταξη"...
    αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οτι γνωριζω για το Πολυτεχνειο ερχεται μεσα απο τα σχολικα βιβλια και απο διαφορα dvd και εκπομπες..Με λιγα λογια ξερω ελαχιστα για εκεινη την επανασταση των φοιτητων και για την χουντα γενικοτερα αφου δεν την εζησα..

    Απλα αναρωτιεμαι αν αυτο που ζω τωρα που το 30% του λαου αποφασιζει για το 70% ειναι δημοκρατια ?

    Δυστυχως κ αυτο ειναι η αποψη μου , οι 20αρηδες εκεινης της γενιας , ειχανε στα χερια τους ,στις ιδεες τους, στην επαναστατικοτητα τους, την τυχη αυτης της χωρας μετα την μεταπολιτευση και φτασαμε στο σημερα οπου εκεινοι οι 20αρηδες κ πλεον 50αρηδες παραδιδουν μια χωρα στους επομενους ,τελειως ρημαγμενη,αθλια, μια χωρα επαιτης, μια χωρα της φαπας, μια χωρα η οποια ειναι φωλια της διαφθορας κ της πουστιας..

    Σεβασμο κ τιμη μονο στους νεκρους..
    Ευτυχως που δεν ζουν να δουν τον αγωνα τους να εχει ξεπουληθει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ''''THOMAS SILLYWIZARD είπε...
    ............................
    Σεβασμο κ τιμη μονο στους νεκρους..
    Ευτυχως που δεν ζουν να δουν τον αγωνα τους να εχει ξεπουληθει..''''

    Ακριβώς. Τα λες σε 2 γραμμές. ΟΛΑ.
    Και τώρα; Αφού η ποτισμένη ευγενικά οράματα αυτή γενιά κατέλυσε τα πάντα, μέσα απο την ανεξέλεγκτη μάσα, γιατί τα σημερινά πιτσιρίκια, απόλυτα χορτάτα, να μην ψαχτούν σε ωραίους ιδεολογικά δρόμους; Αδύνατον; Το μέλλον. Ας έχουμε υγεία, να το διαπιστώσουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 2007, ΟΤΙ ΤΙΜΩ ΜΟΝΟΝ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΤΟΥΣ 40 ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΜΕΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.
    Η "ΓΕΝΙΑ" ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΦΥΓΕΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΤΑΤΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΚ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ....Όλοι ήταν εκεί..έτσι ισχυρίζονται.Το σίγουρο είναι ότι αυτή η γενιά έφτασε την Ελλάδα σε ΑΥΤΆ ΤΑ ΧΆΛΙΑ(όχι αυτοί που ήταν μέσα αληθινά).Μερικοί μάλιστα έχουν εξαγοράσει επί εκατο το'' ήμουν εκεί''και συνεχίζουν να το εξαγοράζουν μέχρι σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Oλοι ηταν "μεσα" Μπαμπη. Γιατι σου κανει εντυπωση;
    Μη σε μπερδευει η περιορισμενη εκταση εκει.
    Ειναι ψιλομεγαλο. Ειναι το Μαρακανα των επαναστασεων.Πως ο αλλος σου λεει: Μην ανησυχειτε. Ο 5 αρτοι και τα 2 ψαρια θα θρεψουν ολους τους χιλιαδες παρευρισκομενους;Ειναι πιο μαγκας; Χριστιανικο εθνος ειμαστε,το θαυμα εγινε.
    Και αιφνης οι εγκλεισμενοι αντιφρονουντες εγιναν απο 40-50, καμια πενηνταρια χιλιαδες.
    "Αυξανεσθαι και πληθυνεσθαι και κατακυριευσατε την Ελληνικην γην.Ωσαν ακριδες κατασπευσατε εις το δημοσιον και πληρωσατε (γεμισατε) απασες τις καρεκλες".Ομβρος επιδοτησεων και κεραυνοι Μεσσογειακων προγραματων,εκαρτερουν ημας δια να εροκανισωμεν αυτα δια διπλας μασελας.
    Αριθμος ουκ εστιν,μικρων μετα μεγαλων συνταξεων. Αδυνατον ινα πλησιασωμεν εστω νοερως, τα ποταμοκονδυλια. Ημπορουμεν μονον να εσκυψωμεν με το καλαθακι μας και να παρωμεν "λιγο" αγιασμα απο τα ιερα αυτα νερα.
    Θα ετεντωθουν τα μελη μας και εξαρθρωσεις θα υποβοσκουν σε καθε δημιουργικη μας προσπαθειαν ινα φτασωμεν στην τελειαν πνευματικη κατασταση και να εγινομεν επιτελους καθ'εικονα και ομοιωσην με τον κτηστη μας. Δηλαδη θεικα αοκνοι. Η αλλιως, αεναοι τεμπελιδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ.:
    «Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ημουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι “μαυροσκούφηδες” ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. “Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα” μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. “Παλιοκουμμούνια” θα καλοπεράσετε!” λέγαμε»

    «Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο».

    «Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά – δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε» θυμάται ο κ. Σκευοφύλαξ. Ο δρόμος για τα τανκς ήταν ανοιχτός πλέον προς το Πολυτεχνείο. «Οταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε “είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια”. Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα»!

    Με νεότερη εντολή των στρατιωτικών που κατευθύνουν την επιχείρηση «Εκκένωσις του Πολυτεχνείου» τα πέντε τανκς προωθούνται προς το Μουσείο. H ώρα της αιματοβαμμένης επέμβασης πλησιάζει. «Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα». Στη θέα των τανκς εκατοντάδες φοιτητές πλησιάζουν στην πύλη, ανεβαίνουν στα κάγκελα, φωνάζουν συνθήματα συναδέλφωσης.


    Με διάφορους απειλητικούς ελιγμούς και μαρσαρίσματα που ακούγονται σαν κανονιές, οι οδηγοί των τανκς προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των φοιτητών. Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου απευθύνει νέα έκκληση να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Οι φαντάροι δεν ανήκουν στη χούντα. H χούντα στηρίζεται στο μέταλλο, στηρίζεται στα τανκς, στο σίδερο. H καρδιά των φαντάρων έχει τον ίδιο παλμό με τη δικιά μας. Αγαπάτε τους φαντάρους. Ελληνικά στρατευμένα νιάτα, ο λαός δεν σας κρατάει κακία. Ξέρει ότι είστε μαζί μας».

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ17 Νοεμβρίου, 2010 17:59

    ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ 40-50 ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙΝΑΞΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΑΣ ΤΕΛΟΙΩΣΕ.ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΘΑ ΓΕΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΤΟΣΟ ΧΑΛΙΑ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΜΙΚΗ ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΣΗΜΕΤΑΣΧΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Εδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

    Με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και αγωνία οι φοιτητές φωνάζουν προς τους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια, αφήστε τα άρματα», ενώ ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου καλεί το πλήθος να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Απομονώστε τους προβοκάτορες. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με το στρατό. Δεν θέλουμε να χυθεί ελληνικό αίμα». Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ψάλλει τον εθνικό ύμνο. Το ίδιο κάνουν και οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.

    Ενα τέταρτο πριν από τις 3 το πρωί οι στρατιωτικοί δίνουν προθεσμία λίγων λεπτών στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο, να παραδοθούν. Κάποιοι από τους φοιτητές που θέλουν να αποχωρήσουν δοκιμάζουν να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη. Δεν τα καταφέρνουν. Πίσω από την πύλη είναι σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο Μερτσέντες που μπλοκάρει το άνοιγμά της. Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων εκνευρίζεται. Οργισμένος φωνάζει: «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.

    «Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: “Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!”» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

    Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με μοναδική "ειλικρίνεια".

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: “Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;”. Αφήνιασα. Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: “Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω”. Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή… Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».

    Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Οπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Οταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Οσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ’ όσα τους κάναμε… Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».


    Οταν επέστρεψε στο Γουδί, στη βάση των Τεθωρακισμένων, ο κ. Σκευοφύλαξ έγινε δεκτός με ζητωκραυγές. Ηταν το τιμώμενο πρόσωπο. «Οταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα “παλιοκουμμούνια”, όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ενιωθα περήφανος. Ημουν και εγώ φασίστας».


    Οκτώ ημέρες αργότερα, κάτι θα σπάσει μέσα του. Το φρόνημά του θα κλονισθεί, όταν θα δει τον «εθνοσωτήρα» να καθαιρείται και να περιφρονείται από τους συνοδοιπόρους του, αυτούς που πιο πριν ορκίζονταν στο όνομά του. «Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη. Ημουν πάλι σε επιφυλακή. Μας πάνε στο ΓΕΣ. Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις. Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί. Δεν μας είπαν. Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι “έριξαν” τον Παπαδόπουλο» αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε. Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό, τώρα τον έβριζαν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. “Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;” αναρωτήθηκα. Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς. “Πουλημένα τομάρια” είπα μέσα μου. Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο Κέντρο και τον συνέλαβαν».

    Με τη Μεταπολίτευση ο στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ θα βρεθεί στα σύνορα. «Ο Καραμανλής είχε πει “τα άρματα στα σύνορα”. Ηταν τα γεγονότα της Κύπρου. Πήγαμε Αλεξανδρούπολη. Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια. Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30. Εφεδρεία στην εφεδρεία. Οταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου».

    Στη Δυτική Αθήνα, όπου κατοικούσε με τους γονείς και τα δύο αδέλφια του, θα αναζητήσει δουλειά. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ... (κουραγιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ολα αυτά τα χρόνια ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή. Σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι. Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο. Δεν θα αισθανθεί να τον ενοχλούν. Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση. «Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον “πορτάκια”, όπως είπε, του Πολυτεχνείου. “Ξάδελφός μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο” απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη».

    1973-2003. Με μια αυτοκριτική διάθεση που σπανίζει, ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα διστάσει να πει: «Ντρέπομαι γι’ αυτό που ήμουν, γι’ αυτό που έκανα. Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».

    Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, ο κ. Σκευοφύλαξ θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια. «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη». Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν θα ξεχάσει τη νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια – σήμερα – του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω… Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

    ΕΥΓΕ ΤΕΚΝΟΝ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απο παντου του την πεφτουν του φουκαρα του Αδαμιδη.
    Πηγε να ριμαδοστειλει εκεινη την καταγγελια για το μπουκαλι που επεσσε στην Τουμπα και τον πηρε τηλ. ο Ζαγορακης και τον ξεχεσε. (ναι αυτος με την υπερβολικη τεστοστερονη,που μερος της την διοχετετυσε στην "Ασπις")
    Ακου ο Θοδωρας. Εκανε η μυγα κωλο και εχεσε τον κοσμο ολο.

    Οι δε δυο "φιλοι" ο Μπολεκ και ο Λολεκ,τα ξαναματαβρηκαν. Ως τον επομενο "Κακο" η "Δαλουκα" βεβαια. Η οτι αλλο προκυψει.Δεν βαριεσσαι.
    "Ενταξει μωρε.Λεμε καμια μαλακια,ζωντανοι και χοντροι ανθρωποι ειμαστε.Πινουμε και ενα ποτιρακι μετα,τα ξανα-βρισκουμε και ολα καλα."
    Δηλαδη, η ηρεμια και η ησυχια του Ελλ. ποδοσφαιρου,εξαρταται απο τις ταλαντωσεις στην φιλια των δυο μοσχαροκεφαλων; Και αναλογως τα τερτιπια τους,ετσι θα πορευεται και το συστημα;
    Προτιμουμε το Μπεο και τον Ψωμιαδη στα αρμοδια οργανα και θεσεις,μπας και δουμε και κανενα καλο επεισοδιο.
    Τι να σας κανουμε εσας βρε ιπποποταμοι; Να ξαπλωνετε,να ξεπλενεστε ραθυμα,να βοσκατε,να κυλιεστε και να ψευτοτσακωνεστε για το ποιος εχει τον μεγαλυτερο και τον πιο ομορφα λασπωμενο λακο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΣΟΥ.
    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΤΙ : -Ο ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ. ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΜΠΛΟΓΚΑΡΕΙ ΕΔΩ.
    - Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΦΦΕ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΕΜΠ ( πρόεδρος Α. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ) ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΜΨΗΦΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ "ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ" ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΩΤΗΝ ΤΗΝ ΚΝΕ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΚΑΠΕΛΛΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ;
    - ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΟΧΙ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ " η γενιά του πολυτεχνείου".
    - Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΗΜΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ 20.
    - ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΕΙΧΑΜΕ 2 ΝΕΚΡΟΥΣ. ΤΟ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΑΝΚ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. ΗΤΑΝ ΚΡΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιώργης ο Γαρατζέος17 Νοεμβρίου, 2010 20:58

    Χρηστάρα μου 1000 ευχαριστώ για το κείμενο σου για το σκευοφύλακα...
    Πολλές σκέψεις...
    Σ' ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιώργης ο Γαρατζέος17 Νοεμβρίου, 2010 21:06

    Πιό κοντά στη γενιά σου steven...εμείς ξεμείναμε με το γραμματέα της ΠΑΣΠ (δηλαδή τον επόμενο του τζουμάκα) να φυλάει το λάβαρο στο συρτάρι...
    Ενδιαφέρον και στο μπλογκ αυτό, αλλά και σε άλλα fora...πιο πολύ μιλάνε πια για το σκάτωμα και την προδοσία στα ιδανικά του αγώνα αυτού από τη γενιά του πολυτεχνείου, παρά για το γεγονός καθεαυτό.
    Ενδιαφέρον και γουστάρω που επιτέλους πέφτει ένα ταμπού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Προς Γιώργη: ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η " ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠ", άσχετα αν εκεί ανήκουν. ΤΟ ΣΚ ΘΑ ΣΕ ΚΑΛΥΨΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν υπηρχε-γνωμη μου- "γενια του Πολυτεχνειου".
    Αυτο προυποθετει μαζικοτητα στις κινητοποιησεις. Ικανο αριθμο ανθρωπων-συνηθως με κοντινες ηλικιες- με κοινο οραμα ωστε να ονοματισθει η γενια τους απο αυτο για το οποιο παλευουν.
    Οι οποια(μαζικοτητα) δεν υπηρχε τοτε καθ'οτι οι περισοτεροι ηταν η φοβισμενοι, η βολεμενοι.
    Ως συνηθως,μια χουφτα ανθρωπων,λειτουργουν για λογαριασμο των πολλων.
    Και οταν ερχεται η ωρα του "ταμειου"-για να μιλησουμε και στοιχηματικα- αυτοι που επιασαν το παρολι με τοσο κοπο, τελικα το χανουν απ'τα χερια τους (αδιαφοροντας βεβαια για αυτο)και αυτο το ατιμο πεφτει στους πονηρους που καιροφυλακτουν. Και το εξαργυρωνουν στις πλατες του ανιδεου-οπως παντα -κοσμακη
    Δεν υπαρχει "γενια" Πολυτεχνειου.
    Υπαρχει "φαρα" του Πολυτεχνειου.
    Την καμαρωνουμε 35 χρονια τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟ: ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ. ΓΕΝΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΒΕΒΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προφανως υπηρξε γενια,οπως η καθε μια ερχεται και παρερχεται με την σειρα της.
    Δεν υπηρξε γενια κινηματικου χαρακτηρα.
    Και αυτο δεν ειναι απαραιτητα κακο. Θα ηταν και αφυσικο να βγουν στο δρομο 2-3 εκατομμυρια κοσμου. Θα ηταν ευχης εργον βεβαια,αλλα αυτο ειναι αδυνατον.
    Αλλα απο τα ανησυχα χρονια,και τα ατιθασα βλεματα των παιδιων εκεινης της γενιας,ετυχε να βρισκονται συγκεκριμενα εκεινα τα 40-50 παιδια μεσα.
    Και στην ανταρα και την κονωνκη ταραχη,δεν χρειαζονται και πολλα για να παρουν φωτια τα φυτιλια.
    Οι ανησυχες και ταραμγενες εποχες,παντα ενεχουν μεσα τους και τους "επαναστατες" Η αντιρισιες. Η αντιφρονουντες.Ετοιμους να δηλωσουν τα πιστευω τους δημοσια και να υποστουν και τις κυρωσεις.
    Και η εποχη εκεινη,ευτυχησε να εχει εναν Θεωδωρακη στα ντουζενια του. Και ανθρωπους της τεχνης αγρυπνους-οχι ολοι βεβαια,υπηρχαν και οι "πυθαρακιδες". Αλλα-θελω να πω- η οποια αντισταση,ειτε με μορφη λογου, η εργου (οπως η φυλακιση της Φλεμικγ),απο τους πνευματικους αθρωπους,χτυπουσε συναγερμο στον νεαροκοσμο. Και αυτο γιατι,τα μεγαλα κειμενα,οι μεγαλες μουσικες, οι ποιηση,κλπ. ηταν πολυ κοντα στον κοσμο. Αλλο να τρανταζεται π.χ. η Αθηνα απο την Τιτανομαχια Θεοδωρακη -Χατζιδακη για το ποια ηταν η καλυτερη παρασταση εκ'των δυο και αλλο να τρανταζεται το Κολωνακι για το ποιος εκ'των Ψινακη η Σαμαρα εκανε την μακροσκελεστατη παρτουζα.

    Περα απο αυτο, η συντριπτικη πλειοψηφια του κοσμου,ειτε φοβοταν και εστεκε παγωμενη,ειτε ηταν βολεμενη,παντι τροπω.
    Τελος παντων. Αιωνια η μνημη στα παιδια που εφυγαν και τιμη σε αυτους που παραμενουν αναμεσα μας,αρνουμενοι να λαβουν τα αργυρια της κοινοβουλευτικης ολιγαρχιας η οποια ακολουθησε την πττωση του ορθοπαιδικου Παπαδοπουλου.

    Και εδω γενναται η αιωνια απορια και το διαχρονικο ξυσιμο του κεφαλιου.: Αφου απο μειοψηφιες εχει γινει οτι καλο, οτι επαναστατικο,ανατρεπτικο και φιλολαικο και αποδεδειγμενα λαοπροβλητο,γιατι επιμενουν να δινουν τα σκιπτρα της εξουσιας στον "μαγκα και γιγαντα λαο" και καθε λιγο να ζητανε την επικυρωμενη γνωμη του μεσω των καλπων,εφ'οσον αποδεδειγμενα οι μαζες κοιμουνται τον υπνο του δικαιου μαλακα;

    Και ακομα "χειροτερα": Γιατι αν αρχισεις να ψελιζεις κατι περι "εκλεκτων", "ειδικων", σε ραβδιζουν και σε κατακεραυνωνουν,στελνοντας σε στο λαικο δικαστηριο και σε καθε "απαραδεκτη" απορια σου γιατι τελικα δεν κυβερνουν οι γνωστικοι αλλα οι πολλοι- και πολυ πιθανον ασχετοι- σε παραδιδουν βορα στην χλευη του κοσμου,ο οποιος "κυβερνα" και αποφασιζει";
    Περιμενουν απο τις δικτατορικες μειοψηφιες να κανουν αυτο που θα επρεπε να κανει το συνολο του ταχα δημοκρατικου αλλα και χεσμενου κοσμου.

    Και οταν στρωσουν τα πραγματα,βγαζει το κεφαλι απο το πιθαρι ο λαουτζικος,υπο τον ηχο της φλογερας του γκουρου του μπαλκονιου και εξωβελιζει τους πρωιμους και παγματικους επαναστατες,φερνοντας στην "εξουσια" την πλειοψηφικη δικτατορια του ανιδεου και του αποχαυνομενου.

    Τι καθομαι και αναρωτιεμαι και εγω ο μαλακας νυχτιατικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιώργης ο Γαρατζέος18 Νοεμβρίου, 2010 00:37

    Παιδιά, το ίδιο λέμε.
    Αυτοί που παίξαν το κεφάλι τους τότε είναι αφανείς τηλεοπτικά - συστεμικά. Έδωσε ο παπαντρέας ένα πάτημα, κάποιοι πατήσαν τη φλούδα, ως το '85 την είχαν κάνει.
    Η γενιά του πολυτεχνείου είναι, απλά, αυτοί που το 81 είναι κοντά στα 30 και μπαίνουν στο παιχνίδι με φόρα (όχι όπως οι σημερινοί 25-30ρηδες...0 ευκαιρίες πια), το 1990 είναι 40 και τη βλέπουν ευρωπαίοι (επιδοτούμενοι), το 2000 και το 2004 κατέχουν θέσεις ΕΥΘΥΝΗΣ και το πάνε -με το αζημίωτο- εκεί που είμαστε σήμερα.
    Εγώ τι αποφάσεις να πάρω το 81, το 90 ή ακόμα και το 2003-4, που δούλευα ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ για 50 ευρώ τη μέρα στα εργοτάξια ως νεούδι?
    Και όλα αυτά, φυσικά, με ένα προκάλειμμα, μία μηντιακή προστασία ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ (είναι επίσης η γενιά που ξεκίνησε την "ιδιωτική" ραδιοτηλεόραση...δείτε τους σημερινούς καναλάρχες και "μεγαλοδημοσιογράφους, τυχαίο? δε νομίζω...). Όλα με ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό μήνυμα, τη διαστρέβλωση από τ' αριστερά του καραμανλικού στόχου (ευρώπη των επιδοτήσεων, ξανθό μουνί τρελό γαμήσι).
    Βλέπω τώρα, λχ, τον κούλογλου στη ΝΕΤ και παρατηρώ τα άτομα που -σύμφωνα με αυτόν- πρωτοστάτησαν, που μάλλον ΟΝΤΩΣ πρωτοστάτησαν ή μάλλον φάνηκαν παραπάνω.
    Πλην των γνωστών 3-4 συνασπο-πασοκο-βολεμένων, οι λοιποί είναι μιά χαρά προσιτές, γήινες φιγούρες. Δεν είναι ΑΥΤΟΙ η γενιά του πολυτεχνείου, ακόμα και αν κάποιοι ανήκουν σε αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή