Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

          Τελείωσε ένα μαρτύριο κι ήδη βρίσκομαι στο σπίτι, παρακολουθώντας ένα ωραίο παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη με καλή διαιτησία και καλό ρυθμό ( στο 65 είμαι ). Περιμένοντας το βραδυνό που θεωρώ οτι θα γεμίσει κάπως τις μπαταρίες μας ειδικά αν δεν βραχυκυκλωθεί η Μπάρτσα απο τον δαίμονα Ζοζέ. Και να ξεχάσω τελείως το τι έκανα 5-7 με τα κιτρινόμαυρα πτώματα.
           Διότι παλιά λέγανε " δείξε μου τα χαφ σου για να σου πω τι ομάδα έχεις". Κι ο Σάντος γιόμισε το κέντρο του με 5 παίκτες, ενώ εμείς το αδειάσαμε με αυτό το αστείο ρόστερ που φοράει τον δικέφαλο αετό. Και που θα πρότεινα το έμβλημα μας να το βγάλουν απο αριστερά και να το βάλουν δεξιά. Μιλάμε για μια απο τις χειρότερες εμφανίσεις μας. Και που απο τύχη δεν χάσαμε χωρίς βέβαια κι ο ΠΑΟΚ να έχει αποβάλει την ηττοπάθεια του.
         Δεν υπήρχε κίνηση , δεν υπήρχε αρχή, δεν υπήρχε τέλος. Τι να κάνει μια στοιχειώδης φιλοτιμία του Καφέ ή του Γιάχιτς. Τι να κάνει το σπουδαίο παιχνίδι του Μανωλά και ο κορυφαίος για μένα Σουηδός; Άμα οι δημιουργικοί σου δεν μπορούν να κάνουν μια ντρίπλα, ένα μακρινό σουτ ή μια σέντρα, άπο ποιόν να περιμένεις; Απο τον Ντάκο που παραλίγο να δώσει κι ένα φάουλ υπέρ μας αν δεν ήταν επικίνδυνο;
       Και παίζανε κι όλοι οι ξενύχτηδες. Δεν υπήρχε απουσία. Και γίνανε και οι τρείς αλλαγές και θαυμάσαμε το απόλυτο μπάχαλο. Ειδικά με τον Γκερέϊρο που αυτός πραγματικά δεν μπορεί να τρέξει. Αυτός ο Νέμεθ πιστεύει οτι θα κάνει καριέρα στη Λίβερπουλ; Ο Τζιμπούρ θα ηγηθεί της Αλγερίας ή σε κανά καταυλισμό βεδουίνων; Και πιστεύουμε κι εμείς οτι θα έρθει κάποιος να μας δώσει λεφτά για να τον πάρει; Ρε τι να χρωστάμε 60 τι 70. ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΠΙΔΟΤΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΦΑΝΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ.
       Και δεν το λέω τυχαία. Όπως καθόμουνα στην θέση μου, έρχεται και κάθεται δίπλα μου ένας συμπαθέστατος καραφλός. Στα χέρια είχε ένα blackberry κι όλο έγραφε. Φορούσε μια φανέλα με ένα ιταλικό σημαιάκι και κατάλαβα οτι ήταν σκάουτερ. Δεν μου πήρε πολύ, λείπει η χήρα απο το κρεβάτι; Συστηθήκαμε και μου είπε οτι δούλευε για την Παλέρμο κι ήρθε για τον Σκόκο. Στην φάση που ο Τσιρίλο του πήρε τα σώβρακα έγραψε: Nacho molto dolore. Mal. Δεν κρατήθηκα, ρώτησα τι έγραψε ( στα αγγλικά γινόταν η κουβέντα ). Νάτσο, πολύ πόνος. Πόνος, μου απάντησε. Πνίγηκα και του πρότεινα με την μορφή του έμπειρου πωλητού ( αυτή είναι η δουλειά μου ) να αλλάξει την έκθεση του και να τον πάρει. Φυσικά γελάσαμε, ξεκαρδιστήκαμε όταν τον πληροφόρησα οτι κι ο Μαντούκα θέλει καινούργιο συμβόλαιο κι είπαμε να ιδωθούμε στον Πειραιά την Κυριακή. Παλιός παίκτης της Κατάνια ήταν ο Luiggi Gibertini. KAI TON EKOΨΑ ΣΟΒΑΡΟ.
        Κι ήταν μια εύθυμη νότα και μια ωραία γνωριμία όσην ώρα διαρκούσε η γηπεδική ταλαιπωρία. Που δεν έλυσε και τίποτα. Διότι τώρα τελειώνοντας την ανάρτηση, έχασε και η δαφνοστεφανωμένη κι άρα "έχουμε ακόμα ελπίδες'', άρα θα ξανακούσουμε μπαρούφες για ανάκαμψη και "με την απόδοση μας θα βουλώσουμε στόματα". Μωρέ δεν γαμιέστε όλοι κρέατα της Αργεντινής. ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΛΛΑ, ΤΟΝ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ , ΤΟΝ ΕΣΤΕΡΧΑΖΥ , ΤΟΝ ΣΑΒΕΒΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ. ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ.  ΥΠΟΜΟΝΗ ΑΔΕΡΦΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ. 

38 σχόλια:

  1. Me Dusan sto timoni pote de tha nyxtwnei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς Nikos: Νυχτώνει ποτέ τη νύχτα; Άλλη μέρα νυχτώνει σήμερα.
    ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΚΟΥΣΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΕΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωστας-Φλωρινα29 Απριλίου, 2010 00:06

    Πουτανα μπαλα.Αντε οι Ελληνες προπονητες να ξεσηκωσετε τον Ζοσε τωρα.Δεκα κορμια στα 30 μετρα απο την εστια, και τρεξε-διωχνε-τρεξε-πισω.....
    Τι το ΄θελα....χαλασα τα νευρα μου δυο ωρες, και ελεγα να το αποφυγω μη παρακολουθωντας τα πλαιη-ωχ.Μα πολυ τακτικη ρε αδερφε μου, μα παρα πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς όλους: Το στοίχημα το έχασε ο μεγάλος μου ο γιός, ο Ιάσων. ΜΟΥΡΙΝΙΟ, δεν υπάρχει καμιά Ίντερ. Μετά τρελάθηκε και βρήκε κορυφαίο το Βαν Γκάαλ. Δεν έβαλα στοίχημα εκεί, διότι το γερμανικό μέταλλο είναι σπουδαίο. ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ.
    Ρε τέτοια μούρλα να χάσω. Είναι στην εφηβία και κατανοητό. ΜΗΝ ΤΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΙ ΟΛΑ ΕΚΕΙ. ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΤΕ ΠΟΝΤΑΡΕΙΣ. ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΜΟΥΡΙΝΙΟ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ. ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΠΑΕΙ. ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΑΛ Η ΤΗ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ. ΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ.
    ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. ΕΓΩ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑ Η ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΕΚΑΝΕ; ΚΑΜΙΑ ΗΤΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΤΑΤΟΡΙΑ. " Η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΗΤΤΕΣ" ( ΜΑΡΞ ).
    ΠΡΟΣΕΧΤΕ ΤΑ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑΤΑ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΑΙΜΟΝΑ. ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΡΙΧΝΕΙ 8 ΓΚΟΛ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΣΙ ΑΚΟΜΑ.
    ΣΙΓΑ ΠΟΥ Ο ΜΕΣΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ. ΕΝΑΣ ΣΚΟΚΟ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΚΟΣΜΟ. ΟΠΩΣ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΚΑΜΠ ΝΟΥ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.
    ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΠΑΝΤΑ ΧΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ. ΚΑΝΩΝΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς Κώστα-Φλώρινα: ΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΛΕΟΝ: ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ. Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΙΚΑΝΟΥ. ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ; Ο ΑΡΧΙΤΕΜΠΕΛΗΣ ΚΙ Ο ΑΝΙΚΑΝΟΣ. ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ; ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΕΛΛΟ.
    ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ.
    ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΧΛΕΥΑΣΕ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΠΟΤΕ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προς Χρήστο : τώρα τα νησιά για ποιό λόγο να τα πούμε; Αλλά ρωτάς. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ , ΛΗΜΝΟΣ , ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ. ΟΧΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ. ΟΧΙ ΣΕΙΡΙΑΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.
    ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΞΕΧΡΕΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΟΥΡΛΟΙ. Η ΙΤΑΛΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ.
    Η ΛΑΜΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ. ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΛΕΣ ΓΚΟΜΕΝΕΣ ΕΧΕΙ ΕΚΕΙ. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΣΟΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ton vatraxo k ta matia mas...

    AN DEN EIXAME K AYTON THA XAME DIALYTHEI...hahaha....tragikos k pio tra gikoi osa lene tetoia...

    PIGA BASKET... K A L Y TE RA ... K SY AEKTZH ASTO MONO T...META EFTAIGE H R21 K OXI ESEIS...

    IOANIDIS:"paizoume gi aytous sta mple kareklakia"..

    KAI KSANA KSANAAA THA GINEIS VASILISSAAAA,AEKARA MAZI GIATIIIII S AGAPWWW POLUUU

    ody

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενταξει, νομίζω θα μας μείνει Καρπενήσι και Λαγονήσι καθώς και το Island στην παραλιακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στήβεν επίτρεψέ μου να διαφωνήσω μαζί σου όσον αφορά την άποψή σου πως το ποδόσφαιρο είναι ζωή. Το ποδόσφαιρο, ΕΝΤΟΣ αγωνιστικού χώρου και ΕΚΤΟΣ Ελλάδας, έχει ό,τι λείπει από την κοινωνία και την πολιτική : Αυστηρούς κανόνες που τηρούνται από όλους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ακόμα, στο ποδόσφαιρο οι χούλιγκανς είναι στις κερκίδες και οι πρωταγωνιστές στο γήπεδο, ενώ στην πολιτική, οι πρωταγωνιστές είναι στις κερκίδες και οι χούλιγκανς στο γήπεδο.
    Βέβαια υπάρχει και μια βασική ομοιότητα : στη ζωή διακρίνουμε τρεις φάσεις: Ενόραση, Όραση, Τηλεόραση. Από την ενόραση ενός καλύτερου κόσμου, περνάς στην όραση του σημερινού και στην τηλεόραση της ζωής. Αντίστοιχα και στο ποδόσφαιρο, περιμέναμε το καλύτερο, βλέπουμε το χειρότερο και θα αποφασίσουμε να το κοιτάζουμε μόνο από την τηλεόραση αφού δεν αξίζει τον κόπο τέτοια ταλαιπωρία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς ody: Νάσαι καλά και βεβαίως να ξαναγίνει βασίλισσα ( αν και προτιμώ το αυτοκρατόρισσα ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Ανώνυμη: Ωραίο το σχόλιο σου. Διαφωνώ βέβαια στον χωρισμό του χούλιγκαν και του πρωταγωνιστή. Πιστεύω οτι είναι δίπολα πακτωμένα που εναλλάσσονται ανάλογα με την περίσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημοσιευθηκε-επιτελους- ο ισολογισμος του "this is AEK" και ολοι μπορουν να καμαρωσουν,να ζηλεψουν,μα και οι οχτροι να σκασουν απ'το κακο τους και να βγαλουν παρανυχιδες στα ρουθουνια τους απο το οικονομικο θαυμα που επετευχθει εις την συγκεκριμενην εμπορικην εταιριαν,θυγατρικη της "ΑΕΚ Lake".
    Χιλια μπραβο εις το δραστηριον,καινοτομον,πρωτοποριακον και ρηξικελευθον εμπορικον τμημα του ιστορικου συλλογου,αδελφο σωματειο των "Lakers" εις τας ΗΠΑ.
    Εξεχουσα μνειαν χρει εις τον Προεδρο και Διευθυνοντα Συμβουλον κον Θεμιστοκλη (Ντεμη) Νικολαιδη,κατα κοσμον marlboroαγραμματοπονηροκοντοπουτανο.
    Εις αυτην την γοπαν ανευ φιλτρου-κι'ομως-οφειλεται τιουτον οικονομικον θαυμα,οπερ ετελεσθει ινα συνδραμει-μεταξυ και αλλων βεβαιως,-οπως των επιτυχημενων συμβολαιων,χρηστης διαχειρησης τηλ. δικαιωματων και εισ. διαρκειας κλπ.- εις την μετακομισην της γοπας εις ανωτερα και Βοριοτερα στρωματα της ατμοσφαιρας,ανωθεν της Κηφησιας.
    Οπως και την λαμπρην σταδιοδρομιαν και εξελιξην και των εταιρων φωτοδωτων οι οποιοι προεξηρχοντο του μεγιστου αυτου οικονομικου θαυματος.
    Και εις τους οποιους ευχομεθα ολοψυχως μεγαλυτερας ακομα επιτυχιας και θριαμβους εις τα ενεστωτα καθηκοντα τους.
    Θρηνουμεν και λιγμοι τρανταζουν τα σωματα μας,απο την ημεραν που ολα αυτα επαψαν δια τον αγαπημενον μας συλλογον και οι ανωθεν ευεργεται,απεχωρισαν δια να πλευσουν εις ευρυτερους οικονομικους ωκεανους.
    Δι ημων-φαινεται- πως εγραφησαν αι "Περσαι" του Αισχυλου, το τραγικοτερον των κλασσικων δημιουργηματων,2.500 πριν απο τουδε,σαν να προεβλεπε ο μεγιστος συγγραφευς την απογνωσην,την οδυνην και ατελειωτον κλαυθμον που θα επεφερε εις τις ψυχες μας η αναγκαστικη αναχωριση του λαμπρου αυτου επιτελειου.
    Το οποιο ειναι πλεον για μας,μια δας εις το σκοτος της μετριοτητος και ενα ανυπερβλητον παραδειγμα δια τας νεοτερας γεννεας.
    Σας ηγαπησαμεν σφοδρα.Σας λατρεψαμεν οσαν να να επροκειτε για την υπερτατην υπαρξην.
    Εσαπιζει τωρα ο νους και το σωμα μας οσαν τας ριμποφανελας εις τας αποθηκας.
    Εις τελμαν εβρισκεται η ψυχην ημων ολων,ωσπερ και τα υπερογκα χρεη που με αγαπη και αφοσιωση εδημιουργησατε εις απασαν την ΠΑΕ.
    Απροσμετρητα τα δακρυα,δεν ημπορουν ωστοσο να συναγωνισθουν σε αριθμον τα εκατομυρια των εκατομυριων χρεη εις Ευρωπαικον νομισμα, τα οποια με κοπον εσωρευσατε.
    Πως θα ανθεξωμεν αραγε μοναχοι σε αυτην την ατραπο της μοναξιας πλεον, διχως το κερας της Αμαλθειας σας;
    Πως θα ευρωμεν κουραγιο και δυναμη να συνε-χυσομεν το θεαρεστο και υπερανθρωπο εργον σας;
    Ας ελπισωμεν αδερφοι.Ας λαβωμεν δυναμην.
    Εφ'οσον δεν δυναμεθα να τους κλεισωμεν εις τας φυλακας των ψυχων μας.
    Εφ'οσον δεν δυναμεθα να τους καθησωμεν εις το σκαμιον της αγαπης μας.
    Και εφοσον ειμεθα ανυμποροι να τους επιβαλομεν εις πειθαναγκαστικες και σαδομαζοχιστικες περιπτυξεις με εταιρα εργαλεια εξευρεσεως ηδονης, τοτε...
    Ας ουρισωμεν αυτους.Και αφοδευσωμεν επ'αυτων.
    ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν εχουμε καμια αντηρηση με την δημιουργια "λιμνων" Καθε αλλο.
    Δεν μας ειπαν ομως:Τι ειδους λιμνη θα εφτιαχναν;
    Την Ταγκανικα για να πλενονται και να δροσιζονται οι μαυροι;
    Την λιμνη των Ιωαννινων με την ΑΕΚυρα-Φροσυνη να πνιγεται μεσα της;
    Την Λιμνη Λοχ-Νες και εμεις να ψαχνουμε την "Νεση" με τα κυαλια και τα βυθομετρα;
    Την Στυμφαλια με τις βιονικες κοτες;
    Αυτη του Πλαστηρα μηπως για ψαρι φρεσκο και "μπαφο" κατω απ'τα δεντρα, στις οχθες της;
    Την λιμνη Ονταριο;
    Δεν εφτιαξαν λιμνη. Αλλα το παλατι του Μινωα.
    Ο κοντοΔαιδαλος κατασκευασε κατι το οποιο,οποιος μπαινει,να μη βγαινει ποτε.Και να γινεται γευμα στον Μηνωταυρο.
    Και περιμενουμε τον Θησεα.
    Και αγναντευουμε σαν τον Aegea.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "...και εσκιάχθη να μην αποθάνη, και δεν εμίλησε λόγον να βάλη άλλον εις τον τόπον του, μόνε άφησε τον πόλεμον και έφυγε κρυφά, δια να μη τζακιστούνε οι σύντροφοί του. Και εμπήκαν οι εχθροί μέσα. Οπού αν ήθελε αφήσει άλλον εις τον τόπον του, δεν ηθέλανε εμπή, οι εχθροί και ήθελε κρατεί τον πόλεμον και δεν ήθελε χάσει την χώραν, τόσο ότι ακόμα αντιστέκανε οι Ρωμαίοι και δεν πολεμούσανε ανδρείως και εσκλήρυνε πολλά ο πόλεμος. Και ο βασιλεύς ωσάν έμαθε ότι ελαβώθη ο καπετάνιος και έφυγε, τότε επήγαινε με αναστεναγμόν να τον ευρύ, και ερωτά που να τον ευρή. Και οι πολεμιστάδες, οι σύντροφοί του, επολεμούσανε χωρίς καπετάνιο° αμή αρχίσανε και αυτοί και αφήναν τον πόλεμον και εφεύγανε. Τότε επήρανε οι Τούρκοι θάρρος πολύ και οι Ρωμαίοι εδειλιάσανε πολλά. Και ετούτα εγίνησαν διατί έφυγε ο καπετάνιος, οπού έκμνε χρειά να στέκη και να πολεμά έως να αποθάνη εις την τιμήν του, και ήθελε να δίδει θάρρος και των συντρόφων του, διατί όλη η δύναμη του Τούρκου ήτανε εις εκείνην την μερέα. Και οι ελεεινοί Ρωμαίοι αμή ελιγοστεύανε και δεν ημπορούσανε να αντισταθούνε εισέ τόσο πλήθος Τούρκων..."

    "Η Αλωσης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στον κουβά λοιπόν ο Ιάσων.
    Δεν γνωρίζω αν γιορτάζει σήμερα. Αν όμως ναι όπως ο δικός μου, Γεώργιος Ιάσονας, τότε του εύχομαι χρόνια πολλά και κάθε ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "...δια δε ξηρας, την χωνειαν εκεινην την παμμεγεθη φερων,αντικρυ του τοιχους εστησεν,εν τη πυλη του Αγιου Ρωμανου...και τοτε στοχαστικως εσφενδονει την μεγιστην.
    Και κρουσας την πρωτην βολην και ηκουσαντες του κτυπου οι τις Πολεως,εννεοι γεγονασι και το κυριε ελεησον" εκραζον..."
    "...Ω δυστινοι Ρωμαιοι,ω αθλιοι,τον ναον ον εκαλειτε χθες και προ την εχθες σπηλαιον και βωμον αιρετικων και ανθρωπος ουκ εισερχετο εξ'υμων εντος,ινα μη μιανθει δια το ιερουργεισθαι ενδεον τους την ενωσην της εκκλησιας ασπαζομενος,νυν, ενεκα της επελθουσης οργης ως σωτηριον λυτρον ενδυεσθαι;
    Και γαρ εν τοσαυτη περιστασει ει αγγελος κατηρχετο απ'ουρανου,ερωτων υμας: Ει δεχεσθε την ενωσην και την ειρινηκην καταστασην της ςκκλησιας,διωξω τους εχθρους εκ'της Πολεωςουκ αν συνετιθεσθε.Ει'δε και συνετισεσθε ψευδος αν ην το συντηθεμενον.Ιασιν ειποντες προ οληγων ημερων- Κρειτον εμπεσειν εις χειραν Τουρκων η' Φραγκων"
    "...κουρσευοντες,σφαττοντες αιχμαλωτιζοντες εφθασαν εν τω ναω...Τις εστιν ος διηγησεται την εκειν συμφοραν;
    Τι τους γεγονοτας τοτε κλαυθμους των νηπιων και τα συν βοη δακρυα των μητερων και των πατερων τους οδυρμους διηγησεται;


    "...Τα δε του ναου πως; τι ειπω και τι λαλησω;
    Εκολληθει η γλωσσα μου,τω λαρυγγι μου' ου δυναμαι ελκυσαι πνευμα του στοματος μου φραγεντος.
    Αυθωρον οι κυνες τας αγιας εικονας κατεκοψαν,τον κοσμον αφελοντες,τας αλυσεις,μανουαλια,ενδυτας της αγιας τραπεζης,τα φωτοδοχα αγγεια,αλλα φθειροντες,αλλα λαμβανοντες.
    Τα του ιερου σκευοφυλακιου τιμια και ιερα σκευη,χρυσα τε και αργυρα και εξ'αλλης τιμιας υλης κατασκευασθεντα,απαντα εν'μια ροπη συνηγαγον,αφεντες τον ναον ερημον και γυμνον,
    μηδοτιουν καταλειψαντες..."

    Η ιστορια επαναλαμβανεται ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ σαν φαρσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προς Χρήστο: Γειά σου ρε Χρηστάρα , αρχαίε τρομοκράτη. Και πόσο μοιάζουν όλα αυτά με τα μέτρα, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προς Sawas: Αδερφέ αντεύχομαι για τον γιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απο δω τον πηρανε τον ισολογισμο προβατακια αλλα δε δινετε σημασια σε αυτα που σας ποσταρω.

    Ανώνυμος είπε...

    http://i44.tinypic.com/2uhs30y.jpg

    Να βλέπει,να μαθαίνει και να κρίνει ο κόσμος της Α.Ε.Κ. τους πραγματικούς υπεύθυνους.
    17 Απριλίου 2010 9:20 μ.μ.

    Εδω και τοσες μερες σας τον εβαλα αλλα κοιμαστε τον υπνο του δικαιου οι περισπουδαστοι καζαμιες,μονεγασκοι και χρηστοι του γλυκου νερου.
    Ουτε καν τον uploader δεν αλλαξανε και αφησανε το tinypic.
    Αλλα πρεπει να σας τα πει ο Κετσετζογλου και ο Σηφακης για να βαλετε τον κενο εγκεφαλο σας να δουλεψει.ΧΑΠΑΤΑ.
    Τραβα εδω να το δεις να ξεστραβωθεις.ΧΑΠΑΤΟ
    http://steven-avramidis.blogspot.com/2010/04/blog-post_17.html

    Αβραμιδη ειμαι μαζι σου να το ξερεις.Κι εγω παλαβος ειμαι και ετσι γουσταρω.
    ΑΕΚ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Προς: αλλο ενα Α.Τ.Ι.Α.: Τα βαζεις με τον "Καζαμια"-και δικαιωμα σου- ενω παριστανεις τον "Προμηθεα"; Καλο.
    Και γιατι να προλαβουμε απο σενα να το δουμε; Για να σου πουμε μπραβο;
    Στα αρχιδια μας ποιος το πρωτολεει η το πρωτο ανακοινωνει.
    Το γεγονος δεν αλλαζει.Και αυτο που κριτικαρουμε και σχολιαζουμε ειναι ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΥΟΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΖΗΤΑΝΕ ΠΡΩΤΙΑ.
    Θα προτιμουσα να μου ελεγες για το χρεος της Empire πριν αυτο δημιουργηθει.Να το προεβλεπες δηλαδη. Μετα Χριστον προφητες γνωριζω ενα καρο.

    Και ασε τα μουνια στην ακρη.Τι σε πειραζουν; Εσυ δεν εχεις γλυψει κανενα,ποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς Ανώνυμο: Δεν κατάλαβα τι μου λες. Υποθέτω να μπω στα δυο links. Θα μπω μπας και καταλάβω. Στο ένα μάλιστα είδα και το blog αυτό. Θα ψάξω, αν δεν καταλάβω θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρηστακο πανε να δεις αν ερχομαι και τις πηχτες κρατα τες για το βραδυ ΑΕΚτζη του καναπεος.
    Α και που σαι,μη το λερωνεις το κρεββατακι σου συνεχεια,κριμα ειναι.

    Στηβεν σου εγραψα οτι πηραν απο το blog σου τον ισολογισμο της Empire οι δημοσιογραφαρες της συμφορας.
    Κι απ οτι εχω καταλαβει το διαβαζει πολυς λαος το blog.
    Βεβαια ο χρηστακος το ριξε αλλου σα χαπατο που ειναι λες κι εχω αναγκη εγω ή το blog απο το μπραβο του καθε στερημενου wannabe Αλεπουδελη.

    Αβραμιδη προχωρα και μη μασας τ αρχιδια σου.Ενοχλεις κι οποιος ενοχλει σημαινει οτι χτυπαει μεδουλι.Και θα χαρω πολυ να ξαναδω το mike halkida να γραφει.
    Αδεσποτε ξερω οτι διαβαζεις-πες του χαιρετισμους απ το Ζαστρο.Ξερει ο Μαικ.

    υ.γ. Αβραμιδη γραψε ενα mail να σου στειλω κι αλλα στοιχεια να μας πει μπραβο το χαπατο του καναπεος.


    Zastro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι ΣΤΟΚΟΙ της οργάνωσης είναι ξανά εδώ.
    ΥΓ:Μπράβο στην οργάνωση,τελευταία αγωνιστική έσωσε την βασίλισσα από την Α2.Χειροκρώτημα για το κατώρθωμα...ολε ολε οε οε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ενα μικρο ΜΠΡΑΒΟ απο τον "ξαπλωμενο Αλεπουδελη" στον "μαχομενο Μπακουνιν".
    Τους αγωνιστικους χαιρετισμους μου, απο την ξαπλωστρα μιας παραλιας καπου στο Αιγαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προς Ανώνυμο: ( Ζάστρο ) Αδερφέ, ευχαριστώ για τα καλά λόγια σου αλλά η επίθεση στον Χρήστο δεν είναι δικαιολογημένη. Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΤΑΤΟΣ ΑΕΚΤΖΗΣ, αν το πάρουμε κι αυτό πολιτική θέση. Είσαι άδικος.
    Ο Μιχάλης απο Χαλκίδα χάθηκε με την επιλογή του. ΣΕΒΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΝΩ ΕΧΩ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ.
    Το ταχυδρομείο μου είναι :
    stevenavramidis@yahoo.gr.
    ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ: ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΩ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΧΕΣΜΕΝΟ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙ; ΜΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μπαμπινιο αμα δε ξερεις αστο παληκαρι μου.
    Καμια σχεση με καμια οργανωση.Αλλα μια ζωη η Οριτζιναλ σας φταιει αντι να κοιταξουμε τα χαλια μας γενικως ψαχνουμε αποδιοπομπαιους τραγους.
    Ουτε ειμαι οργανωμενος ουτε γουσταρω την ολη φαση "οργανωσης".
    Αυτο δε σημαινει οτι αποκλειω Αεκτζηδες στη ζωη μου ομως για χαρη ενος ΠΡΟΔΟΤΗ που καταδεχεστε ολοι να διαλυει την ομαδα.Τολματε και μιλατε για αξιοπρεπειες και ντροπες απ τη διοικηση και την ιδια στιγμη ανεχεστε τον καταστροφεα της ΑΕΚ στον παγκο.

    Μια φορα ντροπη στα ντεμακια - ΔΥΟ φορες ντροπη στα βατραχακια.

    Υ.Γ. Αλεπουδελη βραδιασε.Η ωρα της πηχτης.

    Με αγαπη Zastro (κατα το Χαραλαμπη οργανωμενος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Zastro
    Κανένα Rizla μπλε σου περισσεύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανωνυμε,το οτι η EMPIRE ειναι μεσα φορα-παρτιδα γυρω στα 8μυρια,το γνωριζω εδω και καιρο απο σποντα.Τωρα επιβεβαιωθηκε.Αν θες τα ευσημα, μετα χαρας να στα δωσω,μαζι με το μεταλλιο της ανακαλυψης.Αφου λοιπον ικανοποιηθηκες,τραβα τωρα να "αυτοικανοποιηθεις",γιατι απο οτι βλεπω μαλλον εχεις προβλημα με τα μουνακια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μαθετε να συζητατε και μην επιτιθεστε ρε τσφαλια.
    Ρε μονεγασκε χρειαστηκε δικηγορο ο Αλεπουδελης και πεταχτηκες;Παντα ετσι μαζι το πατε το εργο;Να το προσεξετε...

    Χαραλαμπη,αστο ειπαμε ρε αγορι μου.Βλεπεις οτι δεν σου επιτιθεμαι ουτε εχω ορεξη.Εκτος αμα θιχτηκες επειδη εθιξα τον πολυνικη παλαιμαχο του Ολυμπιακου.Τοτε να παω πασσο.

    Στηβεν μηνυμα εσταλη στο ηλ.ταχυδρομειο.Τσεκαρε το και τα λεμε αμα τελειωσουν με την αυτοικανοποιηση οι μονιμαδες του μπλογκ που δε δεχονται καινουριους στην παρεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αφου πρεπει "...να κοιταξουΜΕ τα χαλια μας ..." οπως σωστα λες και αυτο κανουμε και εμεις εδω,γιατι "μπαινοντας" στο blog εδω,μας αρπαξες απο τα αρχιδια και εκανες επιθεση γιατι λεει "δεν προλαβαμε οι αμοιροι να διαβασουμε τη σωτηριολογικη σου ειδοποιηση";
    Τελος παντων. Δεν ζηταω πολλα.

    "...Μερικά άλλα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της συνεχούς χρήσης μαριχουάνας περιλαμβάνουν (1) τα συναισθήματα της ανησυχίας, (2) χωρισμένη σκέψη, (3) αυταπάτες, (4) παραισθήσεις, (5) μια αύξηση στην όρεξη, (6) ανικανότητα να γίνουν οι ακριβείς κρίσεις, (7) απώλεια μνήμης (βραχυπρόθεσμη), και (8) ανικανότητα να ικανοποιηθούν οι προθεσμίες και οι προσδοκίες."

    Ενα σου λεω και θα με αγαπησεις, ειμαι σιγουρος:Ειμαι απο την Καλαματα. Καταλαβαινεις.

    Υ.Γ. Μπακουνιν πες "αλευρι"...ο "Ροκφελερ" σε γυρευει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Προς Ανώνυμο: ( Ζάρτο ) Τώρα τι επιτίθεσαι; Σε όλα τα blog υπάρχουν κάποιοι μόνιμοι. Κακό είναι; ΞΑΝΑΛΕΩ ΕΙΣΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΗ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΛΙ ΑΕΚ; ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΠΕΙ ΑΚΟΜΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΠΙΤΙ ΔΙΟΤΙ ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΩΔΙΚΟΣ.
    ΣΤΟ ΟΥΖΑΚΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ " ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ". ΚΙ ΕΓΙΝΕ ΧΑΜΟΣ. ΚΑΛΟΣ. 4000 ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γιώργης ο Γαρατζέος30 Απριλίου, 2010 00:41

    Μπρε Ζάρτο, εγώ όχι μόνο τον είδα τον ισολογισμό, αλλά σε ευχαρίστησα κιόλας στο blog αυτό, αμέσως μόλις το διάβασα.
    Σωστός.
    Γιατί το γαμάς τώρα?
    Κούλαρε κι ευχαριστήσου, μαζί μας, το θέαμα.
    Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται...
    Χαλλλαρά αγόρι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εσυ Γαρατζεο εισαι δικος μου.Απ το μπρε σε καταλαβα.
    Και δε θελω ευχαριστηλικια.Την καταντια των δημοσιογραφων να δεις θελω που σουλατσαρουν στα μπλογκ και βγαζουν "ειδησεις¨.
    Παντα κουλ ειμαι αλλα δε θα κατσω και ν ακουω οτι ειμαι και οριτζιναλιστας και οτι πινω τσιγαριλικια.Αυτα αλλου.
    Μια παρακληση μονο: διαβασε καλυτερα το nickname να συνεννοουμαστε. Ζαστρο ειναι και μη μου πειραζετε το Leonard Nimoy.
    Τα της ΑΕΚ θα τα πουμε σιγα σιγα γιατι πρωτα πρεπει να πεσει η καταχνια απ την επιθεση του Αλεπουδελη και του νομικου εκπροσωπου του.Το Χαραλαμπη δεν τον κακιζω γιατι πηγαινει διακοπες στο Μοσταρ καθε καλοκαιρι και του χαλαω το παραμυθι του πριγκηπα.

    Χαλαροι ειμαστε με οσα λαμδα θελεις μπρε.Pozdrav.


    Zastro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αντε ρε νούμερο που θα μου πεις αν με κακιζεις ή όχι.Τιποτένιε που το παιζεις κουλ και διάνια και ήρθες να μας κρίνεις ανύπαρκτε.
    Λεγε της φιλοσοφίες σου αλλά μέχρι εκεί κομπλεξικέ.
    Μην ξαναασχολειθείς με κανένα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_2039.html

    AS TOUS DWSEI KAPOIOS MIA GAMIMENH SOVARH ARXIDATH APANTHSH.THA PNIKSW ANTHRWPO.

    STEVEN TI LES GIA THN DHMOSKOPHSH?

    GIA TO MATS DE ME NOIAZEI,MPASKET PHGA.KALA NA PATHETE OSOI DEN IRTHATE STO KRISIMO MATS K PIGATE NA DEITE TOUS SAPIOUS POU VRIZOUME K NA PLIRWSETE TOUS A-METOXOUS.

    ody

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Προς Ανώνυμο: ( ody ) Τα νούμερα του τρωκτικού, δεν με εκπλήσσουν. Το έχω γράψει οτι οι Αεκτζήδες είναι 800000. Το ποσοστό της δημοσκόπησης με καλύπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. twra diavasa to munhma sou zastro.nomiza ta legate.otan ton petuxw tha tou pw.geia xara tsakale ;)

    steven,diladh eimaste katw apo paok?apo mia omada pou xei kosmo apo katerinh kai panw kai milaei gia kosmo sth.....germania gia na kalupsei tis malakies pou leei?eleos pia me tous pouthenades pou suntirountai apo psemata "makedonomaxwn" dhmosiografwn..opote h AEK einai tavla eksaitias twn dioikountwn ths kai twn proponhtwn ths,ayth h pornh h giftikh dikefalh galopoula wanna be AEK prospathei na klepsei oti mporei..poutana zwh kai propaganda..P O Y T A NA ,

    2004ades k osoi a-metoxoi meinate me to koraki ston pagko gamieste ap oles tis trupes.

    kazamia pare mou duo olympiakous....thelw na paiksw ton proedro sto football manager 2010..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Προς Ανώνυμο: Αδερφέ φυσικά υπάρχει μια προπαγάνδα αλλά δεν νομίζω οτι είναι υπέρ του ΠΑΟΚ. Πιο πολύ για του 2 πρώτους. Τα νούμερα που ξέρω εγω είναι τα εξής: 1,5 οσφπ- 1,2 παο- 0,8 ΑΕΚ- 0,7 παοκ. Φυσικά μιλάω για "ενεργούς". Αν θέλεις προβολή στον πλυθυσμό της χωρας ( προσοχή εδώ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ 10 ΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ 15 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ) διπλασιάζεις τα νούμερα μεν αλλά δεν μπορείς να ποντάρεις σε κάτι σαν επένδυση. Ας πούμε οι γιοί μου είναι ΑΕΚ αλλά δεν ανήκουν στην δύναμη της αγοράς όπως και η μάνα μου η κατάκοιτη που είναι παο.
    ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΩ. ΚΟΙΤΑΩ ΜΟΝΟ ΤΙΣ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΣΤΕ ΕΚΕΙ. ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ. ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ BLOG.

    ΑπάντησηΔιαγραφή