Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Στην λογική των πραγμάτων

        ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΡΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ας πούμε επίσημα. Ανεπίσημα, κάθε μέρα είναι. Άρα η ροή του blog αλλάζει και πάει στην πραγματικότητα κι όχι στην ΑΕΚ. Που δεν βάλλεται από κάπου παρά μόνο εκ της ανικανότητας του έσω. ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΝΕΙΡΜΟΥΣ. ΚΑΚΑ ΠΑΙΝDIA ( αλβανικό greeklish ). ΜΙΛΑ ΜΑΛΑΚΑ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ. Ή ΒΓΑΛΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΟΛΟΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ.

Του Κωστα Λαπαβιτσα*


Οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση της πέμπτης δόσης του δανείου Ε.Ε./ΔΝΤ έφεραν στο προσκήνιο το κεντρικό παράδοξο της ελληνικής κρίσης. Όσο πιο βαθιά μπαίνει η Ελλάδα στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, τόσο πιο έντονα ορθώνεται το φάσμα παύσης πληρωμών και εξόδου από το ευρώ.


Μια ερμηνεία που μπορεί να απορριφθεί αμέσως είναι ότι φταίμε εμείς γιατί δεν ήμασταν αυστηροί στην εφαρμογή του προγράμματος. Η κυβέρνηση Παπανδρέου μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 5% του ΑΕΠ, ποσοστό τεράστιο δεδομένης μάλιστα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Εάν και όταν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα απίστευτα μέτρα που τώρα φαίνεται να ζητάει η Ε.Ε., θα διαπιστώσει ότι η παύση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ θα έρθουν ακόμη πιο κοντά. Το πρόβλημα έγκειται στο πρόγραμμα, όχι στην ελλιπή εφαρμογή του.


Δύσκολα επίσης μπορεί να δεχτεί κανείς ότι το παράδοξο πηγάζει από την αδιαφορία των Ευρωπαίων ηγετών μπροστά σε ενδεχόμενη ελληνική παύση πληρωμών. Τουλάχιστον 70 δισ. του ελληνικού χρέους παραμένουν στα χαρτοφυλάκια ευρωπαϊκών τραπεζών. Μεγάλο μέρος του (περίπου 95 δισ.) έχει ήδη μεταφερθεί στους δημόσιους δανειστές (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ), αλλά ο κίνδυνος τραπεζικής κατάρρευσης παραμένει υπαρκτός. Πόσω μάλλον που και η Ιρλανδία είναι στην ουσία χρεοκοπημένη μιας και το πρόγραμμα σταθεροποίησης θα διογκώσει το δημόσιο χρέος της, ίσως και πάνω από 250 δισ. το 2014. Παρόμοιες εξελίξεις συμβαίνουν και στην Πορτογαλία.


Αν προχωρήσει η Ελλάδα σε παύση πληρωμών, υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Αν δε λάβουμε υπόψη μας ότι την παύση πληρωμών θα ακολουθήσει πιθανότατα και έξοδος από το ευρώ, ο κίνδυνος γενικότερης κατάρρευσης της ΟΝΕ είναι απτός. Καλύτερα από όλους το αντιλαμβάνεται ο κ. Γκάιτνερ, ο οποίος δραστηριοποιείται υπερατλαντικά για να αποφευχθεί ένας τέτοιος σεισμός για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και τελικά θα δοθούν και άλλα δάνεια στην Ελλάδα, με πολύ σκληρούς όρους, μέχρι να μπει στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης το 2013.


Γιατί λοιπόν η Ε.Ε. συμπεριφέρεται έτσι προς την Ελλάδα; Η απάντηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον χαρακτήρα του ευρώ. Γνωστοί οικονομολόγοι έχουν από χρόνια τονίσει ότι η ΟΝΕ είναι μη βιώσιμη λόγω της συνύπαρξης ισχυρών και αδύναμων οικονομιών. Στην Ευρώπη οι ενστάσεις τους αποσιωπήθηκαν, ή απορρίφθηκαν ως στεγνός οικονομισμός που αγνοεί την «πολιτική βούληση». Όσο για τη χώρα μας, με τη συνέργεια και κομμάτων της Αριστεράς, το ευρώ παρουσιάστηκε ως πεμπτουσία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και προόδου.


Η κρίση κατέδειξε την πραγματικότητα. Το ευρώ δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια μορφή παγκοσμίου χρήματος που διευκολύνει τις δραστηριότητες των μεγάλων τραπεζικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ευρώπης. Από τη φύση του κυριαρχείται από μια μικρή ομάδα χωρών του κέντρου, οι οποίες αποσπούν και τα μεγαλύτερα οφέλη. Η οικονομική ιδεολογία που διέπει την ΟΝΕ είναι ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός.


Το πρόβλημα του κέντρου είναι ότι η συμμετοχή των χωρών της περιφέρειας αποδείχτηκε λανθασμένη, αλλά η έξοδός τους μπορεί να αποδειχτεί ακόμη χειρότερη. Το κέντρο θέλει οπωσδήποτε να διασώσει το ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να διασώσει τις τράπεζες. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει ευθέως, διότι δύσκολα θα ανεχτούν οι λαοί του μεγάλη δημόσια χρηματοδότηση των ιδιωτικών τραπεζών. Άρα επιλέγει να διασώσει τις τράπεζες εμμέσως, δηλαδή δανείζοντας στις χώρες της περιφέρειας και επιβάλλοντας σε αυτές το κόστος. Δεν θέλει βεβαίως να τις οδηγήσει άμεσα σε έξοδο, διότι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει την κατάρρευση της ΟΝΕ.


Οι ηγέτες της Ε.Ε. ίσως και να πιστεύουν ότι η κρίση μπορεί να λυθεί χωρίς η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το βέβαιο είναι ότι αρνούνται να μεταφέρουν το κόστος της κρίσης στις τράπεζες, ή στις χώρες του κέντρου, διότι τα συμφέροντά τους είναι κυρίαρχα εντός της ΟΝΕ, αλλά και διότι οι ίδιοι είναι δέσμιοι της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας. Άρα μεταβιβάζουν το κόστος εξ ολοκλήρου στους Έλληνες εργαζόμενους προκαλώντας κοινωνικό όλεθρο, συρρικνώνοντας την ελληνική οικονομία και τελικά επιδεινώνοντας τα πράγματα.


Εν ολίγοις, το παράδοξο που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιφέρειας πηγάζει από τη μη βιώσιμη φύση της ΟΝΕ. Από τη μια, αποφεύγονται επιμελώς οι λύσεις που θα έθιγαν τα συμφέροντα των κυρίαρχων επιχειρηματικών κύκλων και χωρών εντός της ΟΝΕ. Από την άλλη, ασκούνται τρομακτικές πιέσεις στην περιφέρεια για περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών. Οι κυβερνήσεις έχουν όλο και λιγότερα περιθώρια επιλογής, η κρίση βαθαίνει και η περιφέρεια οδηγείται προς παύση πληρωμών και έξοδο.


Αυτή είναι η λογική των πραγμάτων, όσο κι αν δυσανασχετούν όσοι συνήθισαν να παίρνουν την «πολιτική βούληση» κατά γράμμα. Μικρή σημασία έχει επίσης τι πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί, είτε της κυβέρνησης είτε της μείζονος αντιπολίτευσης, που με εντυπωσιακή ομοφωνία δηλώνουν ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική. Ο αναβρασμός στο Σύνταγμα και αλλού δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η παύση πληρωμών και η έξοδος ήδη διαγράφονται στον ορίζοντα. Το ουσιαστικό είναι να γίνουν συντεταγμένα, σε βάση δημοκρατική, λαϊκή και κυρίαρχη, ώστε να ανοίξουν καινούργιες προοπτικές για τη χώρα.


* Καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

18 σχόλια:

  1. Στηβεν,ο Λιανης ειναι ακριβως οπως τον περιγραφεις.ΤΟΤΕ.Τωρα,μεγαλωνοντας οπως ολοι οι ανθρωποι,καταλαβε τι μαλακιες εκανε,και θελει την αφεση.Εγω του την δινω,οπως θα του την δωσουν κι αλλοι.Και σε αυτον και σε οποιον αλλον φερθει σαν ΑΝΤΡΑΣ,για να μην γεμισει η Ελλαδα ΑΔΕΡΦΕΣ οπως τεινουν να γινουν οι νεες γενιες με ολα αυτα τα μνημονια.Ειναι πολυ κρισιμα τα πραγματα,δεν κρατιεται με τιποτα η κατασταση.Αυριο θα σκανε τα πυροτεχνηματα το ενα μετα το αλλο...Οι βουλευτες της περιφερειας αντιμετωπιζουν πλεον το φασμα του ξεφτυλισμου απο τον κοσμο.Χρειαζονται ακομα δυο ανεξαρτητοι για να γινει κολαση.Ψαχνουν να βρουν τους δυο που ανεφερα πριν,και δεν τους καθεται με τιποτα...
    Θα παμε και στην Φλωρινα,και στο Νυμφαιο,αλλα πρωτα θα γινει η συναξη του καρε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣ CONPATER: ΑΔΕΡΦΕ, ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 3 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΑΝΗ ΚΑΙ 45 ΤΣΙΠΟΥΡΑ. ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΕΓΩ ΚΑΙΟ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΦΥΓΑ ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ.
    ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΩΔΟΣ: " ΦΥΓΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ." ( ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟ, πρώην του Καρατζά και της 17Ν - μυστικά δεν υπάρχουν πλέον αλλά κι αν υπάρχουν οι " ξύπνιοι" ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ- ). ΟΙ ΞΥΠΝΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ YOYTUBE ΑΚΟΜΑ. ΟΤΑΝ Ο ΗΜΙΑΓΩΓΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ STAND BY ΕΙΔΕ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ. ΟΤΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ.
    ΕΔΩ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΑΝ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΜΑΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΥΣΤΗΣ: Ο ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ Ή Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΟΥΗΔΕΖΑ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΩΝΥΜΑ. Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ.
    Ο ΛΙΑΝΗΣ, επανερχόμενος, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΤΟΥ, του εκ μοιχείας. ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ; ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ; ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ. ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΚΙ ΟΙ 2 ΔΙΠΛΑΝΟΙ ΤΟΥ, ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΓΚΟΜΕΝΑ.
    ΕΓΩ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΞΥΠΝΙΟΣ, ΓΝΗΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ. ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΑΛΛΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΖΟ. ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥ.
    ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΩ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΚΥΡΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝΕ ΕΞ ΙΣΟΥ ΕΝΟΧΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑ.
    ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ. Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΩΤΟ;
    ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΣΧΟΛΙΑΖΑΝΕ ΑΝΩΝΥΜΟΙ. ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ;
    ΕΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΞΕΣΚΙΣΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. ΦΥΣΙΚΑ Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ, ο νικητής και πολεμισταράς, ΜΟΛΙΣ ΑΚΟΥΣΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ, ΙΣΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΔΗΞΕ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην κατασταση που ειμαστε τωρα,το να φερθει καποιος ΑΝΤΡΙΚΙΑ ειναι σημειο αναφορας,εκει αναφερομαι εγω.Δεν υπηρχε και δεν θα υπαρξει Ελληνας γλωσσοπλαστης (αυτο ειναι "κλεψιμεικο απο τον Αποδυτηριακια...),για αυτο και μπορουσε ανεκαθεν η να σε στειλει αδιαβαστο η φευγοντας να αναρωτιεσαι τι δουλεια ειχα εγω να ανακατευτω με δαυτον...
    Στο τωρα,ας υπαρξουν αλλοι 10 Λιανηδες να ξεβρωμισει ο τοπος.Αν και απο πληροφοριες που εχω,το παιχνιδι αυτην την ωρα εχει χοντρυνει παρα πολυ.Σε νομο που βγαζει τρεις δικους του,οι δυο δεχονται τετοιες πιεσεις που δεν μπορεις να φανταστεις.Και ειναι προς τιμην τους που δεν εχουν κλεισει τα τηλεφωνα ακομα και τωρα στις 1 και 30 το βραδυ...Εγω πηρα τον εναν,μιλησα και μου ειπε οτι δεν μπορω να το ψηφισω,αλλα με εχουν παρει πανω απο 5 υπουργοι για το αντιθετο...Δεν μπορουμε αυτην την ωρα να ξεχωρισουμε δουλευταραδες και τεμπεληδες,για τωρα μιλαω,ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς κ.κ....
    Θανο Βερεμη,π.προεδρο Ε.Σ.Παδειας.
    Αποστολο Γεωργιαδη,προεδρο Ακαδημιας Αθηνων.
    Θαναση Διαμαντοπουλο,πολιτικο επιστημων.
    θοδωρο Κουλουμπη,π.προεδρο ΕΛΙΑΜΕΠ.
    Νικο Μαραντζιδη,πολιτικο επιστημων.
    Γιωργο Παγουλατο,πολιτικο επιστημων.
    Χρηστο Ροζακη,διεθνολογο.
    Μιχαλη Σταθοπουλο,π.πρυτανης Πανεπ/ου Αθηνων.
    Πλατωνα Τηνιο,οικονομολογο.
    Γρηγορη Τσαλτα,διεθνολογο.
    Λουκα Τσουκαλη,πολιτικο επιστημων.
    Κυριοι,η επιστολη με την οποια ζητατε την υπερψηφιση του "μεσοπροθεσμου",και με τους λογους που αναλυετε μεσα σε αυτην,απλα καταδικνυει τους λογους που ο πνευματικος κοσμος της χωρας εχει πεσει σε τελμα και ανυποληψια.Ειναι τουλαχιστον ντροπη,να συντασετε τετοια επιστολη ΤΩΡΑ,την στιγμη που ειχατε την ευχερεια πολλα χρονια πριν,να δρασετε αναλογως.Καποιοι απο εσας,αποτελειτε την ελιτ του κοσμου του πνευματος και των γραμματων με την θεση που κατεχετε η κατειχατε,κατι που σας καθιστα υπευθυνους για το σημερινο καταντημα της χωρας.Κρουετε τον κωδωνα του κινδυνου στον κοσμο,οτι τυχον αρνητικο αποτελεσμα στην ψηφιση του "μεσοπροθεσμου",σημαινει ματαιο αγωνα των ξενων χωρων και των κατοικων τους που υπερβαλουν εαυτους προκειμενου να στειλουν λεφτα στην Ελλαδα,για να μην χρεωκοπησει.Που ησασταν οταν ο Ελληνας "κοροιδευε" τον ξενο που εστελνε λεφτα για επενδυσεις? Που ησασταν οταν οι αγροτες εκαναν τις επιδοτησεις αυτοκινητα και βιλλες αντι για νεες καλλιεργειες? Που ησασταν οταν οι κυβερνησεις χαιδευαν,οπως τονιζετε,τους "πελατες τους"? Να αποδεχτουμε,παραδεχομενοι τα λαθη μας,οτι θα υπαρξει μια νεα πραγματικοτητα για τις νεες γενιες,οταν ΕΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ...!!!!!
    Σεβομενος ΜΟΝΟ την ηλικια σας θα σας πω οτι η λεξη ντροπη ειναι πολυ λιγη για την επιστολη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και ο Zeffrey Mineiko Chant, εχει μπλεξει τα μπουτια του. Τι να κανει; Μπορει να τους ελεγξει ολους; Αντε και ναι. Πως θα μπουν και πως θα βγουν; Αντε και βγαινουν. Πως θα πορευτει με το 90% των υπηκοων εναντιων του; Να προκαλεσσει καλοκαιρινες καθημερινες καταιγιδες μεχρι τα επομενα Χριστουγεννα; Εχει δοκιμασει τα παντα. Να κανει την πλατεια ροντεο; Θα γινει της πουτανας παντου. Να κατεβασει τον στρατο; Αφου και αυτον τον εχει χασει. Εδω λενε εκεινοι να κατεβουν εν αγνοια του "για να τελειωνει το παραμυθι".

    Εμπλεξε. Και δεν μας νοιαζει καθολου βεβαια. Να παει να γαμηθει. Ας ερθουν εδω οι μασονοι να τον απαγουν με ελικοπτερο.

    Προς το παρον ψαχνει απεγνωσμενα λυση στον βουδα τον Καρολο. Τον επισκεπτεται αυριο. Τι να πουν; Τα καλαντα;
    Κυριε προεδρε i need your lights
    - Τοσο πολυ βασανιζεσαι που αρχισες το καπνισμα;
    - Μου φαινεται οτι εισαι πιο ηλιθιος ακομα και απο μενα.
    - Μα γι'αυτο ερχεσαι καθε λιγο εδω περα. Παρηγορια ζητας και ανακτηση αυτοεκτιμησης.
    - Εχω problems... very serius. Το manual της Στοας δεν λεει κατι.
    - Δεν θα επρεπε να γραφει;
    - Ναι. Αλλα οι αναλογες σελιδες λοιπουν. Τις κρατησε η μητερα για να αναψει το τζακι το χειμωνα. "δεν τις χρειαζεσαι εσυ αυτες τις οδηγιες καμαρι μου. Ποτε δεν θα χρειαστει να διαβασεις σχεδια διαφυγης. Trust me" μου ειπε.
    - Ε τοτε trust την. Truse και εμας, και αντε και γαμησου γιατι περιμενω μια αποστολη του Πας Γιαννινα,να τσουγγγρισουμε κοκκινα αυγα.
    - Μα δεν ειναι πασχα κυριε Παπουλια.
    - Και ποιος σου ειπε οτι θα μου πουν τα καλαντα βρε βλακα;
    - Μα,καλαντα λεγονται τα Χριστουγεννα μονο,as i know.
    -Ε,αυτο λεω και εγω.

    Χρειαζομαστε αλλαγη πολιτικου σκηνικου; Και με τι θα γελαμε μετα; Μονο με τα χαλια μας;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψαχνω να βρω ποιος απο αυτους ΔΕΝ εχει περασει απο την Λεσχη.
    Ε, οχι και κορυφη του πνευματικου κοσμου της χωρας.
    Αυτο με κανει αυτοματα να νοιωθω σαν τον Καστοριαδη.

    Κατι τσουτσεκια ειναι που εβγαλαν μια σχολη και αρθρογραφουν σε συγκροτηματα νταβατζιδων.
    Ο Χρηστος ο Γιανναρας θελει καμια εκατοσταρια απο δ'αυτους στην καθισια του.

    Κρατικοδιαιτα τομαρια,γενιτσαροι που βολοδερνουν απο σχολη σε σχολη κανοντας πλυση δικομματικη προς διαιωνηση του ειδους του προβατου. Και μεγαλη δινουν εμφαση στην πολυ προσοδοφορα εσκεμενη υποδουλωση.
    Εχει κερδος,ειναι αληθεια.
    Και στα διαλειματα, τρεχουν απο ιδωτικο μικροφωνο σε κρατικο και απο κρατικη επιτροπη σε κρατικη επιχορηγηση και τουμπαλιν
    Μονος στοχος: Ο πνευματικος εκμαυλισμος.
    Τον υλικο τον εχουν αναλαβει οι Τσοχατζοπουλοι και οι Βενιζελοι.
    Ολα κι'ολα. Η εχουμε ενα μπουρδελο η δεν εχουμε.

    Συστηματικη και μεθοδευμενη αποΕλληνοποιηση. Αυτος ειναι ο στοχος. Αυτες ειναι οι εντολες.
    Πετυχαν; Δεν πετυχαν; Μενει να το δουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πανσωστη και επικαιρη πλεον η διαπιστωση:Οτι "η φυση της ΟΝΕ ειναι μη βιωσημη λογω συνυπαρξης ισχυρων και αδυναμων οικονομιων". Βεβαια ειναι λιγο αργα τωρα,θα πεις. Σωστα.
    Απετυχε η ΟΝΕ; Και ναι και οχι. Καμια εκ των λεγομενων ισχυρων χωρων δεν πιστευε -και κατ'επεκταση δεν ειχε σχεδιασει-πανω σε καποια μακροπνοη,αργη σταθερη και τελικα επιτευξη της περιφημης Οικονομικης Κοινοτητας.
    Να υποθεσουμε οτι αναμεσα σε χωρες-τσακαλια και χωρες κυνηγημενες,αιφνης αναδυθηκε η αναγκη για ειρηνη,βιωσιμη και ΚΟΙΝΗ αναπτυξη;
    Αυτο που δεν προεβλεψε καλα το κεφαλαιοκρατικο τερας- το οποιο εχει ονοματα διευθυνσεις και επωνυμια,γνωστα αυτα- ηταν οτι θα αυτοπαγιδευτει σε μια επαναλαμβανομενη και ολο και πιο συχνη χρονικα εμφανισεις "ενδοκρισεων" με συνεχη αναγη επαναπροσδιορισμου και διορθωτικων κινησεων συνεχων,με τετοιο ρυθμο και ενταση ωστε πλεον η οποια επικερδης δραστηριοτητα να γινεται πολυ δυσκολα,με πολλες θυσιες και τελικα πολλες φορες να καταληγει με αρνητικο προσιμο.αλυδωτη αντιδραση.
    Με αλλα λογια, οτι θα αυτοπεριοριστει πεφτοντας θυμα της ιδιας της της αδηφαγιας.

    Μα δεν το ηξεραν; Δεν το προεβλεπαν. Ασφαλως και οι μηχανισμοι που διαθετουν τοσο για τον καθορισμο και τον ελεγχο αλλα και οι δυαντοτητες διορθωσης προβληματων υπαρχουν. Αλλα δεν αρκουν πλεον.
    Δεν μπορεις να αναδιανειμεις,να επανακτας,να ανατροφοδοτεις και να ξαναμαζευεις παλι χρεη και λογιστικα νουμερα εσσαει. Καπου θα βρεθεις στον τοιχο κολημενος.

    Αυτο που γινεται τωρα-δηλαδη τα τελαυταια δυο χρονια ειναι το εξης: Οτι εφαγαν εφαγαν και εχουν αρχιζει να χανουν επικινδυνα και με μεγαλους ρυθμους. Και οστοχος πλεον λεει διαλυση του παραμυθιου της ΟΝΕ και αναζητηση νεου αφηγηματος με το οποιο θα ξαναπιστουν οι λαοι να επανενωθουν με μια καινουρια ιδεολογικη προφαση μας" Ποιος δεν θελει να ειναι "κοσμοπολιτης" "παγκοσμιος πολιτης" "συγχρονος ανθρωπος" και τα αρχιδια μας κουνιουνται.

    Η φερομενη ως- ΟΝΕ δεν ειναι τιποτα αλλο παρα η παραβολη ενος κακεκτυπου των ΗΠΑ,αλλα εσκεμενα κακεκτυπου,ωστε να εχει ημερομηνια ληξης.
    (κατι σαν τις ομαδες του Μουρινιο,που φευγοντας αυτοαναφλεγονται)
    Η EKT, λειτουργει στα προτυπα και τις δομες (περιπου) της FED. Αλλα προς θεου,οχι με τις ιδιες αρμοδιοτητες. Εαν ηθελαν "ενωση" γιατι 30 χρονια δεν εχουν συστησει Ευρωπαικο υπουργειο οικονομικων; Τι πιο απλο,πιο λογικο και πιο λειτουργικο.
    Δεν θελουν.

    Πως ηταν και πως ειναι δυνατον να υπερκεραστουν η να εξαφανιστουν τα εθνη-κρατη με ολα εκεινα τα πολυ δυνατα-ιδιως στην Ευρωπη και ιδιαιτερα στην Μεσσογειο-χαρακτηριστικα, οπου ιστορικοι κοινωνικοι πολιτισμικοι λογοι ορθονονταν σαν τοιχος μπρος στο ταχα εφευρημα της ενωσης μεσω νομισματος. Αστεια πραγματα.

    Κατσικοκλεφτες. Μπουκαδοροι. Κλεφτοκοταδες. Μονο που πισω αφηνουν χωρες ρημαγμενες,κυριως αυτες της Μεσσογειου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σταθερα, η μετακινουμενα συνορα. Αυτοι ειναι οι δυο βασικοι αξονες καθε κυριαρχης εξωτερικης πολιτικης. Οταν οι καιροι απαιτουν σταθερα συνορα,αυτα παραμενουν ετσι. Οπως καλη ωρα εμεις που ειμαστε στα ιδια τετραγωνικα χιλιομετρα οσο και μετα τον 2ο παγκ. πολεμο και τις τελευταιες προσαρτησεις-δωρεες που μας εγιναν (αν ειναι δυναμον!)
    Και οχι μονο,αλλα ολλες οι χωρες σχεδον της Μεσσογειου-και της Βορειας Αφρικης συμπεριλμβανομενων- οπου εδω εχει μεταφερεθει η παγκοσμια σκακιερα.

    Ε,μαλλον τωρα εχει αρχισει το σεναριο της μετακινησης των πασσαλων. Για ενεργειακους περισσοτερο λογους αλλα και γεωστρατηγικους.
    Το καμπανακι ειχε βαρεσει πριν καποια χρονια με τον διαμελισμο της Γιουγκοσλαβιας,αλλα εδω καταναλωναμε το χρονο μας τρωγωντας τα δανεια.
    Οταν ξεκοκκαλιζαμε πλαστικο χρημα και καναμε χαζι την γελεια φατσα του καραφλου γιου της Μαργαριτας,οντας βουλευτης. Και εχοντας ηδη παρει το "χρισμα".
    (Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
    τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί
    κι εμείς γελούσαμε στις γειτονιές
    την πρώτη μέρα)

    Εκει πετυχε. Οι ενδογενεις διαφορες οι εθνικιστικες διαφοροποισεις εκει των γειτονων και η γνωστη πλεον διαθεση για αυτονομηση τους-με μοχλο καποιους βαλτους στρατηγους η διπλωματες που εστρωναν τον δρομο ωστε να δοκιμασουν μερικα χρονια αργοτερα οι Αμερικανοι τα stealth στα κεφαλια των Σερβων.
    (ρε μηπως στοχος ειναι η ορθοδοξια οντως;)


    Και εδω τα αρνητικα χαρακτηριστικα του λαου ειναι εμφανη,κανουν μπαμ. (αυτοι αμα πεινασουν θα φανε ο ενας τον αλλον.)
    Και μαλιστα εχουν γινει πιο ορατα και εντονα μετα την αποσαθρωση και τον εκμαυλισμο που τεχνιεντως ο πατερας του σημερινου μαλακα, ο Αντρεας Μινεικο προκαλεσε,εκτελωντας κατα γραμμα τις εντολες, οπου κατεσκαψε στην καρδια του νεοελληνικου και αγουρου,αξεστου αλλα παρ'ολα αυτα κατα βαση οχι ανηθικου και αναδελφου ψυχισμου.
    Ο βασανισμενος λαος που αντι να του δωσεις οραμα,προγραμμα,σχεδιο, και πραγματικο μελλον,του δινεις μπουζουκια,πουτανες,επιδοτησεις και στριμωξιδι στις κλαδικες και στο δημοσιο)

    Με αποτελεσμα να βγαλει μια πολυ ωραια ακτινογραφια του λαου για λογαριασμο των Στοων.Ακτινογαφια η οποια βγαινει καθε χρονο και ειναι "καθαρη". Το βεβαιωνουν εκτοτε ολοι οι παθολογοι. Και ο Σιμητης και ο Παπαντωνιου και ο Μανος και ο Αλογοσκουφης και ο χοντρος και ο τωρινος Παπακωνσταντινου. Απαν το ιατρικο συμβουλιο απεφανθει. Ο ασθενης βρισκεται επι της κληνης. Η δοσολογια του αναισθητικου εθεωρειται επαρκης.

    Υπαρχει και ο "ασταθμητος παραγων" βεβαια εδω σε εμας, που παιζει σαν πιθανοτητα πολυ περισσοτερο απο οτι τις γυρω πολιτικα απαγχονισμενες και κοινωνικα ευκολοτερα διαχειρησιμες ελεω χρονιων απολυταρχικων καθεστωτων. Το γνωριζουν βεβαια. αλλα ειναι ρισκο ολα. Οπως ολη η παγκοσμια κεφαλαιακη-χρηματιστηριακη κυβεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελα ομως που ο ασθενης εξυπνησε μεσουσης της εγχειρησεως. Ειπαμε,ειναι ατασθαλος. Χαωδης. Νευρωτικος. Με ιδιομορφη εσωτερικη δομη.
    Τωρα; Τωρα τι να σου πω. Οτι βρεξει ας κατεβασει.

    Αυτο που δεν ξερω,ειναι εαν επιμεινει το κυριαρχο σχεδιο (τουλαχιστον με αυτην την μορφη επιτευξης του) περι τεμαχισμου των κρατων με βασει τα τοπικιστικα χαρακτηριστικα των επιμερους διαμερισματων εκαστου κρατους. (γεια σου ρε Καλλικρατη) Εαν δηλαδη παρατωντας τις χωρες στην -οικονομικη-τυχη τους (που λεει ο λογος) προσπαθησουν αμεσα την τεμαχοποιηση, μη υπολογιζοντας τον παραγοντα του εξεγερμενου πληθους που βρισκεται σε απογνωση. Δεν το νομιζω.
    Να δουμε αν θα κερδισει-παλι- ο book η αυτη τη φορα ο παικτης. Εστω για "λιγο".

    Ισως μια αναμονη ειναι απαραιτητη,οχι για αλλο λογο,παρα να αφησουν να φανει -ψευδως- οτι οι λαοι παιρνουν την κατασταση στα χερια τους και με δικες τους πλεον επιλογες προσωπων χαρασουν μονες το μελλον του. Τα οποια προσωπα θα ξεπεταχτουν "τυχαια" απο το πληθος "αμεσοδημοκρατικα" κλπ δινοντας την ψευδαισθηση της αναγεννησης και της χειραφετησης,ενω απλα θα παρακολουθουμε το δραμα της εκολαψης του νεου φιδιου το οποιο θα ειναι το αποτελεσμα χθεσινων "διεργασιων". Οχι κοινωνικων. Σιγα. Αλλα των Στοων.

    Οταν μπορεις να μανιπουλαρεις ολοκληρες κοινωνικες ταξεις (υπαρχουν τετοιες;)η χωρες, οταν εχεις την δυναμη και την ισχυ,τα μεσα και το χρημα να φερνεις βολτα-οσο μπορεις- αυτα που απεργαζεσαι,για ποιο λογο να μη τα επιχειρησεις; Θα απολογηθεις καπου;

    Αυτο δεν σημαινει οτι καθε αγωνας εναντιον ειναι ασκοπος και χαμενος. Καθε αλλο. Το οτι συστρατευουν τα παντα κυριολεκτικα,το οτι μηχανισμοι περιπλοκοι και δαιδαλωδεις εχουν στηθει για "χαρη" σου και το οτι ενυπαρχει και δοση πανικου (αφου διακυβευουν τα κατορθωματα τους εως τωρα,ενω ο αλλος δεν εχει να χασει παρα το δανειο του και τα χρεη του)ολα αυτα δειχνουν οτι και η αλλη πλευρα εχει μεγαλο κωλοσφυξημο. Υπαρχει ανησυχια. Δεν προκειται για ενα εφησυχασμενο δυκτιο. Ειναι συνεχως σε κινηση. Γιατι αμφιβαλουν. Γενικα. Ειναι ετσι δομημενο που ο ενας αμφιβαλει για το που ειναι το χερι η η πουτσα του αλλου.

    Δεν βγαινουν και οι προφητιες του Δανιηλ ρε πουστη να δουμε που θα πορευτουμε.
    Και ειναι δυσκολο να δει κανεις το πουλακι του οταν η κοιλια του σκεπαζει τα παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα,
    Γιατι να απετυχε η ΟΝΕ?
    Σαν κινηση και σαν οργανισμος ενωσης οικονομιων ΜΠΟΡΕΙ και να απετυχε.
    Αυτο ειναι-ηταν το ζητουμενο?

    Η μηπως να διαμορφωσει το τοπιο ετσι ωστε ο πλουσιος κεντρο-Βορρας να παραγει να πουλα αρα και να ευημερει στη ΜΟΝΗ αγορα που ειναι σιγουρη δηλαδη στο Νοτο?
    Στο Αμερικα δυσκολα παει, στο Νοτιο Αμερικα δεν υπαρχει φραγκο και την Ασια απλα δεν μπορει να συναγωνιστει σε επιπεδα κοστους παραγωγης.

    Τι μενει?

    Η Αρκουδα δεν μασαει απο τετοια, τα εκαναν 50 χρονια πριν πρωτοι και το ξερουνε το στορυ.

    Τι πιο ομορφα στημενο λοιπον απο το να παραγουμε και να πουλαμε σε ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ πελατεια και με bonus τον δανεισμο της για να αγοραζει τα προιοντα μας?

    Θελετε εξοπλισμο, υγεια, συγκοινωνιες, επικοινωνια? Βεβαιως λεει ο Φρανσουα και ο Ντιτριχ.

    Παρτε siemens, mercedes, nixdorf κλπ.
    Δεν εχετε να μας πληρωσετε?

    Νο problem. Σας δανειζουμε εμεις με επιτοκια και ορους που ουτε τοκογλυφοι δεν σας δινουν και μπορειτε αφοβα να αγορασετε eurofighter, υποβρυχια, c4i, και οτι αλλο θελετε.

    Και ξανα μανα δανεια και ξανα μανα αγορες.

    Και μολις δεν μπορειτε να πληρωσετε ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ, θα αρχισουμε να σας περνουμε οτι εχετε. Δηλαδη θα σας εκμεταλευτουμε πληρως για αλλα 50 χρονια στις υποδομες σας.

    Τσαμπα δουλευει Χανς στη γραμμη παραγωγης της BMW 30 χρονια? Θα ερθει να κανει τις διακοπες του τσαμπα, θα τηλεφωνει μεσω deutse telecom, θα πηγαινει στα ξενοδοχεια της TUI, θα ταξιδευει με γερμανικες αερογραμμες κλπ κλπ.

    Και το χειμωνα που θα γυρναει στο μπιντεμπιχλεν θα ζεστενεται με πρωην ελληνικο φυσικο αεριο και πετρελαιο.

    Η τραπεζα του θα τον πληρωνει την συνταξη τους απο τους τοκους που πληρωνουν οι Ελληνες και ολα ανθηρα στο βασιλειο της Αλεμανια και της Φρανσουαζιας.

    Ασχημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πληροφόρηση από τον Χανς, το γκαρσόνι στο ξενοδοχείο που έγινε η φετεινή Βίλδερβεργ έχουμε;

    Για να μάθουμε τι καιρό θα κάνει βρε αδερφέ.

    Για τον καιρό δεν συζητάνε κει πέρα; Α;

    (Καραμανλάρα, Αλγοσκούφιας, Γεωργάκις, Παγκαλος, Αρσένης, Αδαμαντιοπούλου, έχουν κάνει περατζάδα. Ελλείψει σοβαρών βιομηχάνων - κεφαλαιοκρατών, πάνε πολιτικάντηδες να μάθουν για τον καιρό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ15 Ιουνίου, 2011 20:32

    ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, Ε;
    Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΑΕΙ ΕΜΑΘΑ,ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΑΠΟ ΕΔΩ.
    ΓΙΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ ΜΙΛΑΓΑΜΕ ΕΤΣΙ;
    ΠΑΡΟΤΙ ΕΠΩΝΥΜΩΣ ΜΑΛΑΚΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ : ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΔΕΡΦΕ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ.
    ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ; ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΕΣΥ; ΜΟΝΟ ΑΝ ΘΑ ΚΟΝΟΜΑΓΕΣ, λέω εγώ ο μαλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Steven
    Άνετα θα πηγαινα ξέροντας την κονόμα που πέφτει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βεβαια φτωχαδάκια δεν είναι,τώρα ένα αυγο παραπάνω δεν θα τους κάνει και κακό..ειδικά αν είναι απο αλανιάρα κότα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το παραμυθι φτανει στο τελος του....
    Απροκαλυπτα πλεον οι Ηνωμενες Οικονομικες Δυναμεις,αποφασισαν και ανακοινωσαν μεσω του υπαλληλου τους και του σογιου του,οτι δεν θελουν εκλογες.Και πλεον αρχιζει ο πραγματικος αγωνας μεχρις εσχατων.Απετυχαν ολα τα κολπα,ολες οι μπλοφες,και μενει πλεον το τελος.Μεσα σε 48 ωρες,οπως σας ειχα,παιχτηκε ολο το εργο.Κι απο δω και περα η μαχη θα ειναι λυσσαλεα,με απωλειες που ειναι ανυπολογηστες.Σαν κοκκορι θα σφαξουν τον Παπακωνσταντινου,αφου ο κοσμος,ΝΟΜΙΖΟΥΝ,οτι εχει προσωποποιησει την καταντια.Σημερα αποδειχτηκε οτι ολοι ειναι ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ,αρκει να γινει αυτο που εχει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ να γινει.Και το προβλημα πλεον του ΓΑΠ ειναι το ποιος θα δεχτει θεση στην κυβερνηση,την στιγμη που η διοπτρα τους δειχνει ολους...
    Ηθελες μεγαλε να το παιξεις υπερανω,τον Νικο τον ρωτησες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΡΟΣ CONPATER: ΜΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΑΡΑΔΟΧΗΣ, ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΥΣ ΚΑΘΑΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή