Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Το πείραμα του Wörgl – Μια ιστορία σαν παραμύθι

ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ ΤΟ ΣΚ.

Το Wörgl (Βεργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932. Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, ο ίδιος κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους. Αν και ο ίδιος δεν ήταν μαρξιστής, είχε συνδικαλιστική δράση και υποστήριζε τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια των πλουσίων επενδυτών του σιδηροδρόμου, πράγμα που το πλήρωσε με την μη προσωπική του άνοδο στην ανώτερη ιεραρχία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, πρακτικός, εργατικός, δραστήριος που κέρδισε την καρδιά των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στη θέση του Δημάρχου, γνωρίζοντας ότι δεν θα τους προδώσει.

Ο νέος δήμαρχος είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να εκτελέσει. Έργα απολύτως απαραίτητα όπως η ύδρευση της πόλης, η ασφαλτόστρωση των δρόμων, ο οδικός φωτισμός και η φύτευση δέντρων κατά μήκος των οδών. Αλλά τα δημοτικά ταμεία ήταν σχεδόν άδεια, και οι δημότες ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αρκετοί από αυτούς πρόβλημα επιβίωσης. Ο Δήμαρχος καταλάβαινε ότι μία αύξηση της φορολογίας τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά έργα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση.

Ο Δήμαρχος όμως είχε μελετήσει το βιβλίο «Η Φυσική Τάξη» του οικονομολόγου Silvio Gesell (Σύλβιο Γκέσελ). Ο οποίος πίστευε ότι η αργή κυκλοφορία του χρήματος είναι η κύρια αιτία για την παραπαίουσα οικονομία. Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια των εργατών – παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια των λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά. Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία.

Ο Δήμαρχος βάζοντας σε εφαρμογή την παραπάνω θεωρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα των Δημοτικών του έργων, δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους και εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πληρωμή τους θα γινόταν με σελίνια (το νόμισμα της Αυστρίας) όχι εκτυπωμένα από την Εθνική Τράπεζα της, αλλά από τον Δήμο του Wörgl. Όντως εκτυπώθηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία 32.000 σελίνια ως “Γραμμάτια Πιστοποίησης Εργασίας”, κάτι σαν ένα δωρεάν χρήμα, διότι δεν είχαν αντίκρισμα σε χρυσό, απλά αναγνώριζαν την παροχή έργου προς την Κοινότητα. Κόπηκαν χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας στα 1, 5 και 10 σελίνια.

Τα χρήματα του Wörgl

Στις 31 Ιουλίου 1932 δόθηκαν τα πρώτα 1.800 Σελίνια για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, και η αξία των υλικών που αναλώθηκαν τον πρώτο μήνα στα δημοτικά έργα. Οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα νέα σελίνια, μπορούσαν να πληρώσουν τους δημοτικούς τους φόρους, αλλά και να αγοράσουν ψωμί. Ο αρτοποιός παίρνοντας αυτά τα σελίνια μπορούσε να αγοράζει αλεύρι από τον μυλωνά. Ο μυλωνάς αγόραζε σιτάρι από τον γεωργό. Ο γεωργός αγόραζε εργαλεία από τον σιδερά. Ο σιδεράς αγόραζε παπούτσια από τον τσαγκάρη. Ο τσαγκάρης πλήρωνε τον δάσκαλο που έκανε μάθημα στα παιδιά του. Ο δάσκαλος αγόραζε ψωμί στον αρτοποιό. Και ο κύκλος κυκλοφορίας του χρήματος επαναλαμβανότανε συνεχώς και καθημερινά, σε τέτοιο σημείο ώστε ήδη την τρίτη μέρα, ο κύκλος εργασιών ολόκληρης της πόλης να είναι παραπάνω από 10πλάσιος από τα 1.800 σελίνια που δόθηκαν στη κυκλοφορία σε σημείο το να υποπτεύονται κάποιοι ότι κάποια σελίνια είχαν πλαστογραφηθεί. Ο Δήμαρχος όμως είχε εφαρμόσει μία πρόσθετη μέθοδο για να κάνει το χρήμα να αλλάζει συνεχώς χέρια με μεγάλη ταχύτητα:

Τα χρήματα του Wörgl έχαναν το 1% της ονομαστικής τους αξίας κάθε μήνα. Για να αποφευχθεί αυτή η υποτίμηση ο ιδιοκτήτης του γραμματίου το δαπανούσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδάλλως, την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα, έπρεπε να αγοράσει ένα κουπόνι σαν γραμματόσημο, με αξία το 1% της ονομαστικής αξίας και να το κολλήσει στο χαρτονόμισμα. Υπήρχε δηλαδή μία λειτουργία αντίθετη από τον τοκισμό, που επέτρεπε στο χρήμα να κυκλοφορεί συνεχώς.

Ο Δήμαρχος φυσικά δεν μπορούσε να προσλάβει όλους τους ανέργους της πόλης για τα δημοτικά έργα. Με την αύξηση του κύκλου εργασιών της πόλης όμως, ο αρτοποιός για παράδειγμα δεν προλάβαινε μόνος του να βγάζει τα ψωμιά που του ζητούσαν, υποχρεώθηκε λοιπόν να προσλάβει έναν βοηθό, τον οποίον πλήρωνε με τα σελίνια του Δήμου. Το ίδιο κάνανε και οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Οι βοηθοί που προσλήφθηκαν όμως διευρύνανε την αγοραστική δύναμη της πόλης και έτσι οι επαγγελματίες είχαν να αντιμετωπίσουν μία περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, σε σημείο που κανένας κάτοικος της πόλης να είναι άνεργος, αλλά αντίθετα να υπάρχουν παντού αγγελίες ζήτησης προσωπικού. Έτσι το σύστημα αρχίζει να αποκτάει μία δυναμική μορφή, και οι άνεργοι από τα γύρω χωριά έρχονται για να δουλέψουν στο Wörgl, επίσης οι παραγωγοί από τα γύρω χωριά που είχαν τα προϊόντα τους απούλητα (διότι μέχρι τώρα κανείς δεν είχε χρήματα για να τα αγοράσει) επιτέλους βρήκαν αγοραστές στο Wörgl, αλλά με τους νέους επισκέπτες διευρύνεται ακόμα περαιτέρω η αγοραστική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η παραγωγική δραστηριότητα. Οι ξένοι εργάτες παίρνοντας τα σελίνια του Wörgl, δυνάμωναν και τις δικές τους τοπικές οικονομίες, επεκτείνοντας την ανάπτυξη στα γύρω χωριά, αλλά το ίδιο το Wörgl έβγαινε αλώβητο, από αυτή την έξοδο του χρήματος. Ο Δήμαρχος είχε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα: Ήταν αυτός που εκτύπωνε το χρήμα. Δεν ήταν ένας ιδιώτης τραπεζίτης με σκοτεινά συμφέροντα κυριαρχίας από πίσω του, αλλά ένας άνθρωπος στην υπηρεσία των πολιτών.

Η πίσω όψη κάθε γραμματίου περιείχε αυτολεξεί την ακόλουθη συγκινητική δήλωση, κάποια λόγια που φαίνονται σαν να γράφτηκαν σήμερα, και όμως γράφτηκαν το 1932:

«Προς όλους τους ενδιαφερόμενους: Ο αργός ρυθμός που κυκλοφορεί το χρήμα έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ύφεση του εμπορίου και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη εξαθλίωση. Από οικονομικής απόψεως, η καταστροφή του κόσμου άρχισε! -Είναι καιρός, με αποφασιστική και έξυπνη δράση, να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πτωτική βουτιά του εμπορίου και έτσι να σωθεί η ανθρωπότητα από αδελφοκτόνους πολέμους, χάος και διάλυση. Οι άνθρωποι ζουν μέσα από την ανταλλαγή υπηρεσιών τους. Η υποτονική κυκλοφορία έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανταλλαγή και έτσι ρίχνονται εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν εκτός εργασίας – Πρέπει, συνεπώς, να αναβιώσουμε αυτή την ανταλλαγή υπηρεσιών και έτσι οι άνεργοι να επιστρέψουν στην παραγωγική τάξη. Αυτός είναι ο στόχος του πιστοποιητικού εργασίας που εκδίδεται από την αγορά της πόλης του Wörgl: Να μειώσει τα βάσανα και το φόβο, να προσφέρει δουλειά και ψωμί».

Η επιτυχία του Wörgl

Σε περίοδο 13 μηνών, ο Δήμαρχος εκτέλεσε όλα τα έργα που είχε σχεδιάσει: Ύδρευση, δρόμοι, φωτισμός. Επίσης κατασκευάστηκαν νέα δημόσια κτίρια, ένας ταμιευτήρας νερού, μία πίστα για σκι, και μια γέφυρα. Επίσης έγιναν αναδασώσεις, γιατί αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι του τότε, που ζούσαν πιο κοντά στη Φύση, το μελλοντικό κέρδος από την ύπαρξη των Δασών.

Σε έξι γειτονικά χωριά επεκτάθηκε το σύστημα με επιτυχία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Dalladier, έκανε μια ειδική επίσκεψη για να δει το “θαύμα του Wörgl”. Τον Ιανουάριο του 1933, το νέο οικονομικό σύστημα επεκτείνεται στη γειτονική πόλη της Kirchbühl, και τον Ιούνιο του 1933, ο Δήμαρχος του Wörgl συναντήθηκε με εκπροσώπους από 170 διαφορετικές πόλεις της Αυστρίας που ενδιαφέρονταν για την γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος και στις πόλεις τους.

Η παρακάτω έκθεση συντάχθηκε από τον Claude Bourdet, έναν αυτόπτη μάρτυρα Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης:

«Επισκέφθηκα το Wörgl τον Αύγουστο του 1933, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πειράματος. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα φτάνουν το θαύμα. Οι δρόμοι, περιβόητοι για την άθλια κατάσταση τους, συναγωνίζονται τώρα την ιταλική Autostrade (Ιταλική Εθνική Οδό). Το Συγκρότημα των Δημαρχιακών γραφείων έχει ανακαινιστεί όμορφα ως ένα γοητευτικό σαλέ με ανθισμένες γλαδιόλες. Μια νέα τσιμεντένια γέφυρα φέρει περήφανα την πλάκα: “Χτισμένο με δωρεάν χρήματα το έτος 1933″. Παντού βλέπει κανείς νέους φανοστάτες στους δρόμους, καθώς και ένα δρόμο με το όνομά του Silvio Gesell. Οι εργαζόμενοι στα πολλά εργοτάξια είναι όλοι ένθερμοι υποστηρικτές του συστήματος του δωρεάν χρήματος. Στα καταστήματα τα γραμμάτια είναι αποδεκτά παντού, παράλληλα με τα επίσημα χρήματα. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το σύστημα που πειραματίστηκε στο Wörgl εμποδίζει την φορολογική ισότητα, γιατί ενεργεί σαν μία μορφή εκμετάλλευσης του φορολογουμένου. Φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό λάθος σε αυτό τον τρόπο σκέψης. Ποτέ στο παρελθόν δεν είδε κανείς τους φορολογούμενους να μη διαμαρτύρονται έντονα κατά την αφαίρεση των χρημάτων τους. Στο Wörgl κανείς δεν διαμαρτύρονταν. Αντίθετα, οι φόροι (σε μορφή γραμματίων) καταβάλλονται εκ των προτέρων στον Δήμο. Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με το πείραμα και διαμαρτύρονται στην Εθνική τους Τράπεζα η οποία αντιτίθεται στην έκδοση των νέων αυτών χαρτονομισμάτων (των τοπικών γραμματίων). Είναι αδύνατο να αποδώσει κανείς τη γενική βελτίωση του Wörgl μόνο στη «νέα μορφή των φόρων». Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με το Δήμαρχο ότι το νέο νόμισμα εκτελεί τη λειτουργία του πολύ καλύτερα από το παλιό. Αφήνω στους ειδικούς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πληθωρισμός, παρά την κατά 100% κάλυψη των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Παρεμπιπτόντως, αυξήσεις των τιμών, το πρώτο σημάδι του πληθωρισμού, δεν εμφανίζονται. Όσον αφορά την οικονομία, μπορούμε να πούμε ότι το νέο νόμισμα ευνοεί την εξοικονόμηση κατά κυριολεξία και όχι την αποθησαύριση του χρήματος. Δεδομένου ότι τα χρήματα χάνουν την αξία τους κρατώντας τα σπίτι, μπορεί κανείς να αποφύγει την υποτίμηση αυτή επενδύοντάς τα σε μία τράπεζα καταθέσεων. Το Wörgl έχει γίνει ένα είδος προσκυνήματος για τους μακρο-οικονομολόγους από διάφορες χώρες. Ο καθένας μπορεί να τους αναγνωρίσει αμέσως, από τις εκφράσεις τους, κατά τη συζήτηση τους στους όμορφους δρόμους του Wörgl, ή ενώ κάθονται στα τραπέζια των εστιατορίων. Ο πληθυσμός του Wörgl με χαρά, περήφανος για τη φήμη τους, τους καλωσορίζει θερμά.»

Το τέλος

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πανικοβλήθηκε, στο ενδεχόμενο το πείραμα του Wörgl να επεκταθεί σε όλη την Αυστρία και αποφάσισε να διεκδικήσει τα μονοπωλιακά δικαιώματα της, απαγορεύοντας δωρεάν νομίσματα. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε το μονοπωλιακό δικαίωμα της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση νομίσματος. Και έγινε ποινικό αδίκημα η έκδοση “νομίσματος έκτακτης ανάγκης”. Το Wörgl γρήγορα επανήλθε στην ανεργία του 30%. Κοινωνική αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αυστρία, διότι οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνανε γιατί η Κυβέρνησή τους και η Δικαιοσύνη, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, δεν τους αφήνει να εξασκούν τη δοκιμασμένη λύση που βρήκανε στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά τους επιβάλει τα δικά της μέτρα που αποδεδειγμένα όπως και πριν τους ξαναβύθισε στη φτώχεια και την ανέχεια. Το 1938 ο Χίτλερ προχώρησε στην προσάρτηση της Αυστρίας (χωρίς να βρει την παραμικρή πολεμική αντίσταση) με έναν από τους λόγους για αυτό, το ότι πολλοί άνθρωποι τον είδαν ως τον οικονομικό και πολιτικό σωτήρα τους. Ακολούθησε ο Πόλεμος, και το πείραμα του Wörgl έμεινε στην Ιστορία.


_____________________________________________________________________________

Silvio Gesell (March 17, 1862 – March 11, 1930) was a German merchant, theoretical economist, social activist, anarchist and founder of Freiwirtschaft.

HE CONSIDERED HIMSELF A WORLD CITIZEN & BELIEVED THE EARTH SHOULD BELONG TO ALL PEOPLE, REGARDLESS OF RACE, GENDER, CLASS, WEALTH, RELIGION & AGE AND THAT BORDERS SHOULD BE MADE OBSOLETE.

πηγη: wikipedia

46 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣ CONPATER: ΑΔΕΡΦΕ, ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΛΕΦΤΑΣ. Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΗΓΕ ΑΛΛΟΥ, για όσο υπάρχουμε. Ο ΛΟΥΚΑΣ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΕΚΕΙ ΠΟΝΤΑΡΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΤΟΥ ΙΜ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. ΔΙΟΤΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΙ ΠΙΑ, ΑΛΛΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. ΚΙ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ:
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ
    ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ
    ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ.
    ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΥΚΟΛΑ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ. ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ, που τρέχουν τώρα να ακυρώσουν τον χοντρό.
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ; 30% ΕΔΑ.ΟΙ ΚΟΛΩΝΙΑΚΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΚΙΝΙΩΤΕΣ ΙΔΙΟΙ.
    ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΓΕΛΙΟ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΑΙ. ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΚΛΑΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε,το`πες και μονος σου.Πονταρει....
    Η αλλη πλευρα υπαρχει,και εχει και ανθρωπους.Ποτε δεν χωνευτηκε ο Παπαδημος απο την ανωτατη ιεραρχια γιατι ηταν δυστροπος και μονοχνωτος.Ο ελεγχος που αναφερω αφορα τα μεχρι τωρα πεπραγμενα του Παπαδημου,τα οποια θα χρησιμοποιηθουν για πιεση σε περιπτωση που το πραγμα στραβωσει και θελει την αυτοκρατορια ΤΟΥ.Δεν ειναι απλα τα πραγματα,ο Σαμαρας ναι μεν εδωσε το ΟΚ,αλλα απ`την αλλη δεν τον "παιζει" η Ευρωπη γιατι ειναι απο "μεταγραφη".Παραμενει παιχτης των ΗΠΑ,οι οποιες απο δω και μπρος βαζουν την μηχανη σμπαραλιασματος της Γερμανιας.Η Ευρωπη δυο ταχυτητων δημιουργει εναν εργατικο νοτο,οπως θελουν οι βορειοι,αλλα κατι τετοιο φανταζει αδιανοητο για τους Αμερικανους.Στο πονταρισμα δεν υπαρχει εγγυημενο αποτελεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαρα θα μπορουσε να υιοθετηθει και εδω αυτο. Αν και βλεπω τον Χιτλερ να ερχεται πιο γρηγορα απο οτι στο Βεργκλ.

    Συμπερασμα αβιαστο: Μια ευρυθμη μηχανη με γρηγορες στροφες και καλα κυκλοφοριακα συστηματα καυσης,ψηξης κλπ μπορει καλιστα σε χρονο dt να στραγγαλιστει και να κολλησει,μονο και μονο γιατι παρεμβαινουν οι γνωστοι αγνωστοι πουσταραδες τραπεζιτες τοκογλυφοι.

    Των οποιων δουλεια ειναι να φρεναρουν την κυκλοφορια χρηματος το οποιο παραγεται απο την πραγματικη εργασια,να το αποθυσαυριζουν στα υπογεια και δημιουργωντας τεχνιεντως την αναγκη για αυτο,να προσφευγουν οι στεγνοι απο αυτο,στους παγκους τους,στις τραπεζες τους προκειμενου να το ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ Κ Ο.
    Αν μαλιστα τους δωσεις και την αποκληστικη κοπη του νομισματος,την γαμισες.

    Η αιωνια πηγη του κακου και ολων των δεινων. Πραγματικα το λεω. Απο ανεργιες και ανεχειες,εως πολεμους και τεχνιτους λοιμους και πεινες.

    Σα καρκινωμα πανω απο καθε πολη.

    Το παραπανω,τοσο απλοικο,πειραμα,μας δειχνει την απαρχη της λειτουργιας της παραγωγικης και της αναταξης μιας οικονομιας εκ του μηδενος.
    Και ειδαμε πως πνιγεται ενα βρεφος στην κουνια του.

    Αλλωστε,ολα καπως ετσι ξεκινησαν. Δεν ηρθαμε εδω,με χρηματα στην τσεπη.
    Η "αξια" του χρηματος ειναι ανταλακτικη και μονο.Η οποια οριζεται δια νομου. Την κανεις οτι θες δηλαδη.
    Δεν ειναι αγαθο,αλλα με αυτο σαν "προσκληση" αγοραζεις αγαθα και υπηρεσιες.
    Πραγματα που ξερουν ακομα και τα παιδια στο δημοτικο.

    Το γιατι τωρα,εδω και αιωνες ο κοσμος βαλεται και αρρωσταινει απο την ιδια πανουκλα και τους ιδιους βρυκολακες και τοσοι μεγαλομαλακες συστημικα τομαρια μεγαλοφυιες οικονομολογοι που σιτιζονται απο αυτο το αρρωστο συστημα τριγυριζουν πολεις και χωρες και δινουν τα "φωτα" τους, ωστε να συνεχιζουν οι συνομοι η παρανομοι τοκογλυφοι (το ιδιο πραγμα ειναι) να συνεχισουν να εχουν στη χουφτα τους τον κοπο της εργασιας και την πραγματικη αξια της παραγωγης δινοντας πισω με τοκο μερικα ζωγραφισμενα κωλοχαρτα, αυτο ειναι ευλογο.

    Μπαινουμε στο 2012 και ομως ακομα και σημερα η χρηματοπιστωτικη πρακτικη, δηλαδη η τοκογλυφια,η νομιμη κερδοσκοπια και οι "νομοι"της, αντιμετωπιζονται ως φυσικο και αναποφευκτο φαινομενο.Σαν την βροχη, η τον σεισμο.
    Μας ξαναβαλαν οι τραπεζιτες στις σπηλιες.

    Υ.Γ. Α, κα μη ξεχασω: "προσοχη μη βγουμε απο το ευρω και πτωχευσουμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρεμβαινω αναμεσα σας χωρις να εχω να προσφερω καποια πληροφορια η καποιο νεοτερο οσο αφορα στις ισοροπιες αναμεσα στους μεγαλεμπορους με τα ακοπα νυχια στα ποδαρια και τις χορηγιες.

    Τα παιχνιδια τους δεν με απασχολουν. Το ενδιαφερον ειναι μονο "καλολογικο". Ποιος θα "φαει" ποιον,με ποιον τροπο,ποια πανουργα μεσα θα βαλει,τι τρικλοποδια θα ριξει κλπ. Εχει την πλακα του δηλαδη.

    Ποσως με ενδιαφερει ομως αν ο "ενας" παρει "αυτο" και ο "αλλος" "εκεινο". Ενω ο "τριτος" θελει "ετουτο" με την προυποθεση να ικανοποιηθει "ετσι".
    Αλλα στο παιχνιδι μπαινει και ο "αλλος νο2" με τον "μπροστινο" του που εχει κονε με τον "εξω" και αρα θα μπορεσει να αρπαξει "αυτο" απο "εκεινον" και ετσι ισως να φτιαξει εναν κυκλο ωστε και να μη δυσαρεστηθει ο "δικος μας" αλλα και να μην αγριεψει ο "δικος τους". Με αποτελεσμα να φαγωθει ο "πρωην" και με αυτον τον τροπο οι "νυν" και "αει" να κονομανε στον αιωνα τον απαντα.Νομιζουν. Μεχρι να ερθει παλι ο "αλλος" μαζι με τον "αλλονα" και να διαβαζουν την νεκρωσιμο ακολουθια στον "αποκεινον" και ετσι ησυχοι να κοβουν με τις χερουκλες τους το φαι,γιατι ισα που τους προλαβαινει ολους ο Μεγαλος Θεριστης.
    Αμην.
    Και φτου κι'απτην αρχη.

    "ΦΤΟΥ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ.

    Υ.Γ. Αφου ειναι ΚΑΙ φιλομουσοι και χορηγουν καμερατες και οπερετες,εμενα,που ξερω καλο σφυριγμα,καθ'οτι τσοπανης,μπορουν να μου δωσουν ενα χρυσο πομολο να το βαλω στην πορτα της στανης,γιατι τα προβατα δυσκολευονται κατα την εισοδο τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΟΣ CONPATER: ΟΛΟΣΩΣΤΑ, κι άλλη μια πληροφορία: Ο ΓΑΠ ήταν να διαλέξει ανάμεσα στον Ανδρουλάκη και στον Σαμαρά. Και πήγε στο αυχενικό σύνδρομο, κατόπιν υπόδειξης του ....
    ΚΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΝΔ.
    ΑΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗ ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΣΕΤΕΣ ΤΟΥ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΤΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ( του ΙΜ Παναγιωτόπουλου κι όχι του Κολλέγιου ), είναι αναλώσιμος 2 μηνών και μάλιστα κατόπιν εκλογών. ΚΑΙ ΛΕΩ ΕΓΩ ΟΛΟΣΩΣΤΑ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια που ανεφερες τα πετρελαια.
    Της πουτανας το μαγκαλι γινεται στις συμφωνιες.Εχουν αρχισει να τσινανε οι "εξαγωγεις" για πωληση προς την Ελλαδα,γιατι φοβουνται μην κατσουν πανω στο παγωτο.Τα ΕΛΠΕ εχουν βαρεσει συναγερμο,γιατι δεν βρισκουν πορτες ανοιχτες,και μονο του Ιραν ειναι ανοιχτη.Τα μεγαλα αφεντικα εχουν δωσει ρητες εντολες ομως,να παρουν απο αλλου -συγκεκριμενα- αλλα ειναι κατα 12% ακριβοτερο και πιο αντιοικονομικο στην διυλιση λογω του θειου που ειναι λες και ραφιναρεις ηφαιστειο.Μονο η ΜΟΗ,προσπαθει να κλεισει συμφωνιες μονη της αλλα και εκει οπου δεν πιπτει λογος πιπτει ραβδος...Ενα ανοιγμα το εκανε ο Πουτιν,ο οποιος εχει αφησει το "ελευθερο" να γινει διαπραγματευση για την τιμη,αλλα και αυτος ειναι στα "κοκκινα" απο τους μεγαλους.Οι δικοι μας οι χονδρεμποροι - εταιρειες εμποριας - εχουν παθει ασφυξια λογω της μη υπαρξης ρευστοτητας,και κατα τον Γεναρη θα αρχισουν να βαρανε καμπανες.Και επειδη ειναι παρα πολλες για την Ελλαδα,θα μεινουν 4-5 και πολλες ειναι.
    Οσο για τον Σαμαρα,καταλαβε πως δεν μπορει να συνυπαρξει πολιτικη και συναισθημα.Θα το πληρωσει πολυ ακριβα το διλλημα.Το οτι τον "αφησαν" 12-13 χρονια στην απ`εξω,νομιζε πως το να το παιξει επαναστατης με αιτια,θα περναγε.Με συνοπτικες διαδικασιες του υπενθυμισαν πριν κανα 6μηνο,πως "αλλα του "εμαθαν",και αλλα κανει.Οσο και εαν ο Παναγιωτης του ελεγε μην εκτειθεσαι γιατι θα προσγειωθεις ανωμαλα,αυτος το εβλεπε σαν τον μονο τροπο εδραιωσης.Ηρθε το χαστουκι απ`την Μερκελ,αλλα και απο τους δικους του στο κομμα και επεσε με τα μουτρα στο εδαφος.
    Ηξερε οτι παιζει ο Παπαδημος,για αυτο και ετρεξε να συμφωνησει για τον Κακλαμανη και τον Πετσαλνικο.Ελα ομως που λογαριαζε χωρις τους 15 βουλευτες του που "ηταν αλλου"!!! Οταν ειδε πως προς στα ξεβλασταρα στο "Φαληρο" επαιζαν μεχρι και δηλωσεις της Παπαρηγα,τοτε το καταλαβε αλλα ηταν αργα.Μεγαλε,για ψαχτειτε μεταξυ σας,ΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ!!! Γιατι δεν ακουσες τον νουμερο ενα διαπλεκομενο δημοσιογραφο και τα αφεντικα του? Δεν καθαρισες τα σκατα στο κομμα κι αυτα σε σκεπασαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το χρεος πανω απο 50% παιζοταν 1/80.Μετα και την καταρευση της Ιταλιας παιζεται 1/30.Μετα απο 15 μερες θα κατεβει στο 1/10.Μετα θα αλλαξει και θα γινει "σκαλπ 85%" και θα ανοιξει με 1/5...Με τις υγειες μας!
    Τελικα Στηβεν,δεν μου απαντησες για την Ξαφα.Τωρα που ηρθε ο Παπαδημος ειναι αργα πλεον.Οχι τιποτα αλλο,αλλα θα μας την μπει κι ο Τακης οτι αντιγραφουμε αλλους και τα γραφουμε εδω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργης ο Γαρατζέος12 Νοεμβρίου, 2011 10:21

    Ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα αναδημοσίευση.
    Βέβαια, ο βαθμός που κάτι τέτοιο θα εφαρμοζόταν στην ελλάδα του "τσοβόλα δώστα όλα", του "εκσυγχρονισμού", της "ισχυρής ελλάδας", του "Τελιώματος των νταβατζήδων" και του "λεφτά υπάρχουν" με όλα αυτά να έχουν πια μπει στον DNA του νεοέλληνα είναι συζητήσιμος. Κατ' εμέ, ΓΙΝΕΤΑΙ σε πολύ μικρές κλίμακες (στο Βόλο το κάνουν ήδη), αλλά ποιός βλαχοδήμαρχος θα είχε στην ελλάδα μυαλό και ΟΡΓΑΝΩΣΗ πίσω του να το κάνει? Από τους 325 σήμερις, άντε να'ναι 5...
    Εδώ για σκουπίδια τους μιλάς (κάτι ξέρω) και το μυαλό τους είναι μόνο μίζα στη και πως θα τα θάψουμε σε κάνα ρέμα.

    Στα ελληνικά, αποδεικνύεται πόσο ΕΥΚΟΛΟ ήταν για τους ελεγκτές του φελλού να τους βγάλουν όλους στη σέντρα. Μία προκύρηξη δημοψηφίσματος ήταν και άξαφνα όλοι στα κάγγελα. Άσε που έβγαλε και 1 τρις η γκολντμαν σακς από το ντιριντάχτα (αυτό το πιστεύω...).
    Οι "ευρωατλαντιστές" όλων των γκομμάτων (που συμμετέχουν τελικά στην γκυβέρνηση) γίναν ένα, ο άτεκνος τραπεζίτης που τους "κορόιδεψε" (ναι, καλά....) παρέα με τη γκόλντμαν σακς έγινε σωτήρας, ο κοσμάκης τρόμαξε που θα γίνουμε ψωροκώσταινα με δραχμές και η αριστερά αναλώθηκε ΠΑΛΙ στην...ανάγκη εκλογών...

    Και εδώ μένει ο σαμαρεύς. Αντωνάκη ΑΣΤΟ. Τον ξέραν από πριν και, όπως λέτε τον έχουν "δεμένο" κιόλας...
    Δε μπορεί να μου είσαι κυβερνητικό κόμμα και να τη βλέπεις "αντιμνημονιακός" και "στην κόντρα" και "υπερπατριώτης" και "θα τους δείξουμε εμείς των κουτόφραγκων". Μετά το λεφτά υπάρχουν μπήκαμε στο σύνθημα "επαναδιαπραγμάτευση". Πόσοι το φάγαν αυτό? το 1/4 αυτών που ψηφίζουν, δηλαδή η "λαϊκή", "πατριωτική" πτέρυγα που έχει απομείνει στη ΝΔ και δεν έχει πάει στο ΛΑΟΣ ή στο 3ο νεκροταφείο (ηλικιακά αυτή η πτέρυγα είναι ΟΛΗ άνω των 50 με Μ.Ο. τα 65). Ε...επειδή έφτανε για μαγιά σε εκλογές ή δημοψήφισμα, φροντίσαν οι απο πάνου να επανέλθει η "φυσική τάξις". Και ο σαμαράς...συναινεί μεν αλλά περιμένει τη 15/2 για να εκφραστεί ο λαός.
    Όπου ΠΑΛΙ Παπαδήμο θα βγάλει η κάλπη (με την ίδια κομματική στήριξη, αν και με άλλη αναλογία βουλευτών)...
    Ρε αντωνάκη, αφού σας βαστάν απ' τα αρχίδια ομαδικώς, πως την είδες Άρης της δεξιάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργης ο Γαρατζέος12 Νοεμβρίου, 2011 10:23

    Αλλά αφού θα δούμε ΑΔΩΝΙ υφυπουργό (και ναυτιλίας μάλιστα!), να πω την αμαρτία μου, όλο αυτό άξιζε τον κόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικα ποιος ειναι αυτος ο Παπαδημος;

    Ενας παρολιγον μηχανολογος που "εστριψε" για οικονομολογος και πηρε ενα ετοιμο δοκτορα με μια διατριβη ετοιμη,και αναγορευθει σε "αυθεντια",οπως ακριβως και η Νατασσα "ανεδειχθει" εντιμα και καθαρα,μετα απο κοπο,σε Διδακτορ Ιατρικης στο Πανεπιστημιο,οντας στο Β' ετος,δηλαδη νοσοκομα.

    Οπως ακριβως οι πειναλαιοι αριστεριστες με το δεξιοστροφο στομαχι, πηραν ταν "παρασημα" τους απο το "Πολυτεχνειο" αφηνοντας τα παιδια να τρωνε το ραβδι και εκεινοι συνεστησαν ενωσεις και κομματα για να ορμηξουν στην δημοσια πιατελα.

    Με τον ιδιο τροπο που "βαφτηστικαν" αντιστασιακοι ενα καρο κρυμενοι αλητες το 40, με τον ιδιο τροπο πηραν την ταυτοτητα του ηρωα οι επομενοι της γενιας του Πολυτεχνειου,με τον ιδιο τροπο δινονται εν ηδη κωλοχαρτου-passport προς τον δημοσιο κορβανα, οι λογης-λογης "τιτλοι", σε ανθρωπους-βομβες.

    Με τον ιδιο τροπο που με ενα ντενεκε λαδι ερχεται το διπλωμα οδηγησης στο σπιτι.
    Με τον ιδιο τροπο που γινεται προεδρος του χωριου ο κολλητος του μεγαλομπακαλη ο ετοιμος για ολα, ο "Παπαδημος" του χωριου.

    Τι ειναι λοιπον αυτος ο-αλλος ενας-Παπαδημος;
    Ενα ρεταλι. Ενας τεμπελης που "βλεπει" ευκολα χρηματα. Αλλος ενας Αδαμιδης.
    Που ονειρο ειχε σαν φοιτητης,-οπως και τοσοι αλλοι ομοειδεις-μια μερα να μεγαλοπιαστει στα δυχτια του αισχρου πλουτισμου,με μονο εφοδιο την εθελοδουλεια, μοναδικο προσον την κολλα του σαλιου για την προσκοληση στους λεφταδες και μοναδικο οδηγο το στομαχι.

    Η "μεγαλη ζωη" το ονειρο. Χωρις ικανοτητες,χωρις ιδιαιτερες δεξιοτητες,χωρις καποιο ταλεντο που να ανοιγει δρομους προς την δημιουργια,χωρις κοπιαστικη δουλεια,επιμονη και επιπονη που να "βλεπει" στην επιτυχια,και κυριως χωρις ηθικες δεσμευσεις και αλλα περιτα συναισθηματικα βαρη τα οποια κατα κυριο λογο στην αγελαια αγορα,λειτουργουν ως βαριδια και εμποδια.

    Ενα δουλικο. Ενα τσιρακι ετοιμο για ολα. Ενας λανθανον Ρονιν. (Που μπορει να γινει μεχρι και "Σαμουραι",δηλαδη Πρωθυπουργος,εαν η χωρα που μπαινει στο στοχαστρο,ειναι τλειως μα τελειως πολιτικα ρακενδυτη.)

    Ενας εν υπνωσει καμικαζι,ετοιμος-με τα αναλογα "οφελη" βεβαια- να δεθει με "εκρηκτικα" στη μεση και να μπουκαρει οπου να'ναι.
    Διχως να εχει την τυχη του μαρτυρα ασφαλως,αφου σαν ανατιναχθει το εξωτερικο του περιβλημα, απο μεσα,το δευτερο "σωμα" του,απο καμπια θα ξαναγινει "πεταλουδα" και θα πεταξει για αλλα ανθη.
    Και παλι θα προετοιμαστει για καποια επομενη "εκρηξη".

    (ηδη το ειδαμε και το αισθανθηκαμε αυτο. Ηρθε διατεταγμενα μαζι με τον Γερμανο Σημιτη το 94, Προετοιμασε την ισοτιμια Δρχ/Ευρω το 98, εποπτευσε την χρηματιστηριακη πυραμιδα το 99,μετεφερε τον χρυσο της Τ.τ.Ε. το 2000-2001 και κατοπιν τον ξενητευσαν επιβραυευοντας τον για το επιτυχες εργο του,σαν αντιπροεδρο της ΕΚΤ. Πηρε την προαγγωγη του, τις ανασες του και τις εντολες του και σημερα,στο πληρωμα του χρονου, κατεφτασε ετοιμος για νεες υπηρεσιες)

    Το καλο με δ'αυτους δηλαδη ειναι οτι εχουν παραπανω απο μια χρησεις. Δεν ειναι "Παναγοπουλακια" (για οσους εχουν υπηρετησει στο Ναυτικο)

    Αυτος,μαλιστα. Ειναι ενας ΧΡΗΣΙΜΟΣ "ανθρωπος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Τακη
    ΠΟΤΕ δεν αποκαλεσα κανενα ανοητο η κατι παρομοιο, επειδη δεν ασπαζεται την αποψη μου.
    Αυτο θα εκανε ανοητο ΠΡΩΤΑ εμενα.
    Οπως ειπα λεω την γνωμη μου οπως εσυ και ο καθενας μας.
    Και φυσικα καλο ειναι που διαφωνουμε φιλε, αν συμφωνουσαμε θα ειμασταν η οργανωση η ΚΚΕ, μια στανη δηλαδη με αρχιτσοπανη το steven..

    Και επειδη ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ειμαστε οργανωση (φτου φτου) και μαλλον δεν ειμαστε ΚΚΕ να διεκδικουμε μισθους 1500 ευρω καθαρα για το λαο, αλλα στις δικες μας δουλειες να ακολουθουμε τις 'συμβασεις' των 600-800 ευρω, μαλλον καλα παμε.

    Αλλιως να το κανουμε αλλα Παπαρηγα που μολις την ρωτησαν γιατι παει το παιδι της στο ιμπεριαλιστικο Αμερικανικο κολλεγιο, εκεινη παρεγηξημενη σηκωθηκε και εφυγε μιλωντας για βρωμικο πολεμο!!!

    Η αλλα Βενιζελου που 'αρρωστησε' tres sic!! την κρισιμη μερα και ως σωστος πολιτικος εισηχθη σε ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ μιας και σε δημοσια ουτε για αλλαγη γαζας δεν πατας πλεον.

    Απλα θεωρω αντιδραση το να ΚΑΝΕΙΣ κατι, και φυσικα οσο και αν μπορεις για οτι σε ενοχλει.
    Το να παω π.χ στο συνταγμα για μενα ειναι καραγκιοζιλικι οχι αντιδραση.

    Θες να αντιδρασεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κυριε?

    ΟΚ. ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ. ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ χωρις ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ κλπ καταγκιοζηδες.
    Μπορεις να το κανεις αυτο να τους φυγουν τα τσισα κανονικα ολονων? Ελληνων και ξενων?

    Αλλιως διαμαρτυριες που την μια μερα καιγεται το συμπαν και την αλλη μερα ειναι σαν να μην εγιεν τιποτε sorry αλλα ειναι MY ASS.

    Tωρα για τα μελλουμενα δεν ειναι θεμα σιγουριας, ειναι θεμα ΚΑΘΑΡΑ ενναλακτικων και δυναμικης της αεκ-ελλαδας.

    Τι ενναλακτικες εχει η Ελλαδα? Να παει στη δραχμη? Με τι βιομηχανια και με τι παραγωγη?
    Με τι εμπορικο ισοζυγιο?
    Αντε και πηγες. ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ θα αγορασεις πρωτη υλη και πως θα τη πληρωσεις?

    Τι αλλη εναλλακτικη εχει? Να συνεχισει να δανειζεται ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ.

    Τι μπορει να κερδισει απο αυτο?

    Τιποτε απολυτως.

    Μπορει ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ την ασυνενοησια των Γαλλο-Γερμαναραδων που απο μπρος ειναι αγκαλιτσες και απο πισω ΣΙΧΑΙΝΩΝΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.., και τις απιστευτες τρυπες που εχει το συστημα.

    Γιατι ειναι τρυπα για παραδειγμα οι εμπορικες συμφωνιες με 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ για τις εισαγωγες, οταν οι ιδιοι ενεργουν απο την αλλη ΣΑΝ ΕΝΑΣ για να σε δανεισουν να αγορασεις...

    Αυτο (εχω ξαναπει) χρειζεται ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.

    Τωρα για την ΑΕΚ:

    Εχω πει οτι η ΑΕΚ οπως την ξεραμε εχει ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

    ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ και οποιος δεν το βλεπει κακο του κεφαλιου του.

    Με τη σημερινη οικονομικη κατασταση, τα 100 που χρωσταει απλα ΔΕΝ προκειται ποτε να βρεθουτν.

    Αγωνιστικα εχεις ταριφα 3 γκολ σε καθε ματς και οπου ναναι αρχισουν οι προσφυγες..

    Αλλα ακομη και αυτες να μη γινουν, απο τη στιγμη που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ παρα μονο εξοδα ειναι θεμα χρονου, ο οποιος ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΗΔΗ.

    Και τη χρονια να βγαλεις τα γεροντια τα παρατανε φετος, οι δανεικει φευγουν, και τα συμβολαια ληγουν.

    Δελλας, Λυμπε, φραπες, φουλης τελειωσαν
    Μπελεκ, καλα, μπερνς, καρλος, κωστακης, βαργκας, μακος και κανα 2-3 ακομη ειτε ληγουν τα συμβολαια ειτε τελειωνει ο δανεισμος.

    Οποτε θες μια ενδεκαδα και αλλη μια. Απο που θα τη βρεις?

    Ουτε europa δεν θα παιξεις του χρονου, ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ..

    Ακομη και τα φραγκα να βρεθουν, ΔΥΣΚΟΛΑ θα ξανασηκωσεις κεφαλι.
    Γιατι η ΣΑΠΙΛΑ ειναι τοσο βαθια που πρεπει να παει πολυ βαθια το μαχαιρι και δυστηχως δεν το βλεπω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O Silvio Gressel, htan anti-Marxisths.

    http://www.utopie.it/pubblicazioni/gesell.htm

    edw to biblio sto opoio vasisthke to peirama tou Dhmarxou.

    How was it that the Marxian theory of capital succeeded in ousting that of Proudhon and in giving sovereign sway to cornmunistic socialism ? How is it that Marx and his theory are spoken of by every newspaper in the world ? Some have suggested as a reason the hopelessness, and the corresponding harmlessness, of the Marxian doctrine. "No capitalist is afraid of his theory, just as no capitalist is afraid of the Christian doctrine; it is therefore positively an advantage to capital to have Marx and Christ discussed as widely as possible, for Marx can never damage capital. But beware of Proudhon; better keep him out of sight and hearing! He is a dangerous fellow since there is no denying the truth of his contention that if the workers were allowed to remain at work without hindrance, disturbance or interruption, capital would soon be choked by an over-supply of capital (not to be confused with an over-production of goods). Proudhon's suggestion for attacking capital is a dangerous one, since it can be put into practice forth-with. The Marxian programme speaks of the tremendous productive capacity of the present-day trained worker equipped with modem machinery and tools, but Marx cannot put this tremendous productive capacity to use, whereas in the hands of Proudhon it becomes a deadly weapon against capital. Therefore talk away, harp on Marx, so that Proudhon may be forgotten."

    Ena apospasma pou deixnei poso hli8ioi einai oi Marxistes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. DIMI ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ.
    ΑΠΛΑ ΛΟΓΩ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΤΗΒΕΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.
    ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣ.
    ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΕΡΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ.
    ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα
    Καλό το σχέδιο,μη εφαρμόσιμο όμως στην εποχή μας.
    Και τότε που έγινε οριακά πάλι ήταν.
    Γιατί αυτοί όλοι που κινούν τα νήματα έχουν και το μαχαίρι αλλά και το καρπούζι στα χέρια τους.
    Σαν χώρα πάντως εάν είχαμε μια στοιχειώδη βιομηχανία και μια καλή αγροτική παραγωγή δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να είχαμε όποιο νόμισμα θέλαμε και να τυπώναμε όσα θέλαμε. Τώρα όμως κλάφτα Χαράλαμπε.

    Τι πράγμα είναι και αυτό ρε παιδί μου,τόσο καιρό που είχαμε κανονική κυβέρνηση με κανονικό υπουργό δικαιοσύνης τον Μάκη όχι μόνο δεν τον πιάσανε αλλά τον αφήσανε να φύγει κιόλας.!
    Και να τέσσερις μέρες με παραιτημένη την κυβέρνηση χωρίς πολιτική εξουσία δηλαδή και τσουπ,ξανά στην φάκα ο Μάκης.! Ρε πούστη μου, μόνο έτσι λειτουργεί κανονικά όπως πρέπει η δικαιοσύνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τάκη όπως σου πα λέω τη γνώμη μου. Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι απλα. Κοιτάζω και λέω για την ΑΕΚ γιατι είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας.
    Όπως λοιπόν στην ΑΕΚ κάποια πράγματα προαποφασισμενα καταλγστευθηκαν και έχεις φτάσει στο point of no return έτσι και στην Ελλάδα.
    Απλα η Ελλάδα για μένα δεν έχει επιστροφή πλεον αλλΑ έξυπνη διαχείρηση. Θες τουλάχιστον μια γενιά δηλαδή 30 χρονια και για να αρχίσεις να ξανά στην εις παραγωγική διαδικασία που θα αποφέρει εθνικό πλούτο, δηλαδή υποδομές Γεωργία κτηνοτροφία και μικρές βιομηχανίες.
    Άκουγα ότι αρχεσ δεκαετία του 80 εξαγαμε το 20% σε κρέας στη γερμανική αγορά, μετα ήρθε η πράσινη λαίλαπα αυτός ο καρκίνος της Ελλάδας και γέμισε επιδοτήσεις άπαντες καταστρατηγωντας συνήδησεις και ότι ήθος υπηρχε.
    Εργοστάσια έκλεισαν για να επιβιώνουν οι κλαδικές και οι κομματάρχες, izola, κολουμπια πατρική Nissan τόκο κλπ κλπ τα κλείσαμε και γεμίσαμε Mercedes Armani κλπ
    Πως θες να έπιβιωσεις όταν έχεις μάθει μόνο να ξοδεύεις χωρίς να παραγεις;
    Βλέπεις να αλλάζει κάτι σε μια δεκαετία στη κατάσταση που είμαστε και αν ναι πως και γιατι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακομα ενας φιλος την κανει με ελαφρα πηδαματακια.Φευγει κι ο Τζιμης για Καναδα οικογενειακως αφου εκλεισε το μαγαζι του.Το κακο ειναι οτι αργει ο τελευταιος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπορω να απαντησω-ΚΑΙ- εγω;
    Σωστα λες "ΜΑΘΑΜΕ" να μη παραγουμε. Για την ακριβεια "ξεμαθαμε να παραγουμε" Που σημαινει-ετσι δειχνει και το προ μερικων δεκαετιων παραγωγικο παρελθον μας- οτι κανεις δεν παραταει απο μονος του την-οποια-παραγωγη και αρα αυτονομια του, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΛΟ ΤΟΝ "ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ",ταζοντας του μεσω επιδοτησεων,υπουλου δανεισμου κλπ την "εξυπνη" χαλαρη ζωη του μεταπρατη,παρα την "δυσκολη" ζωη του παραγωγου.

    Αυτο αφορα ολοκληρη την παραγωγικη ραχοκοκαλια. Καθετος ηταν ο πονηρος εκφυλισμος. Απο πανω εως κατω.
    Δεν υπαρχουν λαοι λιγοτερο η περισσοτερο εργατικοι.
    Και κυριως, οι λαοι ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ στην μια η την αλλη συμπεριφορα. Κανεις δεν γεννιεται "τεμπελης" η "δουλευταρας".

    Τα τελευταια 30 και πλεον χρονια -ΚΑΙ εδω μιλαμε για την βρωμερη,εσκεμενη,φυτεμενη και με προσχεδιο σε εφαρμογη, μεταπολιτευση-ηταν μια προετοιμασια,μια εντατικη αποχαυνωση και ερημωση,που λειτουργησε σαν προθαλαμος για το κολαστηριο που ζουμε σημερα.

    Ο γενικος και καθε ειδους αφελληνισμος-απο την κουλη "παιδεια" εως τα Goodys και απο την εσκεμενη ακατασχετη λαθρομεταναστευση εως τα "Big Brother",ολα ηταν -και ειναι- μερος ενος καλοσχεδιασμενου πλανου.

    Και για να μη νομισει κανεις οτι εχουμε το προνομιο της αποκλειστικης αντιμετωπησης,αυτο συνεβει και συμβαινει σε ολες- η δυνατον -τις χωρες- οπου σκοπος ειναι τα "κελυφη" των κρατων-εθνων να σπανε με τους πολεμους και να μενουν "ανοιχτα" με την εισδοχη σε αυτα ομοειδων συνηθειων,προτυπων,συμπεριφορων κλπ. που σκοπο εχουν την πανομοιωτυπη χαλαρωση,την τυποποιημενη φοβικη συμπεριφορα των μαζων και αρα τον πιο ευκολο ελεγχο τους.
    Γνωστα αυτα.

    Εδω,σε εμας-αλλα και σε μερικες αλλες καπως δυστροπες χωρες,οπως η Σερβια πχ- υπαρχουν μερικες "ειδικες" συνθηκες οπου επιβαλουν και διαφορετικη συνταγη απο τα αφεντικα προκειμενου να πετυχει η παραδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τελος παντων. Η κουβεντα δεν πηγε αλλου,οπως μπορει να υποθεσει καποιος. Στο θεμα μας ειμαστε.
    Ενα απο τα κυριοτερα εμποδια παραδοσης του λαου στις ορεξεις των νεοταξιτων,ειναι ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗ,ΚΑΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ. Τα οποια ειναι αποτοκα της ιδιεταιρης σχεσης που εχει ο εδω κατοικος με αυτο που λογιζει σαν πατριδα του.

    Και αυτο το τελευταιο,ειναι διαιτερα ριζωμενο. Καλως η κακως για καποιους αλλα ετσι ειναι.
    Και αυτη η "εμμονη" του Ελληνα να αισθανεται οτι οχι μονο ζει και εργαζεται στον συγκεκριμενο τοπο,αλλα εχει σχεσεις ΑΙΜΑΤΟΣ με αυτον,ειναι ενα "προβλημα" για τους γκλομπαλιστες.

    Αρα πολυ "σωστα", ξεκινησαν με την αποκοπη του εδω ιθαγενη με την γη του. Το κοψιμο του ομφαλιου λωρου που συνδεει επι γενεες τους εδω ανθρωπους με την συγκεκριμενη γη.
    "Φυγε απο αυτην και αραξε".
    (Μεγαλη η συμβολη σε αυτο, του μεγαλου "Εθναρχη", του τρισαθλοιου φρυδια, που ερημωσε με ρυθμο πολυβολου την επαρχια και εσπρωξε με αντιπαροχη τον ανθρωπο της επαρχιας ,στην πρωτευουσα-ποντικουπολη)

    Κατοπιν "ανοιξαν" τα συνορα και αισιως διαβιουμε αρμονικα με περιπου 3 εκ. λαθρομεταναστες Α' ποιοτητας.
    Ταυτοχρονα με την καθοδο των "μυριων", γινοταν και το ξεχαρβαλωμα καθε παραγωγικης μοναδας που τολμουσε να ορθωνει τα φουγαρα της, και καθε αγροτικης εντατικης παραγωγης που τολμουσε να αμφιβαλει για την ποιοτητα των σκορδων Αιγυπτου,η τα φυστικια Κινας.

    Τι εμεινε; Ενα κρατικος μηχανισμος γιγαντας. Ενας αντιπαραγωγικος στο συνολο του δημοσιος ελεφαντας,οπου εκει μεσα στριμωχνωνται εδω και δεκαετιες περι το 1 εκ. υπαλληλοι θελοντας να ξεδιψασουν απο τον κρατικο κρουνο, οι οποιοι ξεπουλησαν και την αξιοπρεπεια αλλα και τις πιθανοητες για ενα καλυτερο ατομικο μελλον,προκειμενου να λαβουν τα 30 αργυρια το μηνα.

    Και ειναι Ο ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΙΡΑΧΤΟΣ τομεας καθως θα εχετε διαπιστωσει.Ακομα και τωρα. Παρ'ολες τις παραμυθενιες απολυσεις και τους εκφοβισμους για "στρατιες εξοδου". Τα παντα διαλυθηκαν. Τα παντα καταστραφηκαν,αλλα το τοτεμ του δημοσιου αντεχει.
    Και αντεχει,γιατι ειναι "χρησιμο",αφου εκει προστρεχουν σε καθε ευκαιρια οι πολιτικαντιδες προκειμενου να λαβουν "εντολη" για διακυβερνηση.
    Δηλαδη την "ανωθεν" εντολη για την ολοκληρωτικη διαλυση.

    Και η καθε τροικα, η καθε κομισιον η αλλη επιτροπεια, στα αρχιδια της ποσους υπαλληλους εχει η θα εχει η χωρα αφου οσοι και να ειναι ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.Τα "αλλα",τα γιγαντοδανεια,θα πληρωνονται κανονικα και με τον νομο. Και αν δεν μπορει να αντεπεξελθει η Ελλαδιτσα,δεν πειραζει. Μπορει να ξαναδανειζεται για να πληρωνει τις δοσεις των περασμενων δανειων.
    Οχι μονο δεν ειναι εμποδιο το δημοσιο,αλλα ειναι η καλυτερη δικαιολογια για επαναλαμβανομενα δανεικα εις το απειρον.
    Ειναι ενας στρατος ψηφοφορων με τα οπλα "παρα ποδα".

    Εκτος και να πιστευει κανεις οτι ο Ρεσλερ και ο Ραιχενμπαχ,εχουν σκοπο να αναταξουν και να αναδιαρθρωσουν τον δημοσιο τομεα γιατι τους εμποδιζει η γραφειοκρατια στα "επενδυτικα" σχεδια.!
    Να κλασουμε τωρα η μετα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οσο για τις λυσεις;
    Απλες,αλλα πολυ δυσκολες.
    Και αυτο,γιατι θελουν αρχιδια.

    Εξοδος απο το τοκογλυφικο εργαλειο που το λενε "νομισμα Ευρω". Με καθε τροπο και οσο πιο συντομα βγεις απο το "καδρο",απο το "πρωτο πλανο",απο το "στοχαστρο" των υαινων,τοσο το καλυτερο.
    Μονομερης μη αναγνωριση των "οφειλομενων" (ειναι ηδη πληρωμενα 10 φορες) σουρσιμο των αλητων στα διεθνη διακστηρια και οργανισμους,οπου υπαρχουν ετοιμες οι φορμουλες τοσο για την δικαιωση της διαγραφης ολοκληρου του χρεους,οσο και για τις περιφημες πολεμικες απωζημιωσεις,που μας "περιμενουν" με ανοιχτες αγκαλες,εφ'οσον εχουν ηδη επιδικαστει.
    Απλα δεν βρισκεται ανθρωπος με παντελονια να παει να παρει τα "μαρουλια" απο τον λοχια Μερκελ.

    Δημιουργια και κυκλοφορια νεου Εθνικου νομισματος,ωστε οι οικονομικη,δημοσιονοομικη αναπτυκιακη πολιτικη να γινεται με ιδια μεσα. Υπαρχει κανεις που προοδευσε με ενα ξενο χερι μεσα στην τσεπη του;

    Και μην ακουω για "πρωτες υλες" και "που θα βρεθουν",γιατι θα βαλω τα γελια.
    Δεν θα ξεκινησουμε με το να παραγουμε πυραυλους,ουτε πυρινικα υποβρυχια.
    Τα συμβατικα υλικα βρισκονται παντου στην καλη μας φυση.
    Και οποιος θελει μια Μερσεντες, η ενα ακομα καινουριοτερο(!) ipad, (προς το παρον)να παει στην Γερμανια, η στην Ιαπωνια να το παρει.
    Η μηπως δεν θα εισαγουν εστω και στο 1/3 της ηδη υπερτιμημενης τιμης τους τα σκουπιδια τους οι "ανεπτυγμενοι";

    Οπως και να εχει,καμια κοινωνια δεν αντιμετωπισε προβλημα επειδη δεν διαθετει το τελευταιο μοντελο κινητου,η γιατι το κουμπι στο καζανακι ειναι δεξια αντι για αριστερα.
    Μαλακιες κουβεντιαζουμε;

    Ποιο ειναι το νουμερο ενα προβλημα,απο την εποχη των σπηλαιων εως και σημερα;Για ποιο λογο ΚΥΡΙΩΣ εργαζεται σαν σκυλι κανεις; Ποιο ειναι το αιτημα δισεκατομυριων ανθρωπων; ΤΟ ΦΑΙ. Η ΤΡΟΦΗ.
    Οταν εχεις χορτασμενο πληθυσμο,μπορεις να κανεις τα παντα.
    Αυτη ειναι η κυρια προυποθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θεωρητικα-αλλα και πρακτικα- σε 6 μηνες απο σημερα,μπορεις να εχεις πληροτητα. Η γη ειναι εδω και περιμενει. Και διαθετει τα παντα.
    Απο αλουμινιο και βωξιτη, εως οπωροκηπευτικα,λαδι κλπ. Η ζωικη παραγωγη επισης,ανατασεται αμεσα.

    Ολα ειναι στα ποδια μας. Ποιο ειναι το προβλημα και δεν παραγονται; ΟΙ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ.
    Μη κοροιδευομαστε μεταξυ μας.

    Επισης το επιστιμονικο δυναμικο της χωρας-εντος και εκτος-ειναι υψηλοτατου επιπεδου.Σε αυτο δεν νομιζω να αμφιβαλει κανεις. Η δημιουργηκοτητα περισσευει. Η τολμη και η ευφυια,ειναι δεδομενες και αποδεδειγμενες στα χρονια. Απλα ολα ειναι φυλακισμενα μεσα σε εντολες.
    Οι βασικοι ποροι ειναι εδω. Οτι χρειαστεις "απ'εξω", υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες.Δεν πας αναγκαστικα στην πουτανα του Βερολινου,ουτε στην γη του Πυρος.
    Και Βαλκανια υπαρχουν και Ρωσσια υπαρχει (ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ)Β. Αφρικη κλπ. Μη σαλταρουμε. Τι "πορους" εχουν δηλαδη οι Κεντροευρωπαιοι της λασπης; Ειναι αυτοι αυταρκεις που αν δεν υπηρχε Νοτος θα ψοφουσαν;

    Κάνεις και τις διακρατικες σου συμφωνιες,για να ισοροπισεις συμφερονται και για να καλυφθεις οσο μπορεις και να τη η Ελλαδα.
    Τι θελει δηλαδη ο κοσμος για να ζησει καλα; Το μουνι της Μπιγιονσε, η την Aple;
    Και μουνια εχουμε και υπολογιστες-πλεον-μπορουμε να φτιαξουμε. Και αυτοκινητα. Και ηλ.συκευες. Και αγρ. μηχανηματα.
    Αμφιβαλει κανεις; Αφοιυ ΗΔΗ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ '60
    Αλλο αν ηρθε ο Αντρεας ο οικονομετρης τεμπελης μετα απο προσκληση του Εθναρχη εκεινη την εποχη και διελυσαν επι σκοπου τα παντα,ωστε αυτος ο τοπος να μη σηκωσει ποτε κεφαλι.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ,ΕΙΝΑΙ ΤΟΛΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για να καταλαβω,φταιει ο κοσμος που στριμωχνοταν στα πολιτικα γραφεια για μια θεση στο δημοσιο? Φταιει ο κοσμος που παρατησε τα χωραφια του για να κατεβει στην Αθηνα για δουλεια,οταν δεν εσπρωχνε πουθενα την παραγωγη του?
    Οταν καποιος μπαινοντας στο Δημοσιο,θα παρει πρωτο μισθο στο χερι 1300ε,και ο αλλος στον ιδιωτικο τομεα θα παρει 750ε και θα του φευγει ο κωλος,τι θα κανει? Οταν ο αγροτης ο νεαρος,βλεπει τον πατερα του στα 60 να ειναι αχ και βαχ καθημερινα,δεν θα παει να κυνηγησει το ονειρο του δημοσιου? Φταιει δηλαδη ο κοσμος που προτιμουσε να χωθει στο δημοσιο η η κωλοκατασταση οπως την ειχαν διαμορφωσει οι κυβερνησεις? Οταν εγω πριν χρονια επιανα στις 6 το πρωι και εφευγα στις 3,4 ακομα και 5 το απογευμα,σκοτωμενος και γαμημενος απο την κουραση,και ο αλλος πηγαινε στις 7 μιση στον δημο,εφευγε στις 2 μιση,και ηταν ατσαλακωτος,και επαιρνε 1100 κι εγω 780,θα καθομουν εγω να το παιξω ΜΑΛΑΚΑΣ και οραματιστης? Σοβαρολογουμε τωρα? Και δεν μπηκα τελικα γιατι δεν ημουν κομματοσκυλο,κατι που το μετανιωσα αργοτερα μεχρι τωρα.Το δεδομενο ηταν το εξης,η δημοσιο και αραζεις η στο εργοστασιο και γαμιεσαι.Επαιζε κατι αλλο και δεν το ξερω? Η γινοσουν ελευθερος επαγγελματιας και παλι ετρεχες...
    Για να ξερουμε και τι λεμε δηλαδη.Αυτα δεν ηταν τα δεδομενα? Υπηρχε ασυδωτος ιδιωτικος τομεας η οχι? 7 στις 10 επιχειρησεις σου γαμαγανε οτι ειχες και δεν ειχες για 750ε.Πουλαγε ο αλλος τα χωραφια του αφου δεν εβγαινε οικονομικα,και γινοταν υπαλληλος καποιου.Η τα αφηνε να ερημωσουν,αφου δεν ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΟΣ να κατσει να κανει τι? Να κοιταει το χωμα αν βγαλει πρασιναδα? Σαμπως ησαν ολοι σπουδαγμενοι η ειχαν καποια ειδικοτητα? Δεν υπαρχουν ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΟΙ.Υπαρχουν και οι αλλοι που εβγαλαν ενα λυκειο,και ειχαν μπροστα τους μονο δυο επιλογες.Φταει κι ο κοσμος,αλλα αναλογα με τις επιλογες που ειχε διαλεγε για αυτον το καλυτερο.Και τις επιλογες δεν τις οριζε ο ιδιος,αλλα αλλοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Χρηστο ΔΕΝ ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα ΑΥΡΙΟ θα σου πω τη γνωμη μου
    @ conpater
    Ακου και τη δικια μου μερια λοιπον σαν ΠΡΩΗΝ υπαλληλος και νυν εδω και 6 χρονια 'επιχηρημαιας'

    Βγαζω π.χ 10.000 ευρω απο μια δουλεια.
    Το 25% θα παει στην εφορια μενουν 7500
    Το 85% των 2500 παει προκαταβολη φορου
    Πανε αλλα 2000 ευρω.
    Στη γραμματεα μου εχω 42% εισφορες δηλαδη θα δωσω αλλα 500 ευρω στο κρατος.

    Ειμαι ΗΔΗ στα 6000!

    Απο αυτα εχω να πλρωσω λογιστηριο (μαγαζι χωρις ΣΩΣΤΟ ΛΟΓΗΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ) δηλαδη αλλα 500 εργατικες εισφορες.

    5500..
    Να σου βαλω και δυο μισθους (σου βαζω το minimum υπαλληλων !!!!!) αλλα 2 χιλιαρικα.

    Ειμαι στα 3500...


    Ενοικια, ρευμα τηλεφωνα ιντερνετ αναλωσιμα κλπ να βαλω 500?

    3000..

    Να βαλω μεταφορικα αποθηκες φορτηγα κλπ η οχι?

    ο επηχηρηματιας λοιπον στα 10 χιλιαρικακια ειναι ΖΗΤΗΜΑ αν θα παρει τα 2000 και αυτα χωρις εκτακτες εισφορες, χαρατσια κλπ...

    Πως το βλεπεις? Καλο?????

    Τα νουμερα ειναι ΠΕΡΑ ΓΙ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑ....

    ΥΓ Προσεχε μιλαω για 10.000 ΚΕΡΔΟΣ οχι τζιρο....

    Αυτη ειναι η επιχηρηματικοτητα στην ελλαδα σημερα...
    Δεν εχωβαλει μεσα 'επιταγες' που το 2011 κανε με ρυθμο...κλασνικοφ ουτε προπληρωμες εμπορευματων , τελωνεια, κλπ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. DIMI,ΠΕΣΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ...Ειναι η δεν ειναι καποια δεδομενα που υπαρχουν και πανω σ`αυτα πρεπει να βαδισεις.Αν ησουν δημοσιος υπαλληλος και επαιρνες,οχι τα 2000 που σου μενουν,αλλα 1500ε μονιμα και ειχες την δυνατοτητα λογω θεσης να βγαζεις και κανα 200αρι ακομα στην ξεφτυλα,ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΕΣ ΡΕ DIMI? Πεσε μου,που εχω αδικο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Προς conpater: Δεν διαφωνουμε πουθενα,αφου δεν λεω κατι διαφορετικο.
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ. ΜΙΜΕΙΤΑΙ.ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.ΑΓΕΤΑΙ. Πως αλλιως να το πουμε;

    Εννοειται οτι οταν βρεθει εγκλωβισμενος θα ΕΞΩΘΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ "ΛΥΣΗ".

    Αυτο του "προσφεραν" οι γενιτσαροι πολιτικαντιδες.
    Του προσφεραν μια ζωη με επιταγη την οποια πληρωνει τωρα το παιδι και το εγγονι του.

    Αρα,πλεον, η όποια ευθυνη του, δεν ειναι σε αυτα που εξωθηθηκε να κανει, ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αντε να πουμε και μερικα ακομη μιας και μαζευτηκα απο ενα ωραιο θεατρο και 2 ποτακια μολις..

    Χρηστο τα πραγματα εχουν αλλαξει.
    π.χ γνωριζεις οτι εχουμε ΑΝΕΝΕΡΓΟΥΣ 3 σταθμους μετρο γιατι ουδεις υπογραφει τη συμβαση με τη siemens για το traffic software των συρμων?

    Μπορει να μην ειναι πρωτη υλη αλλα αν η HP ΔΕΝ σου συντηρει τα συμβολαια softwrare του δημοσιου ΑΥΡΙΟ δεν θα εχεις ρευμα, τηλεφωνο κλπ

    'Πρωτη υλη' πλεον θεωρησε οτιδηποτε χρειαζεται για να συνεχισει να λειτουργει ο τροποσ ζωης μας.
    Απο απλη υπηρεσια,η μνημη η ο δισκος του pc σου σαν ανταλλακτικο μεχρι ΟΛΑ τα εισαγωμενα που εχεις σημερα ΑΚΡΙΒΩΣ επειδη δεν παραγεις... το ψυγειο σου ας πουμε.


    Γι αυτο μιλαω για ΕΞΥΠΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ απο τους δανειστες μας ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ.

    Το οτι μας εφεραν σε αυτο το σημειο δηλαδη να μην εχουμε ενα ελληνο ΨΥΓΕΙΟ ΙΖΟΛΑ ΠΙΤΣΟΣ κλπ ειναι αλλη κουβεντα.. σχετικη μεν αλλα αλλη.

    Για να αναπτυξεις μια υποτυπωδη βιομηχανια δηλαδη να αρχισεις να στρωνεις το εμπορικο σου ισοζυγιο θες προσπαθεια και χρονο ΟΧΙ ΑΠΟΚΟΠΗ.

    ΑΝ κανεις οτι γυριζεις στη δραχμη ΤΗ ΓΑΜΙΣΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

    ΝΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ.

    ΓΙΑΤΙ? ΓΙΑΤΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ εκτος οτι ο πληθωρισμος θα ειναι χειροτερος της κατοχης θα πεσει τρελλη πεινα

    Γιατι οταν εγω θα παω να εισαγω αναγκαστικα κατι για να εξυπηρετησω αναγκες , απο την στιγμη που ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩ ΕΔΩ, Ο ΚΑΘΕ γερμανος γαλλος λιθουανος, που εχει ευρω ΘΑ ΜΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑ.


    Τι θες κυριε? Φυτοφαρμακα? οκ σημερα το ευρω εχει 600 δραχμες αυριο 1000.

    Τι θα κανεις? θα τυπωνεις? Οσο τυπωνεις ΤΟΣΟ θα ξεφτιλιζεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ τον ευατο σου.

    αρα? Προσεκτικη διαχειρηση

    ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ


    ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ, ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ. οχι μονο καλοπεραση

    Ναι στις mercedes αλλα ανταλλαξε τις με αγροτικα προινοντα με τουρισμο ακομη και με ΜΥΑΛΑ που ΣΩΤΣΤΑ λες εχουμε κορυφαια ..

    5000 χρονια εμποροι ειμαστανΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΧΤΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ για να μπορουμε να μιλαμε καπως.

    Αλλαγη νοοτροπιας και ΠΑΙΔΕΙΑ θελουμε.

    Οι αφορισμοι των παντων δεν μας βγαζουν πουθενα.

    Να μαθαινουμε απο τα λαθη μας και να αξιοποιοουμε τα υπερ μας , σιγα σιγα σιγα

    ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Προς conpater. Α, νομιζα οτι μαζι διαφωνουσαμε.
    Αν και αυτο τελευταιο σχολιο σου μπορω φανταζομαι να το απαντησω,μετα τον DIMI.
    Και λεω οτι θα διαλεγα ΟΧΙ. Να πανε να γαμηθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ CONPATER ποιος ειπε οτι διαφωνουμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. και το τι διαλεξα αμφοτεροι φιλοι μου, ειναι προφανες..
    Γιατι? ξερω γω? για τον ιδιο λογο που δεν μουυ αρεσουν οι ξανθιες με πρασινα ματια.

    προτιμω τις μελαχροινες, ειδικα τη κοπελλα μου που λατρευω εδω και χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. DIMI,το ερωτημα δεν ηταν για σενα.Ηταν για ολους αυτους που εχουν αναγαγει σε επιστημη να κατηγορουν τον κοσμο για οσα συμβαινουν.Λες και ο κοσμος αποφασιζει τι αγροτικη πολιτικη θα εχουμε,τι κυβερνηση θα εχουμε,τι σκατα θα φαμε τελος παντων...Δεν φταει ο καθενας που εγινε δημοσιος υπαλληλος,φταινε αυτοι που τον εσπρωχναν προς τα εκει για ποικιλους λογους.Λες και υπηρχε ποτε σοβαρος ιδιωτικος τομεας στην Ελλαδα.Και για να μην πεταχτει κανεις αδικημενος,αναφερομαι στην πλειοψηφια.Λεω ομως για το 80-85% απο αυτους.
    Αυτα τα δεδομενα υπαρχουν Χρηστο,υπηρχαν τουλαχιστον.Πανω σε αυτα θα πορευτει ο κοσμος.Δεν λεω οτι ειναι σωστα,λεω οτι ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΠΡΟΣ DIMI & CONPATER: ΣΟΒΑΡΟΓΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ; Ο ΛΑΟΣ Ή ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ;
    ΣΥΓΝΩΜΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ; ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΝ; ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΟΥΝ; ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΞΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ; ΠΟΙΟΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ;
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΚΟΡΑ ΠΟΥ ΠΗΔΑΕΙ, ΚΙ ΟΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΥΓΟ.
    Ο ΠΗΔΩΝ. ΤΕΡΜΑ. ΕΙΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ.
    ΠΟΙΟΣ ΠΗΔΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ; Η ΚΑΛΠΗ Ή Ο ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ;
    ΑΠΛΑ ΠΡΑΜΑΤΑ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΥΤΣΑΣ ΗΘΕΛΕ Ο ΜΗΔΕΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ.
    ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, ΑΠΛΑ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ ΣΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ. ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ, ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΔ. ΤΙ ΜΠΕΡΔΕΒΕΣΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ : ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ. ΕΤΣΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ. ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. ΚΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Προς DIMI: Επιτρεψε μου,αυτη η "αισθηση" -η οποια για τους περισσοτερους που αναθεματιζουν την δραχμη - οτι "θα ερθει πεινα" και "κατοχη" ειναι περισσοτερο ενα φοβικο συνδρομο φερμενο απο την καταστροφικη εμπειρια της Γερμανικης κατοχης του 40, και απευθυνεται στο.
    Η πραγματικη πεινα, ειναι σημερα εδω παρουσα ΜΕ ΕΥΡΩ.
    Και επελαυνει περιφανη.

    Δεν ειπα "να γυρισουμε στη δραχμη". Ειπα "νεο Εθνικο νομισμα". Δικοι σου κανονες. Δικοι σου οροι στην εσωτερικη αγορα. Ελεγχος κεφαλαιων. Τι μπαινει και τι βγαινει.
    Η ελευθερη διοδος δισεκατομυριων απο μια χωρα σε μια αλλη,ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ βολευει παντα την ΑΛΛΗ,ΕΦ'ΟΣΟΝ ΑΥΤΗ Η "ΑΛΛΗ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΧ. Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΟΥΧΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ.
    Ειμαστε μια τεντα γεματη τρυπες.
    Το "κολπο" του κοινου νομισματος,ειναι μια χρόνια ληστεια.

    Και βεβαια με τον υπερδανεισμο που σου προκαλουν,-460 δισ θα ειναι το χρεος το 2014 ΚΑΛΩΣ ΕΧΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ-δηλαδη αμα το PSI του χοντρου,πιασει το 100% και ΑΜΑ ολα τα μετρα περασουν και αποδοσουν στο μεγιστο.
    Αν δεν πανε και τοσο "καλα" τα πραγματα, το χρεος φτανει και πανω απο τα 500 αμα λαχει. Αυτα δεν ειναι δικα μου,ειναι επισημες εκτιμησεις.
    (βεβαια τιποτα απο τα δυο δεν θα συμβει,αφου η πτωχευση ειναι προ των πυλων και η ειδικη αυτη κυβερνηση του τραπεζιτη,ηρθε,εσυστηθει για αυτον ακριβως τον λογο. Για την διαχειρηση της πτωχευσης)

    Αν παλι περιμενεις να σωθει καπως το πραγμα απο το περιβοητο "πλεονασμα",δηλαδη να ισοσκελισθει το ελειμα και αρα να ξοδευουμε λιγοτερα απο οσο χαλαμε,οπως λενε και οι παπαγαλοι των ΜΜΕ,να πουμε οτι το περιβοητο ελειμα,συμετεχει στο μεγεθος του χρεους ΜΟΝΟΝ ΚΑΤΑ 3%. Το υπολοιπο 97% ειναι τοκοι,πανοτοκια,τοκοχρεωλυσια και οτι βαλει ο νους σου.
    Δηλαδη: Ακομα και το σκατο παξιμαδι να κανουμε. Ακομα και κανενας μισθος να μην πληρωθει για τους επομενους μηνες,και ετσι εξαφανισουμε το ελειμα και παρουσιασουμε πλεονασμα,αυτο θα εχει σαν αντικτυπο σε νουμερα καπου 2 δισ. Τοσο θα ειναι το "κερδος".
    Την χρονια που ερχεται(2011-2012) πρεπει να "σκασουμε" περι τα 60 δισ σε λιξηπροθεσμα ομολογα-εντοκα γραμματια κλπ.
    Αντε λοιπον και με απολυτο περιορισμο δαπανων εξασφαλιζεις 2-3 δισ. ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ;

    Η περιφημη 6η δοση που μας εβγαλε την Παναγια ειναι 8 δισ. Που πανε αυτα; ΟΛΑ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ (2.8 δισ τον τρεχοντα μηνα και αλλα 12.5 δισ τον Δεκεμβρη. Συνολο 15 και κατι. Μα δεν φτανουν. Χρειαζομαστε ΑΚΟΜΑ ΑΛΛΑ 7. Που θα βρεθουν; Δυο τροποι: Η με νεα εντοκα γραμματια 3μηνα, η με νεους φορους.
    Αυτο, θα γινεται εσσαει. Και με ογκουμενα μεγεθη.

    Το να περιμενεις να δεις καλυτερες μερες με το ευρω,ειναι σαν να περιμενεις ελεος απο τον Βλαντ τον Παλουκωτη (κομης Ντρακουλα κατα κοσμον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ισως η διαφορα μας να ειναι μονο εκει: Το ευρω ΔΕΝ ειναι νομισμα. Ειναι τοκογλυφικο εργαλειο.
    Πιθανοτητα να "πεσει πεινα" με αγροτικη παραγωγη σε ενα ευνοημενο περιβαλλον οπως εμεις εδω ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. (τουλαχιστον για να φτιαξεις ψωμι,να κανεις λαδι και να φυτεψεις ντοματες,δεν χρειαζεται καποιος μαλακας Jobs να μας δειξει τα καινοτομα φωτα του)
    Απο εκει ξεκιναμε. (εκτος και αν θεωρουμε "πεινα",την ελειψη σαμπανιας και φουα-γκρα)


    Oσο για το software,το αλλαζεις. Λες και το ηδη καταρτισμενο και εξειδικευμενο Ελληνικο προσωπικο,δεν μπορει να την παρασχει. Σαν πολυ περισπουδαστους δεν τους παιρναμε τους Βησιγοτθους;
    Τα πουστικα copyright και τα αποικιοκρατικα now-how ειναι για τους Ινδιανους του Κολοραντο.
    Τι εχεις; Βαγονια Siemens; Και δεν τα πετας στην θαλασσα,και να φτιαξεις δικα σου να δουλεψουν και τα ναυπηγεια και τα παρεμφερει επαγγελματα.

    Αυτο το κολπακι "σου δινω το προιον μου και τωρα κρεμεσαι απο τα αρχιδια μου με τα ανταλλακτικα και τα περιφεριακα μου" ειναι για τους μαυρους.
    ΞΕΚΙΝΑΣ ΕΣΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΓΑΜΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ.
    Αλλωστε σαν μαυρους αντιμετωπιζουν ολον τον κοσμο.
    Εχει σταματιησει η αποικιοκρατια θαρεις;

    Πολλα μπορουν να ειπωθουν. Ενταξει.
    Ενα ομως ειναι σιγουρο. Τι χρειαζεται; Χρειαζεσαι ανθρωπους ΠΟΥ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΩ. ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ,ΝΑ ΠΡΟΤΑΣΟΥΝ ΙΔΕΕΣ,ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ,ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΖΑΡΙΑ,ΝΑ ΕΛΙΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΟΤΑΝ ΣΒΥΝΟΥΝ ΤΑ ΦΛΑΣ,ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ.
    Μονο ετσι υπαρχει πιθανοτητα να φερει κατι πισω στην πατριδα,εκει στα βαθεια συμβουλια και στα κλειστα κογκλαβια που γυροφερνει.
    Ολα αυτα βεβαια, με την προυποθεση ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΔΟΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩ.ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ,ΤΗΝ ΓΑΜΙΣΕΣ. ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. O κοσμος οταν παει να ψηφισει,δεν διαλεγει Στηβεν.Επιλεγει αναμεσα σε δεδομενες και προκαθορισμενες καταστασεις.Οταν εχει απεναντι του πουληταρια,θα κοιταξει την παρτη του.Οταν εκβιαζεται για την συνταξη η την εργασια του,οταν ειναι ανεργος και το μονο φως που υπαρχει ειναι σε ενα πολιτικο γραφειο,τοτε δεν διαλεγει Στηβεν.Ολοι μεσα μας ειμαστε αριστεροι,αλλα επι του πρακταιου μακρυα απο τον κωλο μας.Η δεν ειναι ετσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Το ποσο και το εαν φταιει ο κοσμος για πολλους μοιαζει με το διλλημα αν το αυγο εκανε την κοτα η το αντιθετο.

    Ο κοσμος-θα το ξαναπω-ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ. ΜΑΘΑΙΝΕΙ.
    Οχι οπως ηξερες,αλλα οπως βρικες" λενε στα χωρια.
    Που σημαινει: ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΧΕΙΣ,ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΠΟΛΙΤΕΣ" ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ.

    Οι απο το 1830 επικυριαρχοι, εκαναν ενα "λαθος". Εσκεμενα βεβαια και η αξια του "λαθους" αυτου φαινεται στις μερες μας. Στα τελευταια 20-30 χρονια.

    Φορτωσαν με δανεια, εσπρωξαν χαρτι (τζαμπα ειναι) και το πεταξαν στη μουρη ενος λαου τον οποιον "ξεχασαν" να εκπαιδευσουν.
    Αν υποθεσουμε οτι υπηρχε, η οτι υπαρχει η ελαχιστη εστω ταση των εξω να μας εξορθολογισουν,να μας φτιαξουν,να μας κανουν κρατος και χωρα της προκοπης,θα επρεπε-λογικα,οπως κανουν και στα δικα τους κρατη-να φερουν μαζι τους και να εγκαταστησουν και το απαραιτητο πολιτικο υπηρεσιακο προσωπικο,το οποιο θα κατσικωνοταν εδω επι χρονια. Επι γενεες.

    Η οποια οικονομικη αναστηλωση δεν μπορει ποτε των ποτων να επιτευχθει απλα εκ του μακρωθεν στελνωντας επιταγες και σακουλες με χρημα.
    Ειναι σαν τον καλομαθημενο ανηψιο που ζει με το τσεκ του θειου απο την Αμερικη.
    Τι κουβεντιαζουμε τωρα;

    Μαζι λοιπον με την χαρτουρα,θα επρεπε-εαν ειχαν λεμε τετοια προθεση- να φερουν και μερικες καραβιες απο τους τεχνοκρατες,αυστηρους και απομακρους γραφιαδες που εχουν και να τους επιβαλουν και εδω.


    Μια-δυο-τρεις-τεσσερις- πεντε γενιες. Οσο χρειαστει.
    Και αυτο να "διδασκεται", να μετεμφυτευεται απο πατερα σε παιδι.
    Αν αυτο γινοταν απο τοτε,τωρα δεν θα μιλαγαμε για τις γνωστες παθογενειες και τα περιφημα νεοελληνικα φαινομενα σηψης. Ουτε για την κομματοκρατια. Ουτε για τον δημοσιουπαλληλικη αντιληψη. Ουτε για την πελατειακη σχεση μεταξυ βουλευτη-ψηφοφορου.
    Ολοι καταλαβαινουμε ποσο μεγαλης σημασιας θα ηταν αυτο.

    Αλλα δεν το επελεξαν. Και σωστα(για τους ιδιους). Επρεπε να δανειζουν οχι μια νοικοκυρεμενη χωρα με διακριτες συμπεριφορες και εναρμονισμενες πλεον σχεσεις,αλλα μια χωρα-κοτετσι. Μια χωρα οπως ηταν οταν επαψαν τα κανονια στο Ναυαρινο.
    Ιδια και απαραλλαχτη μεσα στους αιωνες που θα κυλουσαν.

    Και ας εγιναν τα τσαρουχια see and city. Ας εγινε ο τηλεγραφος internet. Ας εγινε το κλεφτικο burger.
    Η νοοτροπια,η ψυχοσυνθεση, η κοινωνικη συμπεριφορα και το αλισιβερισι, το χερι στον μπεζαχτα,το κρατικο βολεμα και το πολιτικαντικο γλυψιμο,επρεπε να παραμεινουν θεμελειωδεις αρχες,ωστε να μη παψει ποτε αυτος ο μπερδεμενος στα χρονια κατοικος αυτης της πολιτισμικης χοανης της Ανατολικης Μεσσογειου, να συμπεριφερεται ακομα και μετα απο 2 αιωνες σαν να ειναι στο βουνο και να ψαχνει τα κοτετσια.

    Να μη βρει ποτε τον μπουσουλα του. Να δανειζεται ως Ευρωπαιος και να συμπεριφερεται ως Ανατολιτης.

    Υ.Γ Τοσα χρονια ψηφιζε ο γιγαντας λαος λοιπον. Τοσα χρονια "εντολες" εδινε. Και να το καταντημα.
    Ας αφησει λοιπον και μια δοτη κυβερνηση που δεν την εξελεξε αλλα τον εξελεξε,να δουμε τι μπορει να κανει.
    Εστω και για αλλαγη βρε αδερφε. Μπορει να βγει και κατι καλο. Και αν συμβει αυτο,μετα ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ. Θα το φωναζω πρωτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΧΡΗΣΤΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ
    ΕΙΝΑΙ ΓΙΓΑΝΤΑΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ,ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΠΟΣΟ ΕΞΥΠΝΑ ΚΑΙ
    ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ(ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ) ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΔΙ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ
    ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,
    ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ.
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ,
    ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ 'Η ΣΤΟ ΚΑΚΟ ΜΑΤΙ.

    Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΑΚΟΥΣΙΑ,ΕΝΩ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΛΑΟΥ,ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ,ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η
    ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΑΚΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΡΚΗΣ
    ΕΩΣ ΑΞΙΟΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ,ΑΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ,
    ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΜΥΑΛΟΤΡΥΠΙΔΑ
    ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ.
    ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΗ
    ΙΔΕΑ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΛΑ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΩΝ ΘΗΛΥΚΩΝ,ΣΕ ΑΝΟΗΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ
    ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΚΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ
    ΟΥΣΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ
    ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΤΟΥΣ...

    ΡΩΤΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ,ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ.
    ΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ,
    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
    ΑΜΑ ΔΕ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙ ΠΑΣΧΕΙΣ ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ
    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙΣ;
    ΑΜΑ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΟΥ ΠΟΙΟΝ ΝΑ
    ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ;
    ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ.
    ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ.
    ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΝ 'Η ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ
    ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ.
    ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΦΟΒΟΣ.
    ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΥΣΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ
    ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ.
    ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το λιγοτερο που ενδιαφερει,ειναι η περιφημη "Εθνικη κυριαρχια".
    Η οποια δεν υφισταται ουτως η αλλως απο τον Καποδοστρια και δωθε. Απο την γεννηση του κρατους δηλαδη. "Γεννηθηκαμε περιορισμενοι.

    Η ψευδαισθηση της ανεξαρτησιας,ειναι απαραιτητη προκειμενου να συνεχισει να δανειζεται και να επιστρεφει εις το 10πλασιο τους τοκους ο περηφανος λαος. Που την οικονομικη εξαρτηση την αντιλαμβανεται ως "συναλλαγη".

    Και το βασανιστικο ερωτημα-διλλημα το οποιο ειναι ανυπακτο-ειναι : "τι θες; ανεξαρτητος και παμφτωχος, η περιορισμενης ευθυνης και δανεισμενος";
    Για τους προοδευτικους Ευρωλιγουριδες (πετυχιμενη λεξη) ομως το ερωτημα τιθεται αναποδα: "τι θες,"ανεξαρτητος" και δανεισμενος, η υποταγμενος και φτωχος";
    Πραγματικα διχαζει το αδειο κεφαλι του νεοελληνα.

    Πραγματικα ειναι το αιωνιο αλλα και ανυπαρκτο ερωτημα. Ανυπαρκτο γιατι ουτως η αλλως,ειτε χωρις δανεικα,ειτε χωρις αυτα, ΠΑΛΙ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΙΣΑΙ.

    Καποτε,η ελευθερια εξασφαλιζονταν, η ανακτιοταν με μαχες ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ. Και η απαντηση ηταν στο πεδιο της μαχης τρανταχτη και πεντρακαθαρη. Και ηταν ξεκαθαρο ποιος θα ειναι ελευθερος και ποιος οχι. Η "ασπρο", η "μαυρο".

    Τα πραγματα ομως εχουν αλλαξει πολυ απο τοτε.
    Οταν ο αλλος μπορει απο εκει που ειναι,χωρις καν να κουνηθει,να σου πεταξει δυο-τρεις μπομπες και να σε κανει ενα μεγαλο ερημο τοπιο,τοτε,δεν υπαρχει καμια ελευθερια. Απλα ζεις,υπαρχεις,γιατι-ακομα-δεν εχει αποφασιστει κατι τετοιο. Και η ολη ιστορια ειναι να κανεις τα παντα για να αποφυγεις κατι τετοιο.

    Αυτο το "τα παντα" ειναι και το κλειδι της υποθεσης.
    Δηλαδη αν θα πρεπει να συνεχισεις να υπαρχεις με εναν απο τους δυο κατωθι προσφερομενους τροπους. α)εθελοδουλα β)μεσω διαπραγματευσης.
    Κατα βαση,καμια χωρα δεν ειναι πραγματικα ελευθερη,αφου συνεχως ολες ζουν με τον φοβο του αφανισμου.

    Με αυτο σαν δεδομενο,πρεπει να δουμε με ποιους τροπους καποιος "εκπροσωπος" μπορει να εξασφαλιζει -στο μετρο του δυνατου ασφαλως- καλυτερες προυποθεσεις για το κρατος που εκπροσωπει.(και με κυριο προαπαιτουμενο οτι ο "εκπροσωπος σου" δεν λειτουργει για λογαριασμο αλλης δυναμης. Γιατι τοτε,εισαι καμενο χαρτι)

    Ανθρωποι "κυβερνανε". Ανθρωποι αποφασιζουν.Ανθρωποι κανουν πλανα.(ολα ειναι ενα ανεκδοτο ασφαλως)
    Που σημαινει οτι ειναι ατελη οντα και με παντελη αγνοια για το αυριο. Το οποιο προσπαθουν να προδικασουν. Τι θελω να πω;
    Μεγαλης σημασιας ειναι το ΤΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΒΛΕΨΕΙΣ,ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΕΚΕΙ,ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ "ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ".

    Κατι γεροξεκουτιδες,κατι κομπλεξικοι,κατι κακογαμημενοι,κατι κακομουτσουνοι,κατι "Καλιγουλες" ειναι ολοι τους.
    Και μια χαρα "δουλευονται" και μια χαρα "τουμπαρονται".

    Αν ομως δεν εισαι "εκπροσωπος κρατους" αλλα εκπροσωπος της παρτης σου, Η ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ,ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ,τοτε ευλογο ειναι οτι δεν προκειτε ποτε να προκυψει καποιο καλο αποτελεσμα για τον λαο που περιμενει πισω με αδημονια τον "μεγαλο πολιτικο", ο οποιος δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα φιλοτομαρο ανθρωπακι.

    Βεβαια εδω μπαινει το ερωτημα: υπαρχει περιπτωση να μην εισαι "δικος τους" και να φτασεις μεχρις εκει;
    Μπορει ενας αντινεοταξιτης να προκαμει να φτασει να συμβουλευεται μαζι τους στα φρουρουμενα κτηρια,διχως προηγουμενως να μη τον εχουν στειλει στο χαντακι,με καποιο "ατυχημα";
    Μεγαλο θεμα και αυτο. Το κουβεντιαζουμε μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Προς Τακη: Συμφωνω απολυτα μαζι σου. Ολα ειναι θεμα διοχετευσης και διαχειρησης του φοβου.

    Απο την εποχη των σπηλαιων εως σημερα.
    Στην αρχη,τους φοβους τους εθετε η φυση. Μπορουσε να μεινει μερες ολοκληρες κλεισμενος ο ανθρωπος,με τον φοβο καποιου κεραυνου.
    Με την παροδο των χρονων και την εξοδο απο την σπηλια,εγινε αντιληπτη η δυναμη του φοβου.
    Τον φοβο τον θετει πλεον ο ενας στον αλλον.
    Μια ομαδα ανθρωπων στην αλλη.
    Ετσι παει το εργο τα τελευταια 2-3 χιλιαδες χρονια.
    Και με συνεχως πιο "εκλεπτυσμενους" τροπους. Με συνεχως νεες φοβικες ανακαλυψεις.
    (Ηταν αναμενομενο,μετα απο τοση προπονηση να εξελιξει το "αθλημα")
    Εχει φτασει στα ορια του.Εχει αναχθει σε πραγματικη επιστημη.
    Οσο πιο υποδοριος ειναι,τοσο καλυτερα αποτελεσματα εχει.

    Οπως και να εχει,απευθυνεται παντα,στο μικρο εκεινο σημειο του εγκεφαλου,στον υποθαλαμο, που πραγματικα κυβερνα.
    Στην βαση της υπαρξης.
    Η εγκαιρη αναγνωριση -απο μερους του υποβαλομενου- του πραγματικου φοβου απο τον ψευτικο,τον φερομενο ως φοβο,ειναι το κλειδι της ελευθεριας.

    Και οι μαζικη φοβια εχει καλυτερα αποτελεσματα. Η ατομικη,δεν φτουραει.
    Η ατομικη υποβολη στον φοβο δεν εχει αποτελεσμα γιατι -οπως ολα τα οντα- ο ανθρωπος δεν φοβαται τον ατομικο χαμο αλλα τον χαμο του ειδους του. Τις "ρατσας" του

    Εδω μπορουμε να δουμε και το γιατι καποιοι ανθρωποι κανουν εξαιρετικα πραγματα,επικινδυνα,παρ'ολο που ξερουν οτι θα χαθουν.
    Και κανουν μια "ηρωικη πραξη" παρ'ολο που γνωριζουν την καταληξη.
    Ειναι η διαφορα αναμεσα στον φοβισμενο και αυτον που εχει υπερνικησει τον φοβο.
    Δεν πρατουν οτι πρατουν για την ατομικη επιβιωση-αφου αυτη ειναι σχεδον δεδομενα χαμενη μετα απο καποια ριψοκινδυνη πραξη-αλλα για την επιβιωση των υπολοιπων.

    Και πηγαινουν κοντρα στις "διαταγες" του υποθαλαμου,κοντρα στην φυση, που λεει: "επιβιωση και αναπαραγωγη".

    Και η πεποιθηση τους οτι αυτη η κατανικηση του φοβου, θα λειτουργισει παραδειγματικα και για τους υπολοιπους,δειχνοντας τον "δρομο".

    Αλλα που...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μας αφησε και ο "μπουγκα-μπουγκα" Συλβιο.
    Εγινε το χατηρι του λαου και νικησε. Εις μιαν ετι φοραν.
    "Νικησε"; Για να δουμε:
    "να φυγει ο "Καλιγουλας" που προσβαλει τις Ιταλιδες και διασυρει τους θεσμους μας". Και εφυγε.
    Και εδω,πανελληνιο αιτημα-το διατρανωνε αλλωστε και ο συμφοιτητης Σαμαρας-ηταν τοσο καιρο "να φυγει ο επικινδυνος χαζος". Εφυγε και αυτος.
    Ξανανικησε και εδω ο λαος.
    Μα πως γινεται μετα απο απανωτες νικες να κατανικιεσαι απο το "συστημα";
    Επιβαλουν-δημοκρατικα παντα-τους γελοιους,τις μαριονετες,τους γραφικους,ωστε να διατρανωθει παντου οτι αυτοι οι αχρηστοι και επικινδυνοι φταινε για το καταντημα.Και ας φερομεν τους "ειδικους". Τους μαστορους δια την επισκευην της ζημιας.
    Επιτελους! Οριστε και μια φορα που αυτοι που πρεπει ειναι εκει που ειναι και θα μας απαλλαξουν απο τα δεινα και θα μας βγαλουν απο τον κακοτραχαλο δρομο.
    Και μαλιστα ΧΩΡΙΣ εκλογες. Σαν η μοναδικη διαφαινομενη λυση.

    "οχι μονο δεν θα επιβληθει με το ζορι μια κατασταση,αλλα ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΠΙΖΗΤΗΣΟΥΝ"
    Μεγας εισαι (μονοφθαλμε) Κυριε και θαυμαστα τα εργα σου.

    Οικονομολογος και διπλα,στην Ιταλια. Οπως και εδω.
    Αντε σιγα-σιγα να παραδιδουμε τις εξουσιες στους ειδημονες. Ασχετα με το αν ειναι παντελως ασχετοι και εκεινοι και εχουν απλα αγορασμενα πτυχια,και "μιλημενους" τιτλους σπουδων.
    (Ενας πληρως υποταγμενος,ολοκληρωτικα δοσμενος και εξαρτημενος ανθρωπος,αξιζει οσο ενα τσουβαλι πτυχια.)

    Τι προκειται να γινουν τα εθνη-κρατη; Εταιρειες.
    Οπως λειτουργει μια εταιρια,θα δουλευει και ενα κρατος,το οποιο καλο ειναι να παψει να αναφερται ως τετοιο,αφου κρατος σημαινει "κρατω". Δηλαδη "αρχω".
    Το μονο που κρατουν οι λαοι,ειναι τα παπαρια τους.

    Προεδρος-Δ.Σ- υπαλληλοι. Και τελος.
    Αρα, "περιφερειες". Καντονια. Υποδιοικητικα κεντρα.Θυγατρικες. Πεστε το οπως θελετε. Δεν αλλαζει κατι.
    Επιτελους -οπως οι αλλοι ετσι και εμεις-θα γινουμε ενας μεγαλος ουρανοξυστης,που θα ξυνει τα αρχιδια του Ορου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Προς STEVEN:
    Το μυαλό του κάθε ανθρώπου είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του. Ο κάθε άνθρωπος όμως δεν είναι υπεύθυνος για το μυαλό του. Και μην ξεχνάς οτι η δημοκρατία στηρίζεται στις πλειοψηφίες, ακόμα και με 50,01%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Φαντάζομαι καράβι με φάρμακα ή πετρελαιο να δένει στον πειραια και να λένε στον καπετανιο πριν ξεφορτώσει, οτι θα πληρωθεί σε ένα καινούργιο τοπικό νόμισμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΠΡΟΣ J. PATIKAS: ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΌ ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ. ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΚΑΚΟ ΒΕΒΑΙΑ. " το μυαλό του κάθε άνθρωπου είναι για το τις πράξεις του" , αλλά οι πράξεις του δεν έχουν σχέση με το μυαλό του. Αν μιλάς για τον ΔΧ, οκ. Αν μιλάς για μένα, όχι οκ. Κι απ' ότι γνωρίζω, ούτε για σένα. ΑΦΗΣΕ ΜΕ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Άλλωστε, τι σημαίνει ο "κάθε"; Και μόνο που το είπες, βρήκες την αλήθεια κι αυτή σε σοκάρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μπορούν να γίνουν δυο συζητήσεις. Η μια για το πως φτάσαμε ως εδω και η άλλη για το τι κάνουμε εδώ που φτάσαμε. Χρήσιμη η πρώτη αλλά αυτη που επείγει είναι η δεύτερη! Γνωμη μου είναι οτι αναγκαστικά θα πάμε σε μείωση μισθών και στον ιδ.τομέα. Για τον δημόσιο δεν αρκούν οι μειώσεις μισθών, θα χρειαστούν απολύσεις καμια 300αρα χιλ. υπαλλήλων. Θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον όσα παράγουμε. Μια κοινωνία αν θέλει να είναι βιώσιμη θα πρέπει να εξάγει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ οσα εισάγει και αυτό σημαίνει αναποφευκτα και εξαγωγή ανθρώπινου δυναμικού. Διαφορετικά είναι αναπόφευκτη η καταχρέωση της και η πολιτικοστρατιωτική της εξάρτηση. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν γίνουν όλες οι σωστές και απαραίτητες αλλαγές σε όλα τα επίδεδα της χώρας - κάτι που θεωρώ απίθανο- δεν είναι σίγουρη η επιβίωση της, λόγω μίας πολύ βασικής συνιστώσας : της δημογραφικής ! Δυστυχώς η αρνητική δημογραφική προοπτική της χώρας δεν μπορεί να μην έχει μετα απο 1 ή 2 γενεές και οικονομικές συνέπειες. Που πάς ρε καραμήτρο με μια αγορά 8 ή 9 εκ.? Σε ένα παγκόσμιο περιβάλολλον οπου 10δις ανθρωποι θα επιδιώκουν μανιωδος να καταναλώσουν τόσες πρωτες ύλες, τόση ενέργεια και τόσα αγαθα, όσα οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι!Και το πράγμα γίνεται ακόμα πιο επικινδυνο όταν στη γειτονιά σου υπάρχουν οι Τουρκοι που σε λίγο θα είναι δεκαπλάσιοι ενω θα υπερτερούν και οι Αλβανοι σε λίγο.
    ΥΓ. Πιστεύω οτι ο έλληνας λειτουργούσε πάντα καλύτερα σε παγκόσμιο περιβάλλον, χωρίς εθνικά κράτη (βλ. Βυζάντινή και Οθωμανική Αυτοκρατορία) και ίσως αυτη να είναι η λύση ωστε να μη χαθεί ο ελληνισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Οτι και να κανει κανεις,οσο και να προσπαθει μια χωρα,οση καλη προθεση και να εχει,οσο και να στυφτει ο κοσμος της,οσο και να αναπτυξει ολα τα υπαναπτυκτα μερη της,οσα νουμερα και να πιασει, ΠΟΤΕ-ΠΟΤΕ-ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ,ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΙΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΟΚΑΝΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ.
    Και το κυριοτερο,οταν εσωτερικα εχει μια πεμπτη φαλλαγα 3 οικογενειων,300 ηλιθιων και μερικων κατσικοκλεφτων που τους βαφτηστισαν επιχειρηματιες,μετα απο επιλογη καθαρματων που εκανε και κανει η CIA στις οντισιον της.

    Σε δανειζουν με σκοπο την μονιμη υπερχρεωση. Και θα "κανεις τα παντα" για να πιασεις τα "νουμερα";
    Ποια "παντα"; Αφου τα νουμερα θα σε ξεπερνανε,με το μαγικο κολπο πουλεγεται ΤΟΚΟΣ.Και τοκος αυτου. Και του αυτου τοκος και ο τοκος αυτου.Μεχρι τελικης πτωσεως.

    Ακομα και αν υποθεσουμε οτι κανουμε εναν αριστο εξορθολογισμο εσοδων εξοδων,ειναι τετοια η προβολη του χρεους στο χρονο,ωστε αυτο να αυξανει μαθηματικα και γεωμετρικα στο απειρο.

    Ο μονιμος οικονομικος στραγαλισμος ειναι πολιτικη θεση πλεον. Δεν ειναι ενα "ατυχημα". Δεν ειναι μια λανθασμενη τακτικη. Ειναι αυτοσκοπος.
    Μονη λυση,το σπασιμο των δεσμων με τους τοκογλυφους,με καθε τροπο.

    Μονη λυση, η εκδοση ομολογου 30--40 χρονων και αξιας ενος τρισ. ας πουμε,το οποιο θα εκδοθει με εγγυηση τα πετρελαια και τις λοιπες "υπογειες δυναμεις".
    Ποιος θα πει οχι;
    Ολα αυτα, με την προυποθεση οτι ολη η πεμπτη φαλλαγγα θα ειναι κρεμασμενη και αρα ακινδυνη.
    Που τετοια τυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΠΡΟΣ J. PATIKAS: ΕΛΛΗΝΑΣ; ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΥΠΗΡΞΕ; ΜΕΤΑ ΤΟ 1828 Ή ΠΡΙΝ ΤΟ 1453; Ή ΟΤΑΝ ΓΑΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΑΜΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ; ΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΗ. ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΑΙΑ, ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ. ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΨΗΦΟΥ Ο ΤΙΠΟΤΑΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΙ ΛΟΧΑΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ; ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟ 1967 ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΠΡΟΣ STEVEN : Δε χρειάζεται καμία έρευνα για να συμπεράνω ότι ο λαός που κάποτε οργάνωσε και πραγματοποίησε μια τεράστια για την εποχή εκστρατία και μόλις έφτασε στον τόπο της μάχης ο ένας δεν έβγαινε να πολεμήσει, ο άλλος έλεγε "εγώ φεύγω", ο άλλος τα έπαιρνε στο κρανίο διοτι θεωρούσε τον εαυτό του πιο γενναίο απο τους άλλους, έχει μια έστω μικρή ομοιότητα με το λαο που αφού έδιωξε με τις κλωτσιές την Αμερική της εποχής και είχαν την ευκαιρία να γίνουν παγκόσμια δύναμη της εποχής, πλακώθηκαν μεταξύ τους. Και πες μου πως να μην υποψιαστώ οτι δεν έχουν αυτοί ομοιότητα με τον λαο που μόλις ελευθερώθηκε απο 400χρονια σκλαβιάς, την επόμενη μέρα τσακωθήκαν στη μοιρασιά. Και πόση ομοιότητα δεν έχουν με το λαο που ενώ έχει γίνει πραγματικότητα το όνειρο του "πάλι με χρόνια με καιρούς", στέλνει σε μία νυχτα τον αρχηγό του στο διάολο. Ή μήπως δεν τους έμοιαζαν αυτοί που μόλις τελείωσε ο Β΄Παγκοσμιος πόλεμος και όλη η Ευρώπη αναδιαμορφόνοταν, αυτοί ξεκίναγαν εμφύλιο. Και στο κάτω κάτω είμαστε αυτοί που κληρονομήσαμε τη γή τους, τη γλώσσα τους και τη γραφή τους. Κανένας λαός δεν είναι γνήσιος και καθαρός 100%. Αν όμως ψάχνουμε τον πιο κοντινό λαό τότε υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή