Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Υπόθεση Μουμία Αμπού Τζαμάλ

ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.


Μετά από δικαστικό αγώνα 30 ετών, αποσύρθηκε η ποινή του θανάτου κατά του Αφροαμερικανού ακτιβιστή ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ ο οποίος έχει καταδικαστεί για την δολοφονία αστυνομικού. Ο ίδιος  διακηρύσσει την αθωότητά του. Ο Αμπού Τζαμάλ θα εκτίσει πλέον ποινή ισόβιας φυλάκισης.
Η ποινή ανακοινώθηκε δύο ημέρες πριν από την 30η επέτειο της δολοφονίας του αστυνομικού Ντάνιελ Φόκνερ.

Ο δικαστής εξηγώντας την απόφαση επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αμπού Τζαμάλ δολοφόνησε τον Φόκνερ. Επισήμανε πάντως ότι μετά από τόσα χρόνια λείπουν πλέον οι μάρτυρες του περιστατικού ενώ άλλοι έχουν πεθάνει.
Η απόσυρση της αρχικής καταδίκης είχε και την συμφωνία της οικογένειας του θύματος.
Ο Αμπού Τζαμάλ, 58 ετών σήμερα, ήταν μέλος των Μαύρων Πανθήρων
Καταδικάστηκε εξαρχής σε θάνατο αλλά μετά από σειρά προσφυγών και εφέσεων κατάφερε να καθυστερήσει την εκτέλεση της ποινής. Σε όλο το διάστημα της κράτησής του διακήρυσσε την αθωότητά του και ότι το γεγονός ότι είναι θύμα δικαστικής πλεκτάνης.
Με άρθρα και ραδιοφωνικές εκπομπές έκανε γνωστή την υπόθεσή του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο για την κατάργηση της θανατικής ποινής η οποία ισχύει στην πλειοψηφία των πολιτειών των ΗΠΑ. 

Όταν το 1981 συνελήφθη κατηγορούμενος ότι δολοφόνησε έναν αστυνομικό, ο Μουμία ήταν ένας βραβευμένος αμερικανός δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στην Φιλαδέλφεια. Σήμερα, μετά από 29 χρόνια παραμονής του στην πτέρυγα μελλοθανάτων και έπειτα από συνεχή δικαστικό αγώνα, έχοντας παράλληλα αποτελέσει το σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος για την κατάργηση της θανατικής ποινής, η εσχάτη των ποινών κατά του αφροαμερικανού ακτιβιστή αποσύρθηκε. Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα είχε καλύψει διεξοδικά την ιστορία του αμερικανού δημοσιογράφου.


Το ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για τον Μουμία Αμπού Τζαμάλ, τον άνθρωπο σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος για απονομή δικαιοσύνης και την κατάργηση της θανατικής ποινής. ( Ημερομηνία προβολής: 8-11-2000 )

5 σχόλια:

  1. Αντε και το σαββατο με Ξάνθηηηηη ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα σας.Χαθηκαμε για λιγο,εδω ειμαστε παλι γιατι τα γεγονοτα λαμβανουν χωρα κατα ριπας...
    Στις 12 σας ειχα πει,στις 12 εβγαλε την ανακοινωση το ΔΝΤ και η Λαγκαρντ,πως η Ευρωπη ( Γερμανια ),θα τσονταρει αλλο ενα 20αρι δις γιατι δεν βγαινουν τα νουμερα.Και το κυριοτερο ειναι πως αν δεν βαλει πρωτα τα λεφτα η Μερκελ,δεν βαζουν τιποτα και πανε περιπατο ολα τ`αλλα.Και πρεπει το κουρεμα να ειναι και "κοντρα",γιατι δεν μπαινει dollar στην Ελλας ουτε απο τον Εβρο λαθραια...
    Και ποιος να βαλει χρημα για το psi τωρα ειναι το θεμα.Ισπανια,Ιταλια,Βελγιο,Ιρλανδια ειναι για φουντο.Αυστρια,Σκανδιναβια,Γερμανια εχουν προβλημα με τον κοσμο.Η Αγγλια ακουει ευρω και κοβει ροδα μυρωμενα.Χωρια που και να βρεθουν τα λεφτα,ποιος θα ψηφισει τα "κουρεματα" των μισθων στην βουλη,αφου και με νομοθετικη ρυθμιση να περασει παλι ψηφο θελει.Ταμειο...Το ΔΝΤ,παραγγειλε στην Μερκελ πως ξεκαθαριζει το τοπιο και μπαινει μετα.Το αργοτερο μεχρι την Τριτη,πρεπει να εχουν παρθει αποφασεις,μεσα εξω.Ηρθε ο καιρος να καταλαβει και η Μερκελ,πως ο λακκος που εσκαβε για Ελλαδα και ολον τον νοτο,ειναι ετοιμος να την υποδεχθει με ανοιχτες αγκαλες...Μην εκπλαγειτε αν στο εσωτερικο της χωρας μεσα στο Σαββατο κυριακο ακουστουν μπουμπουνιτα και αστραπες.Οι παραιτησεις ειναι ετοιμες,η τζιφρα λειπει...Να αρχισουν τα νταουλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τηυ κατρακυλα που εχει παρει το ευρω conpater σε λιγο τις εισαγωγες μας θα τις κανουμε σουπα.
    Με 1,35 βαλαμε παραγγελιες στο 1,26 εγιναν αποπληρωμες σημερα.

    7% κατω η δουλεια μιας και οι τιμες πωλησης ειναι fix euro.

    Και ολα αυτα επειδη 5 ΜΑΛΑΚΕΣ δεν μπορουν να αποφασισουν το ΑΝΑΠΟΦΕΚΤΟ.

    Και ο σκουρος απεναντι καθεται και κοιταει, χρονια εκλογων να μειωνωνατι οι εξαγωγες του με το USD στα υψη.

    Ξυπνατε ρεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργης ο Γαρατζέος14 Ιανουαρίου, 2012 09:46

    Τι έγινε βρε παιδιά. Ησυχία έπεσε...σας έλειψαν τα SMS του Ξενιάδη από την ψειρού?
    Στα της ομάδος, από του χρόνου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Β' θα πάμε. ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΑΜΙΔΙ ΚΑΙ ΑΜΕΤΟΧΟΙ... Οπότε δε χρειάζεται να προσπαθεί και ο κομπότης, αφού θα ξανασωθεί στα χαρτιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα.
    Αντε τωρα που ψοφολογανε οι αλλοι δυο,να κανουμε ενα σερι, αρχης γενομενης με το σημερινο ντερμπυ.

    Κασογκι,λεει,απο οτι λενε οι πληροφοριες απο realnews. Ο "επενδυτης" του Βλαχου.
    Ε, ρε πουστη μου. Καλα τα ελεγε ο Steven.
    Αφου η Ελλαδα επιστρεφει σε προηγουμενες δεκαετιες οικονομικα, να μην ακολουθησει και η ΑΕΚ; Αφου την ακολουθει κατα ποδας σε ολα.

    Το επομενο ονομα ισως να ειναι καποιος ξαδερφος του Εσκομπαρ.
    Η μπορει και ο Αλ Πατσινο.
    Απο την δυνατεια "Μιγκ" ισως ακουσουμε καποιο ονομα. Με τον πετρινο στρατο της Κινας να εγγραφεται στα members. Στους "φωτορεπορτερς" που λεει και ο Γιδοπουλος.

    Μπορει καποιος απο τους Σελευκιδες.
    Μπορει και απογονος του Ναβουχοδονοσορ.
    Μπορει και ιερεις της θεας Καλι.
    Μπορει και μακρυνος ξαδερφος του Αμενοφι.
    Μπορει και εγγονος του Τεγκ-Ξιαο-Πιγκ.
    Μπορει και ξωγαμο του Δια.

    Ολα μπορουν να συμβουν. Στην ΑΕΚ και στην Ελλαδα της κατηφιας και του γελωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή