Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η «Θατσεροπoiηση» της Ελλάδας και η Αριστερά

ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΜΟΥ. Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
**********************************************************************************


     Αντίθετα με την επίσημη μυθολογία που υιοθετεί και σχεδόν ολόκληρη η Αριστερά μας, το πρόβλημα δεν είναι το Χρέος ούτε καν η δημοσιονομική κρίση που αποτελούν απλά συμπτώματα μιας βαθιάς διαρθρωτικής κρίσης, η οποία θεμελιώνεται στο εξωστρεφές μοντέλο οικονομικής «ανάπτυξης» που υιοθέτησαν μεταπολεμικά οι ντόπιες και ξένες ελίτ.i Όπως άλλωστε είχα γράψει στη στήλη αυτή από την αρχή της κρίσης, το πραγματικό δίλημμα για τον Ελληνικό λαό δεν είναι χρεοκοπία ή όχι, «το πραγματικό δίλημμα είναι:  χρεοκοπία με βάση τους επαχθείς όρους που μας επιβάλλουν οι ‘εταίροι’ μας, ή χρεοκοπία στην οποία θα επιβάλουμε τους δικούς μας όρους».ii Και η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας από τη στιγμή που έχασε κάθε ίχνος οικονομικής κυριαρχίας με την ανάθεση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της στη Τρόικα με βάση τη δανειακή συνθήκη του Μάη 2010 που επέβαλλε όρους πολύ επαχθέστερους από τους αποικιακούς όρους δανεισμού της χώρας του 1898! Το αν θα ακολουθήσει και τυπική χρεοκοπία, με τη μορφή π.χ. της επαναδιαπραγμάτευσης του Χρέους, είναι επομένως δευτερεύον θέμα για τα λαϊκά στρώματα που καταδικάζονται με την Συνθήκες του Μάαστριχτ, Λισσαβόνας κ.λπ. και το «Μνημόνιο» να πληρώνουν στο διηνεκές πολύ ακριβό τίμημα για την απώλεια κάθε ίχνους οικονομικής κυριαρχίας.
Το τίμημα αυτό είναι η «Θατσεροποίηση» της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με μοχλό τις «4 ελευθερίες» της ΕΕ: δηλαδή την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας που συνοψίζουν το περιεχόμενο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Όλες οι διαρθρωτικές «τομές», που επιβάλλει σήμερα η Τρόικα μέσω της κοινοβουλευτικής Χούντας εκπροσωπώντας τις ντόπιες και ξένες ελίτ, (μέσα σε ένα όργιο παραπληροφόρησης που ίσως δεν έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα και με την βοήθεια όχι μόνο «δημοσιογράφων» εν υπηρεσία αλλά και «πανεπιστημιακών» που μη θέλοντας να χάσουν τα κονδύλια της ΕΕ που χρηματοδοτούν την έρευνά τους, τα συνέδρια κ.λπ. μιλούν για «μονόδρομο»), εκφράζουν αυτές τις «ελευθερίες». Από το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων που δεν έχει καμιά σχέση με πρόοδο, (όπως ισχυρίζεται η Χούντα), αλλά απλά στοχεύει στο άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών σε κάθε ντόπια ή ξένη μεγάλη επιχείρηση, μέχρι την κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων που σκοπεύει στην «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας. Και από το πετσόκομμα των δημοσίων δαπανών και το ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου και το ασφαλιστικό, μέχρι την «αναμόρφωση» του ΕΣΥ, της παιδείας, των συγκοινωνιών κ.λπ. που επίσης απλά στοχεύουν στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας --ήδη τα νοσοκομεία μας έχουν ιδιωτικοποιήσει ουσιαστικά τη νοσηλεία και οι ασθενείς εξαναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβες «αποκλειστικές» για να επιβιώσουν μετεγχειρητικά κ.λπ. στο υποτιθέμενο δωρεάν σύστημα υγείας των χουντικών «σοσια-ληστών». Φυσικά, η «απελευθέρωση» των αγορών εμπορευμάτων έχει επιτευχθεί από καιρό με την Ενιαία Αγορά που έχει φέρει την αποδιάρθρωση της παραγωγής, ενώ η απελευθέρωση της αγοράς κεφαλαίων είναι αυτή που έκανε δυνατή όλη την κερδοσκοπία και τα συνακόλουθα «σπρεντς», με τα οποία εκδηλώθηκε η κρίση ως κρίση χρέους.
Η καταστροφή αυτή κάθε κοινωνικής κατάκτησης που επιβάλλει η Χούντα και η συνακόλουθη πτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων έχουν απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός Κινεζικού τύπου «ανάπτυξης» που θεμελιώνεται στην πάμφθηνη «ελαστικοποιημένη» εργασία, την καταστροφή του περιβάλλοντος (παρά την μαζική εισαγωγή Γερμανικής συνήθως «πράσινης ανάπτυξης» που αχρηστεύει λ.χ. τα κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολύ φθηνότερη ενέργεια χωρίς να προκαλούν αναγκαστικά σημαντική ζημιά στο περιβάλλον) και σε ένα δημόσιο τομέα που θα παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες «Αμερικανικού τύπου»...
Σε αυτήν την συστηματική οικονομική και κοινωνική καταστροφή, χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση για τα κτηνώδη μέτρα που επιβάλλονται στα λαϊκά στρώματα, η απάντηση έπρεπε να είναι αυτή που δίνουν σήμερα οι Βρετανοί φοιτητές: «ό,τι μπορεί να κάνει η Βουλή, το κίνημα μπορεί να ξεκάνει». Όμως, η αντισυστημική Αριστερά (δεν μιλώ για την ρεφορμιστική η οποία, όταν δεν αμφισβητεί το θεσμικό πλαίσιο και ιδιαίτερα την ένταξή μας στην ΕΕ που είναι η βασική αιτία της καταστροφής, ουσιαστικά, δεν ανήκει καν στην Αριστερά) δεν κατάφερε ποτέ να προβάλλει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την συστημική κρίση που θα κινητοποιούσε τα λαϊκά στρώματα και θα δημιουργούσε εξεγερσιακές συνθήκες, ανάλογες με αυτές που έχουν ξεσπάσει σήμερα ενάντια σε παρόμοιες κοινοβουλευτικές Χούντες με τη δική μας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αναπόφευκτα, η Αριστερά μας θα πληρώσει πρώτη την μη ανατροπή της διαδικασίας αυτής, με την ουσιαστική εξαφάνισή της, όπως ήδη έγινε σε κάθε χώρα που έχει Θατσεροποιηθεί, από τη Βρετανία και τις Σκανδιναβικές χώρες μέχρι την Ιταλία...
http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/
i Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ (Γόρδιος, Νοέμβρης 2010) κεφ 1-4
ii Βλ. “Το πραγματικό δίλημμα για τον Ελληνικό λαό”, “Ε”, 24/4/2010.

4 σχόλια:

  1. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΜΑΖΙΚΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ - ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ - ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΤΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝ ΠΑΜΕ!!!!!!!!! ΕΙΤΕ ΤΙ ΘΕΟΥΝ ΕΙΤΕ ΔΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ, ΝΑ ΞΕΚΑΝΕΙ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργης ο Γαρατζέος02 Μαρτίου, 2011 01:41

    Την ημέρα που ο τσίπρας, προ των εκλογών, βγήκε και δήλωσε ότι θα προσλαμβάνονται 100.000 άτομα ετησίως στο δημόσιο, κατάλαβα οριστικά ότι το ιδεολογικό ποτήρι τους ήταν άδειο. Μιλάμε δεν έχει μείνει ούτε σταγόνα.
    Ανδρέας Γεωργίου Παπανδρέου, ο εκμηδενιστής της αριστεράς...

    Καλό άρθρο, θα ήθελα να διαβάσω και άλλα του φωτόπουλου για να διαμορφώσω πλήρη γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρεθηκε η Λυση για να υπογραψει ο Μπλανκο!
    Οπως και ολοι οσοι στο μελλον ερθουν στηνε θεση του.
    Και η εταιρεια μας θα αποκομισει τα μεγιστα απο αυτο
    Δειτε:

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη (η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Psychological Science»), όταν ο ανθρώπινος οργανισμός αναγκάζεται να ελέγξει την... φούσκα του, ταυτόχρονα ελέγχει καλύτερα όλες τις λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής σκέψης. Επιπλέον, την ώρα που συγκρατεί την... ανάγκη του, ταυτόχρονα συγκρατεί με μεγαλύτερη επιτυχία και τις όποιες άλλες παρορμήσεις του, πράγμα το οποίο του επιτρέπει να παίρνει αποφάσεις πιο ωφέλιμες για αυτόν μακροπρόθεσμα.

    Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες, υπό την καθοδήγηση της δόκτορος Μίριαμ Τουκ, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να πιουν 750 ml. νερού. Ακολούθως, αφού πρώτα περίμεναν να περάσουν 40 λεπτά (προκειμένου να φτάσει το νερό στην ουροδόχο κύστη), οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αυτοέλεγχο των συμμετεχόντων ζητώντας τους να επιλέξουν μεταξύ μικρών αλλά άμεσων και μεγάλων αλλά μακροπρόθεσμων αμοιβών. Όπως αποδείχθηκε, όσοι είχαν γεμάτη την ουροδόχη κύστη, κινήθηκαν με μεγαλύτερη ωριμότητα και επέλεξαν αυτό που θα τους ωφελούσε περισσότερο σε βάθος χρόνου".

    Δηλαδη "καλιο 5 και στο χερι, παρα αργοτερα κατουρημενος".

    Αυτα ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε Στηβεν,ποιος είναι αυτός ο Φωτοπουλος που λέει αυτες τις μαλακίες.Βαρεθηκα στην Ελλάδα να ακούω να βρίζουν τον Νεοφιλελευθερισμό και την Θάτσερ.Μα βρε μαλάκες Έλληνες οι Άγγλοι δεν ήτανε μαλάκες που ψήφιζαν για 12 χρόνια την Θάτσερ!!!!!Από την άλλη πως βρίζετε τον νεοφιλευθερισμό όταν δεν έχει εφαρμοστεί ούτε κατά 2% στην Ελλάδα.Οσον αφορά το Μνημόνιο έχω να πώ ότι τα περισσότερα από αυτά που μας επιβάλλει να κάνουμε ,θαπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια.(Έξω εχουν λύσει τα θέματα που συζητάμε ΄-π.χ.απελευθέρωση επαγγελμάτων-εδώ και δεκαετίες).Ολα τ'αλλα ειναι αμπελοφιλοσΟφίες όπως οι συζητήσεις περί αριστεράς,δεξιάς κ.λ.π.Τελειώσανε αυτά.ΟΙ διαφορές πλέον είναι ανάμεσα σε λαμόγια και ηθικούς,δουλευταράδες και τεμπέληδες,σχετικούς και άσχετους,ανιδιοτελείς και αμοραλιστές.Και επι τέλους θα πρεπει να πάψουμε να αναζητούμε ανώδυνες λύσεις όταν τα έχουμε κάνει σκατά.Δεν μπορεί ρε πούστη μου να βρίζουμε αυούς που μας δάνειζαν,λες και φταίνε αυτοί για τις δικές μας μαλακίες!!!!Αυτά τα ολίγα.Για περισσότερα στο άλλο μου blog
    http://forologikos-simvulos.blogspot.com/

    ΝΑΣΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή