Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

SEEFELD in Tirol

             Λίγο μετά τα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Προς νότο σε σχέση με το Μόναχο μέσω του οποίου επισκέφθηκα το χωριό. Κάτι σαν να λέμε Πισοδέρι, ελληνιστί. Σε πέντε λεπτά το είχες μαθει απέξω. Αυτήν την παραμυθένια χιονισμένη παιχνιδούπολη που μου ξύπνησε παιδικές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις, που ποτέ δεν είχα ζήσει κι ενώ τις ήθελα πάντα. Κι έμελλε η μοίρα και η τύχη να μου τις δώσουν τώρα σε αυτήν την ηλικία του μισού αιώνα περιδιάβασης του πλανήτη.
             Και δεν ξεκίνησα με καλή διάθεση. Να πετάς τώρα στις έξι τα χαράματα χωρίς καθόλου ύπνο και μετά από μια εβδομάδα που σου έχει βγάλει το λάδι; Μετά να έχεις ένα τραίνο για δυόμιση ώρες μέχρι τα βουνά κι αφού θα περίμενες το connection στον "... σταθμό που με άφησες άχου..." Ρε ο Καζαντζίδης λιγότερη ταλαιπωρία θα είχε τότε παλιά. Αυτές δεν θα είναι διακοπές σκεφτόμουνα. Και προειδοποιημένος από την οικογένεια, που είχε φτάσει μια μέρα νωρίτερα, οτι απαγορευόταν το κάπνισμα παντού στο ξενοδοχείο. Που το λέγανε " St. Peter ". Ρε για προσωρινές διακοπές πάμε ή εκεί θα ψοφήσουμε, σκεφτόμουνα.
            Είχαμε όμως και τα θετικά. Θα συναντούσα μετά από καιρό τον αδερφό Albert_Aekstein τη επομένη που είχα προγραμματίσει να ξαναπάω στο Μόναχο για επίσκεψη στο  Νταχάου. Μετά από σαράντα χρόνια και με το μεγάλο μου τον γιο. Ρε χριστούγεννα εσείς και γιρλάντες και λαμπιόνια; Εγώ εκεί στους φούρνους και στους θαλάμους των αερίων για να φάω γρήγορα κι όλη την πρώτη μέρα. Να τελειώνουμε με το μαρτύριο του άκαπνου ξενοδοχείου και της αυστριακής μαλακίας.
           Και τελικά τελείωσε η περιπέτεια. Ελπίζω και η μαλακία μου μαζί με την προγραμματισμένη μιζέρια μου. Διότι θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είναι εύκολο να πάθω ολική ανατροπή κάπου. Την οποία κι επαθα. Ούτε ένα ψεγάδι δεν βρήκα στον συγκεκριμένο παράδεισο και τώρα μετανιώνω που δεν είχα κι άλλες ημέρες. Να παίξω, να περπατήσω, να φάω, να κολυμπήσω, να ξεφύγω. Να αδειάσω το μαυαλό μου και να γεμισω τις μπαταρίες μου ενόψει ανάπτυξης Σαμαρά κι αντιπολίτευσης Τσίπρα, που καίγονται για το καλό μου ενώ οι Αυστριακοί είναι βαλμένοι να μου κάνουν κακό.
          Τι προτιμώ; Το δεύτερο με χέρια και με πόδια. Βρε να μην μου φτάνει η ημέρα. Από τον πρωινό μπουφέ, μεχρι τα σκι στην ευθεία, το κέρλινγκ, το περπάτημα στο δάσος, τις γκόμενες του πατινάζ και τις ατέλειωτες πίστες. Τις βόλτες με το αμαξάκι πάνω στην παγωμένη λίμνη, την ευγένεια και το χαμόγελο των ανθρώπων της υποδοχής των τουριστών, τα σπα, τα μασάζ, την ανοιχτή αχνίζουσα πισίνα μέσα στο χιόνι και το συνεχές τραγούδι που κάνανε τις Άλπεις να μοιάζουν θέτρο μουσικής υπερπαραγωγής.
            Παρέα είχα βέβαια, αλλά όλο το χωριό είχε γίνει  μια ατέλειωτη αγκαλιά. Ειδικά την παραμονή των Χριστουγέννων που σε ένα αυτοσχέδιο κλαμπ, ο καθένας παρουσίαζε και τον τόπο του ερχομού του. Τι να κάνω κι εγώ; Μίλησα για το σουβλάκι κι εκτέλεσα τα παιδιά του Πειραιά. Ντράπηκα να εμφανίσω απλά τρικαλινά τσάμικα. Βλέπετε εδώ, ακόμα και οι ζητιάνοι στις αλάνες των μεγαλουπόλεων παίζουν κλασσική μουσική. Όχι οτι μου αρέσει αλλά δείχνει μια άλλη νοοτροπία. Να μην μπερδευτούμε όμως.
               Βαρειά φιλοσοφία δεν χρειάζεται. Και δεν πρωτοβγήκα από την Ελλάδα για τις μέρες αυτές. Τόσα χρόνια στην Ελβετία νόμιζα οτι είχα πιάσει τον πάπα από τα κέρατα. Μαλακίες. Τρίτη εθνική έπαιζα. Φέτος έπαιξα κανονικό champions league. Οι Αυστριακοί, στην κυριολεξία, στο θέμα τουρισμός, δεν παίζονται. Και τι έχουν οι άνθρωποι; Κάτι βουνά, κάτι δένδρα και κάτι λίμνες. Α. Και πολύ δύσκολο χειμώνα. Δηλαδή χονδρικά, τίποτα μπροστά σε μας. Που έχουμε αυτά κι ένα εκατομμύριο παραπάνω. Από ιστορία μεχρι λαίκή παράδοση. Από παρόμοια φύση κάπου, μέχρι θάλασσες, παραλίες κι εξαιρετικές γεύσεις.
                 ¨Εχουν όμως κάτι άλλο οι πούστηδες. Διάθεση να υπερασπίσουν αυτην την βιομηχανία του τουρισμού που τους ζει. Οπότε πώς να μην πάθω την πλάκα μου όταν όλη τη νύχτα δουλεύανε να ανοίξουν τους δρόμους από το χιόνι ή να στρώσουν το πατινουάρ; Να πατήσουν τις πίστες για το σκι  ή να  φέρουν τις προμήθειες με τα ελικόπτερα. Τι να έκαναν  δηλαδή; Να καθόντουσαν να ευχαριστήσουν τον θεό που τους έσωσε από την θεομηνία και να φιλέψουν τους τουρίστες με ό,τι είχε απομείνει στα βάζα, βρίζοντας και το ανύπαρκτο κράτος που δεν έστειλε τον στρατό για βοήθεια; Αυτά είναι για την Ελλάδα και τις συνδικαλιστικές δικιολογίες. Αυτά είναι για την δήθεν επιβίωση και την πουτάνα την κενονία κι όχι για την προσέλκυση του τουρισμού. Αυτά είναι για τους νησιώτες που θέλουν με ένα τρίμηνο το καλοκαίροι να βγάλουνόλη την χρονιά ή για τους βουνήσιους που σε ξεσκίζουν επειδή μαγείρεψαν αγριογούρουνο που τους πέτυχε.
              Στην Αυστρία, τι να πρωτογευτείς; Πεντακόσια είδη τυριών, πεντακόσια είδη αλαντικών, πεντακόσια είδη ψωμιών, πεντακόσια είδη γλυκών. Κυνήγια, λιμνίσια ψάρια, κρασιά και πού να τελειώσω τον κατάλογο; Κι όποιος μιλάει για σούπες στην Ελλάδα, καλύτερα να αλλάξει υπηκοότητα μπας και γευτεί κάτι. Πανδιασία γεύσεων και χρωμάτων αξιοπρέπειας κι ευγένειας. ΣΟΥ έχουν υποχρέωση που τους αφήνεις χρήματα. Και σε τιμούν. Δεν σε χέζουν διότι είσαι υποχρεωμένος στην φύση τους.
                Ούτε και με ενδιαφέρει αν από πίσω κρύβεται μια επίπλαστη ευγένια , που ομολογώ δεν την είδα, όπως στην Αμερική. Και κάποιοι Έλληνες που συνάντησα να δουλεύουν στο χωριό, μιλάγανε για καθαρά 1300 ευρώ τον μήνα, με τρία γεύματα την ημέρα και στέγη πληρωμένη. Ήταν δηλαδη φθηνά; Απαντώ : Ήταν για όλα τα βαλάντια. Πάντως αντίστοιχα με την Ελλάδα - στο επίπεδο ξοδέματος και αναλογίας τιμής /ποιότητας - ΠΑΜΦΘΗΝΑ. ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΑΤΑ. ΚΑΙ ΠΟΥ; ΕΙΠΑΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ. Δηλαδή, για να το κάνω λιανό, εκεί που στην χώρα μας ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΒΡΗΚΕΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.
              Μοιραία σου έρχονται συνειρμοί, τώρα με την επιστροφή. Διότι πραγματικά είμαστε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου και πραγματικά έχουμε ό,τι χειρότερο μπορούσε να την κατοικήσει. Είμαστε οι τίποτες κι άξιοι της μοίρας μας να καταντήσουμε γκαρσόνια ΤΡΙΤΗΣ εθνικής. Γιατί; Διότι ούτε σαν γκαρσόνια δεν μπορούμε να παίξουμε δυνατά αφού έχουμε μάθει στην τεμπελιά της πολιτικής σκέψης και στον προβληματισμό του καφενείου , ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΜΑΣ. ΚΑΙ Μ ΙΛΑΩ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
               Και βέβαια είχε απόλυτο δίκιο ο Τάκης, εκεί στο Ίνσμπρουκ , που ρώταγε : Φαντάζεσαι να είχαν αναλάβει τον τουρισμό μας Αυστριακοί; Κι εγώ να κάνω κι άλλες σκέψεις. Βρε αφού  κατάφεραν οι τύποι να κάνουν παράδεισο τους -20 βαθμούς , λες να μην κατάφερναν να στείλουν τουρισμό σε όλα τα νησιά μας  όλο τον χρόνο επειδή έχουμε και δέκα θαλασσοταραχές μέσα στον δίμηνο χειμώνα που περνάμε; Για τα βουνά δεν ασχολούμαι, αφού αυτά τα ξέρουν μάλλον καλά. Προχθές μόλις έμαθα οτι το χιονοδρομικό της Αράχωβας έκλεισε επειδή έρριξε και λίγο. Λογικότατο.
              Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΓΙΑ ΣΚΙ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΚΕΙ. ΟΠΟΤΕ ΣΤΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΧΙΔΙΑ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΥΜΝΑΣΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ, που το παίζουν high society ΣΤΑ ΓΚΡΑΒΑΡΑ ΤΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ Ή ΣΤΑ ΑΝΑΚΛΙΝΤΡΑ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ. Αλλά τι να περιμένεις από τους λεφτάδες που παίζανε πόλεμο με αστακούς το καλοκαίρι...
            Αυτό ήταν τελικά που αποκόμισα; Όχι βέβαια, αλλά το κείμενο είναι φυσιολογικό  επακόλουθο  της μαγείας που βρήκα και αυτής που θα μπορούσα να έχω εδώ ΠΑΝΤΟΥ. Είτε σε θάλασσα, είτε σε βουνό, είτε σε ιστορικό χωριό είτε σε κοσμοπολίτικη τοποθεσία. Κι ενώ βέβαια άλλος κόσμος ξενιτεύεται για δουλειά, εγώ να ξενιτεύομαι για ξεκούραση. Τι ειρωνεία και πόσες θέσεις εργασίας χαμένες αλλά πάντα με τον τίτλο οτι εμείς δώσαμε τον πολιτισμό στην Ευρώπη. Μοιραίοι, άβουλοι, μικροαπατεώνες και κάργα τεμπαλχανάδες. Αυτοί είμαστε που περιμένουμε από τα πολιτικά κόμματα να μας δώσουν ένα φτιάρι για να ξεχιονίσουμε την αυλή μας.
            Υγ. Ήθελα να το γράψω και μάλλον βγήκε ηπιότερο. Λόγω ακόμα καλής διάθεσης. Και έτσι θα πάμε μέχρι το Σάββατο και την κριτική του αγώνα. Μετά θα έχουμε πιο πολλά για την αξιοπιστία των κινέζικων προϊόντων.
            

16 σχόλια:

  1. Χρηστος Χοντζεας04 Ιανουαρίου, 2013 11:10

    Χαιρομαι που...χαρηκες τις διακοπες σου αδερφε. Και μαλιστα τοσο πολυ οσο περιγραφεις.
    Ας μη μπουμε σε συγκρισεις τουριστικα αναμεσα στην Αυστρια και τους εδω κομπιναδορους,γιατι θα κλαυσωμεν.
    Καλη επανοδο.

    Να πω δυο λογια για το επικειμενο αραβωνα με τιγρεις,δρακους κινεζικους κλπ, που μας πασαρουν.
    Και πριν την πολυαναμενομενη-κανονικη- ανακοινωση του "Βιντιαδη". ( η οποια θα λεει τις γνωστες γενικολογες παπαρολογιες,μεχρι να φτασουμε στο επεκεινα. Λιγο χρονο ακομα δηλαδη.(Ισως μεχρι να φτσουμε στα επιδικασμενα του αγαπουλα,μπας και ξαφρισουμε τιποτα και απο εκει. Αλλα λογαριαζουν χωρις τον "ξενοδοχο").

    Ας δουμε λοιπον,τι πιθανοτητα υπαρχει καποιος η καποιοι να επενδυσουν στην Ελλαδα,στην ΑΕΚ ετσι οπως ειναι και οι δυο τους.
    Ας φυγουμε απο το κεντρο του ενδιαφεροντος και ας το δουμε "απ'εξω προς τα μεσα". Παραδειγματικα.
    Ας πουμε οτι μιλαμε για την Πορτογαλια. Στην σημερινη της κατασταση. Και ας πουμε οτι μιλαμε για μια ομαδα της. Την Μπραγκα ας πουμε. Και ας πουμε οτι η "Μπραγκα" χρωστα,εστω τα φανερα,γυρω στα 40 μυρια. Η Μπραγκα δεν εχει περιουσιακα στοιχεια. Ουτε γηπεδο. Ουτε εγκαταστασεις. Ουτε γραφεια. Ουτε βαρια ονοματα παικτων. Και με εναν κυκλο ανθρωπων γυρω της και μεσα της,που κανουν παρτυ. Μικρο η μεγαλο. Που την εχουν ομηρο.

    Επισης η "Μπραγκα" μας, ενυπαρχει και δραστηριοποιειται σε ενα πρωταθλημα πληρως υποβαθμησμενο. Σε μια χωρα που τελει υπο συνεχη χρεοκωπια. Οπου οι τιμες εχουν παρει την κατηφορα. Τα παντα "γλυστρανε" προς τα κατω.

    Για καποιον με την δυνατοτητα του ρευστου και αναμενει ευκαιριες,αυτες οι βομβαρδισμενες περιοχες,ειναι πραγματικα κελεπουρια.
    ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ;Οταν αυτα τα κελεπουρια ειναι φουλ στα χρεη που αναζητουν διακανονισμους, συνεχεις πληρωμες,συνεχεις "αιμοδοτησεις", μακρινους οριζοντες αποπληρωμων και κυριως μια μονιμη επισφαλεια η οποια βασιζεται σε απτα και πραγματικα στοιχεια και οχι σε υπολογισμους;Οχι βεβαια.

    Ειναι γελοιο να πιστευει κανεις οτι μακρυνοι επενδυτες,θα πιαστουν κοροιδα, η θα δουν "επιχειρηματικο λαυρακι" βαζοντας μπροστα τα λεφτα τους,τις υπογραφες τους,τα ονοματα τους, σε μια χωρα σακατεμενη και μια ΠΑΕ με αρρωστιες ενα καρο,ωστα να "κληρονομησουν" τα χρεη αλλων, ΟΤΑΝ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΙΣΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΡΟΥΝ ΔΙΧΩΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΙΣΩΜΑ; ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΣΥΝΕΧΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΑΔΑΜΙΔΗΔΕΣ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΔΗΜΗΤΡΕΛΟΥΣ". ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΣ.θα βρουμε αλλη "Μπραγκα".Δοξα τω Θεω, η κριση ειναι μεγαλη και υπαρχουν ενα σωρο ναυαγια.
    ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρηστος Χοντζεας04 Ιανουαρίου, 2013 11:19

    Λεφτα,ωστε να πληρωθουν σπασμενα αλλων ΒΑΖΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ, ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ.Αιωνες τωρα. Εκει ειναι η μεγαλη δεξαμενη. ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ.
    (ΓΙ'ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ "ΕΧΟΥΝ").

    Με λιγα λογια, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΣΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΕ,ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΑΜΠΑΚΑ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΒΑΖΑΝ ΧΡΗΜΑ; Απαντηση: ΠΟΤΕ. θΑ "συμμετειχαν" ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΑΤΙ; Απαντηση: Θα αποκτουσαν ΤΖΑΜΠΑ ΑΝ ΟΧΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΡΙΣΚΟ" ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ.
    Το μονο που αναμενουν ειναι ο καταλληλος χρονος. Να σιτεψει καλα το πτωμα.

    Οταν καποιος ειναι στην εντατικη,δεν υπογραφεις μαζι του τιποτα. Περιμενεις. Η να γιανει (δηλαδη να αποπληρωσει εκεινος μονος τους τα χρεη του,πραγμα αδυνατον στην περιπτωση μας) η να "πεθανει" και να παρεις οτι παρεις τσαμπα.

    Σκληρο και ακαρδο,ναι. Αλλα πολυ ρεαλιστικο και πραγματικο.
    Εαν μαλιστα, ο αποκτησας τζαμπα το μελλοντικα κερδοφορο κουφαρι,εχει σκοπο να επενδυσει πραγματικα σε αυτο,βλεποντας ευκαιριες για κερδη καθε λογης (οικονομικα,κοινωνικα, προφιλ κλπ) τοτε αυτο ( ο "θανατος") οχι μονο δεν φανταζει σαν τετοιος αλλα σαν νεκρανασταση. Σαν μονοδρομος.

    Οσο μεγαλυτερη η εταιρεια, οσο μεγαλυτερος ο "κολοσσος" που παριουσιαζουν καθε φορα,τοσο μικροτερη η πιθανοτητα να "επενδυσει" στην ΑΕΚ.
    Κανουν λαθος που πασαρουν Σαμπαχτσι χολντικγ και Τεντες.
    Οσο μεγαλυτερο το παραμυθι,τοσο περισσοτερες οι φαπες.

    Γιατι τους αρμοζει μονο η "Ξενιαδης γκρουπ γουορλντ ειτζενσυ κομπανυ αντμινιστρειτορ εντ κοντστραξιον μουλτι φαινανσιαλ ινβεστμεντ"
    Δηλαδη: Κανε αερα στα αρχιδια σου.

    Ποτε λοιπον θα ερθει καποιος "επενδυτης" επιτελους,ωστε να ησυχασουν και οι φιλοι της ομαδας μας, και οι δημοσιογραφοι της που εχουν αναλαβει την εργολαβια της;
    Απαντηση: ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ. ΛΕΥΚΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ.
    ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΕΗ,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ "ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ".
    Οι μονες σελιδες που θα γυριζουν,θα ειναι αυτες του ημερολογιου,επιτεινοντας τον αργο θανατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά σε όλους τους ΑΕΚάρες (όσο γίνεται βέβαια, διότι δεδομένης της καταστάσεως ο πήχης έχει μπει πολύ χαμηλά).

    Εγώ πάντως με αυτό εδώ που είδα, είμαι αισιόδοξος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν από χρόνια όταν μάθαινα Γερμανικά σαν φοιτητής, (δεν λέω πόσα για να μην καρφωνόμαστε), βλέπαμε στο μάθημα ένα ντοκιμαντέρ για το πώς οι Αυστριακοί εκμεταλλεύονται την κληρονομιά του Μότσαρτ, πουλώντας από σοκολατάκια μέχρι κωλόχαρτα "Μότσαρτ" που λέει ο λόγος.

    Τότε μία κοπέλα άους Λεβάααντια είπε το εξής:

    "Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθονται και ασχολούνται οι Αυστριακοί τόσο με την προβολή αυτού του Μότσαρτ. Εμείς που έχουμε τόσα αρχαία, τα χέζουμε. Δεν τρέχει τίποτα".

    Και μετά ψάχνουμε γιατί την πήρε την χώρα ο διάολας. ΟΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να διαβάσετε και τον Καίσαρη που τα λέει χύμα για τους Κινέζους του Βιντιάδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Λέσβο και συγκεκριμένα στην Σκάλα Συκαμιάς υπάρχει ένα γραφικό λιμανάκι με την Παναγιά γοργόνα να δεσπόζει στην μία μεριά και δυο-τρία ταβερνάκια.
    Αυτό που είναι πάντα γεμάτο το καλοκαίρι είναι αυτό που λέγεται''η μουριά του Μυριβήλη''.(μην απορείτε εκεί στην ορίτζιναλ ποιος είναι αυτός)
    Ο λόγος φυσικά που συμβαίνει αυτό δεν είναι τόσο η ποιότητα του φαγητού, αλλά το όνομα! Οι τουρίστες που καταφτάνουν συνήθως με το κάποιο καΐκι ή και οδικώς θέλουν να φάνε εκεί που καθόταν και έγραφε τα αριστουργήματα του ο ΜΕΓΑΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ.
    Πόσα τέτοια μέρη υπάρχουν στην Ελλάδα που το καθένα από αυτά έχει μια παρόμοια ιστορία;; εκατοντάδες χιλιάδες νομίζω! πόσα από αυτά τα αξιοποιούμε κατάλληλα και όχι αρπακολλατζήδικα;
    Ελάχιστα.Τα κατάλοιπα των 400 χρόνων βλέπετε...
    ΥΓ: εαν μπορέσετε ποτέ να πάτε εκεί να το κάνετε(Σκάλα Συκαμινιάς)έχω πιει τα καλύτερα μου ούζα εκεί,λόγο της ενέργειας του τόπου!
    ΥΓ: Ρε γιαουρτά πάρε το άλλο λαμόγιο το φιλαράκι σου τον Δημητράκη και άι να το κάνετε κινέζικα! που νομίζεται ότι είμαστε όλοι οργάνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_food.php?action=view&dest_id=187&id=1492

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΟΣ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: Τώρα διάβασα τον Καίσαρη. Που πλέον καταντάει μηνύσιμος.
    ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.
    Μέχρι να φάει το παράπονο ο Κώστας, εδώ μέσα βγήκε ο καζαμίας για την συγκάλυψη ΚΙ ΟΠΟΤΕ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΦΑΝΕΡΑ.
    Βλέπετε οτι την δημοσιογραφία την έχω χόμπυ κι όχι δουλειά. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΚ ΑΓΑΠΗ κι όχι πάρεργο.
    Και πού να γράφαμε κι άλλα πέραν του κωδικού " Ιωάννα ".
    Τώρα πια πάμε γερά, αφού πλέον συνεχείς ρυθμίσεις γίνονται, κεφάλαια δεν λείπουν για το 44 κι όλα όσα βλέπετε. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρηστος Χοντζεας05 Ιανουαρίου, 2013 10:37

    Τα λεφτα για την ενημεροτητα και την αδειοδοτηση,που τα βρηκαν,αφου κανεις απο τους γνωστους δεν εδωσε;
    Τα εδωσα εγω και δεν το ξερω; Τα εδωσε καποιος που δεν θελει το ονομα του-λογω μετριοφροσυνης και χριστιανικοτητας-να φαινεται;
    Τα εδωκε ο Αι Βασιλης; Καναν οι καλικατζαροι ερανο;
    Πουλησε ο καζαμιας το ταξικο κορμι του; Εκανε χορηγια η πουτανα η Σουλα οπως στον Βολο; Ειπε τα καλαντα το Δ.Σ;
    ΠΩΣ τα βρηκαν;

    Ειμαστε στην αναμονη για την -μακροσκελη το διχως αλλο- ανακοινωση των "επενδυτων" που βρηκαν Κινεζικους κολοσσους.
    Τα δις χορευουν πεντοζαλι,αλλα στο τραπεζι δεν πεφτει ουτε κερμα. Μυστηρια πραγματα.
    "θελουμε", "προσπαθουμε", "αναμενουμε", "περιμενουμε", "κανονιζουμε", "σχεδιαζουμε",...
    Και οι μαλακες δοτοι υπαλληλοι που παριστανουν την διοικηση ταχα περιμενουν με αγωνια.
    Ειναι γελοιοι ολοι και χρειαζονται ξεβρακωμα. Και πολυ απο αυτους και φυλακιση.

    Ο Μαυρος επιμενει... "η Βινιαδης η Δ Εθνικη"
    Εισαι μαυρος μα μαυρος. Εκεινη η Puma κουβαλα υπο-χρεωσεις.
    Οι κακες υποχρεωσεις δημιουργουν στοχευμενες συμπεριφορες.
    Που παιρνουν εναν ακομα και "θεο" και τον κανουν τραγο.

    Θερμη παρακληση: Μη πιστευετε σε θεους.
    Θεοι εστε.
    Αμην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιώργης ο γαρατζέος05 Ιανουαρίου, 2013 13:37

    Ναι βρε παιδί μου...
    αυτά τα λεφτά για την αδειοδότηση και τις μεταγγραφές πόθεν ήρθαν?
    Εγώ λέω ότι ο γιαχβέ τα έστειλε ως μάννα εξ ουρανού στους καλούς πιστούς του.
    Φυσικά οι γκετζετζόγλοι όλοι μούγκα στη στρούγκα...
    Ο δημητρέλος με...τα όμορφα μάτια του και τις καλές επαφές του κατάφερε να πείσει τους έφορες και τους ελεγκτάς να του δώσουν το ενδεικτικό με διαγωγή κοσμιοτάτη...καλά μιλάμε για ανάσταση του μαρμαρωμένου εδώ και για τα ψάρια της βάβως που πηδάν απ το τηγάνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιώργης ο γαρατζέος05 Ιανουαρίου, 2013 13:48

    Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΑΕΚτζής περιμένει, βέβαια, η...κατάληψη του οπαδικού μας ΠΑΜΕ να τα λύσει όλα, ενώ οι κίτρινοι κολοσσοί της άπω ανατολής ετοιμάζουν τις μαούνες για αποβίβαση στους βάλτους του Ποδονίφτη...όπως ο Τσένγκ Χο το 15ο αιώνα εντυπωσίασε την αυτοκρατορική αυτή με καμηλοπαρδάλεις, ζέμπρες και στρουθοκαμήλους στα αμπάρια από τις εξερευνήσεις του προς δυσμάς, οι ΤΕΝΤΕΣ θα φέρουν πίσω στα αμπάρια μπλουζάκια ρίμπο, εδαφικά δείγματα από τη χαβούζα της Καππαδοκίας και Φωκών, σουβλάκια γύρο από την Πατριάρχου, γιαούρτια από Γλυφάδα μεριά και καμπόσα χαπακωμένα 17χρονα για να τους μεταδώσουν τη διδασκαλία του Μέγα Ιμάμη-Καισαρόπαπα. Μιά ανακοίνωση μακρυά (και όμως τόσο κοντά) είμαστε! Αυτά είναι τα καίρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια αξιόλογη πρωτοβουλία εν έτη 2013 που έπρεπε να είχε γίνει 30 χρονιά πριν...έστω και τώρα καλά είναι.Διαβάστε:

    Σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των ξενοδοχείων που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα του «Ελληνικού Πρωινού», του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στόχος το 2013 είναι πάνω από 100 ξενοδοχεία της χώρας να προσφέρουν αμιγώς ελληνικό πρωινό, δηλαδή με ελληνικά πρόϊόντα που να προέρχονται κυρίως ή αποκλειστικά από το μέρος του κάθε ξενοδοχείου.

    Ηδη έχουν γίνει σπουδαία βήματα και η ανταπόκριση των Ελλήνων ξενοδόχων, μεγαλώνει. Προ ημερών υπήρξε ημερίδα για την προβολή του «Ελληνικού Πρωινού» στο Βόλο και ανάλογη στη Λέσβο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου, από την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.

    Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όλα τα ξενοδοχεία, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, καθώς και οι μονάδες εστίασης που προσφέρουν πρωινό. Οι εκπρόσωποί τους που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα που έχει η ένταξη του «Ελληνικού Πρωινού Λέσβου» στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να λάβουν διευκρινιστικές απαντήσεις σε απορίες και ερωτήματα που εξέθεσαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Επίσης να γνωρίσουν το γαστρονομικό πλούτο που διαθέτει το λεσβιακό πρωινό, ώστε στη συνέχεια να το συμπεριλάβουν στο μενού τους.

    «Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει μια μόχλευση στις τοπικές κοινωνίες για ενασχόληση με την παραδοσιακή γαστρονομία. Είναι ένα εγχείρημα που θα αποφέρει το πλεονέκτημα της μοναδικότητας, το οποίο αποτελεί και παγκόσμια τάση του τουρισμού. Βασική προϋπόθεση είναι η σύμπραξη πολλών παραγωγικών ομάδων κάθε περιοχής», επισήμανε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, υπεύθυνος του εγχειρήματος για όλη τη χώρα και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Πίττας.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης, ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσος Καλογρίδης κ.ά.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση τοπικών προϊόντων που υποστηρίζουν το «Ελληνικό Πρωινό Λέσβου».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους επαγγελματίες του τουρισμού, την έκθεση επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, που είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το λεσβιακό πρωινό και παράλληλα να πραγματοποιήσει γευσιγνωστικές δοκιμές των προϊόντων που το υποστηρίζουν.

    Ελληνικό Πρωινό Λέσβου

    - Ροφήματα (τίλιο – τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ελληνικός καφές στη χόβολη, κ.ά.)
    - Ψωμί – αρτοσκευάσματα – κέικ (κουλούρια, ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια, παξιμαδάκια γλυκάνισου – μεθυσμένα, τάραμα Ερεσού, ψητές χάχλες, τσουρέκι, κ.ά.)
    - Μέλι τοπικό & μαρμελάδες από τοπικά φρούτα εποχής.
    - Πίτες (αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο, γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες, κ.ά.).
    - Σούπες (τραχανόσουπες, ταχινόσουπες, σούπες λαχανικών, κ.ά.).
    - Ελιές – ελαιόλαδο (ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι).
    - Τυριά – γαλακτοκομικά (λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, κ.ά.)
    - Αλλαντικά (τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά, κ.ά.)
    - Φρούτα (τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά)
    - Γλυκά (τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, μπαλεζές με καρύδια, μουσταλευριά, ρυζόγαλο, δίπλες, γλυκά κουταλιού, κ.ά.).
    απο το traveldailynews

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιώργης ο γαρατζέος05 Ιανουαρίου, 2013 14:01

    (Διόρθωσις: αυτοκρατορική αυλή εννοούσα..όχι αυτή ούτε αυτί).
    ...και όλα αυτά που μας περνάνε οι γιαουρτάδες, οι καισαρόπαπες, οι ψ-Ώρες και οι γκετζετζόγλοι απλά "παραλείπουν" μία απλή ανάλυση των προφανών.
    ΤΑ ΜΙΝΙΜΟΥΜ, που λέει και το προσφυγάκι μπάνουν με το σταγονόμετρο, ένα δεκαρικάκι εδώ, ένα εκεί και ταυτόχρονα πέφτουν τα τηλέφωνα από τον χαπακωμένο τζάμπα δε χατ της Τρουμπας στα κρατικά "όργανα" -συγγνώμη, εννοώ στα γιουσουφάκια του- να μας βγάλουν τα απαραίτητα φιρμάνια μπας και ό ασθενής παραμείνει διασωληνωμένος για να πουλάει και το μαγαζί του (δες "Λίγδα") κανένα πακένο ΝΟΒΑ και να χαίρονται οι απόγονοι του στόλου ότι έχουν 2 ματς με μέσο όρο 5 γκολ κάθε σεζόν εναντίον της ΜΟΝΗΣ ομάδας που τους αντιτάχθηκε -κάποτε-. Και η κολυμπήθρα του Σιλωάμ συνεχίζεται... "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΤΖΑΜΠΑ ΔΕ ΧΑΤ ΤΗΣ ΤΡΟΥΜΠΑΣ, χάρτινα πρωταθλήματα, δημητρόπουλους, μπριάκους κλπ"..."ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΓΚΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΜΕΤΟΧΟΙ, 80.000 μπλουζάκια ρίμπο, empire, 100+μεταγγραφές, ύμνοι φοίβου, this is aek..."...και άπαντες βγήκαν ΛΑΔΙιιιιιιι...

    Καλά ρε πούστη μου...ΜΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ (1) ΔΕΝ ΑΠΟΡΕΙ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΞΑΦΝΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ "ΠΕΙΣΤΗΚΑΝ" ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ...ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΗ: Δεν θέλω προβληματισμούς δια το κοινόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν αυτοί που φορέσανε τα κόκκινα τα σωβρακάκια να αφήσουν την ΑΕΚ να βρει το δρόμο της μήπως και μπορέσει να κάποια στιγμή να βρει την υπόστασή της ξανά...καλή χρονιά κύριε Στήβεν(και όλοι οι πραγματικοί Ενωσίτες) --- να είσαστε πάντα καλά και να συνεχίσετε να ανοίγετε τα μάτια του κόσμου
    Νικόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς Νικόλα: Αδερφέ εύχομαι καλύτερη χρονιά από πέρσι και για εσένα και όσους αγαπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή