Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

            Είπαμε. Δεν σταματιέται με τίποτα το ημερολόγιο. Ούτε κι αυτός ο ρημάδης ο χρόνος, που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει. Είναι από τις απίθανες επινοήσεις του ανθρώπινου όντος. Που κατακερματίζει την πορεία της ζωής με ένα μέγεθος που το μόνο που προσφέρει είναι άγχος αλλά και συγκεκριμένη καταγραφή της μαλακίας ή της ευχάριστης στιγμής. Τέλος πάντων, αυτό είναι και με αυτό θα πορευτούμε.
           Μας έφαγε όμως αυτό το 2012. Μας ψόφησε. Πρέπει να ήταν η χειρότερη χρονιά από όσες θυμάμαι. Μια διαρκής αγωνία μέσα σε μια κατάσταση που δεν μπορούσες να προγραμματίσεις τίποτα. Τα χαστούκια να έρχονται απανωτά μαζί με τις αλλοπρόσαλλες κυβερνητίκές αποφάσεις. Αυτούς τους λύκους που μας φέρανε εδώ και τώρα το παίζουν έτοιμοι να μας σώσουν. Από τους ίδιους. Πώς να μην καταλήξεις στο " μέρα μέρα και βλέπουμε για αργότερα ";
            Ένα έτος διαρκής εκβιασμός. Τελειώνουν τα αποθέματα και πρέπει να πάρουμε τα δανεικά. Τελειώνουν τα ρουσφέτια και φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Από εμάς αυτά βέβαια κι όχι από όλους αυτούς τους πασίγνωστους μετρ της φοροδιαφυγής. Και πάρτε και χαράτσια και πάρτε και μειώσεις μισθών και συντάξεων και πάρτε κι έξτρα μέτρα και πάρτε και 25% ανεργία στον ιδιωτικό τομέα αλλά και φέρτε και ανάπτυξη. Να μην  ξέρεις αν πρέπει να γελάσει΄ς ή να κλάψεις, να γίνεις μετανάστης ή να φουντάρεις από κανά μπαλκόνι.
           Να φύγει και να μη ξανάρθει τέτοια χρονιά. Χρονιά ισοπέδωσης των πάντων για πράματα που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητα, πληρωμένα και χειροπιαστά. Χρονιά που επέτρεψε να πουλιούνται ληγμένα τρόφιμα με ταυτόχρονη έλλειψη φαρμάκων με στόχο να μειωθεί το προσδόκιμο της ζωής. Χρονιά που κι ο τελευταίος πρέπει να κατάλαβε οτι οι εκλογές είναι για το θεαθήναι κι η δημοκρατία από αναλογική διαδικασία έχει καταντήσει ψηφιακό παιχνιδάκι στα χέρια ξένων δυναστών που αντί να τιμωρήσουν το πολιτικό κονκλάβιο, έχουν ρίξει τα πάντα μέσα σε μια χύτρα κι ανακατέβουν τις κουτάλες για ξεμπέρδεμα από τους Έλληνες και μπιρ παρά εξαγορά της χώρας.
            Αλλά άντε κι έφυγε ο κωλόγερος. Θάναι καλύτερα του χρόνου; Όλοι μιλάνε για ακόμα δυσκολότερη χρονιά. Με νούμερα που δεν βγαίνουν κι εξακολουθητικές τιμωρίες για να σωφρονιστούμε. Για να αλλάξουμε νοοτροπίες και σκέψεις εγκατεστημένες δεκαετίες αλλά με ανύπαρκτη πλέον παιδεία και κάτω από καθεστώς φοβίας. Τι να περιμένεις από μια χρονιά που τελειώνει κιόλας σε 13; Η ελπίδα βέβαια τελειώνει τελευταία, οπότε κάπως δικαιολογούνται και τα εναπομείναντα παραδοσιακά βαριετέ του κώλου. Με τα στρας και τα λαμπιόνια.
            Το μόνο που καρτερώ είναι να είναι μια χρονιά τιμωρίας. Κάπως να κινηθούν οι δικανικές διαδικασίες . Και το λέω με πλήρη συνείδηση. Και με μπόλικο μίσος. Χωρίς να ντρέπομαι. Είμαι υποχρεωμένος  να δεχτώ την χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου όλης της διαλυθείσας μεσαίας τάξης, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι παραδοσιακοί κλέφτες μου να κυκλοφορούν ανάμεσα στις παρέες μου. Θέλω να πονέσουν και θέλω να ξεφτυλιστούν. Θέλω να τους βλέπω να αργοπεθαίνουν και το λέω χωρίς καμία ντροπή και κανένα έλεος. Σε αυτήν την κατάσταση μίσους με έχουν φέρει.
              Κι οπότε για όλην την παρέα εδώ μέσα, θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη και κουράγιο. Είναι αδύνατον να κλισάρω και να πω την μπούρδα της καλής χρονιάς. Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι να διατηρήσουμε την υγεία μας  και βέβαια μια ωραία καλή πρωτοχρονιά. Για μια ημέρα κάπως μπορώ να μπατζετάρω. Για 365, μακάρι ο θεός να μας λυπηθεί και να μας βοηθήσει. Με όση αλληλεγγύη μας έχει απομείνει και με όση υπομονή μπορούμε ακόμα να επιστρατεύσουμε. Σε αυτήν την καταπληκτική χώρα που έχει χάσει το χαμόγελο της πια και πλέον συννενοείται με μορφασμούς και με κίνηση κεφαλής.
               Αναλώσιμη μας την κάνανε την ζωή και ξαναφέρανε τόσους ανθρώπους σε συνθήκες κατοχής. Με τα συσίτια και τα ψυχοφάρμακα σε πλήρη άνθιση, με τις λιποθυμίες παιδιών λόγω πείνας μέσα σε παγωμένα σχολεία και με την πλήρη μόλυνση ακόμα και του αέρα λόγω αιθαλομίχλης από τις ξυλόσομπες. Τι να περιμένεις οτι θα αλλάξει του χρόνου, που πρακτικά είναι αύριο; Τίποτα. Σαν μαλάκας θα προσπαθείς - ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ - κι οι από πάνω θα κάνουν ταξίδια για ενημέρωση στην Βραζιλία ή θα κουνάνε τα δάχτυλα στον κακό λαό που έπαιρνε δανεικά και κατάκλεβε την χώρα και ζητάει τώρα και τα ρέστα.
              Κλείνω εδώ αφού φέτος δεν μου έβγαινε καμία ποιητική ή ρομαντική διάθεση. Αυτό το μίσος μου έβγαινε κι έτσι ήθελα να το καταγράψω. Για να θυμάμαι κι εγώ χρονικά την κακία μου. ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΝΑΧΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ. ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΜΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΥΣ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ.
              Υγ. Μην ανησυχειτε για την ΑΕΚ. Αφείστε το site να γράφει για τα ηρωικά παιδιά που σίγουρα περνάνε καλύτερα στα Σπάτα σε σχέση με το δωματιάκι. Αφείστε τον τσιπρισμό να απορροφήσει όλο το πασόκ κι όλος ο λαός να πιστέψει οτι υπάρχει ελπίς. ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΑ, θα φάει ξύλο. Όπως κι ο Βιντιάδης που δεν έχει σχέση με τα ΜΜΕ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΕΛΟ ΕΙΠΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. Πραγματικά δεν γουστάρει την επικοινωνία κι είναι άνθρωπος της σιωπής. ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ. Το βλέπω μεσοτοιχία σουβλατζήδικο με γιαουρτάδικο. Όπως θάλεγε και η Βιτάλη η τεράστια. Έτσι δεν καταλήγουν τα μεγέθη; Ο δικηγόρος στα γιούρτια, οι άλλοι στο εξαφανιζόλ και οι εφοπλιστές σε δίπιττα. Θυμίζουν πυρόγες, όπως και να το κάνεις. ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ. ΑΛΛΟΙΩΣ ΜΕΣΑ.

8 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ FACEBOOK, ΑΣ ΜΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΟ ΑΓΚΑΛΙΑ.
    ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΘΕΩΡΕΙ ΠΑΙΚΤΑΡΑ. ΄Πού να μιλήσω για Βιέρα ή Σαμπανάζοβιτς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑ: Εσύ θα πληρώσεις ή θα πληρώσουν μόνο τα αφεντικά; Είσαι έμπρακτος Αεκζής ή απλά μπαίνεις όταν αρχίζουν τα δύσκολα και σου λένε τι να γράψεις; Έλα ρε θεμέλιε και κράτα και τον γιό σου, όπως κράτησες τον λαζαράκη. Ψηλά την κομούνα, βλάκα που γράφεις από λογαριασμούς που μέχρι και δημόσιοι υπάλληλοι σε βρίσκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρηστος Χοντζεας31 Δεκεμβρίου, 2012 02:39

    θα πειστρεψουμε στην ΑΕΚ.
    Ορμωμενος και εγω απο την δικαιολογημενη αγανακτηση του bloger, θα πω αυτα.

    Επαναλαμβανω: Μας "απειλησαν" οτι "εαν βγουμε απο το ευρω θα γυρισουμε στην 10ετια του '50" η "εαν δεν βγουμε απο το ευρω θα γυρισουμε στην 10ετια του '50";

    Προσεξτε τωρα το πονηρο του πραγματος. Ειναι γυφτοι κουτοπονηροι:
    Γιατι μας απειλουν με "επανοδο" στο '50; Γιατι οχι ας πουμε σε καποια αλλη 10ετια; γιατι πολυ απλα,αυτη "βοελυει".
    Η 10ετια του 40 ειχε πολεμο.Με τους εξω πρωτα και μετα ενδον.
    Δεν τους παιρνει να θυμισουν την αντισταση,ασε που φερνει και συνειρμους με τους τοτε Ναζι και τους σημερινους. Οπως και με τους συνεργατες αυτων.

    Η δε επομενη απο το '50 10ετια, ειναι αυτη του '60. Η Δεκαετια. Η και γαμω τις 10ετιες. Οπου τα παντα ελαμψαν. Μουσικη,θεατρο λογοτεχνια, τεχνες κλπ. Και με εναν κοσμο που "ετρωγε σιδερα" και με λαχταρα για τα παντα. Δυσκολη οικονομικα,ναι,αλλα λιγο ειχε σημασια, αφου ηταν φουλ στις ευκαιριες και καθε μερα "γεννιοντουσαν" πραγματα.
    Ειναι αστειο λοιπον να πουν με υφος "εαν βγουμε απ'το ευρω,θα γυρισουμε στην 10ετια του '60..." Μιλαμε θα γελαγαν και οι πετρες.
    ΜΑΚΑΡΙ θα ελεγαν ολοι. Ολυμπιανς ξανα. Σταυριδης και Φωτοπουλος στο θεατρο. Θεοδωρακης και Μανος να "κονταροχτυπιουνται" με συναυλιες. Μπουατ στην Πλακα. Αλληλεγγυη στις κοινες αυλες της Αθηνας για μοιρασμα των παντων και αγροτες που μαθαιναν νεα μεσα και νεες μεθοδους. Νεες τεχνολογιες στα αστικα κεντρα. Δουλεια φουλ,ανεργια ελαχιστη,ευκαιριες σωρο; Οχι ρε. Μιλαμε για την αστοχια σαν συγκριση και σαν "απειλη". Δεν μας κανει.
    Αν δε, παμε στην 10ετια του '70,εκει να δεις χρημα,δουλειες,ευημερια κλπ.
    Ουτε αυτη μας κανει λοιπον.

    Για αυτην του '80 δεν μιλαμε, καθ'οτι θα ηταν δυσκολο να σε απειλησουν οτι θα γυρισεις εκει οπου σε ανελαβε ο προπατορας και μεγας αρχηγος της συμμοριας τους,ο Αντρεας. Θα ηταν αναντιστοιχο και μαλακια.
    Οποτε, τι μενει; Η 10ετια του 50. Η τρομερη δεκαετια. Αυτη που εσερνε πισω της πολεμο και εμφυλιο. Με τα παντα κατεστραμενα ΚΑΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ (ΚΑΛΗ ΩΡΑ) Ριμαδιο τα παντα,ανταρτοχιτες στα βουνα,τρεμαμενος κοσμος στα σπιτια,δουλειες ελαχιστες,το ψωμι δυσευρετο,ρευμα μονο σε πολεις-και οχι παντου,και πολλα αλλα.
    Εκει σε απειλουν λοιπον οτι θα πας, οι τουρκογυφτοι. Οχι σε καποια προηγουμενη η επομενη 10ετια. Εκει. Στην δυσκολη.

    Παμε να δουμε λοιπον. Τελικα πηγαμε οντως στην τρισκαταρατη αυτη 10ετια,η "σωθηκαμε" και παραλιγο την γλυτωσαμε,οπως μας λενε αυτοι που δανειζονται στο ονομα μας για να μη πεινασουν ποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρηστος Χοντζεας31 Δεκεμβρίου, 2012 02:42

    Εχουμε λοιπον:
    Ανεργια, που τα νουμερα της,πρεπει να γυρισουμε πισω,πολυ πισω,καπου στο '50 για να τα ξαναδουμε.Επεσαν μεσα. Προσορινα.
    Συσιτια, μυριαδες κυριολεκτικα. Παντου,σε καθε δημο,σε καθε ενορια εχουν στηθει καζανια και στις ουρες αμετριτοι. Και εδω μεσα.
    Ανεκυψαν αρρωστιες, που ουτε στις λατρευτες παλιες δεκαετιες υπηρχαν. Πρεπει να παμε πολυ πισω....καπου στο μεσαιωνα. Εδω χρονικα,επεσαν πισω.
    Τα χρεη,ατομικα και σαν κρατος, ειναι ασυνορα περισσοτερα αναλογικα απο αυτα που υπηρχαν την δεκαετια του 50. Και εδω πηγαν πολυ πισω.
    Οι αυτοκτονιες ειναι στο φορτε,σε αριθμους που σε τιποτα δεν θυμιζουν καν χωρα βομβαρδισμενη. Ουτε οι Σκανδιναυικες χωρες,δεν εχουν τετοια νουμερα,που οι ανθρωποι αυτοκτονουν απο ανια και πολυ ταξη.

    Η εγκληματικοτητα σημερα, απεχει πολυ απο αυτην της εποχης της "Στελλας". Αρα και εδω επεσαν εξω. Πηγαν πολυ πισω,ποιος ξερει που. Ισως στην εποχη του Νταβελη.

    Τα ορφαντροφια,τα ιδρυματα γενικα,δεν αντεχουν το βαρος των "μονιμων επισκεπτων". Το 50 δεν υπηρχαν τοσα. Τα παιδια ηταν λιγοτερα μεν,αλλα ηταν κυριως στα-εστω φτωχικα-σπιτια τους.
    Για λαθρομεταναστευση δεν κουβεντιαζουμε,αφου αυτο εχει να συμβει απο την εποχη του συνωστισμου της Σμυρνης. (ναι ετσι εβλεπε το κατσικοκλεφτικο κρατος τους προσφυγες που συνερρεαν.Σαν μεταναστες Και μαλιστα λαθρο.)

    Για εξωτερκη μεταναστευση,νομιζω οτι απεχουν και απο αυτον τον "στοχο". Ποσους ειχε διωξει με την -δοτη -πολιτικη του ο αφιλος Καραμανλης και οι λοιποι αγυρτες; 1.5 - 2 εκατομμυρια; Ποσοι εχουν φυγει τα τελευταια 3 χρονια; 300-400 χιλιαδες; Ε,εχουμε δρομο ακομα.

    Ελειμα - 7% και μαλιστα επι 5-6 συναπτα ετη δεν υπηρχε ουτε μεταπολεμικα.
    Στους μισθους γινεται μια οντως σοβαρη δουλεια,να πιασουμε τα "στανταρς" της 10ετιας του 50. Σημερα ειμαστε στα επιπεδα του 80. Τι ειναι τρεις 10ετιες με τοσο γοργους ρυθμους;Τιποτα.

    Να μη μιλησουμε για εμπορικα ισοζυγια και τετοια,γιατι εκει θα παμε στον Τρικουπη. Πεφτουμε πολυ εξω.

    Αρα λοιπον, σε ποια 10ετια του '50 θα γυρισουμε ρε αλητουπουστρακια της δεκαρας,ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργης ο γαρατζέος31 Δεκεμβρίου, 2012 17:42

    Προς Χρήστο: Που θα βρει τα 4,2 ο γκοντό? μα από κει που βρήκε και τις 19 χέστρες...Στα 4 χρόνια που ήταν στο τιμόνι γίναν 80+ μεταγγραφές, τα χάλκινα βιβλία της ΠΑΕ ήταν...ξεχασμένα στο κελάρι του μαγαζιού με το σύγληνο και το κρασί, η empire πούλαγε αβέρτα μπλουζάκια ρίμπο και μπρελόκ this is aek και ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΑΕΚτζής αγόραζε διαρκείας αβέρτα, βάζοντας στο μαγαζί δεκάδες εκατομμυρίων. Ε, κάποια θα γυρίσουν πίσω (ως "νέα επένδυση" των κινέζων, των υεμενέζων και των εγγλέζων συνεργατών του δημητρακίου). Από τα αφάγωτα που τζουρνέφτηκαν θα βάλει κάτι ψιλά για το ξεκάρφωμα. Μην ανησυχείς, μέσα δε μπαίνει. Και δεν θα του τη μπέσει κανείς εισαγγελέας, και ηρως θα ξαναγίνει (με ευλογία του καισαρόπαπα) και θα γίνει ΠΑΛΙ η ΠΑΕ ένα ωραίο πληντύριο (ή μάλλον κολυμπήθρα του σιλωάμ) για τα εκατομμύρια ευρώ που εξανίστηκαν με το νέο "πείραμα της Φιλαδέλφιας". Αμ...οι γιάνκηδες εξαφάνιζαν καράβια και το παρεάκι των αμετόχων μπικικίνια. Όπως μπορεί ο καθείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή χρονιά Στήβεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ελπίζω το 13 να μην φέρει γούρι κτλ μονο στους βάζελους αλλα σε ολους μας γιατί αλλιώς δεν θα αντεξω μέχρι το 21

    e,m

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρηστος Χοντζεας01 Ιανουαρίου, 2013 12:53

    Τελικα,αντι για το τελος του κοσμου,ηρθε το τελος του χρονου.
    Καλη "νεα" χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή