Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ

           Κάθε πρωί σταματώ, πριν μπω στο γραφείο, για τσιγάρα κι εφημερίδα. Μετά τον Φίλαθλο, δεν έχω κάτι σταθερό κι αλλάζω φυλλάδα ανάλογα με τις μέρες συγγραφής κάποιων δημοσιογράφων - βαρόμετρων κατά την γνώμη μου- . Δεν είναι κακό αυτό. Ίσα ίσα που μπερδεύει και τα συστήματα καταγραφής της πελατείας, κάτι το οποίο έχει ήδη αρχίσει και εφαρμόζεται μέσω των αποδείξεων στα σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχει πλήρης καταγραφή του προφίλ του καταναλωτή. Αυτό θα ολοκληρωθεί αύριο με τις πιστωτικές κάρτες ή τις περίφημες φοροκάρτες. Που θα πιάνουν βέβαια κι αυτούς που κάθε τόσο αλλάζουν προϊόντα. Ας μην ξεφεύγουμε όμως.
             Εκεί λοιπόν στο περίπτερο, ρίχνω και μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Για τις αθλητικές μιλάω. Το περίπτερο από το οποίο ψωνίζω, σέβεται τον εαυτό του και δεν κρεμάει πολιτικές εφημερίδες. Κι έχει δίκιο. Ο δεξιός θα πάρει την Αυγή να ενημερωθεί; Ή ο αριστερός θα πάρει φυλλάδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση; Δεν γίνονται αυτά τα πράματα. Το διάβασμα της πολιτικής θέλει κομματόσκυλα. Ο αθλητισμός παραμένει ακόμα ψιλοανεξάρτητος αφού υπάρχουν τα απρόοπτα σε αυτόν αλλά κι ο κάθε δημοσιογράφος το ρεπορτάζ του το παρουσιάζει όπως θέλει. Στην πολιτική εφημερίδα δεν γίνεται να ξεφύγεις από την κεντρική γραμμή.
           Είναι δηλαδή κάτι σαν την οπαδική αθλητική εφημερίδα. Που όμως κι αυτήν την κοιτάω και μετά έχω το χόμπυ να καταγράφω τι αρλούμπα έγραψε πρωτοσέλιδα και να ψάχνω την κυκλοφορία της εκείνη την ημέρα. Έχοντας λοιπόν την καθημερινή μέση κυκλοφορία της οπαδικής εφημερίδας, εύκολα βλέπω πόσοι είναι οι σταθερά τυφλοί και πόσοι έχουν την τάση να μην πιάνονται κότσοι από τα πηχαία γράμματα. Κάτι σαν το σχόλιο του ανώνυμου χθες, που μπέρδεψε επισκεψιμότητες και σχόλια  αφού πλέον ο ρόλος μου στην ΑΕΚ έγινε γνωστός εν τω παρασκηνίω κι οπότε με την συγκεκριμένη συλλογιστική, οι Αεκτζήδες βάσει συλλογικών εντύπων είναι περί τις 5 χιλιάδες, άντε 8 αν κάποιοι παίρνουν γενικά αθλητικά έντυπα ή περί τους 300 ανθρώπους αν αθροίσω τα σχόλια τα καθημερινά του blog 365.
              Να μην μείνουμε όμως σε αυτά. Αν χρειαστεί - μόνο κατόπιν προκλήσεως του φίλου ανώνυμου - θα επανέλθω. Άλλο θέμα έχω. Εκεί στο περίπτερο : Τα πρωτοσέλιδα των ανεξάρτητων εφημερίδων που από κάτι κυκλοφορίες στο ζενίθ, η μία περιμένει την άλλη να κλείσει. Κι αυτά τα πρωτοσέλιδα είναι για να κάνουν καμάκι στους πελάτες. Έχασε η αλογοτροφή; Παίζει πολύ δυνατά ο Αλαφούζος κι ο αγώνας κατεδάφισης της παράγκας. Κέρδισε η δαφνοστεφανωμένη; Ο πρόεδρος τα έκανε πολύσωστά και θάναι καζάνι το γήπεδο αύριο για το διεθνές παιχνίδι. Μην πολυλογούμε. Η πρώτη σελίδα είναι για το καλό του οπαδού και την τσέπη της φυλλάδας και οι μέσα γραμμές - όπου εκεί έχει χαθεί το 50% του αναγνωστικού κοινού - είναι για το καλό της ομάδας όπως το αντιλαμβάνεται ο ρεπόρτερ ( αθλητικοί δημοσιογράφοι ΔΕΝ υπάρχουν ).
                Και διάβαζα σήμερα ( μιλώ για ανεξάρτητες εφημερίδες ): " Α-ΧΑΡΙΣ-ΤΗ ΜΠΑΛΑ. Η ΑΕΚ ΕΠΑΙΞΕ ΜΟΝΟΤΕΡΜΑ ΤΟΝ ΑΡΗ." Πιο δίπλα : " Η ΑΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΑΣΤΕΡΗΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ." Δεν προχωρώ. Καταλαβαίνετε όμως οτι το πολυοπαδικό έντυπο πρέπει να χαϊδέψει αυτιά και η ομαδάρα του δήθεν σκεπτόμενου οπαδού πρέπει πάντα να ήταν αγωνιστικά καλύτερη αλλά χτυπημένη από την μοίρα που φέρνει ατυχίες, γκαντεμιές, κακές διαιτησίες και τα λοιπά της πουτάνας της κοινωνίας. Δηλαδή, ακόμα και στο ανεξάρτητο έντυπο, υπάρχει ένα δισέλιδο ή τρισέλιδο ρεπορτάζ που είναι οπαδικό. Μια σμίκρυνση του οπαδικού κιτρινισμού. Που όμως καθώς πάς στις σελίδες της ομάδας σου, κι αν διαβάσεις πια τα μικρά γράμματα της ουσίας, τι γίνεται; ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ.
                 Εκεί ο συντάκτης θα γράψει μάλλον καλύτερα. Όμως ο συντάκτης θέλει τον μισθό του. Για να τον πάρει αυτόν, υπάρχει κι ο αρχισυντάκτης που βγάζει το πρωτοσέλιδο ή τους τίτλους των μέσα κειμένων. Αλλά εδώ γίνεται η απέραντη πλάκα. Κι αναπαράγω τωρινά.
               "  ΠΕΤΑΞΕ ΤΖΑΜΠΑ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ." - ο τίτλος. Κι ακριβώς από κάτω στο κείμενο :
" Αφού δεν κέρδισε ούτε τον χειρτότερο Άρη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην Αθήνα, τότε να δούμε πότε και ποιά ομάδα θα κερδίσει η ΑΕΚ." Και συνεχίζουν οι στατιστικές, που βγάζουν 16 τελικές εκ των οποίων μόνο πέντε εύστοχες. Η μία ήταν το γκολ, η άλλη η μαλακία του Φούντα και η τρίτη η επέμβαση του τερματοφύλακα του Άρη, που πραγματικά φοβήθηκα για την παράτολμη του ενέργεια να πέσει σε σουτ που ήταν δίπλα του. Και παραδίπλα, σε κολώνα τύπου οκτάστηλου, το ματς καρέ καρέ για όσους βαριούνται να διαβάζουν κείμενα. Έξι καρεδάκια, τα δύο εκ των οποίων ήταν τα γκολ του αγώνα.
                Τέσσερα λοιπόν ήταν τα άκρως επικίνδυνα σημεία του μονοτέρματος κι επειδή είμαι σίγουρος οτι έχετε παίξει τέτοιο ή ακόμα παίζετε, θέλω να μου πείτε πόσες φάσεις συνήθως δημιουργούνται σε αυτό. Σε 90 λεπτά, τέσσερις άστοχες; Έτσι όπως πάνε εδώ στην Ελλάδα, σε λίγο θα μετράνε τελικές και τα βολέ του τερματοφύλακα μπας και βρουν πελάτη με το τουφέκι. Και θα συνεχίσω αύριο με τον Βλάχο και τις δηλώσεις του.
                 Υγ1. Η επιτιθέμενη ΑΕΚ πήρε 5 κάρτες ( η κόκκινη στον Βαλεντίνο χαρίστηκε από την κακή διαιτησία. Θάμασταν 4 και 1 ). Ο αμυνόμενος Άρης πήρε κι αυτός 5 ( οι 2 για καθυστέρηση μετά το ενενηκοστό λεπτό ).  Παράξενη ισορροπία στο μονότερμα.
                  Υγ2. Ειλικρινά, πρώτη φορά είδα στο γήπεδο ( κοντά μου ) τόσα νέα παιδιά, ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΑΜΑΤΟΣ. Κι εγώ ήθελα να πάρουμε το τρίποντο. Μετά όμως θα γινόταν και η κριτική για την αγωνιστική εικόνα. Τα παιδιά γύρω μου μάλλον πίστευαν οτι έβλεπαν μπάσκετ που μπορεί να κερδίσει όταν το οποιοδήποτε χέρι ανοίξει. Υποθέτω ίδιο συναίσθημα θα είχε χθες και η θύρα 4 στηνΤούμπα, που έπρεπε νάχει πιάσει τα τρία της.
            ΚΙ ΟΜΩΣ ΠΑΙΔΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΠΟΡ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤ. ΚΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΤΗΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΟΠΑΔΟΙ. ΕΙΤΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΜΕ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΕΙΤΕ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ.
              Υγ3. Ελπίζω να μιλήσουμε κατά την Τετάρτη για τον Χάρις. Αλλά ΚΑΙ τον Βιντιάδη.
              Υγ4. Αν μπορείς να νοθεύεις το άθλημα που έπαιζες ή παίζεις, την ώρα που το παρακολουθείς, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ. ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ ΠΕΤΑ ΤΗΝ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΙΞΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ, ό,τι μέγεθος και νάχουν. Αυτά σου έδωσε η φύση.

6 σχόλια:

  1. Χαζός ήταν ο Βλάχος να μην αναλάβει φέτος προπονητής; Το καλύτερο άλλοθι ήταν οι πιτσιρικάδες. Αλλά και το να τους βγάζεις κάθε Κυριακή στη σέντρα μετά από κάθε γκέλα, αυτό ξεπερνάει τα όρια. Είναι δυνατόν να τους αποκαλείς ανίκανους κι ότι δεν μπορεί να σηκώσουν το βάρος της φάνελας; Και την Κυριακή δηλαδή τι περιμένεις από αυτούς στο Ηράκλειο; Κι από την άλλη όταν σε ρωτάνε γιατί δεν φύλαξες τον κώλο σου στο 1-0 να απαντάς ότι το 1-0 δεν φέρνει αποτέλεσμα κι ότι ΑΕΚ είσαι, άρα δεν κλείνεσαι; Άρα πρέπει να παίζουν σαν ΑΕΚ οι ανίκανοι... κι όσο για τα 1-0 καμάρωνε τον Πανιώνιο του Ελέ με 3 στα 3 και κορυφή ενώ εσύ θα παλεύεις σε πρωτόγνωρα μονοπάτια...
    P.S. Steven, μετά τον Φίλαθλο ότι και να διαβάσω μελαγχολία και πίκρα μου φέρνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρηστος Χοντζεας18 Σεπτεμβρίου, 2012 00:12

    Προφνως το "ανεξαρτητες"-για τις φυλλαδες- το εννοεις εντος εισαγωγικων.
    Απλα υπαρχει εν καλυτερο κολπο για να βγαζουν κερδος,απο το να υποστηριζουν φανερα μονο ενα κομματι του οπαρδικου κοσμου: Να υποστηριζουν-γλυφουν- ΟΛΟΥΣ οσοι ασχολουνται με τα γηπεδικα. Να μεγαλωσει η πιτα. Μαγκια. Γλυψιμο και στεγνωμα απο πανω ως κατω,παντου. Σημερα στον πρασινο οππαδο,αυριο στον κοκκινο,μετα στον κιτρινο, στον κανελι κοκ.
    Γιατι να αποζητας το ευρω μονο του ΑΕΚτζη η μονο του βαζελου η μονο του γαυρου και να μη τους τα παιρνεις εκ περιτροπης; Σωστο.
    Κατι τεμπελιδες που "δουλευουν" με τα τηλεφωνα, περιμενοντας τις αποκλειστικες "πηγες" να τρεξουν το καργαρο νερο του σοτου και του παραμυθιου.
    Ρε να μη λεει να δουλεψει κανεις σε αυτη τη χωρα. Απορω πως εχουμε ρευμα και νερο στα σπιτια μας.

    Και μιας και εθιξε το θεμα με τον Βλαχο ο serpico, δεν γινεται πλεον να μην ασχοληθει κανεις μαζι του. Οσο "μικρος" επαγγελματικα" αλλα και αχρηστος προπονητικα και να γνωριζαμε εκ των προταιρων οτι ειναι. Προσωπικα,δεν εχω γραψει τιποτα εναντιον του,αφου πλεον,εδω που φτασαμε,λιγη σημασια εχουν τα προπονητικα λαθη. Και αυτο νομιζω οτι ειναι που εκμεταλευεται ο ΒΛαχος. Το οτι ολοι κοιτανε τα "μωρα" και την διοικητικη κατασταση.
    Αρα εχει μια ασυλια που τον περιβαλει. Την οποια δεν σεβεται,καθ'οτι μαλον ειναι παθολογικος μαλακας και προβληματικος χαρακτηρας καθως διαπιστωνουμε,τωρα που τον τρωμε στη μαπα απο τον παγκο.
    Μεινε διπλα σα παιδια ρε μαλακα. Στασου διπλα και "πεσε" μαζι τους. Ποιος θα σου πει τιποτα;
    Ρε το ταραμα. Λες και αναγκαστικε να κατεβασει το βρακι του δημοσια και ΠΡΙΝ ακομα του πουν "τι ειναι αυτο το γαριδακι" εκεινος λεει "φταιει το κρυο".

    Δεν μπορεις να λες την μια "μη πυροβολειτε τα παιδια" και την αλλη στιγμη,δημοσια να μιλας για ανικανοτητα στο σκοραρισμα.
    Δεν μπορεις να ισχυριζεσαι οτι "αυτα τα παιδια κουβαλανε τεραστιες ευθυνες στους ωμμους τους και λαθη αλλων και θα κανουν τα παντα" και απο την αλλη,μετα απο καθε ηττα να λες "οποιος δεν μπορει,να παει σπιτι του...εδω ειναι ΑΕΚ"
    Ρε αντε γαμισου μαλακα Αρκετη-και κατατοπιστικη- υπομονη καναμε 2-3 μηνες τωρα με την παρτυ σου.
    Να που βγηκες και εσυ στον αφρο. Σαλιγγαρε με την χωριστρα.
    Στα αρχιδια μου πραγματικα τα οποια- και ειναι "κηπος" λαθη σου στο κουτσαρισμα. Δεν περιμενα αλλωστε και τιποτα το τρομερο.
    Αλλα τετοια αστοχια δηλωσεων. Τετοια αυτοακυρωση και κυριως μηδενισμο αυτων απο τους οποιους-υποτιθεται- τις Κυριακες περιμενεις να δωσουν οτι εχουν με τον καλυτερο τροπο; Οτι χειροτερο να λεγονται αυτα,με τρια ατυχα αποτελεσματα και μεσο ορο ηλικιας τα 20. Δηλαδη να γαμας ΕΣΥ πρωτος οτι εχει απομεινει σαν ψυχολογικο αποθεμα.

    Οχι μονο δεν καταφερε να φτιαξει ενα συνολο της προκοπης,που να εχει δηλαδη αρχη,μεση,τελος και καποιο συστημα,οχι μονο δεν εχει γνωση του τι ξερει ο καθενας και που παιζει, χρειαζεται σε ενα περιβαλλον με τοσο ιδιαιτερες συνθηκες,αλλα ο μπαστουνομαλακας δεν εχει καταφερει να εδραιωσει,εστω να φυτεψει την απαραιτητη εκεινη ψυχολογια που χρειαζεται σε ενα περιβαλλον με τοσο ιδιαιτερες συνθηκες,οπως αυτο της τωρινης ΑΕΚ.
    Αν μη τι αλλο,οταν χαιδευεις τα αυτια τωρα και σε δυο ωρες απο τωρα τα τραβας και μετα τα ξαναχαιδευεις,σημαινει οτι μαλλον χρειαζεσαι ψυχιατρο. Οτι εχεις προβλημα.
    Δεν μου κανει εντυπωση που χοροπηδαγες με την φανελα του βαζελου τα γκολ κατα της ΑΕΚ,απο την ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ. Μιλαμε για σχιζοφρενεια σε εγκατελειμενο εγκεφαλο.
    Μεγαλος μαλακας. Και μεγαλος ανευθυνουπευθυνος.
    Δηλαδη ενα μηδενικο.
    Ρε κανενας να μη θελει να δουλεψει σε αυτη τη χωρα. Ρε ολοι να την ψαχνουν στο ετοιμο και στο κοροιδιλικι. Ρε κατι βλαχοι. Ρε κατι μπαστουνομαλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣ SERPICO : ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ, ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΙ ΦΙΛΕ; ΔΙΑΒΑΖΕ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΓΙΑ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΕΣ ΕΠΩΝΥΜΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΝΑ 29% ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ. ΠΑΝΤΑ ΔΧ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΙΧ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ : ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ, το ακύρωσε ο Χρήστος με τον καλύτερο τρόπο. ΉΜΟΥΝ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟΣ με το τύφλωμα. ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ για τον ΒΛΑΧΟ, που είναι όνομα και πράμα.
    ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ;
    ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ.
    ΑΠΑΝΤΩ:
    ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΟΙΟΝ ΠΗΡΕ; ΤΟΝ ΒΙΝΤΙΑΔΗ Ή ΤΟΝ ΧΑΡΙΣ,που ήταν και σιγή ψαριού;
    ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΛΛΟΙ.
    ΣΩΘΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΑΓΓΛΟΥΣ; ΝΑΙ ΡΕ. ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΤΖΕΡ ΣΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ.
    ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΑΞΙΘΕΤΡΙΑ.
    ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙΣΤΕ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ. ΚΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΦΑΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ. ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΧΑΠΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΧΑΠΙΑ.
    ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ. ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυκλοφόρησε σήμερα,ο καινούργιος τόμος από το βιβλίο του κυρΜιχάλη...Αφού τα έχωσε στον Δημητρέλο,μας είπε πως ο Χάρις βόλταρε από τα μέρη μας και το παρεάκι βιντεοαδαμιδοβούρου,θέλει να βάλει (υπογείως?)χέρι στο γήπεδο,με την ανοχή του γνήσιου θα έλεγα εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά ο συνονόματος μου ήρθε για να δώσει ή για να φάει...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή